Felforgatja, átalakítja társadalmunkat a technológia

A feltörekvő technológiák, digitalizációs megoldások és kibervédelmi kihívások új, soha nem tapasztalt helyzeteket teremtenek. Mindez teljes átalakulást hoz társadalmunkban, gazdaságunkban, értékrendünkben – kérdés, hogy mennyire tudjuk kihasználni a technológiákban rejtőző potenciált, és mindezt az előnyünkre fordítani?

Felforgatja, átalakítja társadalmunkat a technológia

Definíció szerint feltörekvő alatt olyan új és folyamatos fejlesztés alatt álló technológiákat értünk, amelyek jelentős hatással lehetnek a társadalomra, a különböző iparágakra, a gazdaságra – tehát a mindennapi életünkre. Olyan technológiák ezek, melyek képesek innovatív megoldásokat nyújtani meglévő problémákra, és/vagy teljesen új lehetőségeket teremteni. Ide sorolható a mesterséges intelligencia és a blockchain, de ide tartozik a kvantum számítástechnika, a 3D nyomtatás, és a virtuális valóság is. Az emberiség jelenleg a negyedik ipari forradalomban él, ami ugyanúgy hatással lesz rá, ahogy az előző ipari forradalmak is jelentősen megváltoztatták az emberiség életstílusát, értékrendjét.

„Az elmúlt időszakban nagyon sokat hallunk új fejlesztésekről, lehetőségekről, digitális megoldásokról, melyek rohamtempóban fejlődnek. Fontos azonban ezek közül megkülönböztetni, melyek azok, amelyek valóban jelentős hatással bírnak a versenyképességre és üzleti modellekre, és komoly szervezeti és társadalmi transzformációs hatással bírnak” – mondta Dr. Barta Gergő a Deloitte Magyarország  kibervédelmi tanácsadási üzletágának vezető menedzsere.

A jelenleg főszerepben lévő generatív mesterséges intelligencia, amellyel sokan szöveg- vagy képalkotó felületeken találkoznak valójában csak a jéghegy csúcsa. A társadalmi és gazdasági szempontból igazán érdekes fejlesztéseket a digitalizáció és valamilyen más terület, pl. a biológia találkozásánál látni. Fontos különbség a korábbi ipari forradalmakhoz képest, hogy az előzőekre az emberiségnek, társadalmaknak, törvényhozóknak volt idejük felkészülni. Ez a mostani technológiai forradalom viszont az olyan gyors, hogy ezekre most nincs idő. Ezért mondja sok szakértő, hogy az új technológiák alkalmazását egy időre akár fel is kellene függeszteni – a kutatás fejlesztés szabadon hagyása mellett természetesen.

Izgalmas terület a mesterséges intelligenciával párosított képalkotó diagnosztika, amely jelentősen javítja a betegségek megelőzését már napjainkban is – ennek azonban kiberbiztonsági, személyes adatokhoz fűződő kockázatai is vannak: sarkalatos kérdés, hogyan védjük, kezeljük a betegek rendkívül érzékeny adatait. Az adatbiztonság, kibervédelem már mindannyiunk által tapasztalt kérdéseket, problémákat vet fel. A legutóbbi válságok nyomán kialakult ellátási lánchoz kapcsolódó kockázatok is ide kapcsolódnak:

„Biztosak vagyunk-e benne, hogy az IT szolgáltató biztonságban megőrzi az adatainkat? Kényszerű szolgáltató csere esetére rendelkezünk kilépési stratégiával? Ebben az esetben tudjuk-e azt, hogy az adataink hogyan vihetőek át egy másik szolgáltatóhoz? Mi történik, tudunk-e időben reagálni, ha a szolgáltatót éri kibertámadás?" - érzékeltette a kérdéskör sokrétűségét Agárdy Balázs, a Deloitte kibervédelmi tanácsadási üzletágának menedzsere.

A Deloitte Risk? Respond! podcastjében elismert szakértők különböző technológiai, fenntarthatósági és gazdasági témaköröket járnak körül, és elemzik azok hatását az üzleti vállalkozásokra, a kockázatkezelés tükrében. Az első epizódban a szakértők a fenti kérdéseket vizsgálták, és helyezték perspektívába. Szóba került továbbá a vállalatok által alkalmazható blokklánc technológia, a digitális transzformáció kiberbiztonsági kérdése, a törvényalkotás és szabályozási mechanizmusok kérdésköre és a fejlődés gyorsaságának növekedése is.

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Megújul a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 28. 19:30
Megosztás:

Rekord után korrekció volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1256,82 pontos, 1,8 százalékos csökkenéssel, 68 546,85 ponton zárt kedden.
2024. 05. 28. 19:05
Megosztás:

Biztonságosak Európa fürdői

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.
2024. 05. 28. 18:30
Megosztás:

Huszonegy magyar kiállító lesz ott Amszterdamban

A kereskedelmi márkák amszterdami kiállításán (World of Private Label - PLMA) 21 magyar kiállító jelenik meg az Agrármarketing Centrum (AMC) 198 négyzetméteres közösségi standján május 28-29-én - közölte az AMC kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 18:00
Megosztás:

Bátrabban lehet nyomni már a gázt Látrány mellett

A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres útszakaszon május 30-tól, rossz időjárási viszonyok esetén május 31-től óránként 90 kilométer helyett 110 kilométer/órával közlekedhetnek az autósok - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 17:30
Megosztás:

A hazai gyógyszeripar fontos high-tech iparág

A magyar gyógyszeripar fontos high-tech iparág, jelentős szerepet tölt be a beruházásokban és az innovációban, a magyar gazdaság számára hatalmas értéket képvisel - hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) együttműködési megállapodásának aláírásán.
2024. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 05. 28. 16:30
Megosztás:

Törökország fontos partner a klímaváltozás elleni küzdelemben

Törökország erdőtelepítési és erdőkezelési tapasztalatai különösen hasznosak Magyarország számára, mivel olyan klimatikus viszonyok között gazdálkodnak, amelyek az előrejelzések alapján hazánkban is várhatók - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a török állami erdészeti vezetők magyarországi látogatása alkalmából.
2024. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Hárommillióan használják az Egészségablak alkalmazást

Már hárommillió ember használja a teljes egészségügyi dokumentációját tartalmazó Egészségablak elnevezésű mobilalkalmazást - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti álamtitkára kedden Budapesten.
2024. 05. 28. 15:30
Megosztás:

Az első negyedévben nőtt a horvát GDP

A horvát gazdaság teljesítménye 3,9 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 05. 28. 15:00
Megosztás: