Felmentették a PKN Orlen vezérigazgatóját

A PKN Orlen lengyel állami üzemanyag- és energiaszolgáltató nagyvállalat felügyelőtanácsa úgy döntött, hogy felmenti posztjáról Daniel Obajteket, a cég vezérigazgatóját - közölte a vállalat csütörtöki közleményében.

Felmentették a PKN Orlen vezérigazgatóját

A felmentés február 5-ig válik hatályossá. A felügyelőtanács azután intézkedett, hogy Daniel Obajtek a testületnek címzett levelében úgy nyilatkozott: a testületre bízza feladatkörét illető döntést.

Daniel Obajtek 2018-tól állt a PKN Orlen élén. Távozásának lehetőségét már a tavaly októberi, kormányváltást eredményező parlamenti választások után jelezte.

A PKN Orlen multienergetikai óriáscég tavaly a 216. helyen szerepelt a Fortune magazine által közzétett, a világ 500 legnagyobb vállalatát tartalmazó listán. Míg 2016-ban a vállalat nyeresége 5,7 milliárd zlotyt (507,3 milliárd forint) tett ki, addig 2022-re ez az összeg 33,6 milliárd zlotyra (3 ezer milliárd forint) nőtt.

A vállalat többek között lengyelországi, csehországi és litvániai olajfinomítókkal, valamint közép-európai töltőállomás-hálózattal rendelkezik. 2038-ig több SMR típusú kis moduláris nukleáris reaktor lengyelországi létesítését tervezik.

Az utóbbi években a cég átvette a PGNiG lengyel állami gázszolgálatót, az Energa csoport nevű energiatermelő és szállító vállalatot, valamint a Lotos lengyel olajvállalatot is. Az utóbbi fúzióval összefüggésben a Lotos lengyelországi töltőállomásait eladták a magyar Molnak, a Mol pedig magyarországi és szlovákiai töltőállomásokat adott el a PKN Orlennek.

A PKN Orlen és a Lotos 2022-ben történt fúziója kapcsán a Plock városában működő kerületi ügyészség kedden eljárást indított az Orlen vezetőségi tagjai által elkövetett hatásköri túllépés, valamint legalább 4 milliárd zloty (356 milliárd forint) összegű pénzügyi kár előidézése miatt.

A Lotos átvételének engedélyezését az Európai Bizottság egyebek között ahhoz a feltételhez kötötte, hogy eladja töltőállomásainak 80 százalékát, valamint 30 százalékos részesedését a cég gdanski olajfinomítójában. Az olajfinomítóban való részesedést a szaúdi Saudi Aramco vásárolta meg.

A plocki ügyészség által megfogalmazott gyanú szerint a gdanski olajfinomítót előnytelen feltételek mellett adhatták el.

Daniel Obajtek kedden úgy nyilatkozott: a 23 lengyelországi és nemzetközi intézmény részvételével lebonyolított fúzió szabályosan zajlott, ami elemzésekkel és kalkulációkkal is alátámasztható.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott, az Orlen csoport 2016. és 2023. közötti működéséről szóló jelentést összefoglaló közleményben kiemelik: a cég jelenlegi import összetétele jól diverzifikált, nyersolajat többek között az Északi-tengerről, Nyugat-Afrikából, a Földközi-tengerből, a Perzsa-öbölből és a Mexikói-öbölből is szállít.

A vállalat diverzifikálta a Lengyelországba irányuló földgázszállításokat is - míg 2015-ben az orosz Gazpromtól származó szállítások a PGNiG gázimportjának közel 90 százalékát tették ki, az új beruházásoknak (a swinoujsciei LNG-kikötő, a norvég gáz szállítását biztosító Baltic Pipe vezeték) köszönhetően tavaly óta Lengyelország gazdasága teljesen független az Oroszországból érkező olaj- és gázszállításoktól - mutatnak rá.

Kitérnek arra is: az elmúlt nyolc év során az Orlen jelentős beruházásokat hajtott végre különböző zöldenergia-projektekben is, beleértve a tengeri és szárazföldi szélenergiát, a napenergiát, a biogázt és a biometánt, a bioüzemanyagokat, az elektromobilitást és a hidrogént. Kiemelik Lengyelország első tengeri szélerőműparkja, a Baltic Power tavaly elindított építését. Az erőmű 2026-ra eléri azt a kapacitást, amellyel közel 1,2 gigawatt tiszta energiát táplál az ország elektromos hálózatába, ami 1,5 millió háztartás kiszolgálására elegendő - írják.

A közlemény szerint az Orlen tavaly rekordösszegű, 6,4 milliárd zloty (570 milliárd forint) osztalékot fizetett ki.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 41,24 pontos, 0,06 százalékos emelkedéssel, 72 940,89 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 07. 19. 20:00
Megosztás:

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.
2024. 07. 19. 19:00
Megosztás:

Eljárás indult az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 18:00
Megosztás:

Az MNB iránymutatást tett közzé a bankoknak az online hitelcsalások ellen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevelet adott ki a magyar bankoknak, pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligényléses kibercsalások megelőzésére - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 17:00
Megosztás:

Ezért veszélyes ma külföldről autót behozni Magyarországra

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte. Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.
2024. 07. 19. 16:00
Megosztás:

A Richter a denosumab engedélyezését kérte

A Richter tegnap piaczárás után jelentette be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a denosumabhoz köthető két forgalomba hozatali kérelmét.
2024. 07. 19. 15:00
Megosztás:

Mit érdemes tudni a retinolról?

Ha szeretnénk odafigyelni az arcbőrünk egészségére, esetleg javítani szeretnénk az állapotát, és hatékonyan felvennénk a harcot a különböző problémákkal – például egyenetlen bőrkép, pattanások, pigmentfoltok, ráncok –, akkor fontos a személyre szabott arcápolási rutin kialakítása.
2024. 07. 19. 14:30
Megosztás:

Fehéroroszország vízummentességet vezetett be 35 európai ország állampolgárai számára

"Békeszeretetből' vízummentességet vezet be Fehéroroszország 35 európai ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára 2024. július 21-től december 31-ig - közölte a fehérorosz külügyminisztérium, amelyet az RBK orosz hírportál idézett szerdán.
2024. 07. 19. 14:00
Megosztás:

Leszállította az alaptőkéjét a PannErgy

Leszállította alaptőkéjét a PannErgy az árpilis közgyűlés határozatnak megfelelően - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 07. 19. 13:00
Megosztás:

A görögdinnye nemcsak finom, rendkívül egészséges is

Dübörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálod a hazai csemegét is. Érdemes ezek között keresgélned, hazánk több részén ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ahol generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése. Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője segítségével hoztunk pár érdekességet nektek.
2024. 07. 19. 12:30
Megosztás:

DH Energy néven indít új üzletágat a Duna House Group

DH Energy néven új üzletágat indít a Duna House Group, az Európa négy országában működő, ingatlanokat és pénzügyi termékeket közvetítő vállalat először Magyarországon lép be az energetikai piacra, főként lakossági és kisvállalati ügyfeleknek kínál energiahatékonysági megoldásokat - közölte a cégcsoport szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 19. 12:00
Megosztás:

A Dogwifhat visszakutyagolt a Top 50 kriptovaluta közé, a WIF 50%-os árfolyam növekedést ért el heti szinten

Nagyot kutyagolt a sapkás kutyás mémcoin: a Solana-alapú mémcoin, a Dogwifhat (WIF) jelentős visszatérést produkált, újra bekerült a top 50 kriptovaluta közé, miután az elmúlt hét során 49,8%-os növekedést ért el.
2024. 07. 19. 11:30
Megosztás:

Két új atomenergiablokk épül Csehországban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.
2024. 07. 19. 11:00
Megosztás:

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hezidén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 19. 05:00
Megosztás: