Fenntartható és rugalmas beszállítói láncokra törekednek a vállalatvezetők

Hetedik alkalommal készítette el a Szolgáltató Szervezetek Kockázatkezeléséről (Third Party Risk Management/TPRM) szóló felmérését a Deloitte. A Deloitte szakértői szerint ez a terület komoly átalakuláson megy keresztül, hiszen a koronavírus-járvány és a jelenleg is zajló háború rávilágított a beszállítói láncok és a környezeti-társadalmi-vállalatirányítási (ESG) tényezőknek való megfelelés gyengeségeire. Melyek a terület fő kihívásai és prioritásai?

Fenntartható és rugalmas beszállítói láncokra törekednek a vállalatvezetők

Mindenkinek fontos az ESG, mégsem veszik komolyan

A felmérés során kapott válaszok rámutatnak, hogy hiába tekintik fontosnak az ESG-céloknak való megfelelést, a legtöbb cégnél továbbra sincsenek erre irányuló gyakorlati mechanizmusok.  Ennek fő oka, hogy a vállalatvezetők egyelőre nem bíznak az ezzel kapcsolatban elérhető adatokban. Azonban a befektetőket is egyre inkább foglalkoztatják a vállalatirányítási-társadalmi-környezeti kockázatok, így közös érdek, hogy egy megbízható és konzisztens, a döntéshozatalt támogató ESG jelentési rendszer alakuljon ki.

Az ESG területen a felmérés érdekessége, hogy Amerikában, valamint az Ázsia és a Csendes-óceáni (APAC) térségben a vállalatok majdnem negyede bevallottan nem tervez foglalkozni a klímaváltozási kockázatokkal. Az Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) régióban ez az arány mindössze 7 százalék, ami a szakemberek szerint a sokkal szigorúbb európai szabályozásnak köszönhető. Egyrészt pozitív dolog, hogy Európa élen jár ebben a kezdeményezésben, másrészt ez akár mérhető anyagi versenyhátrányt is jelenthet a kontinens cégeinek.

Sok helyen okoznak gondot a beszállítói láncok

A másik fontos terület a megbízható beszállítói láncok kiépítése, ahol leginkább a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó partnerekre koncentrálnak a vállalatok. Emellett az utóbbi időszak tapasztalatai alapján egyre fontosabbá válik a geopolitikai kockázatok azonosítása és kezelése, mint például az esetleges gazdasági szankciók és exportkorlátozások kikerülése, illetve a túlzott földrajzi koncentráltság felszámolása. Egyre nagyobb figyelmet igényel a külső partnerek, beszállítók és azok üzleti környezetének folyamatos nyomon követése és a kockázatok értékelése is. Ennek érdekében – bár ez egyelőre elsősorban nyugat-európai trend – egyre több vállalat komoly beruházásokra is hajlandó.

Egységes stratégiára van szükség

A felmérés szerint a vállalatvezetők számára nélkülözhetetlenné válik az integrált stratégia a szolgáltató szervezetek kezelésében (TPRM), ami figyelembe veszi az esetleges szinergiák kiaknázásának lehetőségét is, vagyis egyre lényegesebb, hogy egy előre meghatározott stratégia mentén történjen a döntéshozatal.

Használni kell, nem pedig félni a technológiáktól

Sok vállalat a mai napig nem tudja értelmezni a humán munkaerőt kiváltó modern technológiai megoldásokat, mint amilyen a robottechnológia (RPA) vagy a mesterséges intelligencia (AI), pedig a tapasztalatok már bebizonyították, hogy ezek sokkal költséghatékonyabbak a házon belüli tehetséggondozásnál, amely lassú és költséges. Ha pedig a vállalatok nem csak egyszerűen a költségcsökkentést tartják szem előtt, akkor az újítások bevezetése hosszabb távon komoly versenyelőnyt is jelenthet számukra. A modern technológiák üzletstratégiába integrálásában az egyes munkafolyamatok kiszervezésnek, harmadik felek bevonásának kiemelt szerepe van.

„Az utóbbi évek világjárványa sok céget komoly stratégiaváltásra ösztönzött, illetve rámutatott a beszállítói láncok és a külső partnerek gyengeségeire. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden folyamatot cégen belül kell megoldani, ahogy azt sem, hogy mindent ki kell szervezni harmadik feleknek. Bár az optimális kiszervezési mértéket nem lehet általánosan meghatározni, hiszen cégenként eltérő, mégis kétségtelen, hogy a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítani a külső partnerekre és a kapcsolódó kockázatokra, az üzletstratégiában pedig kiemelt helyen kell szerepelnie a Szolgáltató Szervezetek Kockázatkezelésének” - nyilatkozta Szöllősi Zoltán, a Deloitte Kockázatkezelési üzletágának partnere.

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás: