Foganatja volt a helyreállítási intézkedéseknek

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő és az ellenállóképességet fokozó európai uniós eszköz (RRF) félidős értékelése azt mutatja, hogy a finanszírozás a reformok és beruházások végrehajtásában pozitív változást és kézzelfogható eredményeket hozott - jelentette ki Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja Brüsszelben szerdán.

Foganatja volt a helyreállítási intézkedéseknek

Az értékelést bemutatva az olasz biztos azt mondta: a NextGenerationEU nevű helyreállítási terv középpontjában álló, 800 milliárd euró értékű reform- és beruházási eszköz végrehajtása "jól halad", a pénzügyi csomag teljesítette eddigi céljait.

Az Európai Bizottság 2023. végéig több mint 1150 "mérföldkövet" és célt értékelt, és megállapítása szerint a terveikben szereplő reform- és beruházási menetrendet az uniós tagállamok kielégítően teljesítik. A brüsszeli testület az RRF alapból ez idáig közel 225 milliárd eurónyi támogatást folyósított a tagállamoknak, valamint 67 milliárd euró előfinanszírozást a reformok és beruházások végrehajtásának fellendítésére, a koronavírus-járvány okozta válság, majd pedig az energiaválság költségvetésre gyakorolt rövid távú hatásainak enyhítésére.

Az EU-ban a gazdasági aktivitás visszatért a járvány előtti szintre, a munkanélküliség pedig rekordalacsony, 6 százalék körüli szintre csökkent. Az uniós foglalkoztatás várhatóan rövid távon akár 0,8 százalékkal is nőhet - mondta Gentiloni.

Az állami beruházások 2019. és 2025. között várható növekedésének körülbelül a fele az uniós költségvetésből, különösen a helyreállítási alapból finanszírozott beruházásokból származik - tájékoztatott. A korábbi válságokkal ellentétben az állami beruházások Európában a koronavírus-járvány és az azt követő energiaválság idején nőttek, a 2019-es 3 százalékról 2023-ra 3,3 százalékra. 2024-ben az állami beruházások várhatóan elérik a GDP 3,4 százalékát - részletezte.

Az uniós biztos kijelentette: az RRF kulcsfontosságú eszköz az EU zöld átállásának felgyorsításában. Kiemelte: valamennyi tagállam terve meghaladta az éghajlat-politikai célkitűzésekre vonatkozó 37 százalékos célt sőt, egyes tagállamok teljes tervük több mint 50 százalékát a zöld menetrendnek szentelték. A helyreállítási tervek REPowerEU fejezetei révén a tagállamok további 60 milliárd eurónyi forrást fordíthatnak a zöld átállásra. A finanszírozás elősegíti az energiamegtakarítást, a tiszta energiatermelés felgyorsítását és az EU energiaellátásának diverzifikációját, valamint a nulla nettó kibocsátású ipar gyártási kapacitásának bővítését - emelte ki.

Emlékeztetett: nemzeti terveiket a tagállamok frissítették is, hogy azokkal képesek legyenek kezelni az Oroszország Ukrajna elleni háborúja, a magas infláció és az ellátási láncok megszakadása következtében megnövekedett energiaárakat. 2023. végéig az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta mind a 27 nemzeti terv felülvizsgálatát, hogy maximalizálja hatásukat. A frissítések közel 150 milliárd euróval növelték a gazdaságoknak nyújtott uniós támogatás mértékét - mondta.

Az uniós biztos kiemelte, hogy a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz révén nyújtott finanszírozás okozta pozitív lendület várhatóan folytatódni fog, tekintettel arra, hogy az RRF a jelenlegi tervek szerint 2026-ig érvényes. Az uniós bizottság jelenleg 18 kifizetési kérelmet értékel, és arra számít, hogy 2024-ben több mint 20 további kifizetési kérelmet nyújtanak be a tagállamok. Ennek alapján a testület több mint 100 milliárd eurós finanszírozás kifizetésére számít az év végéig.

Gentiloni arra figyelmeztetett, hogy a zökkenőmentes végrehajtás biztosításához kellő rugalmasságra van szükség a nemzeti tervek kialakításában és végrehajtásában. A tagállamok megfelelő adminisztratív kapacitása kulcsfontosságú a gyors végrehajtáshoz, csakúgy mint a regionális és helyi hatóságok, valamint a szociális partnerek szoros bevonása a megvalósítás során.

A helyreállítási eszköz gyors bevezetése és a gyorsan végzett kifizetések azt mutatják, hogy az RRF támogatta a tagállamokat a válság idején, és a befektetések és reformok egyedülálló kombinációja segíti a gazdaságokat abban, hogy jobban felkészüljenek a jövőre - tette hozzá a gazdaságpolitikai biztos.

Szombaton forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
2024. 04. 19. 14:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb volt Japánban az infláció

A távol-keleti szigetországban a várt 2,8 százalékkal szemben 2,7 százalékra csökkent márciusban az infláció, míg a februári adat is 2,8% volt.
2024. 04. 19. 13:30
Megosztás:

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.
2024. 04. 19. 13:00
Megosztás:

A külföldi piacszerzésben kapnak segítséget a magyar vállalkozások

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat - közölte az NIÜ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:30
Megosztás:

Az év végig kétszeresére emeli napelemei számát a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:00
Megosztás:

Az illetékmentesség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.
2024. 04. 19. 11:30
Megosztás:

Az S&P rontotta Izrael hitelminősítését

A Standard & Poor (S&P) nemzetközi hitelminősítő AA mínuszról A pluszra rontotta Izrael hosszú távú adósbesorolását
2024. 04. 19. 11:20
Megosztás:

Az új kriptovaluta, melynek ára 0,02 dollár, a Solana és a Cardano mellé került a 2024 áprilisi kiemelt ajánlásokba

A kriptovaluta piac továbbra is vad száguldását folytatja 2024 áprilisában, ahol az olyan ismert szereplők, mint a Solana (SOL) és a Cardano (ADA) erős pozíciókat töltenek be. Azonban egy új versenyző is megjelent a színen, amely az alkalmi vásárlók figyelmét is magára vonja: a DTX.
2024. 04. 19. 10:45
Megosztás:

Mínuszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 19. 10:30
Megosztás:

Eséssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Az európai és az amerikai határidős indexek a közel-keleti helyzet hatására negatív értéket mutatnak, így eséssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is pénteken az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. A BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 19. 10:00
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai indexek

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,53 százalékos csökkenéssel, 37 090 ponton zárt.
2024. 04. 19. 09:30
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 19. 08:30
Megosztás:

Csökkent a Danone negyedéves bevétele

A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben - áll a cég honlapján.
2024. 04. 19. 08:00
Megosztás:

Az OECD-ben stagnált az infláció februárban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedése ugyanúgy, mint januárban.
2024. 04. 19. 07:30
Megosztás:

Az év végén kaphat egy újabb lökést a hazai ingatlanpiac

A tavalyi és második felében és az idei év első negyedévében határozott élénkülés figyelhető meg a IV. és XV. kerületek ingatlanpiacán, mely legnagyobb részben a kedvezőbbé váló hitelkamatok eredménye. Az év végén, illetve a jövő év elején viszont újra nagyobb számban megjelenhetnek a befektetők is az ingatlanpiacon.
2024. 04. 19. 07:00
Megosztás:

Tovább erősítette nemzetközi pozícióját és milliárdos beruházásokkal zárta a 2023-as évet a BioTechUSA-cégcsoport

Emelkedő pályán maradt a nehéz gazdasági környezetben is a BioTechUSA-cégcsoport, amely tavaly az egy évvel korábbi rekordév magas bázisához képest is csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte az árbevételét. Közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra, amelyből többek között több mint 1000 négyzetméter hasznos összterületű, négyszintes, modernebb és kényelmesebb szociális blokk épült Szadán, közel egymilliárd forint értékben üzembe helyezte automata raktárát, 45 új üzletet nyitott Európa-szerte és megvalósult óbudai régi irodaháza teljes felújítása is. A turbulens környezet ellenére a társaság pénzügyi helyzete tovább javult 2023-ban, miután az EBITDA-mutatója több mint 3,5 százalékkal 10,47 milliárd forintra nőtt.
2024. 04. 19. 06:30
Megosztás:

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Az otthonról dolgozó munkavállalók harmada teljesen a lakóhelyéről látja el feladatait, míg a második leggyakoribb opció a heti három nap home office – derült ki az Erste felméréséből. A koronavírus-járvány alatt még kötelező rossznak tekintett otthoni munkavégzés lehetősége ma már a bank kérdőívét kitöltők 93 százaléka szerint alapvető vagy nagyon fontos. A legtöbben azért szeretik a home office-t, mert rugalmas, valamint időt és pénzt is megspórolnak azzal, hogy otthonról dolgoznak.
2024. 04. 19. 06:00
Megosztás:

Hiába javult sokat a magyar termékenységi ráta, ez is kevés lehet

Habár európai összevetésben a magyar születési ráta különösen 2011-től 2022-ig felettébb kedvezően alakult, mégis fenyeget a társadalom elöregedésének veszélye. Ennek egyik oka a Bankmonitor szakértői szerint az, hogy a szülőképes korú nők száma (a Ratkó-unokák kiöregedésével) mostanra jelentősen csökkent. Ha pedig eleve kevés nő tud szülni, akkor a magas születési ráta is alacsony születésszámokhoz vezethet.
2024. 04. 19. 05:30
Megosztás:

Benzines és dízelautóra telik a magyaroknak, elektromosra nem

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint továbbra is a belső égésű motorok viszik a prímet, amely elsődleges oka a kedvezőbb árak terén keresendő. Az elmúlt 1 évben viszont az elektromos autók népszerűsége növekedett, és időközben mind hirdetésszám, mind telefonos érdeklődések tekintetében maguk mögött hagyták a hibrideket.
2024. 04. 19. 05:00
Megosztás:

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

Miközben több mint 70 ezer állás betöltetlen ma Magyarországon, csaknem 100 ezer külföldi munkavállaló dolgozik az országban és több mint 200 ezer ember inaktív. Az elvándorlás és a külföldi munkavállalás évtizedes jelenség és a magyar gazdaságra egyértelműen negatív hatással van. Miért megyünk mi magyarok külföldre és miért jönnek hozzánk Ázsiából dolgozni?
2024. 04. 19. 04:30
Megosztás: