Fontos döntésekhez elengedhetetlen egy tökéletes reggeli

Az üzleti világban mindenki tudja, hogy a tökéletes reggeli nem az a fajta érkezés, ami egy gyors müzli, vagy egy útközben bekapott szendvics munkába menet. Igenis meg kell adni az időt és a figyelmet is a nap legfontosabb étkezésének.

Fontos döntésekhez elengedhetetlen egy tökéletes reggeli

Nem is csoda, ha a vállalkozók és az üzletemberek előszeretettel visznek megbeszéléseket valamelyik nívós étterembe. Gasztronómiai ínyencségek mellett sokkal produktívabb mindenki, és elégedettség érzésével tölt el bennünket egy-egy finom étel. Egy nyugodt és harmonikus légkörben elfogyasztott bagel például tökéletes alapot ad a pénzügyi témák megbeszéléséhez.

Honnan ered a bagel neve?

A Cafe Brunch Budapest egy olyan reggeliző Budapest több pontján, ahol találkozhatsz ezzel a finomsággal. Sokan szeretik, de mégis keveset tudnak róla. Az ínyencek számára okozhat igazi meglepetéseket a története.

A német ajkú „bougel” szóból ered, ami karkötőt jelent, emellett a jiddis „beygl” szóból származó gyűrű jelentésével is társítható. Ebből alakult ki az is, hogy ami nem gyűrű vagy karkötő alakú, az hivatalosan nem is bagel.

Sokan eszik, de kevesen tudják

Az eredeti története sajnos nem ismert, de akad egy teória. 1683-ra tehető a sztori, amikor Jan Sobieski lengyel tábornok megmenekítette Bécset a törökök karmaiból. A király látva a hős hadvezér kengyelébe kapaszkodó városiakat, megbízott egy péket. Kengyelalakú péksüteményt kellett készítenie, amit breugelnek hívtak.

Egy kedves történet is felbukkant 1610 körül, miszerint a gyermeket szülő nőknek bagelt kell ajándékozni. Ez pedig a lengyelországi krakkói közösségek rendeletében hagyott írásos nyomot.

A lyukaknak is van sztorijuk, mert állítólag azért így sütötték, hogy az árusok egy rúdra csúsztatva könnyebben kínálhassák az utcákon.

Érdekességek, amikről senki sem beszél

A régi időkben négy férfi gondoskodott arról, hogy a bagel tökéletesen megsüljön. Ketten közülük a tészta sodrásáért és formázásáért feleltek, a “bográcsos” ember pedig kifőzte azt. A kemence mellett álló férfi fejezte be a folyamatot, amivel tökéletesre sütötte az ízletes pékárut.

Ez az egyetlen olyan kenyérféle az összes közül, amit a sütés előtt meg is kell főzni. Az aranyszínű külsőnek az a titka, hogy 3-5 percre forrásban lévő vízbe van mártva, mielőtt megsütik.

Azóta is annyira nagy értéke van a badelnek, hogy 2008-ban egy kanadai származású űrhajós, Gregory Chamitoff is tizennyolc bagellel indult el az űr felé.

Rengeteg olyan étel vesz körül bennünket, amiről édes keveset tudunk, ennek ellenére nagyon finomak. Ezek a sorok már a bagelt ízlelgetve talán eszedbe fognak jutni legközelebb a Cafe Brunch Budapest egyik tetszetős éttermében. A főváros öt különböző pontján is fogyaszthatsz náluk ilyen különleges ételt, érdemes kipróbálni!

A Brussels Airlines október elsején törli járatai többségét

Törölte legtöbb, október 1-i járatát a Brussels Airlines belga légitársaság, mert a személyzet zöme, köztük a biztonsági egységek egynapos munkabeszüntetést tartanak aznap - derült ki a légitársaság pénteki közleményéből.
2024. 09. 21. 15:00
Megosztás:

Átadták az idei Pénzmesterek vetélkedő díjait

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) hatodik alkalommal rendezte meg középiskolásoknak szóló pénzügyi versenyét, a Pénzmesterek vetélkedőt, az idei összdíjazás 2,5 millió forint volt, a díjakat pénteken adták át - tájékoztatta az ÖPOSZ az MTI-t.
2024. 09. 21. 14:00
Megosztás:

Több mint nyolcezer liter üzemanyagot adott át a NAV az árvízi védekezésre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki eljárásban lefoglalt üzemanyagot, mintegy 7200 liter gázolajat és több mint 1100 liter benzint adott át az árvízi munkálatokra.
2024. 09. 21. 13:00
Megosztás:

Virtuális oktatási környezet kialakításán dolgozik a Zengo Kft. és az SZTE

A felhasználók pillanatnyi állapotához igazodó, a virtuális és kiterjesztett valóságban működő oktatási környezet kialakításán dolgoznak a Zengo Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei egy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával megvalósuló projektben – tájékoztatta a szegedi vállalkozás az MTI-t.
2024. 09. 21. 12:00
Megosztás:

Valamivel borúlátóbbá vált a globális üzleti szektor

Valamivel borúlátóbban ítéli meg a globális üzleti szektor a rövid távú világgazdasági növekedési kilátásokat, mint az előző negyedévben, de súlyos recessziótól továbbra is csak a vállalatok elenyésző kisebbsége tart - áll az Oxford Economics pénteken Londonban ismertetett átfogó negyedéves felmérésében.
2024. 09. 21. 11:00
Megosztás:

Viharok: több mint egymilliárd forint kárösszeggel számolnak a biztosítók

Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 21. 10:00
Megosztás:

Kerítést tervezel? Ezt a 3+1 dolgot mindenképp gondold át előtte!

A kerítés nem csak a telek határát jelöli, hanem otthonunk esztétikai és funkcionális meghosszabbítása is egyben. Ahhoz, hogy valóban az igényeinket szolgálja, és harmonikusan illeszkedjen a környezetéhez, néhány kulcsfontosságú szempontot érdemes még a tervezés előtt alaposan átgondolni. A számtalan szín, anyag, méret és forma között nem könnyű eligazodni és a kevésbé tapasztaltak könnyen belefuthatnak olyan hibákba, melyek egy alapos és átgondolt tervezéssel, vagy egy szakértő bevonásával elkerülhetők lettek volna. A Semmelrock most összegyűjtött 3+1 olyan fontos lépést, amit érdemes átgondolni még a kerítés tervezése előtt.
2024. 09. 21. 09:00
Megosztás:

3 altcoin, amelyek rendelkeznek RWA képességekkel, és amelyekbe érdemes 250 dollárt fektetni, hogy 2025-re 300-szoros hozamot érj el

Ahogy a valós eszközök (RWA) tokenizációs forradalma elindul, az RCO Finance (RCOF), az Ondo Finance (ONDO) és az Avalanche (AVAX) kiemelkedtek, mint olyan altcoinok, amelyek képesek akár 300-szoros hozamot biztosítani a befektetett tőkén.
2024. 09. 21. 08:00
Megosztás:

Főhet a feje a lakáshiteleseknek: érdemes-e várni a sokkal kisebb THM-re?

Nehéz döntés előtt állnak azok, akik most akarnak lakáshitelt felvenni vagy kiváltanák a korábban felvett drága kölcsönüket. Ha ugyanis a bankok hajlandóak lesznek levinni a THM-jeiket a jelenlegi 6,5-7,5 százalékról a Nagy Márton miniszter által kért 5 százalék alá, akkor egy átlagos lakáshitelnél hónapokon belül 15-25 ezer forintot spórolnak a törlesztőrészletekből a mostani ajánlatokhoz képest - derül ki a Bank360.hu számításaiból.
2024. 09. 21. 07:00
Megosztás:

Mit tegyünk, ha levonul az árvíz? Fertőtlenítés, higiéniai védekezés és teendők

Az árvíz látható veszélyei mellett nem elhanyagolhatóak a “láthatatlan” károk - így elsősorban a fertőzések, amelyek az árvíz levonulását követően lépnek fel. A legfontosabb teendők a legjelentősebb hazai gyártó, a Caola Zrt. szakértője szerint az alapos fertőtlenítés.
2024. 09. 21. 06:00
Megosztás:

Karbantartást tervez a Telekom

A Magyar Telekom informatikai rendszereinek ütemezett karbantartása miatt 2024. szeptember 24-én kedden 20 órától várhatóan 2024. szeptember 25-én szerdán 12 óráig a Telekom alkalmazás, a Telekom fiók, a telekom.hu és az Üzleti önkiszolgáló portál nem lesz elérhető -tájékoztatta a vállalat az MTI-t pénteken.
2024. 09. 21. 05:00
Megosztás:

Átrendezi-e a terézvárosiak döntése a belvárosi albérletpiacot?

Az elmúlt hetekben jelentős figyelmet keltett a Terézvárosban lebonyolított ügydöntő szavazás, ahol a kéthetes szavazáson résztvevők többsége arra szavazott, hogy a kerületben megszűnjön a rövidtávú szálláskiadás. Bár ezen az úgynevezett ügydöntő szavazáson gyakorlatilag az AirBnB betiltásáról szavaztak, az alacsony részvétel miatt elképzelhető, hogy a helyi bérbeadók megpróbálják továbbvinni majd az ügyet. Egyelőre azonban, még ha a lakóknak alig több mint 20 %-a szavazott, az a döntés született, hogy 2026-tól megszűnik ez a nagyon is kedvelt szálláslehetőség. Az okokról, hogy vajon miért így döntött a lakók egy része, valóban van-e valós zavar, panasz a belvárosi rövidtávú lakáskiadás körül, a belvárosi ingatlanok specialistája mondja el véleményét.
2024. 09. 21. 04:00
Megosztás:

Súlyos a brit államadósságráta

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalékra emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 09. 21. 03:00
Megosztás:

Hatalmas érdeklődéssel zárult idén is a hungarikum pályázat

Töretlen a hungarikum pályázat népszerűsége, az Agrárminisztérium (AM) és a Hungarikum Bizottság idei kiírásának köszönhetően a 683 millió forintos keretből 271 pályázat kap támogatást - közölte az AM pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 21. 02:00
Megosztás:

A nyugdíj hamarabb érkezik - a Magyar Posta hivatalos tájékoztatása

A Magyar Posta számára a lakosság kiszolgálása kiemelt fontosságú, ezért minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy a küldemények megérkezzenek az árvíz sújtotta területekre is.
2024. 09. 21. 01:00
Megosztás:

Memebet Token – A következő nagy dobás?

Úgy tűnik, hogy a piac végre kezd észhez térni, amiben a Fed kamatcsökkentési döntésének is nagy szerepe van. Ez ugyanis nagymértékben befolyásolja a kriptovaluta piac jövőjének alakulását.
2024. 09. 21. 00:01
Megosztás:

Ethereum támasz- és ellenállási szintek: Vajon az ETH bikák beindítják az altcoin-rallyt októberben a SOL, XRP, FET és CYBRO számára?

Az Ethereum egy kritikus fordulóponton áll, a kulcsfontosságú árfolyamküszöbök kerültek a figyelem középpontjába. Az altcoin-piac izgatottan várja, hogy az ETH kiválthat-e egy újabb emelkedést más érmék, mint a SOL, XRP, FET és CYBRO számára. Ez a cikk azt vizsgálja, mely kriptovaluták állhatnak készen a fellendülésre októberben. Fedezd fel azokat a tényezőket, amelyek beindíthatják ezt a potenciális rallyt.
2024. 09. 20. 23:00
Megosztás:

Megkezdődött a Cupra Terramar sorozatgyártása az Audi győri gyárában

Az Audi Hungaria Zrt. győri üzemében elindult a spanyol Cupra márka Terramar modelljének sorozatgyártása pénteken.
2024. 09. 20. 22:00
Megosztás:

AI-kriptovaluták a csúcsra törnek? Okok, amiért az AI-alapú kriptovaluták, köztük a FET és az INJ készen állnak a fellendülésre a Q4-ben

Az AI-alapú kriptovaluták készen állnak a kitörésre az év utolsó negyedévében. A piaci elemzők lelkesedéssel beszélnek a digitális érmék, mint a FET és az INJ várható nyereségéről. Vajon ezek az AI-vezérelt tokenek hatalmas megtérülést hozhatnak? Merülj el a várt fellendülés mögött álló kulcstényezőkben, és tudd meg, mely érmékre érdemes figyelniük a befektetőknek.
2024. 09. 20. 21:00
Megosztás:

Családbarát védjegyet kapott a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemcsak szakmai tevékenységével védi a családokat, hanem családbarát munkahelyként is működik, ezt ismerte el a Családbarát Magyarország Központ azzal, hogy odaítélte a Családbarát Hely Tanúsító Védjegyet, amit a hivatal két évig használhat - közölte a GVH pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 20. 20:00
Megosztás: