Fontos határidő közeleg: október 20-áig esedékes az első EPR-adatszolgáltatás

Folytatódik a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása: Fontos határidő előtt állnak a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel (EPR) kapcsolatos első kötelező adatszolgáltatásban érintett vállalkozások, hívják fel a figyelmet a Mazars szakértői.

Fontos határidő közeleg: október 20-áig esedékes az első EPR-adatszolgáltatás

Az EPR július 1-jei bevezetésével elindult a hulladékgazdálkodási rendszer finanszírozásának átalakítása, az EPR-kötelezetteknek pedig első alkalommal október 20-áig kell teljesíteniük a kibocsátásra vonatkozó adatszolgáltatást.

Az uniós irányelvekkel összhangban a csomagolási hulladék újrafeldolgozásának vagy más módon történő hasznosításának növelését is el kell érni, ezért 2024. január 1-jétől elindul a kötelező visszaváltási díjas rendszer (DRS) is.

2023. július 1-jén került bevezetésre a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR), az EPR-kötelezetteknek első alkalommal október 20-áig kell beküldeniük a kibocsátásra vonatkozó adatszolgáltatást az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak.

A Mazars szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az érintett gyártóknak – ha eddig még nem tették meg – fel kell készülniük az első adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére. Folytatódik a hazai hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása is.

„A hulladékgazdálkodás átalakításának újabb fontos állomása, hogy a kötelező visszaváltási díjas rendszer keretében a termékek visszagyűjtését szorgalmazó rendszer kerül bevezetésre. Az új szisztéma sok új feladatot ró a gyártókra és a koncessziós társaságra, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-re, de a visszagyűjtésre fel kell készülniük az EPR-ben eddig nem érintett forgalmazóknak és a fogyasztóknak is” – mondta el dr. H. Nagy Dániel, a Mazars partnere.

hulladékgazdálkodás EPR adatszolgáltatás

A kötelező visszaváltási díjas termékek közé az italtermékek 0,1–3 literig terjedő űrtartalmú műanyag, fém vagy üveg alapanyagú újrahasznosítható vagy nem újrahasználható csomagolása tartozik. Kivételt csupán a tej és tejalapú készítmények csomagolása jelent, ezekre nem vonatkozik az új szabályozás. A nem újrahasznosítható italospalackok és -dobozok visszaváltási díja egységesen 50 forint lesz, míg az újrahasználható termékek visszaváltási díját a gyártók maguk határozzák meg.

A vásárlók megérzik majd az italok áremelkedését: a gyártóknak a nem újrahasznosítható, kötelező visszaváltási díjjal érintett italtermékek értékesítésekor díjfizetési kötelezettségük keletkezik a koncessziós társaság felé, ezért a termékek a kötelező visszaváltási díjjal növelten kerülnek majd forgalomba.

Ha a vásárlók visszaviszik az üres italosdobozokat, -palackokat a forgalmazók telephelyein működtetett visszagyűjtő helyekre, tőlük vagy közvetlenül a koncessziós társaságtól visszakapják a termékenként 50 forintos díjat. Végül a forgalmazók is elszámolnak a koncessziós társasággal az általuk a fogyasztóknak visszatérített összeggel. A rendszer így zár, tehát az 50 forint akkor „vész el”, és lesz végérvényesen a koncessziós társaság bevétele, ha a vásárlók nem váltják vissza az italok csomagolását.

műanyag palack visszaváltás EPR rendelet

A hulladékkezelési feladatokat a koncessziós társaság látja el, gondoskodva a szelektálva visszagyűjtött hulladék elszállításáról az újrahasznosításra. A forgalmazókra hárul a feladat, hogy felkészüljenek a csomagolások visszavételével kapcsolatos kötelezettségeikre, azaz kézi vagy automata visszaváltó berendezés üzemeltetésére.

Az új (450/2023. számú) kormányrendelet a már kihirdetett EPR-rendeletet is módosítja 2024. január 1-jétől. A visszaváltási díjjal érintett csomagolásokra ugyanis nem kell majd EPR-díjat fizetni. Helyette a gyártók csatlakozási, szolgáltatási és a nem újrahasznosítható termékek esetén a már említett 50 forintos visszaváltási díjat fizetik a koncessziós társaságnak.

Nem csupán a kötelező előírásokat lehet azonban teljesíteni: a rendszerhez más, úgynevezett „önkéntesen visszaváltási díjas termékek” visszagyűjtésével is lehet csatlakozni; ez esetben a visszaváltási díjat szintén maguk a gyártók határozzák meg. A rendszert a koncessziós társaság a befolyó csatlakozási és szolgáltatási díjakból, valamint azon termékek visszaváltási díjából finanszírozza, amelyeket ténylegesen nem váltanak vissza.

Az áfatörvény már felkészült a kötelező visszaváltási díjas rendszer bevezetésére, a nyári adócsomagban elfogadták a 2024. január 1-jétől hatályos módosításokat. A visszaváltási díj nem fog beletartozni a termékértékesítés adóalapjába, azaz gyakorlatilag az áfa hatályán kívül kell kezelni minden értékesítés során.

Évente egyszer ugyanakkor sor kerül a vissza nem váltott, de kötelezően visszaváltási díjas termékek adóztatására is méghozzá úgy, hogy az áfát a koncessziós társaságnak kell megfizetnie. Az adó alapja az év utolsó napján vissza nem váltott termékekre jutó visszaváltási díj lesz azzal, hogy az egy termékre jutó 50 forintot úgy kell majd tekinteni, hogy az a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.

Solana megugrik a Litecoin felhalmozási őrület közepette; a Raboo előértékesítése gyorsan közelít a következő szakaszhoz

A Solana és a Litecoin jelenleg őrületes felfutást élnek meg, ami izgalomba hozta a tulajdonosokat. Eközben a Raboo előértékesítése, amely most a 3. szakaszban van, közelít a következő szakaszhoz, már több mint 1,4 millió dollárt hozott be.
2024. 05. 25. 07:42
Megosztás:

Visszautasítja a sajtóban megjelent állításokat a Diákhitel Központ

A diákhitelt, ahogy korábban is, a Diákhitel Központ folyósítja az ügyfelek különböző bankoknál vezetett folyószámláira, a rendkívül kedvezményes Diákhitel Számlát biztosító pénzintézetek kiválasztása transzparens módon, a nyilvánosság tájékoztatása mellett zajlott - közölte a Diákhitel Központ pénteken, hozzátéve, hogy a 24.hu oldalán megjelent, a diákhitelezés jövőjével kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek.
2024. 05. 25. 07:00
Megosztás:

Együttműködést kötött az EXIM Magyarország a görög exporthitel-ügynökséggel

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország és görög partnerszervezete, az Export Credit Greece (ECG) a május 21-23. között Athénban rendezett Berni Unió Prágai Klubjának ülésén - közölte az EXIM Magyarország pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 06:00
Megosztás:

Az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajója lettünk

Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában, az ágazatban dolgozók száma öt év alatt a duplájára nőtt és átlépte a százezret - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Nyíregyházán.
2024. 05. 25. 05:00
Megosztás:

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.
2024. 05. 25. 03:20
Megosztás:

Ez fog történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Az euró bevezetése egy országban számos gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatással járhat. A magyar forint helyett az euró bevezetése hasonló hatásokat eredményezne, mint amiket más eurózóna tagországokban tapasztaltak. Nézzük meg a fontosabb hatásokat!
2024. 05. 25. 02:30
Megosztás:

Az Új Kripto szezon bullish, a befektetők gyorsan halmozzák fel ezeket a top altcoinokat a KANG Mellett

Miközben számos kriptovaluta folytatja a kilábalást a medvepiac végéhez közeledve, a kereskedők gyorsan felhalmozzák a legjobb altcoinokat, mivel ezek lenyűgöző teljesítményt mutatnak a piacon. Ezek az altcoinok, nevezetesen a Polkadot, az Avalanche, a Thorchain és a Near Protocol kiemelkedtek a többiek közül, az elemzők többségüknél kitörést prognosztizálnak. Ugyanebben a szellemben a kereskedők rohannak felhalmozni a KangaMoon (KANG) nevű új kriptovalutát is, amely a GameFi iparág átalakítására összpontosít, és a szakértők az egyik legjobb megvásárolható kriptovalutának tartják.
2024. 05. 25. 02:00
Megosztás:

Élettársad van nem pedig házastársad? Akkor most bajba kerülhetsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2024. 05. 25. 01:30
Megosztás:

Munkaviszonnyá válhat a taxisok és ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.
2024. 05. 25. 01:00
Megosztás:

2024 a kripto gaming visszatérésének éve? Mutatjuk a legjobb gaming érméket!

A globális kriptovaluta piac pozitív árfolyam-mozgásokat produkál, a feltételezések szerint ugyanis a SEC hamarosan engedélyezi az Ethereum ETF-eket.
2024. 05. 25. 00:01
Megosztás:

Fittyet hány a magas kamatokra az amerikai gazdaság

Az Egyesült Államokban az S&P feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe májusban 50,9-re emelkedett az áprilisi 50 pontról.
2024. 05. 24. 23:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact - írja az economedia.ro.
2024. 05. 24. 22:00
Megosztás:

Új elnököt választott az MGYOSZ

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary), a legnagyobb múltra visszatekintő hazai munkaadói szervezet. Az MGYOSZ közgyűlésén egyhangúlag választották meg négy évre Lakatos Péter, aki 8 éve vesz részt aktívan a szövetség építésében, az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt.
2024. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok

Gyenge kezdés után vegyes eredménnyel, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint

Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
2024. 05. 24. 19:00
Megosztás:

Nőtt a Zwack árbevétele, nyeresége csökkent

A Zwack Unicum Nyrt. 2023-2024-es üzleti évében 36,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évihez képest; adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 24. 18:30
Megosztás:

Az első negyedévben rekordösszegű osztalékot fizettek ki világszerte

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.
2024. 05. 24. 18:00
Megosztás:

Rekordbevétele volt előző évben Csehországnak a turizmusból

Tavaly 174,9 milliárd koronát (2798,4 milliárd forint) költöttek el a külföldi turisták Csehországban; az új rekordot jelentő összeg 34,5 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordbevételeket 4,4 százalékkal haladja meg - derült ki a Czech Tourism állami idegenforgalmi ügynökség által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.
2024. 05. 24. 17:30
Megosztás:

Az elektromos autók akkumolátorainál oda kell figyelni a tartósságra és megfelelő cserére

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.
2024. 05. 24. 17:00
Megosztás: