Fordulat a világgazdaságban

Trendfordulót vár a világban a vállalati fizetésképtelenségek számát illetően az Allianz Trade: az elmúlt két év csökkenése után idén 10, jövőre pedig 14 százalékkal nőhet az esetszám. Ugyanez az elemzők várakozása szerint Magyarországon idén 26, jövőre 8 százalék lesz, ami 6300, illetve 6800 fizetésképtelenségi eljárást jelent.

Fordulat a világgazdaságban

Az uniós átlagnál gyorsabb növekedést vár a vállalati fizetésképtelenségi eljárások számának alakulásában Magyarországon az Allianz Trade, amely nemrég tette közzé legfrissebb Globális Inszolvencia Jelentését. A világ vezető hitelbiztosítójának adataiból az tükröződik, hogy 2020-ban és 2021-ben a korábban vártakkal ellentétben csökkent a jelentős fizetési késedelembe eső cégek száma és a késedelemmel érintett követelések értéke is mind a nagyvállalati, mind a kkv szektorban. 2019-hez képest a felszámolási eljárások száma 2020-ban több mint 20 százalékkal csökkent, ugyanakkor 2021-ben 2020-hoz képest már csaknem 20 százalékos növekedést mértek, de a tavalyi számadat még mindig alatta marad a világjárványt megelőző utolsó „békeév” 2019-es adatának.

Vállalati fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon, 2015-2023

„A csökkenő trendben meghatározó szerepet játszottak a kormányzat gazdaságvédelmi intézkedései is. Ugyanakkor az idei év első négy hónapjában már érzékelhető a késedelmes teljesítések számának és értékének növekedése” – mondta el Bujdosó Tünde, az Allianz Trade kockázatkezelési igazgatója. Az Allianz Trade 2022-ben 26 százalékos növekedést vár a vállalati fizetésképtelenségi eljárások számában Magyarországon, ami jóval meghaladja az uniós átlagot. „Az első negyedévi adatok szerint kiemelkedő az eljárások számának emelkedése az építőiparban: a tavalyi év azonos időszakához képest itt 11 százalékos a növekedés, míg 2020 első negyedévéhez képest 24 százalékos, 2019 azonos időszakához képest pedig 47 százalékos. Ezen kívül az év első hónapjaiban a feldolgozóiparban tapasztaltunk növekedést. A többi szektorban kevésbé jellemző a fizetésképtelenségi eljárások számának megugrása egyelőre, de várakozásaink szerint különösen az utolsó negyedévben jöhet jelentős fizetésképtelenségi hullám hazánkban, ez indokolja az erre az évre vonatkozó 26 százalékos várakozásunkat” – tette hozzá Bujdosó Tünde. Az emelkedést a csökkenő fogyasztás, a kormányzati támogató intézkedések várható szűkülése, a növekvő kamatkörnyezet és a rendkívüli alapanyagár-rally, valamint az egyedi gazdasági körülményekkel együtt járó 10 százalék körüli infláció okozza. Ezek mellett negatívan hat a jelentős mértékű államadósság és az európai uniós támogatási pénzek kifizetése körüli bizonytalanságok. „Ebben a környezetben a likviditásszűkében lévő vállalatoknál számíthatunk a számlák vitatására és ezzel összefüggésben a peres ügyek számának növekedésére, továbbá nagyobb arányban jelenhet meg a csalási kockázat is. Ez a rendkívül speciális gazdasági környezet a vállalatokat átgondolt gazdasági stratégia alkotására kell, hogy ösztönözze. A globális nyersanyagárak által okozott volatilis ártrendben akár egy rosszul meghatározott készletezési stratégia, vagy egy nem megfelelően átgondolt beruházás és annak finanszírozása, vagy a pusztán állami támogatásokra épülő tervezés már nem alkalmazható, aki itt nem megfelelően lép, könnyen nehéz helyzetbe kerülhet, és akár veszélyeztetheti az üzletfolytonosság fenntartását is. Ez a folyamat felértékeli a hitelbiztosítások fontosságát a vállalati kintlévőségek kezelésében” – állítja Bujdosó Tünde.

Vállalati fizetésképtelenségi eljárások számának változása az előző évhez képest az Európai Unió tagországainak átlagában és Magyarországon, 2019-2023

A fizetésképtelenségi esetek számának emelkedőbe fordulása ugyanakkor nem sajátos magyar jelenség, hanem szinte az egész világra jellemző. Az Allianz Trade szerint az elmúlt két évben jellemző csökkenés után trendforduló következik, és világátlagban 2022-ben 10, 2023-ban pedig várhatóan 14 százalékkal nő az esetszám, és ezzel minden harmadik ország eléri a járvány előtti szintet. A legnagyobb növekedés a közép- és kelet-európai régióban, Afrikában, illetve azon nyugat-európai országokban várható, ahol a kormányok csekély mértékben vagy lassabban nyújtanak segítséget a vállalatoknak. Ugyanez jellemzi az ázsiai országokat, kivéve Kínát, ahol többé-kevésbé az eddigi szinten marad a fizetésképtelenségi esetek száma. Ugyanakkor az Egyesült Államokban az inszolvencia esetek száma továbbra is csökken, köszönhetően a vállalatok javuló nyereségességének, illetve a szövetségi kormány kedvezményes hitelprogramjának.

Rövid távon három tényező segíthet megelőzni a fizetésképtelenségek tömeges megugrását. Először is a cégek jelentős készpénztartalékkal rendelkeznek az újabb és újabb gazdasági sokkhullámok kivédésére. A tőzsdén jegyzett nem pénzügyi vállalatok készpénzállománya 2020-hoz képest 2021-ben 13 százalékkal, 2019-hez képest pedig közel harmadával nőtt. A pénzügyi szektor vállalatai még ennél is jobb állapotban vágtak neki az idei évnek: az euróövezetben 29 százalékkal, az Egyesült Királyságban 35 százalékkal, az Egyesült Államokban pedig 47 százalékkal magasabb betétállománnyal rendelkeztek, mint a 2019-ben.

Másodszor, az Allianz Trade adatai azt mutatják, hogy a sérülékeny vállalatok száma 2021-ben csökkent, különösen Olaszországban (11%-ról 7%-ra) és Franciaországban (15%-ról 12%-ra), de Németországban (7%-ról 6%-ra) és az Egyesült Királyságban (18%-ról 17%-ra) is. Harmadszor, az első negyedéves pénzügyi gyorsjelentések azt mutatják, hogy a tőzsdén jegyzett vállalatok a vártnál sokkal inkább képesek voltak érvényesíteni a költségnövekedést az árakban. A május eleji állapotok szerint a vállalatok kétharmada felülmúlta a várakozásokat az árbevétel és 62 százaléka az egy részvényre jutó eredmény tekintetében. A legtöbb esetben a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó előrejelzést adó vállalatok tartják vagy felfelé javítják értékesítési céljaikat, miközben az egy részvényre jutó nyereség növekedési céljaikat változatlan szinten tartják.

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Facebook-oldalán.
2022. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Váratlanul nagyot csökkent októberben a német kiskereskedelmi forgalom

Októberben a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent, az előző havihoz képest az idei legnagyobb esést szenvedte el a kiskereskedelmi forgalom Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Duplájára nőtt az idén nyáron a légi utasforgalom Németországban

Az idén nyáron duplájára nőtt a légi utasforgalom Németországban az előző évihez képest, de még mindig elmarad a pandémia előtti szinttől a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Hidrogén meghajtású zéró-emissziós hajtóművet és kiszolgáló létesítményeket fejleszt az Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus a szerdán zajló Airbus Summit rendezvényen. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott Airbus A380-as óriásgép segítségével, amelyet most alakítanak át ZEROe demonstrátorrá, hogy képes legyen folyékony hidrogén szállítására és az új hajtómű fogadására.
2022. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Az energiaintenzív vasúti árufuvarozás továbbra is kimarad a mentőcsomagokból - azonnali lépéseket sürgetnek a vállalkozó vasúti társaságok

A szeptember végén bejelentett kormányzati segítség eddig még nem érkezett meg a vasúti árufuvarozási szektor terheinek könnyítése érdekében, emiatt fokozódik a bizonytalanság és aggodalom a vállalkozó vasúti társaságoknál, akik 2022-ben 24 milliárd forint többletköltséget kell elszenvedjenek a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt. Minden energiaintenzív támogatási programból eddig kimaradt a vasút, pedig lenne lehetőség a vállalkozó vasúti társaságok megsegítésére. A vállalkozó vasúti társaságokat is képviselő HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület a lehető leghamarabb párbeszédet kíván kezdeményezni a közlekedésért felelős tárca új vezetőjével Lázár János miniszter úrral a megnyugtató megoldások megtalálása érdekében.
2022. 12. 01. 12:30
Megosztás:

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.
2022. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Az ESG kötelező, krízisálló és értéket teremt– derült ki a CBRE ESG konferenciáján

Az ESG-vel kapcsolatos kérdéseknek szentelte a CBRE legutóbbi szakmai konferenciáját. Ahogy a témaindító előadásokon is elhangzott, az üzleti életben a fenntarthatóság túlmutat az önkéntes kezdeményezéseken, és már nem megkerülhető. A tágabban vett gazdaság és a kereskedelmi-ingatlanpiac szereplői egy olyan mérhető és átlátható rendszer kialakításának küszöbén állnak, melyet egységesen kell követnie a vállalatoknak.
2022. 12. 01. 11:00
Megosztás:

A többség továbbra sem a karácsonyfán fog spórolni

A kereskedők és szakmai szövetségek által előrejelzett idei 10-15 százalékos áremelkedés ellenére a vevők továbbra sem a fenyőfán terveznek spórolni. 41 százalék azok aránya, akik 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezik beszerezni a karácsonyfát, a vásárlók 60 százaléka pedig a legdrágább fenyőfaj, a nordmann fenyő iránt érdeklődik - derül ki Agroinform.hu múlt heti felméréséből.
2022. 12. 01. 10:30
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon, folytatva az előző napi erősödést.
2022. 12. 01. 10:06
Megosztás:

Mérsékeltebb növekedést mutat a novemberi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,7 az októberi 56,4 után, vagyis azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2022. 12. 01. 09:30
Megosztás:

Az elmúlt évek történései felnyitották a magyarok szemét

Változóban van a magyarok megtakarításhoz való viszonya egy friss felmérés szerint. Ez alapján majdnem kétharmaduk szerint a nehéz gazdasági helyzetben is lényeges, hogy megtakarítsanak. Emellett tavalyhoz képest nőtt az előre tervezők aránya és megtakarítással is egyre többen rendelkeznek. A közép- és hosszabb távú megtakarítási célok elérésében segíthet a Tartós Befektetési Értékszámla nyitása vagy meghosszabbítása, amivel adómentesség vagy kedvezményes adózás is elérhető.
2022. 12. 01. 08:30
Megosztás:

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban - közölte a pénzintézet szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 07:30
Megosztás:

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat - tájékoztatta az adóhatóság az MTI-t szerdán.
2022. 12. 01. 07:00
Megosztás:

Lezárult a Mol lengyelországi töltőállomás vásárlása

A Mol sikeresen lezárta a PKN Orlennel és a Grupa Lotos-szal kötött megállapodást, ezzel több mint 410 lengyelországi töltőállomást vásárolt a 2022. január 12-én tett bejelentéseknek megfelelően - közölte a Mol szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2022. 12. 01. 06:30
Megosztás:

Füstpróbák lesznek az M3-as metró középső szakaszán

Az utolsó füstpróbák lesznek szombat-vasárnap 8-19 óra, illetve jövő csütörtökön 23 óra és pénteken 3 óra között az M3-as metró átadásra váró szakaszán a Deák téri és a Felszabadulás téri állomásokon - tudatta a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. illetékes igazgatósága közleményben szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 06:00
Megosztás:

Fidelitas: Karácsony még mindig nem számolt el az Amerikából kapott százmilliókkal

Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem számolt el a kampányra Amerikából kapott százmilliókkal - hívta fel a figyelmet a Fidelitas szerdán közzétett Facebook-videójában.
2022. 12. 01. 05:30
Megosztás:

Tizennégy helyszínen lesz decemberben vasutas véradónap

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az országos vasutas véradónapot a MÁV a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesülettel (VOKE), a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal decemberben - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 05:00
Megosztás:

Magyarország 50 legnépesebb települése - melyik városban hányan laknak 2022-ben?

Melyek Magyarország legnagyobb városai? Mely városokban laknak a legtöbben 2022-ben Magyarországon és vajon melyik lesz a legnépesebb város 2023-ra? A KSH adatai segítségével most megnézhetjük Magyarország TOP50 legnépesebb városának listáját.
2022. 12. 01. 04:01
Megosztás:

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a csomagolási hulladék mennyiségi csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.
2022. 12. 01. 03:30
Megosztás: