Fordulat küszöbén a hazai talajművelés

A forgatás nélküli talajművelés alkalmazására vonatkozó jelentős gazdálkodói igényt jól mutatja, hogy az új Agro-Ökológiai Programba bejelentett 3,5 millió hektár szántóterületből 430 ezer hektárnyi területen vállaltak a termelők ilyen gyakorlatot – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán a közel 400 résztvevővel lezajlott No-till Agroinform webináriumon.

Fordulat küszöbén a hazai talajművelés

Az államtitkár hozzátette: forgatás nélküli művelésbe bevont területek magas aránya biztosíthatja, hogy a megszerzett jó tapasztalatok, illetve az esetleges buktatók gyorsan, széles körben válhatnak ismertté.

Ezáltal a ma még több tekintetben fenntartásokkal kezelt regeneratív talajművelési technikák rövidesen fontos szerepet tölthetnek be a klímaváltozás által fenyegetett termelésbiztonság fenntartásában.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke azt hangsúlyozta, hogy az új gyakorlatok megtalálása is bevezetése elkerülhetetlen, mert jelenleg a talajt tízszer akkora ütemben használjuk ki, mint amekkora sebességgel az képes újratermelődni. Bár Magyarország természeti adottságai igen kedvezőek, a felszín több mint 60 százaléka művelésre alkalmas termőtalaj, évente mintegy 50 millió köbméter termőtalajt veszítünk el.

A művelt területekből immár 3 millió hektárt érint a víz-, és 1,8 millió hektárt a szélerózió. A magyar agrárium versenyképessége mindenképpen azon is múlik, sikerül-e az új fenntartható művelési technológiákat alkalmazni. Pozitív fejlemény, hogy ez az irány immár láthatóan a gépfejlesztők kínálatában is egyre szélesebb körben jelenik meg.

Koszty Viktor kiemelt ügyfélkapcsolattartója a dán székhelyű, Európa legnagyobb széntanúsítvány-rendszerét működtető Agreena Aps cégnek. A szakember elmondta: a mezőgazdaságból származik a világ szén-dioxid-kibocsátásának mintegy harmada. A regeneratív művelés révén több szerves anyag, nagyobb biológiai aktivitás marad a talajban, amely így több szén-dioxidot köt meg. Az Agreena által kibocsátott tanúsítványok révén a csökkentett talajművelést alkalmazó, takarónövényeket használó, és kevesebb műtrágyát használó gazdálkodók az önkéntes szén-dioxid-piacon plusz bevételekre tehetnek szert. 

Víg Vitália talajökológus is arra utalt előadásában, hogy a hagyományos talajművelés folyamatos humuszveszteséggel, a talaj szerkezetének leromlásával és a talajélet pusztulásával jár. Hangsúlyozta: a regeneratív mezőgazdaság keretrendszerének csupán egy eleme a talaj bolygatásának csökkentése, ahhoz hozzá tartozik a gyökérzet egész évben történő fenntartása, állandó talajtakarás biztosítása, a sokféleség növelése és az állattartás integrálása is. 

Az előadásokat követő, gyakorlati szakemberek részvételével zajló kerekasztal-beszélgetésen többek között elhangzott, hogy a forgatás nélküli talajművelésre célszerű lehet fokozatosan átállni, az alkalmazott módszerek az egyedi sajátosságok függvényében igen eltérőek lehetnek.

A talajra gyakorolt jótékony hatás mellett a költségek is csökkennek, hiszen csak a szántás elhagyása lefelezi az üzemanyag-költségeket, miközben jelentős élőmunka-megtakarítást is eredményez. Ugyanakkor – főleg a kezdetek során – felléphetnek pótlólagos költségek is, hiszen az új technológiához gyakran kell új gépeket is beszerezni (például direktvetésre alkalmas vetőgépet), emellett a kezdeti években a talajba többletnitrogént kell juttatni (elsősorban pillangós takarónövények alkalmazásával), ám ezt követően az igényelt műtrágya-mennyiség radikálisan lecsökken.

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Lezárult a Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.
2023. 11. 28. 18:00
Megosztás:

Nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 17:30
Megosztás:

Kell a társadalmi innováció

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.
2023. 11. 28. 17:00
Megosztás:

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló, idei profitja kiugró mértékű lehet, de a következő évek során csökkenhet - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online ismertetőjén.
2023. 11. 28. 16:30
Megosztás: