Fordulópont közeli a helyzet a lakáspiacon – érdemes sietni a vétellel

A jegybanki alapkamat-csökkentés várt felgyorsulása még lejjebb viheti a lakáshitel-kamatokat, ám az olcsóbb hitelek és főleg a CSOK Plusz maximum 3 százalékos kamatszintjén elérhető hitelforrás keresletélénkítő hatása hamar megjelenik majd az ingatlanok árában is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a lakásvásárlásban és hitelfelvételben gondolkodóknak érdemes a közeli hetekben hozzáfogni a kereséshez, hogy még optimális megoldást találjanak.

Fordulópont közeli a helyzet a lakáspiacon – érdemes sietni a vétellel

A mai kamatdöntő ülésén a várakozások szerint lépést vált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa: a korábbi 75 bázispont helyett az előzetes kommunikáció szerint 100 bázisponttal csökkenhet és így 10 százalék alá, 9,75 százalékra mérséklődik az alapkamat. Mindez Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint újabb lökést adhat a lakáshitel kamatok elmúlt hetekben látott dinamikus csökkenésének.

Nagyot zuhant a várható törlesztő

A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy január eleje óta - amikortól a bankok és a kormányzat megállapodása értelmében a jelzáloghitelek teljes hiteldíj mutatójának maximális értéke, a thm-plafon a korábbi 8,5 százalékról 7,3 százalékra mérséklődött - talán még jobban felerősödött a bankok közötti árazási verseny.

Ezt mindennél jobban mutatja, hogy van olyan pénzintézet, amely az utóbbi 30 napban már háromszor módosított lakáshitel-feltételein azért, hogy versenyképesebb kamatot kínálhasson ügyfeleinek. A banki lakáshitel-kamatok már 7 százalékos szint alatt találhatóak, a kiemelt ügyfelek kedvezményes ajánlatainak kamatszintje pedig már most 5-össel kezdődik - mondta a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ezzel az október végi – thm-plafon előtti – átlagos törlesztőrészlethez képest havi 25 ezer forinttal, 144 ezer forint alá csökkenhetett egy most 20 milliós 20 éves lakáskölcsönt igénylő ügyfél hitelterhe. Így a korábbi 40 millió forintot meghaladó összegnél 15 százalékkal, 6 millió forinttal kevesebb, 34,4 millió forintos teljes visszafizetendő összeggel kalkulálhat.

Lassulhat a kamatcsökkenés dinamikája

Gergely Péter szerint a jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan a lakáshitelek referenciakamatának számító bankközi kamatok is korrigálni fognak.

A szakértő szerint ez már csak a következő hónapokban hozhat további érdemi kamatcsökkenést, hiszen a piaci lakáshitel kamatok átlagos szintje akkor is 4 százalék körül volt, amikor az alapkamat 0,6%-os szinten állt. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelzáloghitelek esetében irányadó referenciakamat, a 10 éves BIRS mértéke december eleje óta a 6,3-5,7 százalékos sávban ragadt.

Keresletet hajt fel a CSOK Plusz

A pénzpiaci kamatszintek alakulása mellett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint arra is figyelemmel kell lenni a lakásvásárlásban gondolkodóknak, hogy a CSOK Plusz új feltételrendszere szemmel láthatóan komoly élénkülést hozott az érdeklődök tekintetében. A banki ajánlatokban már a 3 százalékos maximális érték alatt kínált CSOK Plusz akár 50 millió forintos hitelösszege néhány hét alatt áremelkedés formájában megjelenhet az ingatlanpiaci árakban.

A fentiek eredőjeként Gergely Péter szerint azoknak, akik optimális szinten szeretnének megoldani a lakásvásárlást, érdemesebb előrehozniuk az ideális otthon megtalálását, hiszem a kamatok-közeljövőben történő csökkenésén nyerhető néhány bázispontos előny könnyen visszájára fordulhat akkor, ha az érdeklődök növekvő száma miatt az ingatlanok árai megemelkednek.

5 altcoin, amely milliomossá teszi a 40 év felettieket a következő bull run során

Ahogy a kriptopiac egy újabb lehetséges bull runra készül, a szemfüles befektetők már keresik azokat az altcoinokat, amelyek életet megváltoztató megtérülést hozhatnak. A megfelelő időzítéssel, ha valaki időben fektet be ezekbe a projektekbe, mérsékelt befektetésekből is millió dolláros vagyonra tehet szert.
2024. 10. 09. 19:00
Megosztás:

Egy Dogecoin-bálna, aki 100 millió dollárt keresett Shiba Inuval, azt állítja, hogy ez az 1 dollár alatti altcoin 10 000-szeresére fog emelkedni 4 hónap alatt

A kriptovaluta piac híres a volatilitásáról és a hatalmas hozamok lehetőségéről, ami a befektetők széles körét vonzza.
2024. 10. 09. 18:00
Megosztás:

Ráfizetés lehet, ha elhanyagoljuk a klíma karbantartását

Rohamléptékben emelkedik hazánkban is a háztartási klímák száma nemcsak a forró nyarak miatt, hanem azért is, mert költséghatékony fűtési megoldást kínálnak. A beruházással viszont nem érnek véget a feladataink, hiszen a garanciális feltételeknek is eleget kell tennünk a karbantartással, melynek hiánya később jelentős összegű javítási költséget is eredményezhet számunkra.
2024. 10. 09. 17:30
Megosztás:

A Richter Gedeon kizárólagos kereskedelmi megállapodást kötött egy kínai bioszimiláris készítmény európai értékesítésére

A Richter Gedeon és a kínai Bio-Thera Solutions innovatív terápiákat és bioszimiláris készítményeket fejlesztő gyógyszeripari vállalat kizárólagos kereskedelmi és licencmegállapodást kötött a BAT2206-ra, a Stelara® (ustekinumab) bioszimiláris készítményre - jelentette be közös közleményben a két cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 10. 09. 17:00
Megosztás:

Nőtt a német kivitel és csökkent a behozatal

Németország kivitele nőtt, behozatala csökkent augusztusban havi összevetésben, a külkereskedelmi többlet emelkedett - derül ki a német statisztikai hivatal (Destatis) honlapján szerdán nyilvánosságra hozott adatokból.
2024. 10. 09. 16:30
Megosztás:

Teljesülhetnek a kormány éves költségvetési és pénzügypolitikai céljai

Az idén is teljesülhetnek a költségvetési és pénzügypolitikai célok, amelyeket a kormány éves szinten vállalt Magyarország biztonsága érdekében - mondta a pénzügyminiszter az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának szerdai ülésén.
2024. 10. 09. 16:00
Megosztás:

Yield farming jelentése és a yield farming működése a kriptovaluta piacon

A yield farming a kriptovaluta világában egy olyan módszer, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy passzív jövedelmet szerezzenek kriptovalutáik kölcsönzésével vagy likviditás biztosításával.
2024. 10. 09. 15:30
Megosztás:

110 darab közös jegykiadó automatát telepít a MÁV-VOLÁN-csoport

Újabb 110 darab közös jegykiadó automatát telepít a MÁV-VOLÁN-csoport - közölte a MÁV szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 09. 15:00
Megosztás:

A tavalyi után a 2024-es volt a második legmelegebb szeptember a világban

A tavalyi után a 2024-es volt a második legmelegebb szeptember a világban, és biztosra vehető, hogy 2024 lesz a legmelegebb év a világon - közölte az Európai Unió berlini székhelyű klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) kedden.
2024. 10. 09. 14:30
Megosztás:

Feldarabolás fenyegeti a Google vállalatóriást?

A hírek szerint az amerikai igazságügyi minisztérium arra kényszerítheti az Alphabetet, hogy leválassza egyes egységeit az online keresőpiac monopolizálása miatti büntetés részeként.
2024. 10. 09. 14:00
Megosztás:

Az Airbnb tiltásába még belegondolni is rossz, de két másik változás jó irányba mozdítaná az ingatlanpiacot

Az ingatlanpiac alakulását mindig számtalan külső tényező befolyásolja, és az utóbbi egy-két hónapban is felmerült több olyan várható változás, melyek jelentős hatással lehetnek rá.
2024. 10. 09. 13:30
Megosztás:

A Richter és a Bio-Thera kizárólagos kereskedelmi megállapodást kötött

A Richter és az innovatív terápiákat és bioszimiláris készítményeket fejlesztő kínai gyógyszeripari vállalat, a Bio-Thera Solutions kizárólagos kereskedelmi és licencmegállapodást kötött a BAT2206, Stelara® (ustekinumab) bioszimiláris készítményre vonatkozóan.
2024. 10. 09. 13:00
Megosztás:

Tovább csökkent a gázfogyasztás 2024 első három negyedévében

A tavalyi év azonos időszakához képest több mint 300 millió köbméterrel, 5,2 százalékkal kevesebb földgázt használt fel Magyarország idén januártól szeptemberig. Az energiaválság előtti esztendőhöz, 2021-hez mérten közel 2 milliárd köbméterrel volt alacsonyabb a földgázfogyasztás 2024 első kilenc hónapjában - jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 10. 09. 12:30
Megosztás:

FFF - Fürge Forint Furulyáz

Jó napja volt tegnap a forintnak, hiszen az EURHUF árfolyam 402-ről egészen 399-ig csökkent.
2024. 10. 09. 12:00
Megosztás:

Nagy Márton Matt Doocey-val Új-Zéland turizmusért felelős miniszterével egyeztetett

A mai napon Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta Matt Doocey-t Új- Zéland turizmusért és vendéglátásért felelős miniszterét.
2024. 10. 09. 11:30
Megosztás:

Kizöldültek tegnap a vezető tengerentúli indexek; jól teljesített a technológiai szektor

A tengerentúlon Európával ellentétben nem Kína, hanem a csütörtökön érkező inflációs adatok felé fordultak a befektetők, hiszen itt továbbra is a kamatpályára vonatkozó várakozások állnak a figyelem középpontjában.
2024. 10. 09. 11:00
Megosztás:

Mire figyeljenek ma a befektetők?

Vegyes elmozdulásokat hozott a ma reggeli kereskedés az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A gazdaságélénkítő tervek részleteinek hiánya a nyitást követően lefelé húzta a hongkongi és a sanghaji indexet, de a záráshoz közeledve látott fordulat elég volt ahhoz, hogy előbbit pozitív tartományba húzza, ám a Shanghai Composite nem tudta ledolgozni a korábbi több mint 5%-os mínuszt és piros tartományban ragadt. A japán Nikkei225 közel 1%-os pluszban várta a zárást, míg a dél-koreai tőzsde ma ünnepnap miatt zárva tartott.
2024. 10. 09. 10:30
Megosztás:

500 dollár XRP-be vs. 500 dollár FXGuys-ba ($FXG): Melyik kriptovaluta fog először szárnyalni?

Ahogy az <a href="https://fxguys.io/?utm_source=Publications&utm_medium=Article&utm_campaign=Private&utm_term=T1&utm_content=610"_blank">FXGuys ($FXG)</a> nyilvános előértékesítése egyre több befektetőt vonz, a kriptoelemzők a Ripple XRP tokenjével állítják párhuzamba, hogy megvizsgálják, melyik hozhat gyorsabban jelentősebb megtérülést. Tehát mit érhet el 500 dollár XRP-ben szemben 500 dollárral $FXG-ben? Nézzük meg!
2024. 10. 09. 10:00
Megosztás:

A kínai növekedési kilátások miatti aggodalom közepette estek a nyugat-európai tőzsdék

A nyugat-európai tőzsdéket uraló pesszimista hangulatot az alapozta meg, hogy a kínai gazdaság élénkítésére szánt intézkedéscsomaggal kapcsolatban nem árult el újabb részleteket a kínai vezetés, így a piacok kételkednek az idei 5%-os növekedési cél tarthatóságában.
2024. 10. 09. 09:30
Megosztás:

Miért érdemes datolyaszilvát ültetni?

Az elmúlt években ritkaságszámba ment az, hogy dömping mennyiség teremjen akár sárgabarackból, akár kajsziból. Sajnos ezen fák virágait a több hullámban érkező tavaszi fagyok megsemmisítik, így aki barackot szeretne fogyasztani vagy lekvárt akar befőzni, annak sok esetben az üzletekben kell beszereznie e gyümölcsöt drága pénzen.
2024. 10. 09. 09:00
Megosztás: