Franciaországban folytatódtak a gazdatüntetések

Franciaországban folytatódtak kedden a gazdatüntetések a Párizs és más nagyvárosok körüli bevezető utakon, fogalomlassító akciókkal és szakaszos lezárásokkal, de a fővárosba továbbra is be lehet jutni és a repülőterek irányában is zavartalan a forgalom.

Franciaországban folytatódtak a gazdatüntetések

A rendőrség napközben közbeavatkozott és megakadályozta, hogy a gazdák délről érkező egyik konvoja a fővárostól délre található Rungis, az ország legnagyobb nemzetközi nagybani piaca felé haladjon. A 200 traktorból álló konvoj, amely a délnyugat-franciaországi Agenből indult, egy kisebbségi szakszervezet, a Coordination Rurale kezdeményezésére a piac felé haladt, amelyet a kormány kérésére páncélos járművekkel véd a csendőrség. A legjelentősebb mezőgazdasági szakszervezet, az FNSA elhatárolódott az akciótól.

Ahogy máshol Európában, a francia gazdák is magasabb jövedelmeket követelnek, és kevesebb környezetvédelmi előírást szeretnének.

A francia gazdák a környezetvédelmi szabályok ellen tiltakozva nyolc blokádpontot állítottak fel a főváros körüli autópályákon, amelyeket a rendfenntartók nagy erőkkel felügyelnek. A szakszervezeti fenyegetések ellenére Párizs előre meghirdetett "blokádja" eddig nem történt meg, és a Párizs környéki repülőterek is megközelíthetők. A száz francia megye közül kedden harmincat érintettek a gazdatüntetések.

Az új európai közös agrárpolitika (KAP), amely 2023-tól megerősíti a környezetvédelmi kötelezettségeket, valamint az Európai Zöld Megállapodás (EU Green Deal) - annak ellenére, hogy még nem lépett hatályba - különösen nagy ellenérzést vált ki a francia gazdák részéről.

Az alig három héttel ezelőtt kinevezett új miniszterelnök, Gabriel Attal vasárnap "gyors előrelépést" ígért a gazdák haragjára válaszul. A kormányfő már péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és "tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést" is bevezet a 12. napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére. Az FNSA szerint azonban a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és "nem elégítették ki az elvárásokat", ezért folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

Emmanuel Macron elnök kedden svédországi látogatásán tartott sajtótájékoztatóján, azt mondta, hogy európai szinten szeretné "szabályozni" az Ukrajnából származó baromfiimportot, amelyet a gazdák kifogásolnak. A francia államfő ugyanakkor úgy vélte, hogy "könnyű lenne mindent Európára fogni".

A francia köztársasági elnök csütörtökön tárgyalásokat folytat Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével az ukrán termékek EU-ba történő importjáról, és az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti vitatott kereskedelmi megállapodás aláírásának befagyasztásáról.

Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter már szerda délután Brüsszelben lesz "egy tárgyalássorozaton, amelynek célja a sürgős európai uniós kérdések megvitatása" - jelezte a tárca közleményben. Ezek a megbeszélések a miniszterelnöknek kedden a nemzetgyűlésben elmondott programbeszédéhez és a mezőgazdasági dolgozók által megfogalmazott elvárásokhoz kapcsolódnak a mezőgazdasági minisztérium szerint.

A tárcavezető találkozik Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztossal és Thierry Breton belső piacért felelős biztossal, valamint az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának elnökével, Norbert Linsszel és David Clarinval belga mezőgazdasági miniszterrel, akinek országa tölti be az EU soros elnökségét. Marc Fesneau az Európai Néppárt, a szocialisták és az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) képviselőcsoport tagjaival is tárgyalásokat folytat majd.

Franciaország az európai agrártámogatások legnagyobb haszonélvezője, több mint évi kilencmilliárd euróval, de a gazdák nagyon kritikusak a KAP-pal, amely szerintük nincs összhangban a helyi valósággal.

"Franciaország egyike azon kevés nagy mezőgazdasági országnak, amelynek piaci részesedése csökken" - mutatott rá egy 2022. szeptemberi francia szenátusi jelentés. Húsz év alatt a második helyről a hatodik helyre esett vissza világszinten az exportját illetően, és a harmadik helyre európai szinten Hollandia és Németország után.

Franciaországban a mezőgazdasági termelők száma 50 év alatt negyedére csökkent: az 1970-es 1,5 millióhoz képest ma már kevesebb mint 400 ezren dolgoznak az agráriumban.

A Masterplast nyereséggel zárta az első negyedévben

A Masterplast Nyrt. adózott eredménye az első negyedévben 53 ezer euró volt, szemben az egy évvel korábbi 5,8 millió eurós veszteséggel - közölte az MTI-vel a közép európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártó vállalata, amely szerint a tavaly végrehajtott hatékonyságjavító intézkedések biztosították a beszűkült piaci viszonyok között is a stabil és eredményes működést.
2024. 05. 14. 16:00
Megosztás:

A BudaPart Gate irodaházban a bérlők a CPI színvonalas szolgáltatásait élvezhetik

A legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary számos ikonikus irodaházat tulajdonosként üzemeltet, ezek között található a BudaPart Gate is, amely a Lágymányosi öbölben épülő, a 21. század összes vívmányát felvonultató új városnegyed kapujában helyezkedik el. A legmodernebb építészeti és műszaki megoldások egyesülnek a CPI rugalmas, magas vonalú szolgáltatásaival, ahol a dolgozói jóllét és a fenntarthatóság kerül a fókuszba egy páratlan természeti környezetben.
2024. 05. 14. 15:30
Megosztás:

Tartható lesz a Richter kétszámjegyű bevételnövekedési terve

A Richter árfolyamhatástól megtisztítva, továbbra is kétszámjegyű bevételnövekedéssel számol az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat első negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
2024. 05. 14. 15:30
Megosztás:

Új távlatokat nyithat a rovarpiacon az Agroloop és a Széchenyi István Egyetem együttműködése

A fekete katonalégy lárvákból előállított egészséges állateledel-alapanyagok és szerves talajjavító készítmények a hazai agrárium számos területén hoztak forradalmian új, fenntartható megoldásokat. Az Agroloop és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködési szándéknyilatkozatot kötött, amely új kapukat nyithat meg a takarmánycélú rovarpiac előtt. A tudományos kutatásokon túl kölcsönösen támogatják egymást más területeken is: nemcsak hogy közös fenntarthatósági szemléletet alakítanak ki, de az akadémiai szférában keletkezett tudásanyag ipari-agrárgazdálkodási hasznosítása és bővítése is kitűzött cél – jelentették be a megállapodás aláírásán.
2024. 05. 14. 15:00
Megosztás:

Nagy Márton a német autógyártók vezetőivel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter áprilisi berlini látogatásának folytatásaként Bajorországba utazott és újra találkozott a német autóipar vezető szereplőivel. A tárcavezető és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja hétfőn és kedden tárgyalásokat folytatott Gernot Döllnerrel, az Audi vezérigazgatójával, Frank Weberrel, a BMW igazgatósági tagjával, valamint Eckart von Klaedennel, a Mercedes alelnökével - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.
2024. 05. 14. 14:30
Megosztás:

Romániában csökkent áprilisban az éves infláció

Romániában 5,9 százalékra csökkent áprilisban az éves infláció - közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 14. 14:00
Megosztás:

Izrael megállapodott Romániával

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben román hivatali partnerével, Florin Barbuval - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a vendég minisztert idéző izraeli TPS hírszolgálatra hivatkozva.
2024. 05. 14. 13:30
Megosztás:

Uniós elnökségünk egyik sarkalatos pontja a versenyképesség

"Magyarország egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, célunk, hogy kulcsfontosságú területeken lépjünk előre" - jelentette ki Varga Mihály, miután Elisabeth Svantesson svéd pénzügyminiszterrel tárgyalt Brüsszelben.
2024. 05. 14. 13:00
Megosztás:

Németországban változatlan maradt az éves infláció szintje

A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden ismertetett végleges adatai szerint.
2024. 05. 14. 12:30
Megosztás:

Alcsonyabb volt a Richter árbevétele

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben 203,4 milliárd forint lett, 3,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden. Elemzők 3,6 százalékkal csökkenő, 202 milliárd forintos bevételt vártak.
2024. 05. 14. 12:00
Megosztás:

Béremelést követelnek a román kormányalkalmazottak

Spontán sztrájkba kezdtek a román kormányalkalmazottak, béremelést követelnek - írta hétfőn az economedia.ro az érintett szakszervezet vezetőjét idézve.
2024. 05. 14. 11:30
Megosztás:

Fennakadás volt a posta honlapján

A posta.hu oldalra történő belépésnél egy új szoftver üzembe helyezése miatt fennakadások voltak tapasztalhatók hétfőn 9 óra 46 perctől, a hibát 14 óra 45 percre orvosolták, azóta a Magyar Posta weboldalára a bejelentkezés zökkenőmentes - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 14. 11:00
Megosztás:

Legjobb kriptovaluták befektetési céllal, egyikük már 400%-ot nőtt!

A Chainlink (LINK) ökoszisztémája emelkedésnek indult, hiszen egyetlen hét alatt 12 integrációt hajtott végre hat különböző szolgáltatásban hat különböző láncban. Ennek eredményeképpen előnybe kerülhet a versenytársaival szemben. Ugyanez a helyzet a Bitcoin Cash-sel (BCH) is, amely az elmúlt évben 290%-os emelkedést mutatott.
2024. 05. 14. 10:40
Megosztás:

A magyarokat nem érintik az SK Innovation elbocsátásai

Egyetlen magyar munkavállalót sem érintenek az SK Innovation elbocsátásai - közölte a külügyi szóvivő hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 14. 10:30
Megosztás:

A nagy Babakötvény-biznisszel így váltak multimilliomossá gyerekek

Fél év alatt 90 milliárd forinttal nőtt a Babakötvények állománya, mivel az élelmes és pénzes befektetők, és tízezrével nyitották a Start-számlákat is ehhez, hogy kihasználhassák a 20 százaléknál is magasabb kamatot. Volt olyan időszak, hogy két hét alatt tízmilliárdokat tettek Babakötvénybe, számlánként átlagosan 80 ezer forint befizetés érkezett, ami a tízszerese a szokásosnak - derül ki a Bank360.hu írásából.
2024. 05. 14. 10:00
Megosztás:

Élénkül az ingatlanpiac, de a panellakások tulajdonosai nem mernek mozdulni

Az év elejétől egyértelmű növekedés érzékelhető a XIV. és XVI. kerületek ingatlanpiacán is, mely minden kategóriában megmutatkozott, de azért leginkább a kisebb, egy-másfél szobás lakásokat keresik a vevők.
2024. 05. 14. 09:30
Megosztás:

Így teljesítettek az ázsiai tőzsdék

Vegyesen alakultak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden. A térség irányadó tőzsdéjén, a tokióin 0,39 százalékkal, 38 314 pontra nőtt a vezető Nikkei225 index. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,07 százalékkal emelkedett.
2024. 05. 14. 09:00
Megosztás:

Meglepetést okozott a Richter, emelkedés várható a tőzsdén

A Richter vártnál jobb első negyedéves eredményének köszönhetően emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 284,4 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 68 917,55 ponton zárt hétfőn.
2024. 05. 14. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 14. 08:00
Megosztás:

Örülhetnek a Richter befektetők - piaci konszenzus feletti számokat közölt a tőzsdei vállalat

A Richter Gedeon Nyrt. nyeresége emelkedett, bár árbevétele csökkent: A gyógyszeripari vállalat az első negyedévben 203,4 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ami 3,0 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest - jelentette be kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az elemzők előrejelzése szerint 3,6%-os csökkenésre és 202 milliárd forintos bevételre lehetett számítani, így a társaság az elemzői várakozásokat felülteljesítette.
2024. 05. 14. 07:30
Megosztás: