Franciaországban folytatódtak a gazdatüntetések

Franciaországban folytatódtak kedden a gazdatüntetések a Párizs és más nagyvárosok körüli bevezető utakon, fogalomlassító akciókkal és szakaszos lezárásokkal, de a fővárosba továbbra is be lehet jutni és a repülőterek irányában is zavartalan a forgalom.

Franciaországban folytatódtak a gazdatüntetések

A rendőrség napközben közbeavatkozott és megakadályozta, hogy a gazdák délről érkező egyik konvoja a fővárostól délre található Rungis, az ország legnagyobb nemzetközi nagybani piaca felé haladjon. A 200 traktorból álló konvoj, amely a délnyugat-franciaországi Agenből indult, egy kisebbségi szakszervezet, a Coordination Rurale kezdeményezésére a piac felé haladt, amelyet a kormány kérésére páncélos járművekkel véd a csendőrség. A legjelentősebb mezőgazdasági szakszervezet, az FNSA elhatárolódott az akciótól.

Ahogy máshol Európában, a francia gazdák is magasabb jövedelmeket követelnek, és kevesebb környezetvédelmi előírást szeretnének.

A francia gazdák a környezetvédelmi szabályok ellen tiltakozva nyolc blokádpontot állítottak fel a főváros körüli autópályákon, amelyeket a rendfenntartók nagy erőkkel felügyelnek. A szakszervezeti fenyegetések ellenére Párizs előre meghirdetett "blokádja" eddig nem történt meg, és a Párizs környéki repülőterek is megközelíthetők. A száz francia megye közül kedden harmincat érintettek a gazdatüntetések.

Az új európai közös agrárpolitika (KAP), amely 2023-tól megerősíti a környezetvédelmi kötelezettségeket, valamint az Európai Zöld Megállapodás (EU Green Deal) - annak ellenére, hogy még nem lépett hatályba - különösen nagy ellenérzést vált ki a francia gazdák részéről.

Az alig három héttel ezelőtt kinevezett új miniszterelnök, Gabriel Attal vasárnap "gyors előrelépést" ígért a gazdák haragjára válaszul. A kormányfő már péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és "tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést" is bevezet a 12. napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére. Az FNSA szerint azonban a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és "nem elégítették ki az elvárásokat", ezért folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

Emmanuel Macron elnök kedden svédországi látogatásán tartott sajtótájékoztatóján, azt mondta, hogy európai szinten szeretné "szabályozni" az Ukrajnából származó baromfiimportot, amelyet a gazdák kifogásolnak. A francia államfő ugyanakkor úgy vélte, hogy "könnyű lenne mindent Európára fogni".

A francia köztársasági elnök csütörtökön tárgyalásokat folytat Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével az ukrán termékek EU-ba történő importjáról, és az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti vitatott kereskedelmi megállapodás aláírásának befagyasztásáról.

Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter már szerda délután Brüsszelben lesz "egy tárgyalássorozaton, amelynek célja a sürgős európai uniós kérdések megvitatása" - jelezte a tárca közleményben. Ezek a megbeszélések a miniszterelnöknek kedden a nemzetgyűlésben elmondott programbeszédéhez és a mezőgazdasági dolgozók által megfogalmazott elvárásokhoz kapcsolódnak a mezőgazdasági minisztérium szerint.

A tárcavezető találkozik Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztossal és Thierry Breton belső piacért felelős biztossal, valamint az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának elnökével, Norbert Linsszel és David Clarinval belga mezőgazdasági miniszterrel, akinek országa tölti be az EU soros elnökségét. Marc Fesneau az Európai Néppárt, a szocialisták és az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) képviselőcsoport tagjaival is tárgyalásokat folytat majd.

Franciaország az európai agrártámogatások legnagyobb haszonélvezője, több mint évi kilencmilliárd euróval, de a gazdák nagyon kritikusak a KAP-pal, amely szerintük nincs összhangban a helyi valósággal.

"Franciaország egyike azon kevés nagy mezőgazdasági országnak, amelynek piaci részesedése csökken" - mutatott rá egy 2022. szeptemberi francia szenátusi jelentés. Húsz év alatt a második helyről a hatodik helyre esett vissza világszinten az exportját illetően, és a harmadik helyre európai szinten Hollandia és Németország után.

Franciaországban a mezőgazdasági termelők száma 50 év alatt negyedére csökkent: az 1970-es 1,5 millióhoz képest ma már kevesebb mint 400 ezren dolgoznak az agráriumban.

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás: