Friss tanulmány a hevítéses dohánytermékek hatásairól

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy lényegesen kevesebb potenciális egészségügyi ártalom éri azt a dohányost, aki 6 hónapon át kizárólag hevítéses dohányterméket használ, mint azt, aki ugyanezen időszak alatt cigarettázik. Magas megbízhatóságú tudományos vizsgálatok igazolják a hevítéses dohánytermékek használatára alapozott ártalomcsökkentési lehetőségeket*. A hosszú időszakot felölelő kutatás az egyes károsanyagoknak, valamint potenciális egészségügyi ártalmaknak való kitettség tartós csökkenését mutatta ki azon dohányosok körében, akik a hagyományos dohányzásról teljesen áttértek a BAT hevítéses dohánytermékének használatára. A kutatás alátámasztja és egyúttal megerősíti a BAT „Egy jobb holnap” elnevezésű stratégiájának célkitűzését, amely szerint a vállalatnak arra kell ösztönöznie azokat a dohányosokat, akik valamilyen oknál fogva nem hagynak fel a dohányzással, hogy teljesen térjenek át annak kevésbé káros* alternatíváira, mérsékelve ezzel a vállalat tevékenységének a fogyasztók egészségére gyakorolt hatását.

Friss tanulmány a hevítéses dohánytermékek hatásairól

Az Internal and Emergency Medicine című folyóiratban publikált friss kutatás szolgáltat tudományos bizonyítékot arra, hogy azok a dohányosok, akik a hagyományos dohányzásról teljes mértékben átváltanak a hevítéses dohánytermékekre, jelentős mértékben csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, valamint a dohányzással összefüggő potenciális egészségügyi ártalmak és megbetegedések kockázatát – azokkal a dohányosokkal szemben, akik továbbra is cigarettáznak.

A 12 hónaposra tervezett vizsgálat első 6 hónapjának eredményei azt mutatták, hogy amennyiben valaki a cigarettáról teljes mértékben átáll a hevítéses dohánytermékek használatára, számos, a károsanyagoknak való „kitettséget mutató biomarkere” (BoE) ** statisztikailag kimutatható módon és szignifikáns mértékben megváltozik, csakúgy, mint a potenciális egészségügyi ártalmaknak való kitettsége, amelyet a „potenciális ártalmak biomarkereiként” (BoPH) ** ír le a tudomány.
   
A legtöbb biomarker tekintetében a hevítéses dohányterméket fogyasztók szervezetében kimutatott csökkenés hasonló volt ahhoz, amelyet azoknál mértek, akik teljesen leszoktak a dohányzásról.

A mért károsanyag-szint alapján a hevítéses dohányterméket használók:

- jóval kevesebb olyan biomarkerrel rendelkeztek, amely a tüdőrákot valószínűsíti

- lényegesen csökkent a fehérvérsejtszámuk (a fehérvérsejtszám a szervezetben jelenlévő gyulladást jelzi és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD), valamint egyéb, a dohányzással összefüggő betegségek kockázatára utal)

- javult a HDL-koleszterin szintjük, ami a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével hozható összefüggésbe

- két fontos mutató tekintetében is javult a tüdejük egészségi állapota

- az oxidatív stressz egyik legfontosabb mutatója is javult a körükben, amely számos dohányzással összefüggő betegség, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.
 
Dr. David O’Reilly, a BAT tudományos kutatásokért felelős igazgatója elmondta: “Ezek egyedülálló eredmények, amelyek segítenek nekünk jobban megérteni azt, hogy a hevítéses dohánytermékek miként járulhatnak hozzá a dohányzás okozta egészségügyi kockázatok csökkentéséhez azok körében, akik a cigaretta használatáról teljesen átállnak ezen technológia használatára. A kutatás bizonyítja, hogy azok, akik kizárólag hevítéses dohányterméket használnak, csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, amellyel egyúttal mérséklik a dohányzással összefüggő megbetegedések kialakulásának kockázatát is.* Az, hogy a tanulmány kimutatta a BoPH-k jelentős visszaesését – amelynek mértéke több esetben a dohányzásról teljesen leszokók eredményeihez hasonló – rendkívül ösztönzőleg hat, és további tudományos bizonyítékokkal támasztja alá a hevítéses dohánytermékek ártalomcsökkentésben játszott potenciális szerepét, valamint az „Egy jobb holnap” elnevezésű vállalati célkitűzésünket, hogy üzleti tevékenységünk a fogyasztók egészségére gyakorolt hatásait mérsékeljük.”

A tanulmányról

Az egyévesre tervezett, randomizált, kontrollált vizsgálatnak a résztvevői olyan az Egyesült Királyságban élő, 22 és 55 év közötti dohányosok, akiknek az általános egészségi állapota kielégítő és akiknek egy csoportja elhatározta, hogy teljesen leszokik a dohányzásról, míg másik részük nem. Azok a dohányosok, akik úgy döntöttek, nem szoknak le a dohányzásról, véletlenszerűen kerültek további két csoportba: azokéba, akik tovább cigarettáznak*** és azokéba, akik teljes mértékben a BAT hevítéses dohánytermékének**** használatára állnak át. Azok, akik a dohányzás minden formájáról való leszokást választották, nikotinhelyettesítő terápiában részesültek, amelyhez leszokást támogató tanácsadók segítségét is igénybe vehették. Kontrollcsoportként, az említett dohányosokon kívül olyanok is részt vettek a vizsgálatban, akik soha nem dohányoztak korábban, és akik továbbra sem fogyasztottak semmilyen dohány- vagy nikotintartalmú terméket.

A tanulmány célja az volt, hogy felmérje, mekkora kockázatcsökkenéssel jár a hevítéses dohánytermék használata valós életkörülmények között, szemben a kontrollált körülményekkel. A résztvevőket csupán arra kérték, hogy havonta egy alkalommal keressék fel a klinikát, ahol vér- és vizeletmintát vettek tőlük, illetve egyéb vizsgálatokat is elvégeztek rajtuk. Ezeket a mintákat vizsgálták meg a „kitettséget mutató biomarkerek” (egyes, a cigaretta füstjében kimutatható károsanyagok) és a „potenciális egészségügyi ártalmak biomarkerei” vonatkozásában. Mindezeken túl, az eredmények megbízhatósága érdekében, a hevítéses dohányterméket használók és a cigarettáról való leszokás mellett döntők mintáiban a CEVal biomarkereket is megmérték, amely mérés azt mutatta ki, hogy a vizsgált időszakban fogyasztottak-e hagyományos cigarettát.

A tanulmány további eredményei a későbbiekben várhatóak, amelyek arról szolgáltatnak majd adatokat, hogy a károsanyagoknak való kitettség és a potenciális ártalmak eddig mért biomarkerei vajon a tanulmány teljes időszakában is állandóak maradnak-e.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
2022. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
2022. 11. 28. 08:30
Megosztás:

Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete kismértékben javult a Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján - közölték csütörtökön az MTI-vel
2022. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac

A kétszámjegyű kamatkörnyezet, a kamatplafon és különadók miatt kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac - mondta a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön, a Budapesten rendezett Lízing Szakmai Napon. Zs. Nagy István szerint 2023-ban a kihelyezett összeg értéke 20 százalékkal eshet az optimista forgatókönyv szerint és folytatódik a finanszírozott eszközök számának csökkenése is.
2022. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják őket, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
2022. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utat korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája - közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.
2022. 11. 28. 05:00
Megosztás:

Friss nyugdíjhír! Nyugdíj korhatár előtti ellátás mellett végzett munka szabályai 2023

A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni - olvashatjuk az ado.hu szakmai blogjában. Lássuk a részleteket!
2022. 11. 28. 04:01
Megosztás:

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Tatán, a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 11. 28. 03:00
Megosztás:

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben

A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján - hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.
2022. 11. 28. 02:00
Megosztás:

Energiatakarékosságról döntött Szekszárd

Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a megnövekedett rezsiköltségek miatt a szekszárdi közgyűlés csütörtökön.
2022. 11. 28. 01:00
Megosztás:

Lassult a nagy internetes cégek fellépése az online gyűlöletbeszéddel szemben

Az internetes felületek működtetéséért felelős vállalatok, hasonlóan a tavalyi arányhoz, 63,3 százalékban távolították el a gyűlöletbeszédet tartalmazó weboldalaikról, ez visszaesést jelent a 2020-as 71 százalékhoz képest - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett, az online gyűlöletbeszéd felszámolását célzó magatartási kódex betartására vonatkozó értékeléséből.
2022. 11. 28. 00:05
Megosztás:

Ausztria és Németország is érdekelt a horvát LNG-kapacitások bővítésében

Horvátország, Ausztria és Németország energetikai együttműködési megállapodásra készül, és közösen lép fel az Európai Bizottságnál a horvát gázvezeték-hálózatát bővítése és a krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásai növelése érdekében - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön Omisaljban.
2022. 11. 27. 23:00
Megosztás:

Százmilliókat csalnak ki tőlünk a bankkártya-csalók

A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat, mert átverés lehet a háttérben. Ha pedig gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a kár nála jelentkezik, azaz ilyen esetekben a bank nem téríti meg az összeget.
2022. 11. 27. 22:00
Megosztás:

Nyugati államok üdvözlik a venezuelai politikai tárgyalásokon elért eredményeket

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Királyság közös közleményben üdvözölte vasárnap a venezuelai tárgyalóküldöttségek bejelentését az ország politikai jövőjéről szóló párbeszéd felújításáról.
2022. 11. 27. 20:00
Megosztás:

Közel 400 ezer ember sportolt a MASPORT őszi eseményein

Közel négyszázezren sportoltak a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) által szervezett ingyenes őszi sporteseményeken.
2022. 11. 27. 18:00
Megosztás:

Az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve

Bár a vendégszámok még elmaradnak a rekordnak számító 2019-estől, több gazdasági mutató alapján az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve - közölte a homokhátsági kisváros polgármestere pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 27. 17:00
Megosztás:

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben

Az ünnepi időszakban az európai vásárlók csaknem fele, 41 százaléka elsősorban üzletekben vásárol, további 20 százalékuk interneten is, és a legtöbben az akciós termékeket keresik - derül ki az Oracle kereskedelmi felméréséből. A válaszok szerint az online vásárolt termékek esetében a házhoz szállítás (52 százalék) a legnépszerűbb, szemben az átvevőpontokkal és a bolti átvétellel (20-20 százalék).
2022. 11. 27. 16:00
Megosztás:

Adventi programok a Nemzeti Színházban

Idén szombatonként szervezik meg a Nemzeti Színház adventi programjait, amelyeken többek között élőnarrációs diafilmnézéssel, betlehemes szokások felelevenítésével, adventi-karácsonyi dalokkal és versekkel és egy különleges filmvetítéssel is várják az érdeklődőket - olvasható a Nemzeti Színház szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 11. 27. 15:00
Megosztás:

5300 milliárd forint jut az agrárium támogatására

Több mint 5300 milliárd forintot fordítunk az agrárium támogatására, a magyar gazdák működése garantáltan és biztonsággal finanszírozott 2027-ig - fejtette ki az agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 11. 27. 14:00
Megosztás:

Átalakultak az utazási szokások

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást. A Bónusz Brigád és a GKID közös elemzése szerint az emberek előnyben részesítik, ha az ajánlat rugalmasan alakítható, és ha a program lemondása nem jár jelentős pluszköltséggel, ezen túlmenően fontos a megfelelő ár-érték arány, így a felhasználók 84 százaléka továbbra is az akciókat kínáló oldalakon keresi a szolgáltatásokat, mert úgy gondolják, hogy itt találkozhatnak a legkedvezőbb árakkal.
2022. 11. 27. 12:00
Megosztás: