Gyengült az euróövezet gazdasági teljesítménye

Novemberben az előzetes értéknél kissé jobban alakult a szolgáltatóipari aktivitás az euróövezetben, de a szektor és a gazdaság egésze is még mindig teljesítményromlást mutat a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden publikált legfrissebb kimutatása alapján.

Gyengült az euróövezet gazdasági teljesítménye

Novemberben közel három éve először csökkent a munkaerőfelvétel az euróövezetben.

A szolgáltatóipari BMI novemberi végleges értéke 48,7 pont lett, magasabb az előzetes 48,2 pontnál és egyúttal javulást is képvisel az októberi 47,8 ponthoz képest.

A múlt pénteken publikált novemberi feldolgozóipari BMI 44,2 pontra emelkedett a várt 43,8 pont helyett az előző havi 43,1 pontról.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat összesítő novemberi kompozit BMI 47,6 pontra emelkedett az októberi 46,5 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági teljesítmény romlását, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodását jelzi.

A feldolgozóipari BMI novemberben elért értéke már sorban a tizenhetedik hónapja a feldolgozóipari teljesítmény romlását jelzi, a szolgáltatóipari viszont augusztusban süllyedt első alkalommal 50 pont alá, a kompozit pedig júniusban.

Az euróövezet négy legnagyobb gazdasága mindegyikében gyengült a gazdasági teljesítmény novemberben. A legrosszabbul Franciaország teljesített, ahol a kibocsátás csökkenésének mértéke alig valamivel haladta meg a szeptemberi, közel hároméves mélypontot. Németországban és Olaszországban októberhez képest enyhült a visszaesés mértéke.

Pozitív teljesítményt az euróövezeten belül csak Írország tudott felmutatni novemberben 52,3 pontos kompozit BMI-vel.

Az euróövezeti áruk és szolgáltatások iránti kereslet novemberben továbbra is jelentős mértékben fékezte a gazdasági aktivitást. Az új vállalkozások száma már hatodik hónapja csökkent, bár július óta a legkisebb mértékben. A feldolgozóipari új megrendelések továbbra is nagyobb mértékben csökkentek, mint a szolgáltatások iránti kereslet.

A negyedik negyedév közepén a nem belföldi ügyfelek kereslete ismét visszaesett. A külföldi új megrendelések száma meredeken csökkent, már a huszonegyedik egymást követő hónapban. A teljes rendelésállományhoz hasonlóan az exportértékesítés teljesítménye a gyártóknál lényegesen rosszabb volt, mint a szolgáltatóknál.

Az új megrendelések beérkezésének lassulása a megrendelésállomány hátralékának csökkenéséhez vezetett, ami már a nyolcadik egymást követő hónapja tart. A megrendelésállomány csökkenése mérsékelte a vállalatok felvételi hajlandóságát, ami közel három éve az első alkalommal billentette negatív tartományba a vonatkozó mutatószámot. Az állásvesztés azonban csak a feldolgozóiparra volt jellemző, a szolgáltatóiparban a felvételi létszám lassuló növekedésében mutatkozott meg.

"A szolgáltatási szektor novemberben is folytatta lejtmenetét. Az aktivitási index szerény javulása nem sok optimizmusra ad okot a közeljövő gyors fellendülését illetően. A borús kilátásokat erősíti az új vállalkozások számának ötödik egymást követő havi zsugorodása, bár novemberben kissé mérsékelt ütemben. Az üzleti várakozások ezt követően visszafogottan alakultak, jóval a hosszú távú átlag alatt maradtak, és enyhe visszaesést mutattak. A legfrissebb BMI-mutatókat is figyelembe vevő GDP-előrejelzésünk szerint a negyedik negyedévre a GDP csökkenése várható" - foglalta össze a felmérés megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás:

Komoly fejlesztésbe kezdett a Ganz

Forgógép üzletágában 4,65 milliárd forint értékű technológia fejlesztést indított a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:30
Megosztás:

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a VGP

Eredményes évet zárt a VGP, a cég nettó bérleti díjbevétele 159,1 millió euróra emelkedett tavaly, nyeresége pedig 87,3 millió euróra nőtt - közölte a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:00
Megosztás:

Spórolni kell a gázzal! - az Unió ezt kéri mindenkitől

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.
2024. 02. 28. 12:30
Megosztás:

Ápolni kell az élővilágot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 02. 28. 12:00
Megosztás:

Ausztriában kínálkozó karrierlehetőségek feltérképezése: Teljes körű útmutató magyarok számára

Ausztriában való munkavállalás sok magyar számára vonzó lehetőséget jelent, hiszen nemcsak a közelség, hanem a magasabb bérszintek és a jobb életminőség is csábító tényező. Azonban mielőtt az ember belevágna, érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, a munkavállalás feltételeiről, és felkészülni a kihívásokra.
2024. 02. 28. 11:35
Megosztás:

Katar komoly pénzt ígért Párizsnak - Macron üdvözli a projektet

Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.
2024. 02. 28. 11:30
Megosztás:

Egyre több fogyatékossággal élő ember vállal munkát: Bécsben díjazták a 30 éves Salva Vita Alapítványt

Amikor 1993-ban Dávid Andrea megálmodta a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségéért küzdő Salva Vita Alapítványt, a megváltozott munkaképességű emberek töredéke állt foglalkoztatásban. Azóta ez az arány sokat javult, és ebben kulcsszerepet játszott a civil szféra is. A Salva Vita tevékenységét most külföldön is elismerték: az alapítvány munkatársai Bécsben egyedüli magyar szervezetként vehették át a Zero Project Award 2024 elismerést a 18–29 éves fiatalok integrációját segítő programjukért.
2024. 02. 28. 11:15
Megosztás:

Traktorral vonultak fel Brüsszelben

Hétfőn Brüsszelben, az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben csaknem ezer traktorral vonultak fel ismét az európai gazdák tüntetni, mivel úgy vélik, az Európai Bizottság a hónap eleji tiltakozó akcióik ellenére sem hozott megfelelő intézkedéseket aggályaik eloszlatására.
2024. 02. 28. 11:00
Megosztás:

Tiszta stressz vagy? Akár örülhetsz is neki!

A szervezet nem csak a negatív stresszre reagál: a stressz és a feszültség a mindennapjaink része, ami nyomot hagy a testünkön és a lelkünkön egyaránt. A pozitív stresszt ugyan jól kezeli a szervezetünk, a negatív stressz esetében azonban nem elég csak a testi tünetek enyhítésére koncentrálni.
2024. 02. 28. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás nyitáskor a vezető európai tőzsdéken

Vegyesen nyitották a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 02. 28. 10:20
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 02. 28. 10:00
Megosztás: