Gyengült az euróövezet gazdasági teljesítménye

Novemberben az előzetes értéknél kissé jobban alakult a szolgáltatóipari aktivitás az euróövezetben, de a szektor és a gazdaság egésze is még mindig teljesítményromlást mutat a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden publikált legfrissebb kimutatása alapján.

Gyengült az euróövezet gazdasági teljesítménye

Novemberben közel három éve először csökkent a munkaerőfelvétel az euróövezetben.

A szolgáltatóipari BMI novemberi végleges értéke 48,7 pont lett, magasabb az előzetes 48,2 pontnál és egyúttal javulást is képvisel az októberi 47,8 ponthoz képest.

A múlt pénteken publikált novemberi feldolgozóipari BMI 44,2 pontra emelkedett a várt 43,8 pont helyett az előző havi 43,1 pontról.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat összesítő novemberi kompozit BMI 47,6 pontra emelkedett az októberi 46,5 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági teljesítmény romlását, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodását jelzi.

A feldolgozóipari BMI novemberben elért értéke már sorban a tizenhetedik hónapja a feldolgozóipari teljesítmény romlását jelzi, a szolgáltatóipari viszont augusztusban süllyedt első alkalommal 50 pont alá, a kompozit pedig júniusban.

Az euróövezet négy legnagyobb gazdasága mindegyikében gyengült a gazdasági teljesítmény novemberben. A legrosszabbul Franciaország teljesített, ahol a kibocsátás csökkenésének mértéke alig valamivel haladta meg a szeptemberi, közel hároméves mélypontot. Németországban és Olaszországban októberhez képest enyhült a visszaesés mértéke.

Pozitív teljesítményt az euróövezeten belül csak Írország tudott felmutatni novemberben 52,3 pontos kompozit BMI-vel.

Az euróövezeti áruk és szolgáltatások iránti kereslet novemberben továbbra is jelentős mértékben fékezte a gazdasági aktivitást. Az új vállalkozások száma már hatodik hónapja csökkent, bár július óta a legkisebb mértékben. A feldolgozóipari új megrendelések továbbra is nagyobb mértékben csökkentek, mint a szolgáltatások iránti kereslet.

A negyedik negyedév közepén a nem belföldi ügyfelek kereslete ismét visszaesett. A külföldi új megrendelések száma meredeken csökkent, már a huszonegyedik egymást követő hónapban. A teljes rendelésállományhoz hasonlóan az exportértékesítés teljesítménye a gyártóknál lényegesen rosszabb volt, mint a szolgáltatóknál.

Az új megrendelések beérkezésének lassulása a megrendelésállomány hátralékának csökkenéséhez vezetett, ami már a nyolcadik egymást követő hónapja tart. A megrendelésállomány csökkenése mérsékelte a vállalatok felvételi hajlandóságát, ami közel három éve az első alkalommal billentette negatív tartományba a vonatkozó mutatószámot. Az állásvesztés azonban csak a feldolgozóiparra volt jellemző, a szolgáltatóiparban a felvételi létszám lassuló növekedésében mutatkozott meg.

"A szolgáltatási szektor novemberben is folytatta lejtmenetét. Az aktivitási index szerény javulása nem sok optimizmusra ad okot a közeljövő gyors fellendülését illetően. A borús kilátásokat erősíti az új vállalkozások számának ötödik egymást követő havi zsugorodása, bár novemberben kissé mérsékelt ütemben. Az üzleti várakozások ezt követően visszafogottan alakultak, jóval a hosszú távú átlag alatt maradtak, és enyhe visszaesést mutattak. A legfrissebb BMI-mutatókat is figyelembe vevő GDP-előrejelzésünk szerint a negyedik negyedévre a GDP csökkenése várható" - foglalta össze a felmérés megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

Albérlet kiadás okosan: egyre többen kérnek biztosítékként egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot, avagy kiköltözési nyilatkozatot

Jelentősen megugrott az albérletek ára az egész országban, ez azonban nem vetette vissza az albérletpiacot. A felvételi ponthatárok kihirdetésével pedig ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban.
2024. 07. 19. 21:00
Megosztás:

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 41,24 pontos, 0,06 százalékos emelkedéssel, 72 940,89 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 07. 19. 20:00
Megosztás:

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.
2024. 07. 19. 19:00
Megosztás:

Eljárás indult az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 18:00
Megosztás:

Az MNB iránymutatást tett közzé a bankoknak az online hitelcsalások ellen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevelet adott ki a magyar bankoknak, pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligényléses kibercsalások megelőzésére - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 17:00
Megosztás:

Ezért veszélyes ma külföldről autót behozni Magyarországra

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte. Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.
2024. 07. 19. 16:00
Megosztás:

A Richter a denosumab engedélyezését kérte

A Richter tegnap piaczárás után jelentette be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a denosumabhoz köthető két forgalomba hozatali kérelmét.
2024. 07. 19. 15:00
Megosztás:

Mit érdemes tudni a retinolról?

Ha szeretnénk odafigyelni az arcbőrünk egészségére, esetleg javítani szeretnénk az állapotát, és hatékonyan felvennénk a harcot a különböző problémákkal – például egyenetlen bőrkép, pattanások, pigmentfoltok, ráncok –, akkor fontos a személyre szabott arcápolási rutin kialakítása.
2024. 07. 19. 14:30
Megosztás:

Fehéroroszország vízummentességet vezetett be 35 európai ország állampolgárai számára

"Békeszeretetből' vízummentességet vezet be Fehéroroszország 35 európai ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára 2024. július 21-től december 31-ig - közölte a fehérorosz külügyminisztérium, amelyet az RBK orosz hírportál idézett szerdán.
2024. 07. 19. 14:00
Megosztás:

Leszállította az alaptőkéjét a PannErgy

Leszállította alaptőkéjét a PannErgy az árpilis közgyűlés határozatnak megfelelően - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 07. 19. 13:00
Megosztás:

A görögdinnye nemcsak finom, rendkívül egészséges is

Dübörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálod a hazai csemegét is. Érdemes ezek között keresgélned, hazánk több részén ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ahol generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése. Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője segítségével hoztunk pár érdekességet nektek.
2024. 07. 19. 12:30
Megosztás:

DH Energy néven indít új üzletágat a Duna House Group

DH Energy néven új üzletágat indít a Duna House Group, az Európa négy országában működő, ingatlanokat és pénzügyi termékeket közvetítő vállalat először Magyarországon lép be az energetikai piacra, főként lakossági és kisvállalati ügyfeleknek kínál energiahatékonysági megoldásokat - közölte a cégcsoport szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 19. 12:00
Megosztás:

A Dogwifhat visszakutyagolt a Top 50 kriptovaluta közé, a WIF 50%-os árfolyam növekedést ért el heti szinten

Nagyot kutyagolt a sapkás kutyás mémcoin: a Solana-alapú mémcoin, a Dogwifhat (WIF) jelentős visszatérést produkált, újra bekerült a top 50 kriptovaluta közé, miután az elmúlt hét során 49,8%-os növekedést ért el.
2024. 07. 19. 11:30
Megosztás:

Két új atomenergiablokk épül Csehországban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.
2024. 07. 19. 11:00
Megosztás:

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás: