Ha egy nő kevesebbet keres, mint férfi kollégája, akkor kompenzációt kell kapnia! Új szabályozás

Kötelező lesz a bérsáv Európában: ha a főnök kevesebbet fizet a női munkavállalónak, mint a férfi alkalmazottnak, az új jogszabály értelmében kompenzációra kerül sor.

Ha egy nő kevesebbet keres, mint férfi kollégája, akkor kompenzációt kell kapnia! Új szabályozás

Az Európai Bizottság 2022. december 15-én bejelentette, hogy az Európai Parlament és a Tanács megállapodott a bérek átláthatóságáról szóló irányelvről.

Új szabályozások kerülnek bevezetésre, amelyek számos konkrét előnyt biztosítanak és átláthatóbbá teszik a munkaerőpiacot.

A No Fluff Jobs IT állásportál összegyűjtötte azokat konkrét változásokat, amelyek hamarosan új normákat jelentenek a munkaerőpiacon. A vállalat az álláspiac átláthatóságának ösztönzésére idén szeptemberben közösségi kampányt indított annak érdekében, hogy az állásajánlatokban kötelező legyen megjelölni a bérsávot.

Íme a konkrét változások:

A nemek közötti bérszakadékról szóló jelentés:

Elsőként a 250 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatokra (éves jelentéstételi kötelezettség), majd a 150–249 (háromévenkénti jelentéstétel), és még később a 100–149 alkalmazottat foglalkoztató vállalatokra (szintén háromévenkénti jelentéstétel) terjed ki.

A nemek közötti bérkülönbség problémája így Európában egyaránt megszűnhet vagy legalábbis jelentősen csökkenhet.

A munkavállalók tájékoztatáshoz való joga:

A munkavállalóknak joguk lesz tájékoztatást kérni a munkáltatótól az egyéni bérszintjükről, valamint az azonos vagy egyenértékű munkát végző munkavállalók kategóriáinak átlagbérszintjéről nemek szerinti bontásban.

Ez a jog a vállalat méretétől függetlenül minden munkavállalót megillet. Ennek köszönhetően a munkáltatóknak kötelező lesz a bértáblák közlése a munkavállalók irányába.

Bérezési átláthatóság az álláskeresők számára:

A munkáltatóknak az álláshirdetésben vagy az állásinterjú előtt tájékoztatást kell adniuk a fizetési bérsávjáról (vagy legalább a fizetési sáv minimumjáról).

A munkáltatók nem kérdezhetik meg a leendő munkavállalókat a fizetési előzményeikről:

A munkavállaló szempontjából nagyon fontos pont, hiszen ez biztosítja, hogy esélye legyen arra, hogy méltányos díjat kapjon.

Mennyi esélye van, hogy havi 1 millió Ft-ot keress? Kalkulátorunk ITT kiszámolja Neked.

Európa vezető IT állásportálja idén szeptemberben indított tiszteljukegymast.hu kampányában arra ösztönözte a munkáltatókat, hogy a hirdetéseikben tüntessék fel az állásajánlathoz kínált bérsávot, továbbá arra buzdított minden érdeklődőt, hogy írja alá az Európai Bizottsághoz intézett nyílt levelet a transzparens álláshirdetések irányelvére vonatkozóan.

A petícióval már több mint 13 000 aláírást gyűjtött össze a cég.

A No Fluff Jobs által is követett normák a világ néhány pontján már léteznek. A legjobb példa erre Colorado állam, amely már majdnem két éve szigorú törvényi követelményeket támaszt a munkáltatókkal szemben.

A Coloradóban állást hirdető munkáltatóknak az álláshirdetésekben közölniük kell a bérsávot, a munkakörben elérhető egyéb juttatások (pl. bónuszok vagy jutalékok), valamint a béren kívüli juttatások részletes leírását. Mindez összhangban van “az egyenlő munkáért egyenlő bért” törvényben foglaltakkal, amely szintén megakadályozza a nemi alapon történő bérdiszkriminációt.

Hogyan tovább?

Az Európai Parlament és a Tanács által elért politikai megállapodást a társjogalkotóknak most hivatalosan jóvá kell hagyniuk. Az irányelv az elfogadást követően a Hivatalos Lapban való kihirdetését követő 20 napon belül lép hatályba, és a tagállamoknak három éven belül át kell ültetniük az irányelv új elemeit a nemzeti jogba.

Szankciók és pénzbírságok is bevezetésre kerülnek. A tagállamoknak konkrét szankciókat (a bírság összegét) kell megállapítaniuk az egyenlő díjazás elvének megsértése esetén. Az esélyegyenlőségi szervek és a munkavállalói képviselők viszont jogi vagy közigazgatási lépéseket tehetnek az egyes munkavállalók nevében.

Ha egy vállalat túl keveset fizetett, kártérítést kell fizetnie:

Az új törvény értelmében a munkavállalóknak is jár majd kompenzáció. Azok, akik nemi alapú bérdiszkrimináció áldozatai lettek, kártérítést kaphatnak, beleértve az elmaradt bérek és a kapcsolódó bónuszok teljes kifizetését.

Ezen felül bevezetésre kerül a "munkáltatóra háruló bizonyítási teher" – ez azt jelenti, hogy ha a munkáltató nem teljesítette a bérek átláthatóságával kapcsolatos kötelezettségeit, akkor nem a munkavállalónak, hanem a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy nem történt bérdiszkrimináció.

„A No Fluff Jobsnál már több mint nyolc éve, a megalakulásunk óta küzdünk a bérek átláthatóságáért. A mai napig mi vagyunk az egyetlen nemzetközi IT állásportál, ahol az állásajánlatok 100 százalékában szerepel a fizetési bérsáv” – mondja Magdalena Gawłowska-Bujok, a No Fluff Jobs alapítója és COO-ja.

A No Fluff Jobs állásportál évek óta küzd a bérek transzparenciájáért, mert tudja, hogy a munkaerőpiacot lehet és kell is javítani a munkavállalók érdekében. A munkaerőpiac az új irányelvek bevezetésével mindenki számára kedvezőbb lesz.

Az EU figyelmen kívül hagyja a szakmai észrevételeket

Az Európai Bizottság és az Euróai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják - mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti híradójában.
2023. 02. 05. 02:00
Megosztás:

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással, több mint 305 millió forintos beruházással fluoreszcens technológián alapuló nagy érzékenységű megoldásokkal bővítette diagnosztikai palettáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta Puskás László ügyvezető az MTI-t.
2023. 02. 04. 21:00
Megosztás:

Megerősítette az EBRD "Aaa" osztályzatát a Moody's

Megerősítette az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) lehetséges legjobb, "Aaa" szintű, stabil kilátású osztályzatát a Moody's Investors Service, méltatva a bank rendkívül erőteljes likviditási helyzetét.
2023. 02. 04. 20:00
Megosztás:

Egymilliárd forintos fejlesztéssorozat kezdődik Tótkomlóson

Egymilliárd forintot meghaladó értékben kezdődnek fejlesztések a Békés vármegyei Tótkomlóson - közölte a térség országgyűlési képviselője a közösségi oldalán.
2023. 02. 04. 19:00
Megosztás:

Bölcsőde létesült a baranyai Szemely községben

Bölcsőde épült a Baranya vármegyei Szemelyben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 02. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő volt a decemberi forgalom a szállodákban

A magyarországi szálláshelyek teljesítménye decemberben is a várakozáson felül, kiemelkedően jól alakult, az infláció erősödése és az orosz-ukrán háború ellenére - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) az eredményekről szóló összefoglalójában az MTI-vel.
2023. 02. 04. 17:00
Megosztás:

Törökországról és a magyar-török kapcsolatokról szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaszi szabadegyeteme

A magyar-török kapcsolatok történetéről, a két ország napjainkban betöltött kapcsolatrendszeréről, illetve Törökország jelenkori történéseiről szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Szabadegyetemének tavaszi szemesztere.
2023. 02. 04. 16:00
Megosztás:

A testünk vagy a lelkünk éhezik, amikor azt érezzük, ennünk kell?

Téves az a berögződés, hogy azért fogyókúrázunk, hogy vékonyok legyünk! A cél ugyanis nem ez kellene, hogy legyen, hanem az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami pedig testsúlytól független. Az egészséges életmód sokkal érdemesebb cél, mert ha a minőségi táplálkozásnak köszönhetően tiszta lesz a testünk, akkor tiszták lesznek a gondolataink is, sokkal több energiával, motivációval, lelkesedéssel élhetjük a mindennapjainkat. Ehhez azonban le kell számolnunk néhány olyan hitrendszerrel, amelyek könnyen tévútra vihetnek. Az eligazodásban Pirner Alma, holisztikus egészség coach van segítségünkre, akinek március 1-jén induló, idén ötödik alkalommal megrendezett Bikini Body kihívás programjára február 5-e és 22-e között lehet jelentkezni.
2023. 02. 04. 13:00
Megosztás:

A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót

A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. Az atomi szinten, a hétköznapitól gyökeresen eltérő tulajdonságú anyagokkal dolgozó technológia folyamatos és gyors fejlődése forradalmasítja az orvostudomány, az energetika, a gyártás és az anyagtudomány területeit, így egy innováció és tudásalapú gazdasági fejlődés motorja is lehet.
2023. 02. 04. 12:00
Megosztás:

Hiába a béremelés, nem kaphatunk azonnal több hitelt

Komoly bérharc folyik most a legtöbb cégnél, hiszen a tavalyi 14,5 százalékos éves átlagos infláció miatt ugyanaz a jövedelem mind kevesebbet ér, a munkavállalók pedig természetesen szeretnék, ha munkáltatójuk legalább ezt kompenzálná. A vállalkozások pénzügyi és piaci helyzete persze nem azonos, így a béralku sikeressége is változó kimenetelű lehet. De mire számíthat hitelfelvételnél az, akinek nem változott a jövedelme 2023-ban az előző évihez képest, és mi a helyzet akkor, ha jelentős mértékű béremelést sikerült kiharcolnia valakinek?
2023. 02. 04. 11:00
Megosztás:

Szerbia folytatja a koszovói helyzet rendezését célzó tárgyalásokat

Kétnapos, dulakodástól sem mentes vita után elfogadta a szerb képviselőház azt a jelentést, amely a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalási folyamat utóbbi öt hónapjára vonatkozott. A parlamentben vérre menő vita folyt arról, hogy Szerbiának hogyan kell kezelnie a kialakult helyzetet.
2023. 02. 04. 10:00
Megosztás:

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás: