Ha nem vigyáz, megfigyelhetik önt vagy a gyermekeit

A webkamerák és egyéb, megfigyelésre alkalmas eszközök a biztonsági beállítások hiányában és bizonyos sérülékenységek miatt lehetőséget adnak a kiberbűnözőknek, hogy hozzáférjenek a készülékekhez, sőt, irányításuk alá vonják azokat. Az interneten elérhetővé tett berendezések esetében fennáll annak a kockázata, hogy idegenek kukkolnak, ijesztgetnek, molesztálnak, pénzügyi szolgáltatásokhoz férnek hozzá vagy vállalati titkokat szereznek meg. Kocsis Tamás kiberbiztonsági szakértővel a legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze a MediaMarkt.

Ha nem vigyáz, megfigyelhetik önt vagy a gyermekeit

Dübörög a webkamera piac

A webkamerák piacának értéke a pandémia kitörésének évében, 2020-ban 6,85 milliárd USD volt, a szakértők szerint 2028-ra ez az érték 12,9%-os növekedést érhet el. A legnagyobb piac az észak-amerikai, amely bevételben a világpiac több mint 35%-át teszi ki, de az előrejelzések szerint az ázsiai csendes-óceáni térség fogja a legnagyobb növekedést produkálni mind a bevétel, mind a legyártott mennyiség tekintetében a következő években.

A webkamerák Magyarországon is az egyik legkeresettebb elektronikai eszköznek számítanak. „A pandémia első évének márciusában a MediaMarkt négyszer annyi webkamerát értékesített, mint az azt megelőző évben, emiatt rendkívüli gyorsasággal kellett újra és újra feltöltenünk a készleteinket. Azt tapasztaljuk, hogy a megbízható minőség a webkamerák esetében is elvárás a vásárlók részéről. Ezen felül kollégáink visszajelzései alapján a legtöbben a biztonsági kockázatokról érdeklődnek vásárlás előtt. – mondta el Papp Balázs, a MediaMarkt kategóriamenedzsere.

Milyen veszélyek leselkednek ránk a webkameránk által?

A Kocsis Tamás, az Alverad Technology Focus Kft. kiberbiztonsági szakértője által jegyzett, az interneten keresztül elérhetővé vált webkamerák használatával és kockázataival foglalkozó tanulmány szerint több tényező is közre játszhat abban, hogy illetéktelenek betekinthetnek a kameraképekbe és a videófolyamokba a világhálón. A felhasználók technikai ismerete és a biztonsági beállítások hiánya mellett az is előfordul, hogy noha egyedi jelszóval és felhasználónévvel védik a hozzáférést, a sérülékenységek, hiányosságok miatt jogosulatlan személyek nézik és értékesítik a kamerák által rögzített anyagokat.

A feketepiaci vagy DarkNet csoportok és fórumok oldalain nemcsak a felhasználók magán- és intimszférájáról készült felvételeket értékesítik, de a kamerákhoz való hozzáférés eszközei – streaming adatok, jelszavak, szoftverek stb. – is kelendőek haszonszerzés vagy zsarolás céljából. A lakásokban vagy irodaépületekben elhelyezett, helytelenül beállított kamerák és kamerarendszerek révén az illetékteleneknek lehetőségük van a nap minden percében távolról megfigyelni a gyanútlan áldozatokat, azok környezetét, napi rutinját. Ez kedvez a betörőknek, hiszen kifigyelhetik, hogy mikor nem tartózkodik senki az épületben, milyen biztonsági berendezésekkel védik az ingatlant stb.

A gyermekek is fokozott veszélynek vannak kitéve

A megfigyeléseket elkerülendő sokan fizikai „zárakat” alkalmaznak a laptop- vagy számítógépre csatlakoztatott kamerák használaton kívüli „megvakítása” érdekében. Ilyen például a felragasztott sebtapasz vagy a manuálisan elhúzható kameratakaró. Csakhogy azoknál a biztonsági- vagy megfigyelő kameráknál, amiket távolról tudnak elérni a felhasználók, ezek a módszerek nem alkalmazhatók (pl. bébiőr).

A magán- vagy intimszféra megsértése és a betörések kockázata mellett a gyermekek is ki vannak téve a rosszul konfigurált, könnyen hozzáférhető eszközök segítségével végrehajtott illegális tevékenységeknek. "A gyermekek elleni szexuális bűnelkövetések aránya évről évre magasabb, az efféle bűncselekmények adataihoz pedig a különböző megfigyelő eszközökkel való visszaélések esetszámai is hozzáadódnak." Az InHope nevű nemzetközi szervezet, amely a gyermekpornográfia ellen küzd, és amelyben már Magyarország is képviselteti magát, közreadta, hogy 2017-ben 87 930 eset érkezett be hozzájuk, míg 2019-ben már 183 788 eseményt kellett kezelniük. Az interneten névtelenül vadászó ragadozók célpontjai kisgyermekek és tinédzserek is lehetnek.

Mit tehetnek a felhasználók?

Kocsis Tamás szakértő szerint az első és legfontosabb, hogy ne vásároljon senki ismeretlen forrásból származó, olcsó és megbízhatatlan termékeket. „Lényeges még, hogy a beszerzés előtt tanulmányozzuk a kiválasztott eszközt, olvassunk utána szakfórumokban, és mindenképpen ellenőrizzük a biztonsági funkciókat” – tanácsolja.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy beüzemeléskor alaposan olvassuk át az eszközhöz tartozó dokumentációkat, telepítő leírásokat. Frissítsük a legújabb verzióra, továbbá változtassuk meg, illetve hozzunk létre egyedi felhasználónevet és jelszót a menedzsment felülethez, a kliensekhez, a streaming alkalmazásokhoz. „Érdemes letiltani az alapértelmezett és a nem használt, felesleges felhasználókat, továbbá a titkosítatlan kommunikációt (HTTP), majd engedélyezni és használni a titkosított kommunikációt (HTTPS, SSL/TLS). Kerüljük vagy tiltsuk a felhős kapcsolatokat, például a P2P funkció használatát, illetve az UPnP szolgáltatást az eszközben és a routerben egyaránt. Fontos az is, hogy a kamera ne legyen elérhető közvetlenül az internet felől.”

További ajánlásokat a biztonsági beállításokhoz és egyéb óvintézkedésekhez az alábbi tanulmányban talál: https://alverad.hu/wp-content/uploads/2021/08/alverad-ki-figyeli-az-orzoket_-1.pdf (Utolsó letöltés: 2022. 02. 04.)

„A MediaMarkt szaktanácsadói nem csak a biztonságos beüzemelés folyamatában állnak vásárlóink rendelkezésére, hanem a vásárlás megtörténte előtt is teljeskörű tájékoztatást nyújtanak a kiválasztott eszközök kapcsán, annak érdekében, hogy a vásárlók a biztonsági igényeiknek leginkább megfelelő készüléket vihessék haza.” – tette hozzá Papp Balázs.

Akár 60 ezer forinttal is több ösztöndíjat kaphatnak a külföldön tanuló magyar hallgatók

A jövőben havonta akár 60 ezer forinttal is több ösztöndíjat kaphatnak a külföldön tanuló magyar hallgatók - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-t.
2022. 08. 08. 17:00
Megosztás:

471 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 13,0 az importé 24,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az áruforgalmi egyenleg 1,036 milliárd euróval romlott, 471 millió euró deficitet mutatott - közölte hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 08. 08. 16:00
Megosztás:

Elfogadta a gazdasági stabilizációs törvénycsomagot az amerikai törvényhozás felsőháza

Maratoni, 16 órás szavazási procedúra után elfogadta a gazdasági kiigazító, bevételnövelő törvénycsomagot az amerikai törvényhozás felsőháza.
2022. 08. 08. 15:00
Megosztás:

Nagyot nőtt Kína exportja

Nagymértékben javult Kína külkereskedelmi mérlege júliusban, a többlet 101,3 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 55,9 milliárd dollárról, jóval meghaladva a 90 milliárd dolláros piaci előrejelzést.
2022. 08. 08. 14:00
Megosztás:

Veszélyben a félvezető gyártás? Tajvanon nagy a baj

A szenátus a hétvégén 51:50 arányban megszavazta Biden infláció csökkentő törvényét (Inflation Reduction Act). Ennek keretében 10 év alatt 386 milliárd dollárt költenek el a környezetszennyezés elleni védekezésre.
2022. 08. 08. 13:00
Megosztás:

4 ezer azonnal betölthető üres álláshely, lehetőség a KATA-soknak

Kiszámíthatóság, képzés, karrier. Kampányt indít az üzleti szolgáltatókat tömörítő szervezet, az ABSL Hungary, hogy enyhítse a szektor munkaerőhiányát. A csaknem 90 ezer főt foglalkoztató iparágban legalább 4 ezer betöltetlen álláshely van. Akinek van nyelvtudása, akár már holnap találhat magának állást. Az elmúlt években dinamikusan növekvő, egyre több iparágat kiszolgáló és egyre több szakembert felszívó szektor az ABSL Hungary elnöke szerint lehetőséget jelenthet a karrierváltáson gondolkodó eddigi KATA-s vállalkozóknak is.
2022. 08. 08. 12:00
Megosztás:

Fogyasztószer-kereskedőt és reklámügynökséget büntetett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 32 milliós bírságot rótt ki a Fatbond fogyókúrás termék forgalmazójára és egy reklámügynökségre, amiért téves besorolás szerint, valamint megtévesztő állításokkal népszerűsítették a fogyasztószert
2022. 08. 08. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2022. 08. 08. 10:00
Megosztás:

Csökkent a turizmus konjunktúra index júliusban

A turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív Turizmus konjunktúra index (tki) júliusban mínusz 3 ponton áll, a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán, ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői immár a stagnálásnál kissé rosszabb helyzetet érzékelnek. Júniushoz képest az index értéke 9, míg májushoz képest 15 ponttal csökkent - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.
2022. 08. 08. 08:11
Megosztás:

Megkezdődött az előkészítő munka a sportállamtitkárságon, felálltak a munkacsoportok

Megkezdődött a tervezett új programok előkészítése a sportállamtitkárságon, felálltak az ezzel kapcsolatos munkacsoportok - tájékoztatott Schmidt Ádám, a két hónapja kinevezett sportért felelős államtitkár.
2022. 08. 08. 06:00
Megosztás:

Konferenciaközpont lesz az MNB ingatlankezelő cégéhez kerülő, egykori Burg Hotelből

A Magyar Nemzeti Bank ingatlankezelő cége, az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonába került az egykori Burg Hotel épülete a jegybank egyik alapítványától, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványtól (PADME); az új tulajdonos megkezdte az épület rekonstrukcióját, amelyből konferenciaközpontot alakítanak ki - közölte a jegybank honlapján.
2022. 08. 08. 05:00
Megosztás:

Bejegyezte a cégbíróság az MKB-Pannónia Alapkezelő és a Budapest Alapkezelő egyesülését

Bejegyezte az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága, ezzel a fúziós menetrendnek megfelelően augusztus 31-én egyesül a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalata - közölte a holding pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 08. 04:05
Megosztás:

Nyugdíjba vonulás időpontja - már Ön döntheti el, mutatjuk hogyan!

Mikor érdemes nyugdíjba vonulni? Ez a kérdés folyamatosan foglalkoztatja mindazokat, akik közel állnak már a nyugdíjba vonuláshoz. Milyen lehetőségek közül tud választani valaki és mit érdemes ilyenkor végiggondolni, megvizsgálni?
2022. 08. 08. 04:01
Megosztás:

Zöldebb lesz a közösségi közlekedés Miskolcon is

Környezetkímélő, klímasemleges elektromos BYD típusú autóbuszokkal gyarapodott a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. autóbuszparkja, a tíz új, hazai gyártmányú járművet pénteken adták át a társaság telephelyén.
2022. 08. 08. 03:00
Megosztás:

A 4iG nyerte a Volánbusz közbeszerzését a járműfedélzeti eszközök üzemeltetésére

A Volánbusz Közlekedési Zrt. a 4iG ajánlatát hirdette ki nyertesnek a Helyközi közösségi közlekedési információs rendszer (HKIR) járműfedélzeti eszközök üzemeltetésére kiírt nyílt közbeszerzési eljáráson - közölte a 4iG pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2022. 08. 08. 02:00
Megosztás:

Fellendült a belga védelmi ipar az ukrajnai háború miatt

Az ukrajnai háború miatt fellendült Belgium hadipara, a kínálat alig tud lépést tartani a kereslettel - írta a The Brussels Times hírportál pénteken. Belgium jelentős fegyveradományokat bocsátott Ukrajna rendelkezésére. A háború kitörésekor Alexander De Croo belga miniszterelnök bejelentette, hogy Belgium 5000 gépfegyvert, 200 páncéltörő fegyvert és 3800 tonna üzemanyagot adományoz Kijevnek.
2022. 08. 08. 01:00
Megosztás:

Tűszúrásos támadásokat vizsgálnak a spanyol hatóságok

Spanyolország tíz különböző tartományában elkövetett, rejtélyes tűszúrásos támadásokat vizsgálnak a hatóságok - mondta Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter pénteken Madridban.
2022. 08. 08. 00:05
Megosztás:

Folytatódik a rakétaháború Izraelben

Az egyiptomi közvetítéssel megszületett fegyverszünet hírének ellenére folytatódott a rakétaháború vasárnap este Izrael és az Iszlám Dzsihád között - jelentette a 12-es televízió híradása vasárnap.
2022. 08. 07. 23:00
Megosztás:

A következő napokban is inkább csak elszórtan várható csapadék

A következő napokban is jellemzően csak elszórtan várható zápor, zivatar. A napsütést viszont többször felhők zavarhatják. A maximumok többnyire 30 Celsius-fok körül alakulnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 07. 22:00
Megosztás:

Júniusban is csökkent a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Éves szinten júniusban 6,0 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom Csehországban. Havi összehasonlításban viszont 0,2 százalékos növekedést mutat a statisztika. Májusban az éves szintű csökkenés a pontosított adatok szerint 6,6 százalékos, a havi szintű pedig 2,3 százalékos volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.
2022. 08. 07. 21:00
Megosztás: