Hány fokra állítsuk a légkondit nyáron?

A hűtés és fűtés problémája számtalan munkahelyen komoly gondot okoz, különösen nyáron, amikor a klímaberendezés használata is napirendre kerül. Sok munkavállaló mindennapjait megkeseríti az a tény, hogy az irodában a hűtést központilag szabályozzák, melyet gyakran nincs lehetőségünk befolyásolni. Ha mégis van mód a klíma beállítására, akkor pedig nehéz eldönteni, kinek feleljünk meg: azoknak, akik nehezen viselik a meleget, vagy azoknak, akik legszívesebben nyáron is pulóverben ülnének a monitor előtt.

Hány fokra állítsuk a légkondit nyáron?

Sokan talán nincsenek tisztában vele, de a munkavédelmi előírások részletezik a munkahelyeken betartandó hőmérsékleteket is. A nyári hőségben a megfelelő hűtés szükségességét a jogszabályok is alátámasztják. A munkáltató kötelessége az is, hogy megfelelő komfortot és szellőzést biztosítson a munkahelyen.

„Sajnos egyelőre nincs olyan technikai megoldás, mely által az egy légtérben tartózkodók komfortérzetét egyénileg tudnánk szabályozni. Egy adott helyiség dolgozóinak nincs más választása, mint hogy kompromisszumot kössenek annak érdekében, hogy mindenki hatékonyan tudjon dolgozni, és az egészségük se kerüljön veszélybe. Ezt a közös megegyezést akár egy „klímaetikett” formájában a belső szabályzatba is érdemes lehet rögzíteni, ezzel biztosítva a dolgozók egyéni preferenciáit. Az egy helyiségben tartózkodó nemek aránya is befolyásolhatja a megfelelő hőmérséklet kiválasztását. Kutatások szerint a nők átlagosan 1°C-kal melegebb hőmérsékletet tartanak megfelelőnek a munkavégzéshez” – árulta el Antal Mihály a Gree légkondicionálók műszaki szakértője. Hozzátette, a klimatizálás megtervezésénél az egyik fő szempont, hogy úgy helyezzük el a beltéri egységet, hogy az ne közvetlenül fújjon a helyiségben tartózkodókra. Ezzel kivédhető a különböző betegségek kialakulása vagy az izmok és ízületek kihűlése, megfázása. 

A minőségi levegő új dimenziója

Egy friss innováció is nagy segítség lehet a betegségek elkerülésében: a Tadiran Airow 3 TM új távlatot nyit a légminőség javításában. Ez a parányi eszköz egy új, szabadalmaztatott technológiával, elektrokémiai úton a levegőben levő oxigén és víz molekuláiból állít elő hidrogén-peroxidot, mely köztudottan fertőtlenítő hatású. Ezáltal kiküszöbölhető a cseppfertőzéssel terjedő vírusok és baktériumok terjedése, melyekkel közvetlen munkahelyi környezetben is találkozhatunk. A készülék már alkalmazható az oldalfali légkondicionálókban, így a Gree és Syen berendezésekben is.

Hány fokra állítsuk a klímát?

A kinti és a benti hőmérséklet-különbség ideális esetben 5 és 8 fok között mozog. Ha nagyon szükséges -, és az egyéni komfortérzetünk alapján ennél mégis hűvösebbre vágyunk -, akkor is legfeljebb tíz fokos különbséget állítsunk be! Amennyiben mégsem sikerül megegyezni a munkatársaknak az ideális hőmérséklettel kapcsolatban, néhány kompromisszumos tippet ajánl a szakember:

Állapodjunk meg egy időtartamban, mikor és mennyit üzemeljen a hűtőberendezés! Ha valaki érzékeny a klímára, időzítse a hűtés idejére az ebéd- vagy kávészünetét!

A munkaállomásokat úgy érdemes kialakítani, hogy a légáramlat ne fújjon rá senkire!

Érdemes még a munkakezdés előtt lehűteni a helyiséget, hogy ne intenzív hűtéssel kelljen kezdeni a napot. 

Aki túl érzékeny a klímára vagy nem bírja sokáig elviselni a hideget, vigyen magával a munkahelyére egy sálat, pulóvert vagy mellényt, hogy védje magát a hűvösebb levegő ellen!

Éjszaka is hűsöljünk?

Gyakori kérdés a nyári szezonban, hogy éjszakára is lehűtsük-e a lakást. Az alváshoz optimális belső hőmérsékletet a szakértők általában 18 és 20 fok között ajánlják. Kutatások szerint a túlzott hideg negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét, míg a meleg kevésbé. Ezért éjszaka kiemelten fontos megfelelő hőmérsékletet beállítani. Általában javasolt legfeljebb 5-7 fokkal lejjebb venni a hőmérsékletet, figyelembe véve, hogy éjszaka általában hűvösebb lesz odakint.

Öntanuló vezérlés a légkondicionálásában

Ideális választás lehet otthoni légkondicionálásra a 2023-as évi Gree termékpaletta legújabb modellje, a Gree Smart R. Ez a forradalmian új fejlesztésű klímaberendezés az energiahatékonyság jegyében számos újdonságot rejt magában, miközben a pénztárcánkra is vigyáz. A mesterséges intelligencia egyesíti a Deep Q-Learning és az Expert System Theory technológiákat, melyek lehetővé teszik a légkondicionáló alkalmazkodását a környezeti paraméterekhez. A rendszer offline állapotban is képes interaktívan tanulni, és minél hosszabb az algoritmus öntanulási ideje, annál hatékonyabbá válik a vezérlési stratégia. A Gree-AI technológia évente minimum 10 százalékkal, hosszú távon pedig akár 20 százalékkal is csökkentheti az energiafelhasználást, továbbá maximalizálja a felhasználói komfortérzetet.

Használjuk az eszköz előre beállított időzítőjét vagy a légkondicionáló "Sleep" funkcióját. Így elérhetjük, hogy ébredés előtt az optimális 20-22 fokos hőmérséklet legyen beállítva. Ha felkelés után azt tapasztaljuk, hogy a bőrünk szárazabb vagy az orrunk bedugult, a következő alkalommal állítsuk át a ventilátor erősségét vagy emeljük meg a hőmérsékletet. Mivel a Smart R már alapvetően is a Gree termékpaletta egyik legcsendesebb modellje, az innováció megtestesítőjeként a klímaberendezés alap üzemi zajszintje még tovább csökkenthető. A csendes kültéri üzemmód funkciót választva a légkondicionáló 40dB hangnyomásszinten képes üzemelni, míg a csendes beltéri üzemmód akár 19dB hangnyomásszintet eredményez. Ezáltal a még rossz alvók is pihentető éjszakákra számíthatnak, nem kell tartaniuk az apróbb zavaró klíma hanghatásoktól sem, sőt az aggódó szomszédok is örömmel fogják nyugtázni a klímaválasztást. 

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás júniusban

Az amerikai gazdasági aktivitás 26 hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt júniusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 06. 24. 12:00
Megosztás:

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 24. 11:30
Megosztás:

Varga Mihály a lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt

A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el - jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.
2024. 06. 24. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 10:30
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdék többségén

Jórészt gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A tajvani tőzsde 1,77 százalék, az ausztrál börze pedig 0,78 százalék mínuszban fejezte be a napot.
2024. 06. 24. 10:00
Megosztás:

Nem várhatók nagy elmozdulások nyitáskor

Nem várhatók nagy elmozdulások a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői nyitásakor, ám hosszabb távon az OTP és a Mol árfolyama is jelentős mértékben változhat - írta az MTI-nek küldött hétfői előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 06. 24. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 24. 09:00
Megosztás:

Elemzők értékelik a mém-coinokat: PEPE, Raboo és BOME

PEPE, Raboo és BOME pozitív fejleményeket tapasztalnak, amelyek nem maradtak észrevétlenek. E fejleményekre reagálva, néhány vezető kriptoelemző úgy döntött, hogy áttekintést készít annak érdekében, hogy meghatározzák a meme érmék jövőbeli kilátásait a jelenlegi fejlemények tükrében.
2024. 06. 24. 07:45
Megosztás:

Csökkent a Conference Board amerikai gazdasági teljesítményindexe májusban

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 06. 24. 07:00
Megosztás:

Csökkentek az amerikai használtlakás-eladások májusban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma májusban.
2024. 06. 24. 06:00
Megosztás:

Az uniós versenyképesség javítása lesz a legfőbb célunk

Mivel az elmúlt években Európa lemaradt a globális versenyben az Egyesült Államokhoz és Kínához képest, az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége egyik legfontosabb prioritása az uniós versenyképesség javítása lesz - jelentette ki a magyar pénzügyminiszter pénteken Luxembourgban.
2024. 06. 24. 05:00
Megosztás:

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás: