Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

Néhány éve már sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régebben ezt belefoglalták a társasház szervezeti és működési szabályzatába, de ma már nem jellemző - olvashatjuk a tarsaslakhatas.hu oldalon. Hány kutya tartható egy lakásban a jogszabályok szerint? Bizonyos négyzetméteren hány kutya tartható?

Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

A jogszabályok rengetegében néha nehéz eligazodni, és igaz ez az állattartással kapcsolatos törvényekre is.

Azt, hogy hány kutya tartható egy társasházi lakásban, az Egy háztartásban élő kutyák számát a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló, 41/2010. (II. 26.) számú kormányrendelet szabályozza.

Ez írja elő, hogy mekkora kutya pontosan mekkora helyen tartható. Ennek értelmében:

- egy kistestű állatnak – 20 kg-ig – szüksége van legalább 10 négyzetméter,

- egy közepes testűnek – 20-40 kg között – 15 négyzetméter és

- egy nagytestűnek – 40 kg-tól – legalább 20 négyzetméter szabad mozgástérre.

De mi van akkor, ha több kutyát is tart valaki egyszerre? Akkor milyen négyzetméterrel kell számolni?

Más a helyzet viszont akkor, ha több kutyát tartasz egyszerre a társasházban, ekkor ugyanis mindössze 6 négyzetméter szabadon bemozogható hellyel kell számolni kisállatonként.

Nem vonatkozik ez a frissen ellett anyakutyákra és a kicsinyeikre, az apróságokkal ugyanis egészen addig nem kell számolni, amíg el nem választják őket az anyjuktól.

Mit tehet a Társasház ha zavarják a lakókat a kutyák?

A társasház ugyan nem korlátozhatja sem a tartható kutyák számát, sem a méretüket, ha a kutyák hangoskodása zavarja a szomszédokat, vagy megnehezíti az együttélést, a társasház lakói továbbra is panasszal élhetnek a kutyatulajdonosok ellen, sőt, akár fel is jelenthetik őket.

Továbbá, ha több kutyát tart a tulajdonos, mint amennyinek kényelmes életteret tud biztosítani, az állatokat elvehetik tőle.

Ha éppen azon gondolkozol, hogy társasházi lakásodba négylábú társat fogadsz magad mellé, ne felejtsd el, hogy minden új kutyust be kell jelenteni az illetékes önkormányzatnál, ahogyan arról is tájékoztatni kell őket, ha egy állat elkóborol vagy elpusztul, esetleg egy másik gazdihoz kerül. 

Kúria: A társasház nem tilthatja meg az állattartást, de szabályozhatja a házikedvencek számát

Egészen a Kúriáig jutott el annak a gazdinak az ügye, aki a társasház közösségével került összetűzésbe az új Szervezeti és Működési Szabályzatának (SzMSz) állattartásra vonatkozó pontja miatt.

A gazdi egy 12 lakásos társasház egyik lakásában él a lakás tulajdonosának lányaként. A 39 négyzetméteres lakást a lány 8 spániellel osztja meg. A bíróságra azután jutott el a gazdi, hogy összetűzésben került a lakóközösséggel az új SzMSz okán.

A Szabályzat mellékletében kitérnek arra, hogy bár tartható állat a társasházban, de nem a közös területeken, csak a lakásokban. Lakásonként egy kutya és egy macska, vagy két közepes testű kutya, illetve két macska tartható. A lakás tulajdonosa és a lakó, azaz a gazdi a bírósághoz fordultak sérelmezve a szabályzat módosítását, mely véleményük szerint kifejezetten ellene irányult.

A bíróság első fokon a társasháznak adott igazat a társasházi törvényre hivatkozva, mely lehetőséget ad a lakóközösségnek, hogy szabályozzák a társasházuk használatát. Ezt követően fellebbezett a gazdi és a lakás tulajdonosa, a másodfokú bíróság értelmezésében pedig a társasházi törvény a lakások nem lakásként való felhasználásának szabályozására ad lehetőséget.

A Házirend tartalma kötött: a külön tulajdonban végzendő építési, szerelési munkák és a zajjal járó egyéb tevékenység lakhatást zavaró szabályait rögzítheti. Jelen esetben azonban a házirend az állattartásra vonatkozóan tartalmazott a külön tulajdont érintő szabályt, és ezért érvénytelen - írja az indoklást jogaszvilag.hu.

A másodfokú ítélet után a társasház a Kúriához fordult, az pedig a az elsőfokú ítéletet hagyta jóvá. A Kúria szerint a társasházban a mindennapi együttélés összes helyzete szabályozható, így az állattartás is.

A lakás célú használat elsődlegesen a pihenés, a regenerálódás, a családi élet és a társas kapcsolatok, azaz a magánélet megnyilvánulásának színtere, amelynek szabályait a tulajdonostársak úgy alkotják meg, hogy a konfliktusok lehetőségét a minimálisra korlátozzák a közösségben. - fejtette ki a Kúria a döntésében.

- Városi körülmények között a nagyobb számú háziállat tartása tipikusan nem tartozik hozzá a magánlakás használatához, de a szükségesség-arányosság elvét általában nem sérti egy vagy két háziállat tartása.

Az ezen túllépő állattartási tevékenység azonban meghaladja a tulajdonostársak tűrési kötelezettségét, ezért dönthetnek úgy, hogy nagyobb számú eb tartása nem fér össze a lakás célú használattal, olyan konfliktusok lehetőségét hordozza, amelyet nem kívánnak felvállalni. A társasházi törvény azt a lehetőséget biztosítja a társasházközösségnek, hogy a többséget érintő lehetséges konfliktusokat a szabályzatok útján megelőzze.

Az adott esetben a társasházi tulajdonosok e lehetőségükkel élve, a szükségesség-arányosság követelményét nem sértő módon szabályozták a külön tulajdonú lakásokban folytatható állattartási tevékenységet - számolt be a kutyabarathelyek.hu oldal.

Bukarestből Székelyföldre utazott a magánlátogatáson Romániában tartózkodó brit uralkodó

Bukaresti "félhivatalos" programja után péntek este megérkezett székelyföldi birtokára, Zalánpatakra III. Károly brit uralkodó - közölte az erdélyi Krónika hírportál szombaton.
2023. 06. 03. 16:00
Megosztás:

Korszerűsítik a járóbeteg-szakellátást Makón és Hódmezővásárhelyen

Uniós támogatással, csaknem 300 millió forintból korszerűsítik a járóbeteg-szakellátást a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban - tájékoztatta a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ az MTI-t.
2023. 06. 03. 15:00
Megosztás:

Vissza minősítette Fehéroroszországot a Moody's

A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
2023. 06. 03. 14:00
Megosztás:

Beerősítettek a nyugdíjas évekre készülő magyarok

Rákapcsoltak a jövő nyugdíjasai, legalábbis a K&H legfrissebb adatai erre utalnak. Az idei első negyedévben ugyanis a tavalyi év ugyanezen időszakához képes 73 százalékkal nőtt az állami támogatással - adóvisszatérítéssel igénybe vehető - nyugdíjbiztosítási szerződések száma. A magyarok egyre korábban döntenek az öngondoskodásról, a nyugdíjbiztosítással rendelkezők átlagéletkora 2020 óta két évvel, alig több mint 41 évre csökkent.
2023. 06. 03. 13:00
Megosztás:

Csökkentek a globális élelmiszerárak májusban

Csökkent az élelmiszerek világpiaci ára májusban áprilishoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
2023. 06. 03. 12:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál több új munkahely létesült

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre májusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra, 2022 októbere óta a legmagasabbra emelkedett az áprilisi 3,4 százalék után.
2023. 06. 03. 11:00
Megosztás:

A körforgásos gazdaság jegyében bővíti gyártókapacitását a Szentkirályi Magyarország: átadták a vállalatcsoport egyik legmodernebb gyáregységét

Jelentősen bővíti gyártókapacitását az idén 30 éves Szentkirályi, annak az új üzemcsarnoknak köszönhetően, amelyet ma adott át Alessandro Pasquale és Balogh Levente a kormány képviselőivel közösen. A fenntarthatósági célok, a körforgásos gazdaság megvalósítása jegyében felépült gyáregységben kapott helyett az új, ultramodern gyártósor. A 2,8 milliárd forintos beruházás révén nemcsak az ásványvíz-palackozás kapacitása nő, hanem lehetővé válik a Pepsi termékek palackozásának a közeljövőben tervezett visszahozatala is Magyarországra.
2023. 06. 03. 10:00
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliek száma Spanyolországban

Spanyolországban április után májusban is csökkent a munkanélküliek száma, 1,8 százalékkal, mintegy 49,3 ezerrel az előző hónaphoz viszonyítva - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium pénteken.
2023. 06. 03. 09:00
Megosztás:

Elkezdődött a Civita Group részvényeinek jegyzési időszaka

Elkezdődött a Civita Group Nyrt. részvényeinek június 15-ig tartó jegyzési időszaka a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 03. 07:00
Megosztás:

Első zöld kötvénykibocsátását hajtotta végre az MVM

Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt. csütörtökön, a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2023. 06. 03. 06:00
Megosztás:

Rendkívül alacsony a regisztrált álláskeresők száma

A háborús idők ellenére az elmúlt 30 évben még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, mint idén májusban - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 03. 05:00
Megosztás:

Olaszországban országos sztrájkot jelentettek be a légiforgalmi irányítók

Olaszországban országos sztrájkot jelentettek be a légiforgalmi irányítók és a földi kiszolgálók június 4-én, vasárnapra, a munkabeszüntetés miatt komoly fennakadásokra lehet számítani, amely a repülőterekre való utazást, a check-in folyamatát és a biztonsági ellenőrzést is érintheti - hívta fel a figyelmet a Wizz Air légitársaság pénteken az MTI-nek küldött közleményében.
2023. 06. 03. 04:00
Megosztás:

Újra módosult az extraprofitadó rendelet – erre kell figyelniük a gyógyszeripari cégeknek

2023. május 31-én megjelent a Magyar Közlönyben az extraprofit adókról szóló kormányrendelet legújabb módosítása. A változás jelentős hatással lesz a gyógyszeripari szereplőkre tekintve, hogy mind a gyógyszergyártókat, mind a gyógyszerforgalmazókat érintő különadó kapcsán módosult a szabályozás.
2023. 06. 03. 03:00
Megosztás:

Júniusi nyugdíjak utalási időpontja - aki bakszámlára kapja figyeljen a dátumra!

A nyugdíjak havi szintű kiutalásának időpontja számos nyugdíjas korú ember számára fontos dátum minden hónapban. 2023-ban ez kiemelten igaz, hiszen a magas, jelenleg 24%-os infláció (legfrissebb KSH adat) sajnos gyorsan felzabálja a nyugdíjak havi összegét, nagyon gyorsan el lehet azt költeni a magasra ugrott élelmiszer árak miatt (is). Cikkünkben most a 2023 június havi nyugdíjak utalási időpontját mutatjuk meg, és néhány hansznos nyugdíj adatot is mutatunk hozzá.
2023. 06. 03. 02:01
Megosztás:

Nyugdíj probléma: Jár-e özvegyi nyugdíj a „nők 40” kedvezményes nyugdíj mellett?

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj leteltét követően özvegyi nyugdíjra jogosult az, aki házastársa halálakor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte.
2023. 06. 03. 00:01
Megosztás:

Digitalizációs részleg alakult hazánk piacvezető könyvelő vállalatánál

Külön digitalizációs szervezeti egységet hoztak létre a Process Solutionsnél (PS), hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalatánál.
2023. 06. 02. 23:00
Megosztás:

Így hódít az elektronikus fizetés Európában

Európában és Magyarországon is egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési lehetőségek a vásárlók körében. Az Euroövezet országai közül a bankkártya Finnországban és Hollandiában a legelterjedtebb fizetési mód az Európai Központi Bank kutatása alapján, míg ezt a megoldást a legkevésbé Máltán és Szlovéniában választják. Az elektronikus fizetés mellett szóló legfőbb érvek a vásárlók részéről, hogy nem szükséges nagyobb mennyiségű készpénzt maguknál tartani, e mellett a gyorsaság és kényelem.
2023. 06. 02. 22:00
Megosztás:

A 13%-os szocho adó így érinti az egyes befektetéseket - Mivel járunk a legjobban?

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják - olvashatjuk az RSM Hungary Zrt. adótanácsadói blogjában. Milyen esetekben kell szocho-t fizetni a kamatok után? Kell-e szocho-t fizetni a Tartós befektetési számlák (TBSZ) után? Hogyan adóznak a biztosítások, a biztosítási befektetések?
2023. 06. 02. 21:00
Megosztás:

Fékezzük meg a kukában guberáló madarakat!

Újabb közel 200 darab közterületi, nyitott hulladékgyűjtő edényre szerelnek fedelet a Budapesti Közművek szakemberei - a tavaly indított és hatékonynak bizonyuló kezdeményezés folytatásaként – a „kukákban guberáló” madarak megfékezésére.
2023. 06. 02. 20:00
Megosztás:

Vegyesen változott péntek estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 06. 02. 19:30
Megosztás: