Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona, 4 ezer milliárd a plusz három hónap alatt

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is - derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona, 4 ezer milliárd a plusz három hónap alatt

Elképesztő vagyongyarapodáson vannak túl az első negyedévben a magyarországi háztartások. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett előzetes adatai szerint több mint 4000 milliárd forinttal nőtt a vagyon egyetlen negyedév alatt, amit ha átlagosan elosztanánk, egymillió forintot jelentene háztartásonként. A szórás azonban nyilván hatalmas, vannak, akik sok tízmillió forinttal vagy még többel gyarapodtak, mások pedig semmit sem nyertek, és továbbra is nehezen élnek.

A jelentős vagyonnövekmény hátterében több tényező is állhat, egyrészt a piaci árfolyamok emelkedése - ezt adta a növekmény 60 százalékát, másrészt a befolyó friss pénzek. Az első negyedévben érkezett meg például a 13. havi nyugdíj, ami mindig meglátszik az adatokon. Az első negyedévi 4 ezer milliárdos növekmény több mint 30 százalékát azok a magánbefektetők nyerték meg, akiknek saját cégeik vannak, a jegybank adatai szerint ezek értéke több mint 1200 milliárd forinttal nőtt. Sokat kerestek még a befektetési alapokba fektetők és a részvénytulajdonosok is. 

Tanácstalanná váltak a kisbefektetők

Míg tavaly egyértelmű volt, mibe érdemes tenni a pénzt, hiszen a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jól kamatozott, az idei első negyedévben visszatérni látszanak a korábbi évek befektetésekkel szembeni ellenérzései. Ahogy eltűntek a piacról az igazán vonzó kamatot kínáló lakossági állampapírok, ismét nőni kezdett a készpénz- és folyószámlabetét-állomány. 

A háztartások 6705,2 milliárd forintot tartottak március végén készpénzben, ami történelmi rekord. A bankbetétek állománya egyetlen negyedév alatt több mint 500 milliárd forinttal 14 737 milliárd forintra hízott, ennek 71,4 százaléka többnyire semennyit sem kamatozó folyószámlabetét volt - hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője.

A hatalmas növekmény egyik oka lehetett a már említett 13. havi nyugdíj, a másik pedig az, hogy a PMÁP-ok által fizetett kamatot és a lejárt lakossági állampapírokból származó összességében 1000 milliárd forintos nagyságrendű összeget nem fektette be mindenki. Állampapírba viszonylag kevés friss pénz került, 154,3 milliárd forintnyi, ráadásul ebből alig 40 milliárd forint ment hosszú lejáratú kötvénybe. 

Ez piaci értéken számított összeg, nem névértéken, vagyis vélhetően darabszámban lényegesen több állampapírja volt a háztartásoknak március végén, mint egy negyedévvel korábban, de összességében véve kevés új pénz került állampapírokba. 2023-ban egy átlagos negyedévében például csaknem 600 milliárd forint volt a beáramlás, az idei első negyedévinek a négyszerese. 

Kamatadó, szocho? Nem számít, hozamot akarnak

Az első negyedév slágerbefektetése a befektetési alap lett, ezekbe a konstrukciókba 594,3 milliárd forint áramlott, ráadásul az alapok több mint 400 milliárd forintnyi hozamot is termeltek, ennek köszönhetően a háztartások befektetési jegyekben lévő vagyona a negyedév végén már 11 391 milliárd forintot meghaladó történelmi csúcson volt. 

A befektetési alapok pedig alapvetően nagy hátrányban vannak az állampapírokkal szemben, hiszen a hozamukat 15 százalékos kamatadó és - az ingatlanalapok kivételével - 13 százalékos szociális hozzájárulási adó is terheli. A kisbefektetők ennek ellenére inkább ezeket választották az első negyedévben az állampapír helyett, sokan vannak azonban, akik igyekeznek elkerülni a közterheket, és tartós befektetési számlán (TBSZ) tartják az értékpapírjaikat. Ezek száma is megugrott az első negyedévben, amikor 33 ezer TBSZ-t nyitottak. 

A vagyonosoknak cégekben van a pénzük

A tőzsdei részvényeken is sokat kerestek a magyar háztartások az első negyedévben, főleg az árfolyam-emelkedésnek köszönhetően március végén már 2472 milliárd forintot tartottak részvényekben, ami történelmi rekord. Ennél jóval nagyobb vagyont tartanak a háztartások nem tőzsdei részvényekben (több mint 6200 milliárd forintot), illetve egyéb cégekben (30 780 milliárdot). 

Az összesen mintegy 37 ezer milliárd forintnyi cégtulajdon, vagyis a háztartások pénzügyi vagyonának bő egyharmada azonban nagyrészt valószínűleg egy szűkebb, vagyonos kör tulajdonába tartozik. 2020-ban legalábbis az MNB vagyonfelmérése szerint a felső 10 százaléké volt az ilyen vagyon csaknem 90 százaléka. Az átlagos családoknak nem voltak nagy értékű vállalkozásaik. 

Az öngondoskodás lejtőre került, de nő a nyugdíjvagyon

Az első negyedévben szokatlanul kis összeg, mindössze összesen 1,5 milliárd forint került a biztosításokba és nyugdíjpénztárakba. Az életbiztosításokból vontak ki pénzt, a nyugdíjkasszákba 10,8 milliárd forint került. Ennél rosszabb negyedév utoljára 2012 elején volt, amikor a kedvezményes árfolyamú végtörlesztést kihasználandó a háztartások minden tartalékukat a svájci frank alapú hitelek visszafizetésére fordították. Az idén ilyen akció nem volt, így vélhetően azért az alacsony összegű befizetés, mert mindenki igyekezett az adókedvezmények kihasználása érdekében még 2023 végén befizetni a nyugdíjbiztosítási és pénztári díjait. 

A hozamok viszont pazarul alakultak az első negyedévben is, 155 milliárd forintnyi árfolyamnyereség keletkezett a biztosítástechnikai tartalékokon és a nyugdíjpénztáraknál, ennek köszönhetően életbiztosításokban március végén több mint 2600 milliárd, nyugdíjpénztárakban 2653 milliárd forintnyi vagyon halmozódott fel. 

Az adósság is növekszik

A háztartások kötelezettségeinek állománya is nőtt az év első három hónapjában. Március végén 15 208,4 milliárd forint volt a teljes tartozás, ez csak minimális növekedés a tavalyi év végéhez képest. Ebben szintén szerepet játszhattak olyan egyszeri hatások, mint a 13. havi nyugdíj, amelyből a tartozások törlesztésére is fodíthattak. A hitelek és a pénzügyi vagyon különbségéből számított nettó pénzügyi vagyon 86 888 milliárd forintra nőtt a negyedév végére.

A Bank360.hu elemzése szerint a kötelezettségek legnagyobb része hiteltartozás, 12 720 milliárd forint, ami történelmi rekord. Az első negyedévben a statisztikák szerint kezdett helyrejönni a lakáshitelezés. Forint ingatlanhitelből 87,5 milliárd forinttal haladta meg a felvett kölcsönök összege a visszafizetésekét, ami 2022 harmadik negyedéve, a Zöld Otthon Program kifutása óta rekord értéknek számít. A hitelfelvételi kedvnek jót tett a THM-plafon és a CSOK Plusz program is. A fogyasztási hitelek is kelendőek maradtak, a személyi kölcsönök iránt is van kereslet, és a szigorított feltételek dacára a babaváró hitel is keresett maradt.

Országszerte elkezdődött az aratás

Országszerte elkezdődött az aratás, az élénkülő kivitelnek köszönhetően a raktárak szinte ki is ürültek mostanra - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 06. 19. 22:30
Megosztás:

Még mindig él és virul a SZÉP kártya

Továbbra is intenzív a Széchenyi Pihenő Kártya a (SZÉP-kártya) felhasználása - derült ki az MTI által megkérdezett kártyakibocsátók válaszaiból.
2024. 06. 19. 22:00
Megosztás:

A Fitch Ratings megerősítette az Eximbank minősítését

A Fitch Ratings június kedden közzétett jelentésében megerősítette az Eximbank hosszú- és rövid lejáratú adós korábbi 'BBB/F-2' hitelbesorolását, amely összhangban áll a magyar állam besorolásával. A szakértői elemzés idén is kiemeli, hogy a hitelintézet stratégiai szerepet tölt be a magyar exportfinanszírozásban és a helyi vállalatok anticiklikus támogatásában - jelentette be szerdai közleményében az EXIM Magyarország az ország hivatalos exporthitel-ügynöksége.
2024. 06. 19. 21:30
Megosztás:

Csökkent a 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 06. 19. 21:00
Megosztás:

Román tulajdonba kerül a Porsche Bank Romania SA

Román tulajdonba került a Porsche Bank Romania SA - írja az economedia.ro.
2024. 06. 19. 20:30
Megosztás:

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken - hívta fel a figyelmet a szolgáltató szerdán az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 06. 19. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 19. 19:30
Megosztás:

A Magyar Telekom mozgatta a piacot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 171,33 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 69 661,21 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 19. 19:00
Megosztás:

Az amerikai tőzsdék szerdán zárva, az európai börzék vegyesen mozognak napközben

Szerdán nem nyitottak ki az amerikai tőzsdék nemzeti ünnep miatt, napközben az európai börzék vegyesen mozogtak.
2024. 06. 19. 18:30
Megosztás:

Gyarapodott a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány vagyona

Tovább gyarapította vagyonát tavaly a Pallas Athéné Domus Meriti (PADME) Alapítvány. A szervezet 2023-ban 3,4 milliárd forint bevétel mellett 90 millió forint adózott eredményt ért el, vagyona pedig az év végén meghaladta a 283,4 milliárd forintot - közölte a PADME szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 19. 18:00
Megosztás:

Megérkezett a szegedi BYD-gyár első építőanyag-szállítmánya a PSP terminálra

Megérkezett Kínából az elektromos autókat gyártó BYD szegedi üzemének első építőanyag-szállítmánya a szeged-kiskundorozsmai PSP terminálra - tájékoztatta a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerdán az MTI-t.
2024. 06. 19. 17:30
Megosztás:

A Magyar Szakszervezeti Szövetség hőség protokoll kidolgozását szorgalmazza

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) munkahelyi hőguta és hőstressz megelőzési terv - hőségprotokoll -, kidolgozását, ennek kollektív szerződésbe építését, valamint a jelenleginél jóval gyakoribb hatósági ellenőrzést szorgalmaz.
2024. 06. 19. 17:20
Megosztás:

A Dogecoin (DOGE) befektetők aggódnak, mivel a mémérmék értéke csökken, de miért emelkedik továbbra is ez a hibrid platform?

A piaci korrekció közepette az összes mémérme, köztük a vezető Dogecoin (DOGE), medvés mozgásokat mutat. Míg a Dogecoin (DOGE) ezen a héten 11%-ot esett, egy másik mémérme, a Book of Meme (BOME), körülbelül 15%-ot veszített értékéből.
2024. 06. 19. 16:50
Megosztás:

A diákmunkásokra ugyanolyan adószabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózására - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, és igénybe vehetik a 25 év alattiak kedvezményét is - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-nek küldött közleményben.
2024. 06. 19. 16:30
Megosztás:

Kalandra fel! Már csak 1 hónap, és kezdődik a 33. Művészetek Völgye Fesztivál

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja kereken egy hónap múlva nyitja meg kapuit, ismét rengeteg zenével, irodalommal, művészettel, vidám fesztiválozókkal tölti meg 10 napon át Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd utcáit. Július 19. és 28. között közel háromezer program közül lehet majd válogatni, és már kaphatók a napijegyek is.
2024. 06. 19. 16:00
Megosztás:

Lassult a brit infláció

A Bank of England célszintjére lassult a brit infláció éves üteme májusban.
2024. 06. 19. 16:00
Megosztás:

Részvény-visszavásárlást indít a Magyar Telekom

A Magyar Telekom az áprilisban tartott közgyűlése által elfogadott felhatalmazás alapján részvény-visszavásárlási tranzakciókat tervez végrehajtani a Budapesti Értéktőzsdén napi kereskedés keretében, valamint fix ügyletekkel, napi piaci áron; a tranzakciók célja a tőkecsökkentés útján megvalósuló részvényesi javadalmazás - közölte a vállalat az MTI-vel kedden.
2024. 06. 19. 15:30
Megosztás:

Fókuszban a közúti balesetek számának csökkentése

A júliusban kezdődő uniós magyar elnökség közlekedési fókuszában a közúti balesetek számának csökkentése és a közlekedés biztonságosabbá tétele áll majd - jelentette ki az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) parlamenti államtitkára kedden Luxembourgban.
2024. 06. 19. 15:00
Megosztás:

Martfűn jelentős infrastruktúra-fejlesztés kezdődik

A martfűi önkormányzat jelentős infrastruktúra-fejlesztési projektet indít; ennek részeként a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város belterületi közutainak építését, korszerűsítését, felújítását és közlekedésbiztonsági fejlesztését végzik el - közölte Martfű Város Önkormányzata az MTI-vel.
2024. 06. 19. 14:30
Megosztás:

Alacsony lehet az idei orosz gabonatermés

Az idei orosz gabonatermés 2021. óta a legalacsonyabb lehet - áll a SovEcon, a mezőgazdasági piacok tanulmányozására szakosodott orosz gazdaságkutató cég szerdán ismertetett jelentésében.
2024. 06. 19. 14:00
Megosztás: