Hatósági áras tűzifa 2023 / 2024 tél - mi a helyzet, mennyibe kerül a tűzifa idén?

A tavaly meghirdetett tűzifaprogram alatt országosan több mint 1 millió 253 ezer köbméter tűzifára fizettek be az állampolgárok, összesen több mint 170 ezer háztartásból - olvashatjuk a sonline.hu portál beszámolójában.

Hatósági áras tűzifa 2023 / 2024 tél - mi a helyzet, mennyibe kerül a tűzifa idén?

A mostani télen nem lesz hatósági áras tűzifa

Az idén azonban hatósági áras tűzifaprogram nem lesz, de továbbra is folytatódik a szociális tűzifaprogram, válaszolta a sonline.hu kérdésére a SEFAG Zrt.

Tapasztalataik szerint a somogyi emberek nagy része az eddig működő tűzifaprogramban már a 2023/24-es fűtési idényre, vagy akár hosszabb időszakra is vásárolt, akár évekre is tartalékként betárolva a tűzifát.

Így jellemző volt náluk a korábban szokásos mennyiséget meghaladó vásárlás. A vásárlások jelentős hányada, mintegy 90 százaléka a keménylombos fafajokra irányult.

hatósági áras tűzifa 2023 / 2024

A SEFAG Zrt. hangsúlyozta, hogy ebben az évben is ki tudják szolgálni a lakossági igényeket. A korszerű, kényelmes kiszolgálás érdekében a kaposvári telephelyükön 2023. júliusától új, nagy teljesítményű hasító daraboló gépet állított munkába, mely azóta folyamatosan dolgozik.

Javasolják, hogy mindenki szerezze be mielőbb a tüzelőjét, illetve minden lehetőséget megragadnak, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a téli hatékony és egészséges fűtéshez a tűzifát a lehető legkorábban, jóval a felhasználás előtt célszerű felaprítani a megfelelő száradás érdekében.

Ezt a feladatot levennék vevőik válláról és akár egy erdei köbmétert mennyiségtől többféle méretben, 25 centis, és 33 centis hasábokban, ömlesztve házhoz szállíttatják a megrendelést. Nem késő tehát a következő téli szezonra a hasított, darabolt tűzifa beszerzést elindítani.

tűzifa 2023 / 2024

Hozzátették, hogy a SEFAG Zrt. Somogy vármegye legnagyobb erdőgazdálkodója, így lehetőségük van kemény fafajta, például akác, bükk, gyertyán, tölgy, cser, kőris, juhar, és lágy fafajták, például éger, hárs vevői igényekhez igazodó kiszolgálására.

A társaság tűzifa-árai az aktuális piaci trendek, illetve a kapcsolódó helyzetfelmérések függvényében alakulnak.

Hogy áll idén a gázhelyzet? Mi lesz a lakossági gázárakkal?

A hatósági áras tüzelőt, ahogy az AM is írta, az elszálló lakossági gázárak ellenszereként vezették be. Ugyanis tavaly pont augusztus végén csúcsosodtak ki a gázárak. A legcsúnyább időkben a holland gáztőzsdén 340 euró/MWh környékén tetőztek a tarifák. Ma már ennek töredékére esett vissza az árfolyam, 30-35 euró környékére - olvashattuk a Pénzcentrum.hu beszámolójában.

Persze, arról pontos információk nem állnak rendelkezésre, hogy mit tartalmaznak az oroszokkal kötött gázszerződések, de a Népszava friss számításai szerint nagyjából lekövetik a tőzsdei árat. A lap szerint a holland TTF tőzsde irányadó, két hónappal korábbi kurzusához képest májusban – forintban számolva – Oroszország 9 százalékkal drágábban mérte Magyarországnak a földgázt.

Így 2023 májusában köbméterenként átlag 173 forintot fizethetett az ország a földgázért az oroszoknak – ez több mint 40 forintos csökkenés áprilishoz képest.

lakossági földgáz ára 2023 2024

Ugyanakkor, mint megjegyzik, a fűtőanyag nagy- és kiskereskedelmét is végző, állami MVM májusban a rezsicsökkentett tarifájú lakossági gáz minden eladott köbméterén nagyjából 123 forintot veszített, ámde az átlagfogyasztás feletti értékesítés köbméterenként már 374 forintos hasznot hozott a vállalat számára.

A szakértők szerint idén nem várható akkora gázár-robbanás, mint a tavalyi évben volt.

Van elég gáz Európában, van elég gáz Magyarországon. Nem fog jelentkezni akkora igény a gázra, mint tavaly, amikor májustól kezdtek felfutni az árak, mert mindenki igyekezett betárolni - magyarázta a Pénzcentrum egy korábbi cikkében Holoda Attila energetikai szakértő.

A piaci gázárak alakulása azt tükrözi, hogy van Európa környékén elegendő gáz, az LNG-kapacitásokat megfelelően kibővítették. Lehet energiát vásárolni, és ez még akkor is igaz, ha a kínai gazdaság talpra állása megnöveli majd az ázsiai igényeket.

Összességében elmondható, hogy Európa és Magyarország sokkal kényelmesebb helyzetből várhatja a következő fűtési szezont, mint egy évvel korábban. Akkor inkább a pánik uralkodott, de sikerült az orosz földgáz mennyiségét kilencedére csökkenteni, és Európa így is el tudott boldogulni. Ráadásul a kontinensen drasztikusan csökkent a gázigény.

Nem csak az alternatív energiaforrások megtalálása sikeres, hanem az orosz gázt is sikerült kiváltani. Magyarországon például 11 millió köbméterről nagyjából 9,5-re csökkent le a földgázigény, ergo kisebb is az az orosz gázmennyiség, amit valahogy ki kellene váltani - tette hozzá.

Ezért a 3 kutyás kriptóért megőrülnek most a befektetők

Az idei év kétségtelenül legnagyobb sztárjai a mém érmék, azon belül pedig a kutyás érmék a legkapósabbak. Van is miből válogatni, de leginkább három olyan érme található jelenleg a piacon, amelynek egyáltalán nem lehet ellenállni, ha a portfólió színesítéséről van szó. Az elkötelezett befektetők mindig keresik a lehetőségeket, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően mindig van egy újabb és valamiben többet tudó érme a kínálatban.
2024. 06. 23. 00:01
Megosztás:

Több mint ezer gyermek pályaválasztását támogatta a Felzárkózó Települések Program

Ötven hátrányos helyzetű kistelepülés iskoláiban több mint ezer hetedikes és nyolcadikos gyermek pályaválasztásához nyújtott támogatást a Felzárkózó Települések Program a most zárult, 2023/24-es tanévben, hogy a leszakadó térségekből érkező gyerekek középiskolai lemorzsolódását csökkentsék - közölték a program koordinátorai pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 22. 23:00
Megosztás:

Lassult az euróövezet gazdasági aktivitásának a növekedése júniusban

A várt mérsékelt gyorsulás helyett jelentősen lassult az euróövezet feldolgozóipari, szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexének a növekedése júniusban - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének pénteken ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 06. 22. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás:

Öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések születtek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást - jelentette be pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 22. 20:00
Megosztás:

Gyérebb termésre számítanak idén a meggytermesztők

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon - összegezte véleményét pénteki elemzésében a két szakmai szervezet.
2024. 06. 22. 19:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt az átlagkereset és a reálbér is

A célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely áprilisban 3,7 százalékos volt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emelésnek köszönhetően 2023. szeptembere óta, azaz 8 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek, áprilisban 9,5 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje - értékelte pénteki közleményében a legfrissebb adatokat Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 06. 22. 18:00
Megosztás:

Májusban háromhavi csúcson volt az éves infláció Japánban

Japánban 2,8 százalékra, háromhavi csúcsra nőtt az éves infláció májusban az áprilisi 2,5 százalékról a pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint.
2024. 06. 22. 17:00
Megosztás:

A bruttó átlagkereset áprilisban meghaladta az egy évvel korábbit

2024. áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).
2024. 06. 22. 16:00
Megosztás:

Az IMF szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében tér vissza a 2 százalékos célhoz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025. második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához - áll a washingtoni központú szervezet honlapján.
2024. 06. 22. 15:00
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 22. 14:00
Megosztás:

A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 22. 13:00
Megosztás:

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik, a magyar modell működik - hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter csütörtökön a SzakmaSztár Fesztivál emléklap átadó ünnepségen, a Parlamentben.
2024. 06. 22. 12:00
Megosztás:

Májusban csökkent az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma egyaránt csaknem négyéves mélypontra csökkent májusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 06. 22. 11:00
Megosztás:

Az EU tizenötmillió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek

Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további tizenötmillió eurót (mintegy hatmilliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2024. 06. 22. 10:00
Megosztás:

A kormány az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot

A kormány megvédi a családokat, 2024. végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot - jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.
2024. 06. 22. 09:00
Megosztás:

A német gazdaság enyhén nő a második negyedévben

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül - derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének csütörtökön közzétett, legfrissebb számából.
2024. 06. 22. 08:00
Megosztás:

Lemaradtál a SOL rallyjáról? Szállj be az MTAUR 2024-es nyári előértékesítési pumpájába!

A Solana (SOL) küzd a jelenlegi kriptovaluta piacon, értéke az Etherhez képest 35%-kal esett az elmúlt hónapban, elérve a március óta legalacsonyabb szintjét. Ezt a változást az Ether ETF-ek iránti fokozott érdeklődés hajtja, ami elvonja a befektetéseket az altcoinoktól, mint például a Solana (SOL). A technikai mutatók medve jellegűek, mivel a Solana (SOL) kulcsfontosságú támasz-szintek alá esett.
2024. 06. 22. 07:27
Megosztás:

Az amerikai lakáspiaci index tovább romlott júniusban

Júniusban második hónapja romlott és hathavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek NAHB/Wells Fargo lakáspiaci bizalmi indexe.
2024. 06. 22. 07:00
Megosztás:

Az APORK A legjobb kripto előértékesítés 2024-ben, míg ez a két DeFi érme meghajol

Miközben a kriptopiac előrelépést és visszalépést is jelez, a Stacks (STX) rövid távú emelkedésben van; ugyanakkor a Chainlink (LINK) decentralizációs problémákkal küzd, ami az Angry Pepe Fork (APORK) nevű új belépő felé tereli a befektetőket, amely gyorsan a befektetési hotspot lett. A közösségközpontú platform bevezeti a conquer-to-earn modellt, amely nagy érdeklődést keltett, és az iparág óriásait megelőzve vált a jelenleg legjobb kriptobefektetéssé.
2024. 06. 22. 06:30
Megosztás: