Hiába az 5%-os THM-plafon, megugorhatnak a lakáshitel-törlesztőrészletek

Nem feltétlenül érdemes az 5 százalékos THM-plafon bevezetésére várni a lakásvásárlásban gondolkodóknak: a piacon az ingatlanár-emelkedés az elmúlt évben már 6,5 százalékos volt és gyorsul. Így hiába csökken a lakáshitelek kamata, az ingatlan megvásárlásához szükséges magasabb hitelösszeg miatt a családok törlesztési terhe még növekedhet is – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Hiába az 5%-os THM-plafon, megugorhatnak a lakáshitel-törlesztőrészletek

A kormány rá akarja bírni a bankokat arra, hogy a korábbi önkéntes THM-plafonhoz hasonlóan lakáshiteleiket 5 százalékos teljes hiteldíj-mutató (THM) alatt forgalmazzák. A korábbi, június végéig élő THM-plafonhoz képest az új kérés ezúttal azt jelenti, hogy a pénzintézeteknek a hitelekhez kapcsolt referenciakamatok alatti szinteken kellene meghúzniuk az új hitelek teljes hitelköltségét. A 10 éves banki referenciakamat (10 éves BIRS) 6,84 százalék volt kedden, míg az 5 éves állampapírpiaci referenciahozam 6,38 százalékon állt az ünnep előtt. 

Referenciakamat alatt

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint arra, hogy a bankok kisebb kamaton kínáltak lakáshitelt ügyfeleiknek, mint amilyen kamaton más bankoknak vagy az államnak kölcsön tudtak volna adni pénzt (a referenciakamatok lényegében ez mutatják), már többször volt példa – például az infláció 2022-23-as elszállásakor. 

Ugyanakkor „békeidőben” a bevett szokás szerint a bank a kockázatok miatt magasabb megtérülést remél a lakáshitelezéstől, mint amit a bankközi pénzpiacon vagy épp az állampapír-vásárlásokban realizálni tud. Ez még akkor is így van, ha az ellentábor azzal érvel, hogy a bankok a piacinál lényegesen kisebb költségek mellett tudnak forrást szerezni köszönhetően például az immár 8 231 milliárd forintra rúgó, lényegében nem kamatozó lakossági folyószámla- és a visszafogott kamatkiadást jelentő 342 milliárd forintos lekötött betét állománynak. 

Nem véletlen – hívja fel a figyelmet Gergely Péter -, hogy a hírek szerint a bankok novemberben csak célzottan, egy bizonyos szegmensre nézve szeretnék bevezetni az 5 százalékos lakáshitel THM-plafont. A BiztosDöntés.hu szakértőjének információi szerint novemberben az erről szóló tárgyalások újabb fordulójára egy olyan tervezetet visznek a pénzintézetek, amely az első, a zöld feltételeknek megfelelő, azaz modern (újépítésű vagy energetikailag teljesen felújított) lakás megvásárlásához adna ilyen kedvező kondíciójú hitelt, amelynek felvételét életkori határhoz is – maximum 30 éves korhoz - kötnék. 

A szakember szerint felmerült a megvásárlandó ingatlan méretének és négyzetméter árának felső korlátja is, de Gergely Péter szerint egy ilyen feltétel - a megismert, maximum 50 négyzetméteres lakás és maximum 1 millió forintos négyzetméterár - lényegében kizárná, hogy a THM-plafonos kölcsönt budapesti és a fővárosi agglomerációban lévő lakás vásárlására lehessen használni. 

A lakásárak a hírekre is drágulnak

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint azoknak, akik lakásvásárlásban gondolkodnak nem biztos, hogy megéri kivárniuk. Egyrészt a tárgyalások elhúzódhatnak, másrészt – ahogy látható – a feltételek még alakulhatnak. De ennél is fontosabb – emlékeztet a szakértő -, hogy közben a piac is mozog. Gergely Péter arra figyelmeztet, hogy az elmúlt hónapokban az ingatlanárak dinamikus növekedésnek indultak.

-  Egyrészt rendkívül visszaesett az új építésű lakások piaca, és ez az elkövetkező hónapokban sem fog jelentősen megváltozni – a kiadott építési engedélyek száma az első félévben 8 972 darab volt, ami évtizedes mélypontnak számít. Ez felfuttatja a használt lakások piacát.
- Emellett a piacon az infláció csillapodását követően jelentős elhalasztott kereslet jelent meg, amit a 6 százalék közelébe csökkent és így a lakosság értékelése szerint kigazdálkodható szintet elérő lakáshitel kamatok csak támogattak az elmúlt hónapokban.
- Végül pedig a családtámogatások januári megújulása – 10-ről 11 millióra növelt babaváró és az immár akár 50 millió forintos hitelösszegig maximum 3 százalékos kamatszinten elérhető CSOK Plusz sikere (utóbbi termék már a lakáshitel-folyósítás 27 százalékát adja), átrajzolja a piacot. 

Mindezen változásoknak köszönhetően az elmúlt hónapokban komoly mértékű drágulás volt megfigyelhető az ingatlanpiacon – az ingatlan.com ennek mértékét évi 6,5 százalékra teszi. Ráadásul a már meglévő hatások és az újabb THM-plafon bevezetése Gergely Péter szerint további drágulást hozhat. 

Nagyobb hitel kell

Ha az ingatlanárak az elmúlt hónapok dinamikájával növekednének, akkor egy 80 millió forintos lakás ára 85,2 millióra emelkedne. 

Ma egy 80 milliós lakás megvásárlásához 50 millió forintos önerő mellett havi 219 ezer forintos törlesztőrészlettel lehet 20 évre a szükséges 30 millió forintos hitelt felvenni. 

Ha viszont az ingatlan ára a fent jelzett mértékben megemelkedne azért, mert kivártunk, akkor – azonos összeg, azaz 50 milliós önerőt feltételezve – az 5 százalékos THM-plafon mellett is magasabb finanszírozásra kell felkészülnünk. Ekkor ugyanis már 35,2 millió forintos hitelt kell felvennünk, amelynek törlesztőrészlete hasonló futamidő mellett már 229 ezer forint lenne. A hitel teljes visszafizetendő összege pedig 2 millió forinttal, 52,7 millióról 54,8 millió forintra emelkedne – a BiztosDöntés.hulakáshitel kalkulátora szerint.

Gergely Péter szerint a várt újabb ingatlanár-erősödést elkerülni akaró ügyfeleknek az is kedvező hír lehet, hogy a kamatszintek várt további csökkenésétől nem feltétlenül kell elbúcsúzniuk azoknak, akik most vesznek fel hitelt és vásárolnak lakást: a következő években egész biztos több bank is kínál majd kedvező kondíciójú hitelkiváltást a magasabb kamatszintek mellett finanszírozott saját vagy idegen banki ügyfeleknek. Ugyanakkor az ingatlanok értékének emelkedése immár az új tulajdonosok vagyonát növeli majd.

Aktuális lakáshitel ajánlatok

30 millió forintra, 20 éves futamidővel és 700 000 forint együttes jövedelemmel kalkulálva, ilyen kamatokra és törlesztőkre számíthatnak jelenleg az igénylők a piaci lakáshitelek esetén:

A Gránit Bank 10 éves fix kamatozású lakáshitel 6,48 százalékos THM-el és 219 555 forintos törlesztővel igényelhető. Akár 2 éves türelmi idő is kérhető a futamidő elején. A legtöbb kezdeti költséget elengedik és az értékbecslési díjat, valamint a közjegyzői díjat is 48 000 forintig visszatérítik.

A MagNet Bank Akciós MagNet Stabil Tízes Lakáshitel 6,74 százalékos THM-el és 221 689 forintos törlesztővel igényelhető. A kölcsön kamatperiódusa 10 év, a folyósítási díjat és a Takarnet lekérdezés költségét elengedik és a közjegyzői díjból is maximum 50 000 forintot visszatérítenek.

Az Erste Piaci lakáshitel törlesztője 227 040 forint, a THM 6,93%. A banki kezdeti költségeket elengedik, vagy visszatérítik, illetve a közjegyzői díjból is maximum 50 000 forintot megtérítenek. 

Az UniCredit Bank Stabil Kamat Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelnél a teljes futamidőre fix a törlesztő. A törlesztő 233 875 forint, a THM 7,33 százalék és a közjegyzői díjból maximum 50 000 forintot visszatérítenek.

Az OTP Bank 1X1 Lakáshitelének a teljes futamidő alatt fix a törlesztőrészlete. A THM 7,84 százalék és a törlesztő 241 543 Ft. A hitelnek egyéb feltételei is vannak, de szerencsére az összes kezdeti költséget elengedik.

Ha egy házaspár legalább 2 gyermek megszületését vállalja, akkor a CSOK Plusz hitelt is igényelhetik bármelyik banknál fix maximum 3 százalékos kamattal 173 000 forint körüli törlesztővel. Ennél kedvezőbb kondíciókat biztosan nem fognak kapni piaci alapon a közeljövőben.

Ahogy a Solana talpra áll, ezek a mém kriptovaluták jelentős áremelkedés előtt állhatnak, akár 7,000%-os hozamot is jósolnak

A Solana erőteljes helyreállása újraéleszti az optimizmust a kriptovaluta piacon, különösen néhány mém token kapcsán, amelyek jelentős áremelkedés előtt állhatnak. Elemzők akár 7000%-os hozamot is jósolnak, így ezek a tokenek komoly érdeklődést váltanak ki a befektetők körében. Ez a cikk feltárja, mely mém tokenek előtt állhat figyelemre méltó növekedés a közeljövőben.
2024. 10. 24. 23:00
Megosztás:

ZDEX vs. AVAX vs. TRX: Melyik a legjobb altcoin, amit ezen a héten érdemes megvenni?

Ahogy a kriptopiac ébredezik, három altcoin – ZDEX, AVAX és TRX – egyre nagyobb figyelmet kap. Mindegyik egyedi jellemzőkkel és fejlesztésekkel rendelkezik, amelyek befolyásolhatják teljesítményüket a következő napokban. Ezeknek a tényezőknek a vizsgálata segíthet feltárni, hogy melyik ígérkezik a legjobb lehetőségnek a növekedést kereső befektetők számára.
2024. 10. 24. 22:30
Megosztás:

Ennyi pénzt küldenek haza a Hollandiában dolgozó vendégmunkások

Az idei második negyedévben 3,3 milliárd eurónyi, vendégmunkások által megkeresett bér áramlott Hollandiából külföldre, 73 százalékkal több, mint 2014 azonos időszakában - idézte csütörtökön a Holland Statisztikai Hivatal (CBS) adatait az NlTimes hírportál.
2024. 10. 24. 21:30
Megosztás:

Mélyponton a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

Csaknem egy éve nem mért mélypontra csökkentek a brit gazdaság aktivitásának mérőszámai októberben.
2024. 10. 24. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint csütörtök estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 10. 24. 20:30
Megosztás:

Megfordult a kedvező hangulat a nap végére, csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 130,8 pontos, 0,18 százalékos csökkenéssel, 73 715,29 ponton zárt csütörtökön.
2024. 10. 24. 20:00
Megosztás:

A Dogecoin és a Shiba Inu vezetik a mémcoin piacot, de a Dogen robbanásszerű előértékesítése vonzza a figyelmet

A mémalapú kriptovaluták ismét nagy hullámokat vernek a piacon. Az ikonikus tokenek, amelyek ismert kutyafajták ihlettek, továbbra is uralják a színteret. Ugyanakkor egy új szereplő kelti fel az izgalmat egy figyelemre méltó korai előértékesítéssel. Ez a cikk bemutatja, mely digitális érmék állnak növekedés előtt, és vonzzák azok érdeklődését, akik szeretnék időben megtalálni a következő nagy lehetőséget.
2024. 10. 24. 19:30
Megosztás:

Fixáld a hatalmas nyereséget: ATOM, AVAX, LINK, NEAR és CYBRO robbanásszerű növekedése 2025-re

Izgalmas változások zajlanak a kriptovilágban, mivel bizonyos digitális érmék óriási növekedés előtt állnak 2025-re. Az olyan tokenek, mint az ATOM, AVAX, LINK, NEAR és az új belépő CYBRO felkeltették a befektetők figyelmét. Ez az elemzés bemutatja, miért különlegesek ezek az eszközök, és hogyan kínálhatnak jelentős hozamokat a befektetők számára.
2024. 10. 24. 19:00
Megosztás:

Ennyi minimálbér-emelésre van szükség a kormányzati célok eléréséhez

A minimálbérre vonatkozó kormányzati célok eléréséhez a következő három év átlagában 12 százalékos minimálbér-emelésre van szükség, ehhez pedig gazdasági növekedés is kell - mondta el a bértárgyalások jelenlegi állásáról a munkaadói és munkavállalói oldal egy-egy képviselője csütörtökön az MTI-nek.
2024. 10. 24. 18:30
Megosztás:

Tovább bővül a légi közlekedés és a turizmus Dubajban, amely már most is a GDP közel harmadát adja

Dubaj gazdaságát a légi közlekedés hajtja, amely 2023-ban 631 ezer embernek biztosított munkát, és a közel-keleti metropolisz GDP-jének 27 százalékát adta. Az előrejelzések szerint ez az arány 2030-ra elérheti a 32 százalékot. Az ágazathoz kapcsolódó turizmus terén is jelentős növekedés várható, hat év múlva az ebből származó bevételek meghaladhatják a 17 milliárd dollárt – állapítja meg az Oxford Economics gazdasági prognózisa.
2024. 10. 24. 18:00
Megosztás:

2022-ben ennyi hulladékot termeltek az uniós lakosok

Az Európai Unióban 83,4 millió tonna csomagolási hulladék keletkezett 2022-ben, lakosonként 186,5 kilogramm, ami 3,6 kilogrammal kevesebb a 2021-es adatoknál, de 31,7 kilogrammos növekedés 2012-höz képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2024. 10. 24. 17:30
Megosztás:

Így teljesít Oroszország ipara

Oroszországban az elemzők által várttal összhangban bővült az ipari termelés szeptemberben éves összehasonlításban.
2024. 10. 24. 17:00
Megosztás:

Átadták a JYSK századik magyarországi áruházát

Átadták a dán JYSK csoport századik magyarországi áruházát csütörtökön Debrecenben.
2024. 10. 24. 16:30
Megosztás:

Jövőre megkezdődhet a Flórián téri felüljárók felújítása

Várhatóan a jövő év első negyedévében kezdődhet meg a Flórián téri felüljárók felújítása, ami várhatóan 2026 első negyedévéig tart - közölte a Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 24. 16:00
Megosztás:

Visszaesés a japán gazdaságban - Túljárna a spekulánsok eszén a japán jegybank elnöke

A feldolgozóipari beszerzési menedzser index a szeptemberi 49,7 után októberben 49,0 pontot ért el, főként az export iránti kereslet visszaesése miatt.
2024. 10. 24. 15:30
Megosztás:

Kamionok síneken – Budapest és Luxemburg között vasúton lehet szállítani félpótkocsikat a jövő év elejétől

Új intermodális vasúti összeköttetés indítását jelentette be Budapest és a luxemburgi Bettembourg között a CFL Multimodal a 4. Kelet-Európai Intermodális Konferencián. A luxemburgi logisztikai vállalat heti négy vonatpárral tervez a két város között, amelyek vegyesen szállítanak majd kamion-félpótkocsikat és konténereket, a tervek szerint 2025 első negyedévtől. A kapacitás nagy részét már lefoglalták fuvarozók, amelyeknek az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerhez (EKR) kapcsolódó kormányzati ösztönzők miatt megéri a környezetbarát vasúton szállítani a közút helyett.
2024. 10. 24. 15:00
Megosztás:

Újabb két frekvenciapályázaton hirdetett eredményt az NMHH

Rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára irányuló pályázati eljárásokban hirdetett eredményt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület október 22-i ülésén burkolt reklám közzététele miatt is intézkedett - közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 24. 14:30
Megosztás:

Így teljesített októberben az euróövezet gazdasága

Októberben szerény mértékben ugyan, de már a második hónapja csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2024. 10. 24. 14:00
Megosztás:

Jóváhagyta a jövő évi cseh költségvetés keretszámait a képviselőház

Jövőre 241 milliárd koronás (3825 milliárd forint) hiánnyal számol a cseh állam. A költségvetés keretszámait csütörtökre virradóra hosszú vita után hagyta jóvá a képviselőház.
2024. 10. 24. 13:30
Megosztás:

Czomba Sándor szerint reális az 1000 eurós minimálbér

Reális esély van az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos bruttó átlagkereset elérésére 2028-ra, ha a magyar gazdaság tervezett magasabb növekedési üteme megvalósul és az infláció kiszámíthatóan alacsony szinten tartható - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
2024. 10. 24. 13:00
Megosztás: