Hogyan kell pókerezni: az alapvető szabályok

A póker történelme egészen hosszú időkre nyúlik vissza. Magának a kártyajátéknak a pontos eredete számos vita tárgyát képezi, az viszont egyértelműen vissza következtethető, hogy a póker népszerűsége a Dél-Amerikai országokból indult a 19. század elején. Történelmét tekintve a kaszinózás és a szerencsejátékok sokkal elérhetőbbek voltak az emberek számára, mint a fogadások, hiszen míg lóversenyekre a társadalom elit tagjai juthattak el, addig a pókerezni a szegényebb rétegnek is lehetősége volt, hiszen csupán kártyapakli kell hozzá.

Hogyan kell pókerezni: az alapvető szabályok

A póker egy izgalmas kártyajáték, melyben a játékosok azért játszanak, hogy nyílt vagy zárt kártyákból a legjobbat kihozva nyerjenek. A meccs során a játékosok arra törekednek, hogy a kezükben a legjobb lapok legyenek, melyekkel jó kombinációk esetén elvihessék a kasszát (pot). Létezik hagyományos, valamint videópóker is. A kettő közötti fő különbség az az, hogy videópóker esetén játékos és játékgép közt zajlik a játék, míg hagyományos póker esetén más emberekkel játszanak. Az idő során létrejött poker oldalak egyre több opciót kínálnak fel a szerencsejátékosok számára, ezáltal is folyamatosan fenntartva az emberek érdeklődését a pókerezés iránt. A póker mai modern formája számos kaszinó alapterméke lett, valamint a klasszikus Texas Hold’Em-től kezdve egészen a modern póker játékokig rendkívül közkedvelt kártyajátéknak számít.

Összesen 10 póker-játék fajtát különböztetünk meg:

Texas Hold’Em

Ötlapos póker

7 card Stud

Razz

Ohama

Hose

Tripla Stud

Badugi

Kínai póker

Horse

A póker alapjai

A pókert hagyományos, 52 lapos francia kártyával játsszák. Minden játékos öt lapot kap, melyeket rangsorolni kell (magastól az alacsonyig), és az a játékos nyer, akinek a kezében a legmagasabb lap van. Egyes játékokban Wild Card-ok is vannak, amelyekkel bármilyen színt fel tud venni a játékos. Azt, hogy melyik lap számít Wild Card-nak, a játék határozza meg, de vannak, akik Joker kártyát használnak fel Wild Card-ként.

Ahhoz, hogy maximálisan elsajátítsd a pókerezést, fontos tisztában lenni az 5-lapos hands szabályaival és annak rangsorával, mely a legmagasabbtól a legalacsonyabbig terjed.

Királyi színsor

A királyi flush a legmagasabb rangú hands a pókerben, melyet az alábbi sor alkot: 10, bubi, dáma, király és ász. Az összes lapnak azonos színűnek és fajtának kell lennie.

Színsor

Öt egymást követő és azonos színű lapból álló sor.

4 of a kind

Négy azonos és egy tetszőleges rangú lapból álló sor. Amennyiben 4 ász van a kezedben, az azt jelenti, hogy más kezében nincs ász, ebből pedig az következik, hogy senkinél nincs királyi színsor.

Full house

Három egyező és azonos rangú, valamint egy másik ranghoz tartozó, de két egyező kártyát tartalmaz.

Flush

Öt azonos színű, de más rangból álló kártya sor.

Sor

Öt egymás után következő, de egynél több színből álló sor.

3 of a kind

Három azonos rangú lap, plusz két darab páratlan lap.

2 pár

A kezedben lévő sor két azonos és két különböző rangú lapból, valamint egy páratlan lapból áll.

Pár

Két azonos rangú kártya, plusz három darab páratlan lap.

High card

Ez a legalacsonyabb rangú leosztás, amikor az öt lap nem követi egymást, mindegyik más színű, valamint nincs két azonos rangú lapod.

Hogyan légy jó pókerjátékos?

A póker kifejezetten stratégiai játék, melyhez nem csak szerencse kell, hanem tudás is. Természetesen a jó lapok elengedhetetlenek ahhoz, hogy nyerjen a játékos, azonban kellő tudás nélkül kevesebb az esély a nyerésre. A póker elsajátítására bárki képes lehet, hiszen annak ellenére, hogy bonyolultnak tűnik, egyáltalán nem. Az alapszintű szabályokat pár óra alatt meg lehet tanulni. Ezek a szabályok több típust foglalnak magukba, viszont mindegyik ugyanazon szabályokkal rendelkezik. A legalapvetőbb szabályok közé tartozik például az, hogy a játék során számoljuk ki a kezünkben lévő lapok esélyét, figyeljük meg az ellenfelek viselkedését, illetve vessük össze az asztalon lévő lapokat azokkal, melyek a kezünkben vannak. Fontos, hogy amennyiben nem csak hobbiként szeretnénk pókerezni, hanem profivá szeretnénk válni, mindenképp hiteles forrásból tájékozódjunk a szabályokat illetően. Mint az élet minden területén, fontos, hogy tisztában legyünk a körülöttünk zajló hírekkel és eseményekkel, ezért ajánlott a póker világ híreit követni, illetve szakértők és profik által írt könyveket olvasni.

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 01. 27. 19:00
Megosztás:

Amazon: Gyengélkedő e-kereskedelem, szárnyaló felhő-biznisz

Az idei évre enyhe recesszió vagy jobb esetben a gazdasági növekedés lassulása várható, ami visszaveti a fogyasztást, és ez az Amazon eredményére negatívan hat. A vállalat e-kereskedelmi üzletágából származó bevétel bővülése kevés volt ahhoz tavaly, hogy fedezze a költségek növekedését, ezért itt veszteség mutatkozott 2022 első három negyedévében. Az e-kereskedelemben gyengélkedését valamelyest ellensúlyozta az AWS (Amazon Web Services) üzletág dinamikus növekedése - áll az ERSTE mai elemzői anyagában.
2023. 01. 27. 18:30
Megosztás: