Hogyan lehet sikeresen kiválasztani és bevezetni egy ERP-rendszert?

Nemzetközi statisztikák szerint a vállalatirányítási rendszerek bevezetésével kapcsolatos projektek mintegy ötöde sikertelen. De mitől lehet sikeres egy ilyen beruházás? Milyen buktatókat és hogyan érdemes elkerülni?

Az interneten az ERP rendszerbevezetések statisztikái után kutatva azt látjuk, hogy az ERP bevezetések ötöde nem sikeres. Sok tanácsadó cég készít ERP riportokat, melyek bár viszonylag kis merítésből dolgoznak és ezért a különböző számok között elég nagy a szórás, de a trendek azért tetten érhetők. Egyre kevesebb a sikertelen ERP-bevezetés, de még mindig a megkezdett projektek legalább 20 százaléka jut erre a sorsra. Ráadásul további 20% nem tudja megítélni a beruházás sikerességét, ezeket akár szintén kudarchoz sorolhatjuk, hiszen náluk nem jelentkeznek egyértelműen az előnyök. Ugyanakkor a többség esetében nem okoz csalódást a választott vállalatirányítási rendszer, a megkérdezettek 70 százaléka újra ugyanazt a megoldást választaná, ebből arra következtethetünk, hogy a kudarc oka gyakran nem a kiválasztott rendszer képességeiben keresendő.

De mégis mitől lesz sikertelen egy ERP-projekt? Alapvetően négy fő buktató van rögtön az elején:

 • Nincs megfelelő költségkeret meghatározva, ezért a legolcsóbb megoldásokat választjuk, melyek hosszú távon akár a legköltségesebbek is lehetnek és a gyenge minőségű megoldások a projekt kudarcához vezethetnek.
 • A bevezetés célja homályos, nincsenek meghatározva jól mérhető elvárt üzleti előnyök. Így nehéz a szervezeten belül kommunikálni a célokat, gyakran a felső vezetés sem áll ki végig a projekt mellett.
 • Ha nincs megfelelően előkészítve a bevezetés, nincs erre külön csapat dedikálva.
 • Az éles indulást követően nincsenek megfelelően visszamérve az eredmények.

Ha a fentiek a kudarc okai, akkor annak a gyökere gyakran az, hogy az ERP bevezetéseket jellemzően nem üzletfejlesztési, hanem IT projektként kezelik. Mivel egy ERP bevezetése a legkomplexebb projektek között van, ezért érthető, hogy nem sikerülhet kompromisszumok nélkül, hiszen a bevezetés során nagyon sok szempontra kell figyelemmel lennünk. Ha meghatároztuk a jól mérhető üzleti célokat, rendelkezésre áll a szükséges költségkeret és kompetencia, akkor a következőket kell figyelembe venni már az ERP kiválasztás során:

 • Megtérülés: a projekt költségeit még általában figyelemmel kísérik a cégek, azonban a megtérülést kevesen ellenőrzik, ha mégis, akkor utólag, nem előzetesen. A bevezetést követő támogatási és upgrade költségeket, valamint a belső erőforrás a hardver költségeket is figyelembe kell venni, amikor azt kalkuláljuk, hogy mennyibe kerül a rendszer működtetése hosszú távon, ha ez elmarad, az erősen torzítja a rendszer megtérülését.
 • Stratégia: minden hasonló nagy volumenű döntésnek stratégiai indíttatásúnak kell lenni, a projekt során minden döntésnél vizsgálni kell a lehetséges irányok és stratégiai célok összhangját.
 • Fejlesztési tervek: a szervezet tervei gyakran nincsenek összhangban a projekt céljaival. Ezeket érdemes figyelembe venni, így minden érintett terület profitálhat az ERP bevezetéséből.
 • Csapatok, szervezeti egységek: minden szervezeti egységet be kell vonni a projektbe a siker érdekében, fontos, hogy konstruktív javaslatokkal álljanak elő és támogassák a változásokat.
 • Felhasználói igények: kiemelt fontosságú a végfelhasználó elégedettsége, hiszen ők működtetik majd a rendszert. Minden rendszer csak annyira jó, amennyire azt a felhasználók működtetni képesek.
 • Változások: elkerülhetetlen, hogy egy ERP-bevezetés változásokat hozzon a cég életében, ezek ellenállást fognak szülni. Ha az érintetteket már a projekt elején bevonjuk, akkor ez az ellenállás jelentősen csökkenthető.
 • Érték szemlélet: a cél mindig az, hogy a vállalkozásunk termékeit, szolgáltatásait a lehető legjobb minőségben, optimális folyamatokon keresztül, a lehető legkevesebb többletadminisztráció árán, a vásárló maximális megelégedettségére juttassuk el. Egy ERP rendszernek elsősorban ezt kell tudnia támogatni.
 • Minőség: a költség és az idő mellett a projekt harmadik sarkalatos pontja. Olcsóbban, rövidebb idő alatt csak korlátozott minőségű megoldásokat lehet kialakítani, az ár, a bevezetési idő és a minőség csak egymás rovására növelhető, illetve csökkenthető.
 • Kommunikáció: a szervezeten belül és kívül is kulcsfontosságú, a felsővezetés naprakész információkat vár a beruházás folyamatáról, a vevők nagyobb rálátást szeretnének a rendelési folyamatukra, a szállítóink szeretnék látni a készletek fogyását, hogy az alapján optimalizálhassák a gyártásukat, így a partnereink is profitálhatnak a rendszer bevezetéséből.

„Sokakat elriaszthat az ERP bevezetéstől a fenti lista, mivel sok részletre kell odafigyelni a vállalatirányítási rendszerek kiválasztása során. A siker kulcsa elsősorban a fókuszáltság. A legfontosabb a célok megfogalmazása, a célok eléréséhez szükséges képességek meghatározása, az architektúra kialakítása és a felhasználói igények figyelembevétele - ezekkel sikeresen elkerültjük a tipikus buktatókat.” – mondta Pap Norbert, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior ERP specialistája.

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás: