Hogyan tud cégtulajdonosként önjáró vállalkozást létrehozni cégéből?

Ön cégtulajdonos vagy a cégének legelfoglaltabb munkavállalója? A legtöbb magyar cégvezető-tulajdonos többször ragad az utóbbi pozícióban. Legtöbbjüket nem az ügyvezetői és tulajdonosi feladatai terhelik túl, hanem az, hogy a beosztottjaik munkáját végzik. Így a kezdeti vágyak arról, hogy tulajdonosként szabadon oszthatják be idejüket, miközben cégük fejlődik, szertefoszlanak.

Hogyan tud cégtulajdonosként önjáró vállalkozást létrehozni cégéből?

Az alábbiakban feltérképezzük:

- milyen nehézségekkel küzdenek a KKV cégtulajdonosok,

- mit is jelent valójában a cégtulajdonosi szerepkör és mi nem része ennek a szerepkörnek,

- mit jelent jó cégtulajdonosnak lenni,

- hogyan érdemes elindulni ezen az úton és

- milyen előnyökkel jár, ha ezt megteszi.

Az operatív vezetésben elveszett cégtulajdonos nehézségei

Yogi Berra a híres baseball játékos később edző válaszul arra a felvetésre, hogy "Hé, Yogi, szerintem eltévedtünk" azt válaszolta “Igen, de jó tempóban haladunk!”

Hasonló helyzetben lehet a cégtulajdonos, aki nagy lendülettel az operatív feladatokat hajszolja, mégsem halad célja felé.

A temérdek operatív feladat miatt a cégtulajdonosoknak nem marad idejük és energiájuk, hogy olyan fontos témákkal foglalkozzanak, mint a stratégiai irányok meghatározása, egy következő üzletág/termékcsoport piacra vitele, a szervezetfejlesztés, pedig pont ilyen és hasonló kérdések megoldásával tudná önjáróvá tenni vagy egy következő szintre emelni a céget. Ebből az ördögi körből nehéz kijutni. Tapasztalataink szerint a cégtulajdonosok idejük 70 + %-ban munkavállalóik feladatát végzik és gyakran napi 12+ órát dolgoznak, olykor hétvégéik egy részét is beáldozva.

Ön hogy van ezzel? Milyen mértékben foglalkozik munkatársai feladatával? Mennyit túlórázik? Mikor merte utoljára hosszabb időre kikapcsolni a telefont? El merne utazni hetekre vagy esetleg hónapokra?

Fontos, hogy a cégtuladonos időben belevágjon a cége önjáróvá alakítására. Egyedül ez akár 8-10 évébe is kerülhet, és a tulajdonos teljesen kimerülhet a sok próbálkozásban. Ezért javasoljuk, hogy forduljanak olyan szakértőhöz, aki számos, akár több mint 100 vállalatot vezetett végig ezen a nehéz úton és így ez az időtáv két évre rövidíthető.

cégvezetés

Milyen egy jól tervezett cégtulajdonosi szerepkör?

Egy sikeres cégben a cégtulajdonos napi feladatai többnyire a cég vezetésére és irányítására összpontosítanak. A cégtulajdonosi szerepkör egy olyan pozíció, ahol a vállalkozó már nem a napi üzleti operáció irányításával foglalkozik, hanem a stratégiára és az üzletfejlesztésre, vagyis a cég jövőjére fókuszál.

Mi tartozik a cégtulajdonos napi feladatai közé?

Ha a lenti lista arra döbbenti rá, hogy nem képes a cég többi vezetőjét bevonva ezekre a feladatokra elegendő időt szánni, itt az ideje, hogy cselekedjen::

1. Jövőkép, stratégia és vállalati értékrend: Cégtulajdonosként Ön felel a a stabil jövőkép, az ezt támogató stratégiai terv és szervezeti értékrend kidolgozásáért és frissítéséért, valamint az ehhez szükséges döntések meghozataláért. Ez magában foglalja a piaci lehetőségek elemzését, versenytárs elemzést, az erőforrások hatékony felhasználását. technológiai fejlődést.Cégtulajdonosként stratégiai döntéseket kell hoznia, például a befektetésekkel, növekedési tervekkel és új piacok megszerzésével kapcsolatban. Ezen kívül fontos, hogy folyamatosan szemmel tartsa a céget érintő innovációt és a technológiai fejlődést.

A vállalati értékrend meghatározása is az Ön feladata, ideális esetben a cég többi vezetőjével közösen. Cégtulajdonosként felelős az olyan alapvető értékek és elvek meghatározásáért, amelyek irányt mutatnak az egész vállalkozás számára. Ezek az értékek meghatározzák, hogyan kezeljük az ügyfeleket, az alkalmazottakat és a partnereket, továbbá mik a kollégák működésével kapcsolatos elvárások. Ez határozza meg milyen szerepet kap a bizalom, az innováció és a szabadság kultúrája, amely lehetővé teszi a munkatársak számára, hogy kreatívak legyenek és hozzájáruljanak a cég folyamatos növekedéséhez vagy ellenkezőleg milyen kulcsfontosságú a szigorúan meghatározott szabályok betartása, mint pl. egy gyárban.

2. Szervezet és emberek: A cég csak hatékony struktúrában, a megfelelő pozíciókban ülő megfelelő emberek közös munkája révén tud sikeressé válni. És ami még fontosabb, hogy megfelelő struktúra és emberek nélkül Ön képtelen lesz delegálni az operatív vezetés feladatait. Nem véletlen hallom a legtöbbször azt a megjegyzést cégtulajdonosoktól, hogy “nincs kinek” delegálják azokat a feladatokat, amelyeket már egy ideje szívesen leadtak volna. Azt pedig, hogy ki játszik milyen poszton a csapatokban, végső soron az ő dolguk eldönteni. Ahogy nő továbbá a cég, hozzá kell igazítani a működtetési logikát, munkaszervezést, és olykor más kompetenciával rendelkező kollégákra is szükség van.

3. Teljesítménymenedzsment: tulajdonosként akkor tud kiszámíthatóan és alacsony kockázattal vezetői felelősséget delegálni, ha már bevezetett teljesítménykövető- és előrejelző rendszert, amely minden pillanatban átfogó képet ad a cég üzleti teljesítményéről. Ehhez pedig teljesítménymutatókra van szükség. Ezek a mutatók segítenek a vállalkozás egészségi állapotának és teljesítőképességének mérésében. Az Ön cégének akkor van egy megfelelően érett teljesítménymenedzsment rendszere, ha hétről hétre, nem több mint két perc alatt el tudja dönteni, hogy mely területeken (pl. értékesítés vagy gyártás) van-e vagy nincs szükség beavatkozásra, korrekciós intézkedésekre.

4. Folyamatok: Szükséges, hogy azonosítsa azt a 5-8 kulcsfolyamatot, ami a cég értékteremtésére a legnagyobb hatással van. Az egyik ügyfelünknél ez a kulcsfolyamat az ajánlatadás volt, éppen ezért az első ügyfél-megkeresési lépéstől a szerződés megkötéséig egy egyszerű, skálázható és optimalizált folyamatot hoztunk létre, amelyben mindenki pontosan tudta, hogy mi a feladata és az ügyfél úgy érezhette, hogy egyedi igényeinek figyelembe vételével, de mégis elképesztő gördülékenyen jut el egy szolgáltatás megrendeléséig.

A folyamatokat minden esetben írásba kell foglalni, skálázhatóvá tenni, optimalizálni, leoktatni és betartásukat számon kérni, hiszen az ilyen “tervek” is éppen csak annyit érnek, amennyit a kollégák belőlük betartanak.

5. Információáramlás biztosítása: a cégen belüli információáramlás - különösen a vezetői szinten és onnan lefelé - legyen átlátható, hatékony és a döntéshozatalt segítse elő. 5-10 fős cégméret felett ideje feladnia, hogy mindenkivel négyszemközti egyeztetéseket folytat és ehelyett heti - vagy legalább kétheti - vezetői értekezletek tartania egy előre meghatározott, hatékony napirend mentén, a megfelelő - például a vállalatépítésben használt - támogató eszközökkel..

Az, hogy a fentiekből melyikre mennyi időt szükséges fordítani függ a cég helyzetétől, fejlettségi fokától. Warren Buffet a sikeres amerikai nagyvállalkozó, befektető véleménye egyértelműen a stratégiai tervezés előtérbe helyezését emeli ki. Ez látszik a híres kijelentéséből is, mely szerint:

"Ragaszkodom ahhoz, hogy rengeteg időt fordítsak, majdnem minden nap, arra, hogy csak üljek és gondolkodjak. (…) Olvasok és gondolkodom. Tehát többet olvasok és gondolkodom, és kevesebb az ösztönös döntésem, mint a legtöbb üzleti embernek."

Mi NEM tartozik a cégtulajdonos napi feladatai közé?

Az egyik legnagyobb kihívás a cégtulajdonos számára a stratégiai vezetővé válás (esetleg kizárólag a tulajdonosi szerepkörbe történő átmozdulás), amelyben az operatív feladatokat pl. egy operatív vezető vagy az adott területek tehetséges vezetői látják el. A sikeres cégtulajdonosnak el kell hagynia a szokását, hogy saját feladatának tekinti az alábbiakat, ezekben legfeljebb iránymutató vagy ellenőrző szerepe lehet:

1. Napi operatív döntések: Tulajdonosként nem kell részt vennie minden apró döntésben, amely a vállalat napi működését irányítja. Ehelyett, az ilyen döntéseket átadhatja a vezetőségnek vagy más kompetens munkavállalónak, de ne felejtse, hogy ezt megelőzően szükséges kialakítania egy jól működő kontrollrendszert.

2. Mikromenedzsment: A részletekbe való túlzott beavatkozás hátráltatja a céget, szükséges, hogy meg tudjon bízni abban, hogy kollégái elvégzik a feladatokat. Ezen túl könnyen alááshatja beosztott vezetői hitelességét és elfogadottságát, ha átnyúl a fejük felett. Ne felejtse, nem azért vett fel drága vezetőket, hogy utána a kollégák továbbra is minden problémával Önhöz forduljanak.

3. Napi munka kivitelezése: A cégtulajdonosnak nem feladata a vállalat napi munkájának végrehajtása. Minél nagyobb részben látják ezeket el a munkavállalók, annál több ideje marad arra, hogy a vállalat hosszú távú céljait megvalósítására összpontosítson.

Hogyan váljon még jobb cégtulajdonossá?

A cikket erre a linkre kattintva olvashatja tovább.

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás:

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum területén

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület - jelentette be Rétvári Bence pénteken Vácon, a Váci Szakképzési Centrum komplex fejlesztése elnevezésű projekt indítóján pénteken Vácon.
2024. 02. 24. 23:00
Megosztás:

Nőtt a Budapesti Állatkert látogatottsága

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatottsága már 2022-ben visszaállt a járvány előtti szintre, tavaly pedig további több mint hét százalékkal több látogatót fogadott.
2024. 02. 24. 22:00
Megosztás:

Hiányzik még egy lökés a lakáspiacnak

A KSH friss adatai szerint tavaly csak 18,65 ezer új lakás épült fel, ami 9,2 százalékkal kevesebb, mint a 2022-es adat. Az építési engedélyek száma 39%-kal csökkent. Idén sorfordító hónapok jöhetnek a lakáspiacon, ám a szereplők még óvatosak. Ahhoz, hogy 2024-ben érdemben nőjön az otthon-építési kedv, még szükség van egy lökésre, további érdemi kormányzati ösztönzőkre – véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.
2024. 02. 24. 21:00
Megosztás:

Közzétette negyedéves jelentését az ORLEN Csoport

A lengyel ORLEN Csoport energetikai vállalat a 2023. december 31-én zárult negyedévben 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2024. 02. 24. 20:00
Megosztás:

Újabb 193 ezer laptopot kaphatnak az iskolák

2022-ben és 2023-ban 120 ezer, illetve 140 ezer laptopot kaptak a tanárok és diákok ingyenesen az iskolákban. 2024 tavaszán további 193 ezer laptop kiosztása várható - tájékoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.
2024. 02. 24. 19:00
Megosztás:

Stabil a hazai munkaerőpiac

Stabil a belföldi munkaerőpiac, a foglalkoztatottság a rendszerváltás utáni rekordját elérve csúcsközelbe jutott Magyarországon - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorban.
2024. 02. 24. 18:00
Megosztás:

Javította Csehország adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Csehország magasan elsőrendű, "AA mínusz" szintű devizaadósság-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a cseh szuverén osztályzatot.
2024. 02. 24. 17:00
Megosztás:

Alig drágult a személyautóknál a kgfb

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 16:00
Megosztás:

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 15:00
Megosztás:

Leválás: új módszer a vállalatok átalakulására

2024. január 1-jétől új jogintézménnyel, a leválással bővül a Polgári Törvénykönyvnek a jogi személyek szétválására vonatkozó szabályrendszere. Mint minden egyéb átalakulás, egyesülés és szétválás, a leválás is adókövetkezményekkel járhat.
2024. 02. 24. 14:00
Megosztás:

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.
2024. 02. 24. 13:00
Megosztás:

Elégedetlenség: A versenyszféra munkavállalóinak közel kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésének mértékével, 63 százalékuk tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – derült ki a Trenkwalder február első felében elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.
2024. 02. 24. 12:00
Megosztás:

A BAYC társalapítója Greg Solana lett az új vezérigazgató, és az NFC-hez kapcsolódó projektek lendületet kapnak - a MultiversX, az ApeCoin és a Meme Moguls felívelő pályán

A Bored Ape Yacht Club NFT-k alkotója, Greg Solana lett az új vezérigazgató a Yuga Labs-nál. Ő váltja Daniel Alegre-t, aki 2023 áprilisában vette át a vezérigazgatói szerepet. Ennek eredményeként az ApeCoin (APE) hirtelen lendületet kapott, a két hetes grafikonon 23%-kal emelkedett az árfolyama. Emellett a MultiversX (EGLD) is optimista hangulatban van, de a legnagyobb figyelem a Meme Moguls (MGLS) meme érmék felé fordul. Hamarosan indul, és a gyors előértékesítés miatt az egyik legforróbb projekté válhat 2024-ben. Most áttekintjük, hogy mi áll a háttérben. Megvizsgáljuk, hogy melyik a legjobb kriptovaluta jelenleg befektetési célból.
2024. 02. 24. 11:20
Megosztás:

Accor: rekorderedmények 2023-ban globálisan és Magyarországon

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja bejelentette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az EBITDA meghaladta az 1 milliárd eurót, és az eredmény felülmúlja a 2023-ra vonatkozó előrejelzést. A vállalat folytatta vonzó részvényesi hozampolitikáját, és bízik a 2024-es növekedési kilátásokban.
2024. 02. 24. 11:00
Megosztás:

Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.
2024. 02. 24. 10:00
Megosztás:

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.
2024. 02. 24. 09:00
Megosztás: