Hogyan válasszunk biztonsági ajtót?

Manapság egyre nagyobb érdeklődés és kereslet mutatkozik a biztonsági ajtók iránt, hisz a riasztókkal és kamerákkal ellentétben ez az egyetlen olyan módszer, amivel fizikailag meg lehet gátolni egy betörést. 

Hogyan válasszunk biztonsági ajtót?

A piac pedig alkalmazkodik a növekvő igényekhez, így egyre-másra jelennek meg a különféle biztonsági (vagy legalábbis akként hirdetett) bejárati ajtók. 

Ám pontosan ez az, ami könnyűvé teszi, de egyben meg is nehezíti a választást: hisz hogyan tudjuk eldönteni, hogy melyek azok a típusok, amelyek valóban jó minőségűek, és teljesítik az elvárásainkat? Hisz “papíron” mindegyik tökéletes… Figyeljünk az alábbi árulkodó jelekre, és máris könnyebben eligazodunk a biztonsági ajtók útvesztőjében!

MABISZ tanúsítvány

Egy ajtót akkor lehet minden kétséget kizáróan biztonságinak nevezni, ha eme tulajdonsága tesztelésre is került. A Nívó egyedi bejárati ajtók esetében például minden típus MABISZ tanúsítvánnyal rendelkezik. 

Ez annyit jelent, hogy egy független szervezet – jelen esetben a Magyar Biztosítók Szövetsége – egy betörési tesztet hajtott végre rajta, melyen az adott nyílászáró sikeresen szerepelt. Az ilyen próbák során többféle szerszámot is használnak, és az eltelt időt is mérik, ezek alapján döntik el, hogy a tesztnek alávetett ajtó teljesítette-e az elvárásokat, és ha igen, milyen kategóriába lehet besorolni.

Ha tehát egy ajtónál azt látjuk, hogy rendelkezik MABISZ tanúsítvánnyal, az mindenképp biztató jel. 

A nyílászáró súlya

Mivel a betörésbiztos ajtókat tömör acéllemez, többféle szigetelőréteg és burkolat alkotja, illetve a keret is valamilyen masszív anyag, például szénacél zártszelvény, ezért józan logikával beláthatjuk, hogy egy ilyen nyílászárónak bizony súlya van.

Ne higgyünk annak, aki azt állítja, hogy egy 40-50 kg-os ajtó is lehet betörésbiztos, hisz ebbe a súlycsoportba maximum a műanyag fér bele, illetve belső szigetelésként a méhsejtszerkezetű papír. Ezek igaz, hogy könnyű anyagok, viszont emiatt az ajtó szerkezetileg is gyenge lesz.

Egy igazi biztonsági ajtó legalább 70-80, de inkább 100-110 kilogramm súlyú, ami magába foglalja az acélból készült keretet és a belső tömör lemezt, a szigetelőanyagokat és a külső burkolatokat. 

Az ajtó ára

Az ajtóválasztás során nem mehetünk el szó nélkül az anyagiak mellett sem. Ha ugyanis valóban jó minőségű nyílászárót szeretnénk, akkor muszáj lesz mélyebben belenyúlni a pénztárcánkba. Ugyanis egy biztonsági ajtóhoz nagyobb mennyiségű, jobb minőségű alapanyagokat használnak, illetve az összeszerelés is a legnagyobb gondossággal történik, hogy az ajtó tényleg teljesítse a vele szemben támasztott követelményeket.

Ezt belátva semmi meglepő nincs abban, hogy egy ilyen nyílászárónak megkérik az árát. Tehát ha valaki 100.000 forint környékén (vagy netán az alatt) kínál nekünk biztonsági ajtót, akkor legyünk gyanakvóak, ugyanis egy valódi betörésbiztos ajtó ára minimum ennek a másfél-kétszerese – és ebbe a beszerelés költségeit még bele sem számoltuk. Az viszont nem kérdéses, hogy hosszú távon megéri a befektetést.

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 01. 27. 19:00
Megosztás: