Hogyan választhatunk jól munkahelyet tapasztalat hiányában is?

A fiatal, kezdő munkavállalóknak munkatapasztalat nélkül még azt is kihívás lehet meghatározniuk, hogy mik lehetnek egy adott élethelyzetben a munkahellyel kapcsolatos igényeik, milyen elvárások azok, amiket érdemes szem előtt tartaniuk a keresésnél és döntésnél.

Hogyan választhatunk jól munkahelyet tapasztalat hiányában is?

Persze ilyen körülmények között könnyű belefutni nem megfelelő munkákba is – a főként pályakezdőket érintő, munkavállalással kapcsolatos, kérdéseket járta körül a Profession.hu szakértője.

Az állásportál a TikTok csatornáján dolgozott fel jellemzően rossznak ítélt munkaszituációkat és rákérdezett a felhasználók legrosszabbnak tartott hasonló élményeire. A beérkezett válaszok rávilágítottak, hogy valóban jelentős nehézséget okozhat a pályaválasztás és könnyen találhatja bárki magát nem megfelelő munkahelyen, különösen a kezdetekben.

Erre reagálva a Profession.hu összegyűjtötte, hogy a pályájuk legelején járó munkakeresők hogyan készülhetnek fel az álláskeresésre, hogy ne fussanak bele hasonló helyzetekbe.

Szakmai és általános önismeret

Nemcsak a pályakezdőknek vagy diákmunkásoknak érdemes átgondolniuk, hogy melyek a fontos dolgok számunkra egy munkahelynél, hanem a náluk tapasztaltabb munkavállalóknak is, mert ezek változhatnak az idő során, már csak a különböző élethelyzetek alakulása miatt is. Jó támpontot nyújthat számukra a megfelelő állás megtalálásában a korábbi tanulmányok alatt szerzett tapasztalat, érdemes feltenni például a következő kérdéseket: milyen feladatokban érezték jól magukat? A csoportmunka vagy inkább az önálló munka a megfelelőbb számukra?

„A kezdő munkakeresőknek először érdemes elgondolkozniuk, hogy adott helyzetben mi a fő motivációjuk: a pénzkereseti lehetőség, a karrierépítés vagy éppen az érdeklődési körük motiválja őket arra, hogy dolgozzanak.

A saját igényeik feltérképezéséhez segítségükre lehetnek kezdetben akár az önismereti tesztek is, ezeknek az eredményeivel közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy várhatóan hogyan fognak reagálni egy-egy, munka során felmerülő helyzetre – ezeket viszont érdemes irányadóként és nem meghatározó információként kezelniük. Ha van erre lehetőség, hasznos lehet pályaválasztási tanácsadó bevonása is, aki személyre szabottan elemzi az egyéni erősségeket, preferenciákat és ezeknek megfelelően segít leszűkíteni a megfelelő munkaterületek sorát” - fogalmazott Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

Nem megfelelő munkák

Tapasztalat hiányában sajnos fokozottan igaz, hogy óhatatlanul belefuthatnak a munkavállalók számukra nem megfelelő, állásokba is, ennek kockázata ugyan megfelelő felkészüléssel és utánajárással csökkenthető, viszont ilyenkor sem kizárható teljesen.

Érdemes olyan állásportálon keresni, ahol magas a hirdetőszám, és figyelni a munkáltatókhoz tartozó értékeléseket. Ajánlott emellett szétnézni az ismerősök között, hátha van olyan, aki dolgozott már az adott munkahelyen és szolgálhat hasznos információkkal róla - ilyen esetekben a közösségi média is segítségül hívható.

Persze, mindezek ellenére is megeshet, hogy nem passzol a választott munka, így bárkinél eljöhet az a pont, amikor már jobban jár a váltással - de mikor jön el ez a pont? „Komoly dilemmát okozhat, hogy mikor érdemes munkahelyet váltanunk: a számunkra fontos szempontokat – például a fizetést, a társaságot vagy a feladatokat – mérlegelnünk kell azzal együtt, hogy mennyiben pozitív a hatása az életünkre, ebben pedig a munkán kívüli dolgok is számítanak, például a külsős programok vagy az, hogy mit engedhetek meg magamnak ilyen fizetés mellett.

A Z generáció képviselőinek rendszerint kevésbé okoz problémát a váltás, rugalmasabbak ezen a téren, mint a náluk idősebbek: a tavalyi év végén készített kutatásunkból kiderült, hogy a 18 és 27 év közötti fiataloknak 39 százaléka kevesebb, mint 3 évig tervezett maradni az aktuális munkahelyén, ez az arány a 28 és 42 év közöttieknél 27 százalék, a 43 és 57 év közöttiek esetében pedig mindössze 22 százalék” – magyarázza a szakértő.

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás:

Kecsegtető volt az évkezdése az ABB-nek

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci ABB, az ipari digitális technológiák területén vezető globális vállalat - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
2024. 04. 19. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 04. 19. 19:00
Megosztás:

A rossz hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 19. 18:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe márciusban

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 04. 19. 17:30
Megosztás:

A CIG Pannónia közgyűlése rábólintott az osztalékfizetési javaslatra

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát csütörtökön, ennek alapján részvényenként 33 forint osztalékot fizet a társaság a 2023-as év után - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 17:00
Megosztás:

Márciusban kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma márciusban.
2024. 04. 19. 16:30
Megosztás:

Szakmai egyeztetés után teszik közzé az Otthonfelújítási program részleteit

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 04. 19. 16:00
Megosztás:

Visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok

Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 04. 19. 15:30
Megosztás:

Folytatódik a Zalaegerszeg melletti ipari park kialakítása

Mintegy 300 millió forintból folytatódik Zalaegerszegen a német Metrans leendő logisztikai központja mellett kialakítandó ipari park kiépítésének második üteme - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 04. 19. 15:00
Megosztás:

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás: