Hogyan vásárolhatok hitelre, ha nem tudom kifizetni az árut? A megoldás: áruhitel!

A gazdasági válság, az apadó pénztárcák és az óvatosabb hitelfelvétel elhozta az áruhitelek reneszánszát. A folyósítás több éves rekordokat döntöget, az emberek keresik az akciókat, amiknek oroszlánrésze van abban, hogy ma kisebb áruhitel kamatot mutat ki a jegybanki statisztikai, mint amilyen átlagkamaton személyi kölcsönt vesznek fel az emberek – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Hogyan vásárolhatok hitelre, ha nem tudom kifizetni az árut? A megoldás: áruhitel!

A magas infláció és az az apadó pénztárcák nem csak a személyi hiteleknél hoztak alapvető változásokat, de elhozták az áruhitelek reneszánszát is. Mint arra Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője felhívta a figyelmet, az idei év első hat hónapjában a bankok által a lakossági ügyfeleknek folyósított, nem folyószámla jellegű hitelek 2,5 százalékát tették ki az áruhitelek.

A második negyedévben 9,1 milliárd forint értékben vettek fel a családok áruhitelt a pénzintézeteknél. Ez 2018 óta - amióta az MNB külön soron jeleníti meg a klasszikus áruhitelek mennyiségét - abszolút csúcsnak számít.

Mindez annak fényében meglepő, mert az elmúlt években szinte mindenki úgy gondolkodott, hogy az áruhitelek eltűnnek a piacról annak következtében, hogy személyi kölcsönt egyre könnyebben és gyorsabban lehet igényelni a pénzintézeteknél.

A válság ugyanakkor átírta a korábbi trendeket: az emberek kevésbé mernek/akarnak jellemzően milliós tételű személyi kölcsönöket igénybe venni, megelégszenek a feltétlenül szükséges eszközök beszerzésével, erre pedig megfelelőek az áruhitelek. 

Másik ok is közrejátszik

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a másik ok, amiért az áruhitelek kelendőbbek lehetnek, az az, hogy a kiskereskedelmi láncok a korábbiaknál jobban érdekeltek a forgalom fenntartásában, ezért egyre több helyen ajánlanak az ügyfeleknek 0 százalékos THM-es (teljes hiteldíj mutatós) vásárlási lehetőséget.

Ez is közrejátszik abban, hogy ma már a klasszikus áruhitelek jegybank által kimutatott kamatszintje alacsonyabb az adott hónapban folyósított személyi kölcsönök kamatánál. Az áruhitelek csúcshónapjaiban – nyáron és az év végén – a megszaporodó akcióknak köszönhetően a kamatkülönbség egészen komoly mértékűre nő: idén júniusban átlagosan 17,2 százalékos kamaton lehetett éven túli futamidejű áruhitelt kapni a piacon, miközben a felvett személyi kölcsönök átlagos kamata ennél közel 2,5 százalékponttal magasabb volt és alig maradt 20 százalék alatt. 

Az emberek csökkenő lehetőségei ugyanakkor a BiztosDöntés.hu szakértője szerint visszaköszönnek abban, hogy a korábban rövid időszakra 3-6 hónapos futamidőre igényelt áruhiteleken belül 30 százalékról 40 százalék fölé emelkedett az éven túli finanszírozást (és így kisebb törlesztőrészletet) választók aránya.

Csúcson van az átlagos hitelösszeg

A termékek drágulása pedig abban látszik, hogy az idei év első félévében egy-egy áruhitel szerződés átlagos hitelösszege 244 ezer forint volt, ami szintén ötéves csúcsnak számít. Eközben a személyi hitelek esetében az átlagos hitelösszeg (pont a fent említett óvatosabb hitelfelvétel miatt) csökkent. Így az idei közel 64 ezer személyi kölcsön igénylés számban ugyan negyedével meghaladta a 2022. első félévi igénylések számát, ám a folyósított 135,3 milliárd forint 10 százalékkal kisebb összeg, mint egy évvel ezelőtt. 

Gergely Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogyasztási hitelek, ezen belül az áruhitelek két csúcs időszaka még előttünk áll. A személyi kölcsönökhöz hasonlóan az áruhiteleket is leginkább nyáron, a beiskoláztatás idején szükséges eszközök beszerzésére, illetve a karácsonyi időszakban szokták igénybe venni az ügyfelek.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt évben a karácsonyi szezon rendkívül erős volt az áruhitelezésben, hiszen 2022 novemberében 4,1, decemberben pedig 4,3 milliárd forint értékű áruhitelt vettek fel az emberek. Ez azt az üzenetet hordozza, hogy az idei év rendkívül sikeres lehet az áruhitelezésben, a piacot temetőknek még várniuk kell.

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás:

A kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szövetség elnökét.
2023. 09. 26. 11:00
Megosztás:

Így segítik a bankok, hogy elkezdjünk félretenni

A felmérések azt mutatják, könnyebb takarékoskodni, ha konkrét célra teszünk félre pénzt. Gyerekkorban szinte mindenki egy-egy célért kezdi el tölteni a malacperselyt. A lehetőség ma már a digitális világban is adott, ráadásul több banknál egyszerre több célra gyűjthetünk „felcímkézett” pénzt – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2023. 09. 26. 10:30
Megosztás: