Ideje lecserélni a szuperállampapírt – mutatunk néhány lehetőséget helyette

Három, 11 százalékot meghaladó induló kamatozású magyar állampapír-sorozat is forgalomba kerül szeptember végén: újra itt a Bónusz Magyar Állampapír, és javítottak az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírok induló feltételein is. Az új kötvénysorozatok lényegesen jobb hozamot ígérnek, mint a lakosság korábbi kedvence, a Magyar Állampapír Plusz – érdemes lehet tehát a korábbi sztárpapírt ezekre cserélni. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a jelenlegi piaci körülmények között – ezek az államkötvények jóval nagyobb odafigyelést igényelnek, mint a MÁP+.

Ideje lecserélni a szuperállampapírt – mutatunk néhány lehetőséget helyette

Bár az infláció emelkedésével sokat vesztett fényéből a korábban csak szuperállampapírként emlegetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), a lakossági állampapírokon belül még mindig ebből van a legtöbb jelenleg a piacon. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint szeptember 15-én a forgalomban lévő lakossági állampapír állományból

Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) 3763,79 milliárd forint volt, míg

-az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvényből (PMÁK) 3667,65 milliárd forint,
-az Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) 1018,71 milliárd forint,
-a Kincstári Takarékjegyből (KTJ) 254,56 milliárd forint,
-a Bónusz Magyar Állampapírból (BMÁP) 55,9 milliárd forintot birtokoltak a befektetők.

Látszik tehát, hogy sokan ragadtak bele a szuperállampapírban annak ellenére, hogy a sávos kamatozású 5 éves kötvény a hozam alapján már messze nem olyan vonzó, mint megjelenésekor, 2019-ben volt. (A kötvény kamata az első félévben 3,5, a második félévben 4, a második évben 4,5, a harmadik évben 5, a negyedik évben 5,5, az ötödik évben 6 százalék. A papír kamata a futamidő alatt újra befektetésre kerül, a kamatos kamatozást is figyelembe véve az elérhető hozam az öt év alatt évi átlag 4,95 százalék.)

Erős ajánlatokkal szállt versenybe az állami kibocsátó

Azt már jó ideje látják tehát a MÁP+ tulajdonosok, hogy az öt év alatt, éves átlagban az öt százalékot épphogy súroló kamat, évi 15 százalék fölötti infláció mellett szerény hozam, ám elég nagy volt a tanácstalanság azt illetően, hogy melyik papírra érdemes cserélni a korábbi sztárt.

Nos, a szeptember 26-án megjelent új állampapírok – a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP 2025N), és a két inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP – 2027J és 2029I) – feltételei elég meggyőzőek ahhoz, hogy ne kelljen sokáig hezitálni a cserét illetően. A kérdés már csak az, hogy a kibocsátásra kerülő kötvények közül melyiket válasszuk, ha kiszállnánk a szuperállampapírból.

Ebben az összeállításban csak a 3 új feltételekkel meghirdetett kötvénnyel hasonlítjuk össze a MÁP+ befektetést. A hazai állampapírok kínálata azonban igazán széles, ezért befektetés előtt érdemes a teljes kínálatot és a forgalmazás feltételeit is áttekinteni. Ezt segíthetik a Államadóság Kezelő Központ honlapján elérhető információk.
Mindkét kötvénytípus korábbról már ismert az állampapírpiac befektetői előtt. Változó kamatozású kötvények. A Bónusz Magyar Állampapír kamata a diszkontkincstárjegyek (dkj) aukciós hozamai alapján alakulnak. A Prémium Magyar Állampapíroknál a referenciaérték az infláció alakulása. A papíroknál a referenciarétékhez némi bónusz is kapcsolódik.

Ami újdonság, és figyelemfelkeltő a mostani sorozatokban az az, hogy az induló kamat éves szinten mindegyiknél meghaladja 11 százalékot – ahogy azt már korábban beharangozták. Nézzük mit jelentenek a fentebbiek konkrétan az új sorozatokra vonatkozóan!

Mennyit hoz a Bónusz Magyar Állampapír, és mikor éri meg vásárolni?

A BMÁP-ot 2019 óta (amióta a MÁP+ a piacra kerül) nem bocsátottak ki. Előtte a 12 hónapos dkj hozamokhoz igazították a kamatot, az aukciós átlaghozamot megtoldva némi kamatprémiummal. A szeptember 26-tól jegyezhető 2025N sorozatjelű BMÁP kamatát negyedévente számolják és fizetik ki. A kamat megállapítása során a referenciaérték a 3 hónapos dkj lesz, a kamatot a kamatfordulót megelőző négy aukción kialakult hozam súlyozott átlaga adja meg. Ehhez adódik majd hozzá az 1 százalék kamatprémium

Az első kamatperiódus idejére, idei kibocsátás, szeptember 30. és a december 30.-i kamatfizetés közötti időszakra azonban a kamat fix, évi 11,32 százalék. Ennek időarányos részét (3 hónap) kapják meg a tulajdonosok, ami 2,86 százalékot jelent majd az első három hónapra.

Ahogy az a kamatszámítás módjából és gyakoriságából következtethető a BMÁP akkor jó választás, ha olyan értékpapírt keresünk, amely kamata viszonylag gyorsan követi a piaci helyzet változásait. Ez abban az esetben lehet megtakarítóként kedvező a számunkra, ha a kamatok emelkedésére számítunk.

Mitől új a két új inflációkövető Prémium Magyar Állampapír?

A két új Prémium Magyar Állampapír kamatozása BMÁP-hoz hasonlóan az első kamatperiódus alatt évi 11 százalék fölötti kamattal indul. A kamat egészen pontosan évi 11,75 százalék. Ennek az első kamatfizetésig terjedő időre fizetik ki az időarányos részét, ami

-a 2027I sorozatjelű PMÁP-nál január 27, így erre a bő 4 hónapra a kamat 3,83 százalék,
-a 2029J esetében pedig az első kamatfizetés február 21, így itt az időarányos kamat 4,64 százalék.

Az első kamatperiódus után az éves kamat az előző évi infláció plusz 0,75 százalék kamatprémium a 2027I-nél, illetve 1,5 százalék kamatprémium a 2029J-nél. Mindkét sorozatnál ezt követően a kamatot évente számítják az előző évi infláció plusz a kamatprémium (0,75, illetve 1,5 százalék alapján).

Ahogy az a kamatszámítás módjából és gyakoriságából következtethető a PMÁP inflációkövető államkötvények viszonylag lassan követik a pénzpiaci helyzet változását. Az emelkedő infláció eredménye késve jelenik meg a kamat emelkedésében. Ez abban az esetben lehet megtakarítóként kedvező a számunkra, ha az infláció csökkenésére számítunk, hiszen ebben az esetben még magas kamatokat élvezhetünk abban az évben is, amikor az árak már lassabban emelkednek, mint a megelőző időszakban.

Kifizetik a kamatot, dönteni kell annak esetleges újra befektetéséről

A három szeptember végén piacra kerülő államkötvények egy fontos tulajdonságára fontos az előbbiek mellett felhívni a figyelmet, különösen akkor, ha olyan befektetők vásárolják, akik korábbi MÁP+ kötvényeiket cserélik BMÁP, illetve PMÁP kötvényekre. Nevezetesen arra, hogy itt a kamat nem kerül automatikusan újrabefektetésre. A kamatfizetést követően tehát dönteni kell arról, hogy mit kezdünk a hozammal.

Ezeket a kötvényeket 1 forintos címletekben bocsátja ki az ÁKK (szemben a korábbi nagyobb címletekkel), maradék nélkül lehetőség van tehát a kifizetett kamat újrabefektetéséről, ám a kamatfizetés időpontjára figyelni kell, és ki kell adni a megbízást az új papírok megvásárlásáról. A MÁP+ esetén az automatikus újrabefektetés miatt erre nem volt szükség. Az is lényeges kérdés lehet, hogy az újrabefektetés pillanatában éppen milyen papírok érhetőek el, nincs arra garancia, hogy a jelenlegi feltételek lesznek akkor is érvényben.

Megéri a szuperállampapír az új kötvények valamelyikére cserélni?

Nos, a fentebbiek fényében a jelenlegi piaci helyzetben a válasz egyértelmű igen. Ám a tényleges pénzügyi előny természetesen alapvetően attól függ, hogy mi várható a következő hónapokban a pénzpiacokon.

Egy konkrét példán azonban bemutatjuk, hogy mennyi pénzügyi előnyt jelenthet számunkra, ha a három éve szeptember végén megvásárolt szuperállampapírunkat eladjuk és az így megkapott tőkét az új, idén szeptembertől megvásárolható kötvények valamelyikébe fektetjük.

Az alábbi példában azt hasonlítottuk össze, hogy egy 2019 szeptember végén vásárolt Magyar Állampapír Plusz futamidő végéig megtartása, illetve BMÁP, illetve PMÁK kötvényre cserélése esetén milyen hozamkülönbségek érhetőek el. (A csere esetén az első három év hozama értelemszerűen a MÁP+-on elért hozam, és csak az utolsó két évre vonatkozóan vettük számításba az új kötvények hozamát.) Persze 2025N, a 2027J és 2029I kötvények esetében, csak feltételezésekkel élhettünk azt illetően, hogyan alakul majd a kamatuk, hiszen ezek referenciaérték (dkj-hozam, illetve infláció) alakulásához kötött változó kamatozású kötvények.

A példában a pénzpiacok várható alakulásával kapcsolatosan egy viszonylag optimista forgatókönyvet vettünk alapul. Azt feltételeztük, hogy

-a jövő év elejétől a hozamok folyamatosan csökkennek majd. A BMÁP esetében irányadó 3 hónapos dkj átlaghozam az idén decemberben 10 százalékon alakul (az 1 százalékos kamatprémiummal együtt így a 2025N sorozatjelű kötvény kamata 11 százalék lesz a következő kamatperiódusra), ezt követően pedig negyedévente 1 százalékpontos csökkenéssel számoltunk, így 2024 őszére az átlaghozam 4, a kötvény kamata 5 százalékra mérséklődik.
-az inflációkövető államkötvényeknél a 2022-es évi fogyasztói áremelkedést 14 százalékra becsültük. A 2027J jövő évi kamatát illetően tehát 14,75, a 2029I esetében 15,5 százalékos kamattal számoltunk.
-A 2023. évi inflációt illetően azzal a reményteljes forgatókönyvvel számoltunk, hogy jövőre, már érdemben mérséklődik a pénzromlást üteme, elérve a 7 százalékot. A két kötvény kamata tehát 7,75, illetve 8,5 százalék lesz.
-A 2025N, a 2027J és 2029I kötvények 2024. évi kamatából csak a szeptember végéig terjedő időszakra vonatkozó arányos részt vettük számításba.

Azt feltételeztük, hogy a megtakarítók a 2025N, a 2027J és 2029I kötvények után kifizetett kamatot minden esetben újra, ugyanabba a kötvénybe fektetik.
Ahhoz pedig hogy az abszolút számoknál könnyebb legyen a mértékek összehasonlítása megnéztük, hogy milyen átlagkamatot jelentene a befektetés az egyes alternatívák esetén.

A számok önmagukért beszélnek. A konszolidálódó (csökkenő hozamokkal és inflációval jellemezhető) piacon az inflációkövető állampapírok messze fölülteljesítik a Magyar Állampapír Plusz-on és a Bónusz Magyar Állampapíron elérhető hozamot. Messze nem biztos azonban, hogy az általunk felvázolt forgatókönyv szerint alakul majd a helyzet a hazai kötvénypiacon. Így célszerű folyamatosan figyelemmel kísérni az eseményeket, várakozásokat, és ehhez igazítani stratégiánkat.

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás:

A magyar gazdaságnak nehéz körülmények között kell teljesítenie

A következő időszakban a magyar gazdaságnak, a gazdaság szereplőinek nehéz nemzetközi körülmények között kell teljesíteniük - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hagyományos éves üzleti eseményén, a 23. Vállalkozók Napján.
2022. 12. 02. 22:00
Megosztás:

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken. A döntést üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
2022. 12. 02. 21:00
Megosztás:

97 éves a magyar rádiós műsorszórás

1925. december elsején indult el Magyarországon a rendszeres rádiósugárzás. Az évfordulóról közös ünnepségen emlékezett meg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Média Klub szakosztálya, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Postamúzeum.
2022. 12. 02. 20:00
Megosztás:

Forinterősödés péntek kora este

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 12. 02. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 12. 02. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 564,08 pontos, 1,22 százalékos csökkenéssel, 45 804,29 ponton zárt pénteken.
2022. 12. 02. 18:30
Megosztás:

Eljött a mobil korszak: ezek a legfontosabb mobilalkalmazás-tesztelési trendek

Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is, a felhasználók azonban mára jobban kedvelik a mobilalkalmazásokat, mint a mobil weboldalakat. A hiba azonban azonnali piacvesztést okozhat, ezért érdemes alaposan tesztelni – áll a Deloitte tanulmányában.
2022. 12. 02. 17:30
Megosztás:

1,7 százalékkal nőtt a cseh GDP a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az előző negyedévhez mérve viszont 0,2 százalékkal visszaesett - közölte a felülvizsgált becslése alapján a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.
2022. 12. 02. 17:00
Megosztás:

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken.
2022. 12. 02. 16:00
Megosztás:

A bíróság leállította a Donald Trumptól legfoglalt iratok szakértői vizsgálatát

Egy szövetségi fellebbezési bíróság csütörtökön leállította a külső szakértő munkáját Donald Trump floridai házában lefoglalt iratok felülvizsgálatára, ami megnyitja az utat a volt elnök elleni vizsgálat folytatása előtt, amelyet az igazságügyi minisztérium (Department of Justice) folytat.
2022. 12. 02. 15:30
Megosztás:

Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartja a Joe Biden diákhitel-elengedési programjának felfüggesztését

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága az elnök által meghirdetett diákhitel-elengedés végrehajtásának felfüggesztése mellett döntött, jóváhagyva egy alsóbb szintű bírósági döntést, illetve felülbírálva egy másik bíróság határozatát.
2022. 12. 02. 15:02
Megosztás:

Új szereplő a magyar tőzsdén: MULTIHOME Nyrt. becsengetett

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, a MULTIHOME Nyrt. részvényeinek bevezetését kereskedésindító csengetés jelezte a BÉT-en. Az exkluzív minőségben kivitelezett design-otthonokat fejlesztő és forgalmazó társaság a tőzsdére lépés felé vezető úton a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettáját is igénybe vette – sikerrel pályázott az európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Program keretein belül, amely a finanszírozási oldal mellett szakmai támogatást is nyújtott a megjelenéshez.
2022. 12. 02. 14:30
Megosztás: