Így köss biztosítást, hogy ne a nyaralás alatt érjen meglepetés

Az idén külföldi útra induló honfitársaink vélhetően a korábbiaknál nagyobb arányban kötnek majd utasbiztosítást. A díjak az inflációt is figyelembevéve szerény mértékben emelkedtek, a megfelelő ajánlat kiválasztásával ugyanakkor most is komolyan lehet spórolni. A money.hu szakértői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nem csak a díj, hanem a biztosító szolgáltatásainak színvonala is vizsgálandó a legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásakor.

Így köss biztosítást, hogy ne a nyaralás alatt érjen meglepetés

Hurrá nyaralunk!

A pandémiás évek után idén lényegesen többen vállalkoznak majd külföldi utazásra. Bár a szakértők szerint a 2019-es csúcsév adata - amikor a többnapos külföldi utazások száma meghaladta a 9,3 millió darabot - messze nincs veszélyben, azonban a 2020-as 3,9 illetve a 2021-es 4,3 milliónál lényegesen több alkalommal utazunk majd több napos külföldi útra az idén.

Az utazási vágy emelkedésre a biztosítóknak is jól jöhet, hiszen az elmúlt két évben lényegében földbe állt az utasbiztosítási piac. A money.hu szakértői arra emlékeztetnek, hogy bár a 2021-es 8 milliárd forintot közelítő utasbiztosítási díjbevétel 25 százalékkal meghaladta a 2020-as szintet ám még így is alig több mint fele annak a 15,5 milliárd forintnak, amelyet 2019-ben bevételként könyvelhettek el a biztosítótársaságok.

Nőtt a biztonságos utazást pártolók tábora

Az adatok áttekintése alapján abban lehet reménykedni, hogy a pandémia még jobban megerősítette az utazni vágyókat abban, hogy érdemes utasbiztosítás megkötésével felkészülni a váratlan helyzetekre. Ezt mutathatja, hogy miközben az utazások száma 2020-ról 21-re 11 százalékkal növekedett, addig az utasbiztosításokból származó díjbevétel negyedével tudott emelkedni. Ennek egy része természetesen a biztosítási díjak emelkedésének köszönhető, ám az iparági szakértők szerint a szerződéskötési hajlandóság is sokat javult. Ez például annak is köszönhető volt, hogy a biztosítók döntő része a koronavírus járvány idején automatikusan beépítette a szolgáltatásaiba a pandémiás fedezetet, amikor a fertőzés miatt, vagy épp a terület karanténba helyezése miatt az utazónak meg kellet hosszabbítania a kinn tartózkodását.

Természetesen ettől függetlenül az utasbiztosítási piacon is díjemelkedéssel kell számolnunk. Egy kéthetes ausztriai pihenés ugyanannál a biztosítónál ma 11 százalékkal magasabb díj, 16 800 forint mellett biztosítható a legmagasabb biztosítási fedezetekkel bíró konstrukció esetében két személy részére, mint az a 15 100 forint, amennyibe a biztosítás egy évvel ezelőtt került. Ugyanakkor az infláció figyelembevételével a díjemelés lényegesen szerényebb. Ráadásul az elmúlt év forintgyengülése miatt a biztosítók által helyettünk fizetett ellátások költsége is drasztikusan emelkedik majd.

Ne csak a díj döntsön!

Ugyanakkor – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői – a biztosítók ajánlatai között böngészve a díjak tekintetében komoly a különbség. Két, 10 év alatti gyermekkel tervezett horvátországi egy hetes nyaralásra a legnagyobb online alkusz adatai szerint 13 480 és 31 020 forint közötti díjakat adnak meg a biztosítók. Fontos tehát az összehasonlítás.

A money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a megfelelő biztosítás kiválasztásakor a biztosítás díja mellett fontos a szolgáltatások összehasonlítása is. A magas szolgáltatási színvonalú biztosításoknál a kórházi kezelések díját messzemenően fedezni tudják a biztosítók által kínált fedezetek, az olcsóbb biztosításoknál ugyanakkor érdemes ezt is megnézni. Az azonos egészségbiztosítási paraméterekkel rendelkező biztosításknál általában a poggyászbiztosítás összege és a tárgyankénti limit mértéke lehet az, amely alapján érdemes döntést hozni. Manapság, a többszázezer forintos mobiltelefonok világában kellemetlen meglepetés lehet, ha biztosító tárgyanként 50 ezer forintot térít, s 300 ezer forintban húzza meg a maximális kárértéket.

Repülős utaknál érdemes a járat- és poggyászkésésre szóló fedezeteket is áttekinteni. Aki a nyaralás alatt valamilyen extrém sportnak akar hódolni – sziklamászás vagy búvárkodás – fontos, hogy megnézze, hogy a biztosítás nyújt-e és ha igen, milyen összegű fedezetet. Egy hegyi mentés vagy épp dekompressziós kabin használata milliós nem várt költséget jelenthet. Az általunk nyaralás során okozott balesetek és károk esetében jól jöhet a jogvédelmi és a (szállodai) felelősségbiztosítási fedezet is.

Bankkártyás biztosítás: nézzük meg a szolgáltatásokat!

Nagyon sok ügyfélnek ma már automatikus utasbiztosítási védelem jár a bankkártyájához. itt is érdemes ugyanakkor résen lenni. Ezen biztostások esetében épp a poggyászbiztosítás szokott a gyenge láb lenni, illetve többségükben nincs fedezet az extrém sport során bekövetkezett károkra és nincs jogvédelmi- és felelősségbiztosítási fedezet sem.

Újabb támogatásokról döntött a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványa

Több mint ötmilliárd forint értékben 779 pályázat érkezett a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványához tavaly az utolsó negyedévben, ami újabb rekordot jelent. A kuratórium 52 pályázat 250 millió finanszírozásáról döntött, ezzel egymilliárd forintra emelkedett a 2022-ben odaítélt támogatások összege.
2023. 02. 01. 21:00
Megosztás:

5,6 százalékra nőtt tavaly decemberben a munkanélküliségi ráta Romániában

Romániában tavaly decemberben 0,2 százalékponttal 5,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a novemberihez képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 01. 20:30
Megosztás:

Lassult januárban a teljesítménycsökkenés az euróövezeti feldolgozóiparban

Lassult valamelyest az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménycsökkenése januárban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán publikált végleges értéke alapján.
2023. 02. 01. 20:00
Megosztás:

Megduplázódott tavaly a német repterek utasforgalma

Tavaly több mint duplájára nőtt a polgári repülőterek utasforgalma Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2023. 02. 01. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2023. 02. 01. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,48 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 45 209,70 ponton zárt szerdán.
2023. 02. 01. 18:30
Megosztás:

Tovább csökkenti csomagolóanyag-felhasználását a Pick Szeged Zrt.

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.
2023. 02. 01. 18:00
Megosztás:

Szlovákiában megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja

Megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja nem sokkal kedden éjfél előtt, az előírt tesztek befejezése után - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szlovák Villamosművek (SE) közlésére hivatkozva szerdán.
2023. 02. 01. 17:30
Megosztás:

Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek

Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
2023. 02. 01. 17:00
Megosztás:

A Boeing elbúcsúzott a legendás 747-estől, legyártották az utolsó Jumbo Jetet

Kigördült a gyárból kedden a Boeing utolsó 747-ese, ismert nevén Jumbo Jet, a cég 54 év után állította le a repülőgépmodell gyártását.
2023. 02. 01. 16:30
Megosztás:

Ez történt a magyar tőzsdén januárban

Ígéretesen indult az év a Budapesti Értéktőzsdén, a BÉT első számú indexe, a BUX index 45 339,2 ponton zárt, amely a decemberi hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékos növekedést jelent. A részvénypiac januári összforgalma mérsékelt volt, 205 milliárd forintot tett ki, amely 9,3 milliárd forint napi forgalomnak felel meg. A három leginkább kelendő részvénynek ezúttal is az OTP Bank, a Richter és a MOL bizonyult – míg a bank papírjával 128,8 milliárd, a gyógyszertársaságéval 40,3 milliárd, az energetikai vállalatéval 26,6 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés. A befektetési szolgáltatók közül az első helyen a Wood&Company zárt, akit a második helyen a Concorde, a harmadikon pedig az Erste Bank követett.
2023. 02. 01. 16:00
Megosztás:

Így változik az ingatlanok adózása 2023-ban

Az ingatlanfejlesztési projektek tekintetében is jelentősebb változások léptek életbe a 2023. évi adótörvény módosító jogszabályai alapján. Elsősorban az általános forgalmi adó esetében találunk olyan szabályokat, amelyek könnyítéseket tartalmaznak. Ilyen például az új lakás értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának meghosszabbítása, ugyanakkor az illetékek esetében gyakorlatilag az utolsó kiskaput is bezárta a jogalkotó. A legfontosabb, ingatlanokat érintő változásokat a WTS Klient adószakértője, Gyányi Tamás foglalta össze.
2023. 02. 01. 15:30
Megosztás:

Milyen lesz a jövő munkahelye? A változás már 2023-ban elindulhat

A koronavírus járvány óta drámaian átalakult a technológiához való viszonyunk, a tradicionális HR (office-based) jelentősége egyre csökken. A cégek keresik a folyamatok egyszerűsítésének és hatékonyságuk növelésének lehetőségét. Ezekre a kihívásokra a 2023-as HR technológiai trendek adhatnak választ, derül ki a Deloitte friss tanulmányából. Több nemzetközi felmérés eredményét elemzik a Deloitte szakemberei a jövő HR-trendjeivel kapcsolatban, eszerint alapvetően hét tendencia határozza majd meg a jövő munkahelyét.
2023. 02. 01. 15:00
Megosztás:

Kedvezőbb panaszkezelési szabályok a vállalkozások számára

Jó hír a vállalkozások számára, hogy tavaly év végétől módosultak a fogyasztóvédelmi törvény rendelkezései. Az új szabályok egyrészt egyértelműbbé, másrészt kedvezőbbé is teszik a vállalkozások kötelezettségeit a fogyasztói panaszkezelés terén. A főbb változásokat Pintér Anna, a CERHA HEMPEL szakértője foglalta össze.
2023. 02. 01. 14:30
Megosztás:

Megújult a Mastercard reptéri várója

Az elmúlt hónapokban teljeskörűen megújult és 2023. február 1-től újra várja az utasokat a Mastercard Premium Lounge a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A fizetéstechnológiai cég új partner bevonásával nem csak a váró megjelenését, de az ott elérhető szolgálatásokat és az étel-ital kínálatot is frissítette.
2023. 02. 01. 14:00
Megosztás:

Rendkívüli hónap ért véget a lakáspiacon, elmaradt a szokásos januári felpattanás

A korábbi évektől eltérő januárt zárt a lakáspiac, elmaradt például a decemberi uborkaszezon utáni felpattanás a keresletben-kínálatban. Az eladó ingatlanok iránti kereslet országos szinten 50 százalékkal csökkent éves összevetésben. A választék ugyanakkor jelentősen nőtt: az eladó lakások kínálata közel 30 százalékkal bővült. A feladott lakóingatlan-hirdetések számát nézve országos szinten 6 százalékos a csökkenés éves összevetésben. Ezzel szemben Nógrád, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér vármegyében 10-43 százalékos volt a bővülés.
2023. 02. 01. 13:30
Megosztás:

Nehéz felmérni a vállalatok zöld törekvéseinek valós értékét

A piaci szereplők számára egyre fontosabbá válik, hogy elérjék a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény szerint 2050-re kitűzött nettó nulla kibocsátást. Ennek megfelelően a vállalatok mind gyakrabban kommunikálnak a szénsemlegesség eléréséhez kapcsolódó terveikről, vállalásaikat viszont gyakran kevés releváns adat birtokában teszik. A zéró kibocsátással kapcsolatos költéseik mértékét nehezen látják át, a cél eléréséhez szükséges beruházásokra pedig a legtöbb cégnek közel sincs elegendő erőforrása. A bizonytalan gazdasági környezet és az emiatt gyakoribbá váló rövid távú döntések pedig további akadályokat jelentenek a vállalatoknak a hosszú távú eredmény elérésében – derül ki a Baker McKenzie friss, 1000 vezető bevonásával készült nemzetközi felméréséből.
2023. 02. 01. 13:00
Megosztás:

Raiffeisen: Erős eredmény, csalódást keltő osztalék javaslat

A Raiffeisen 826 millió eurós adózott eredményt ért el a negyedik negyedévben, ami felülteljesíti a 657 millió eurós várakozást.
2023. 02. 01. 12:30
Megosztás:

Új vezető a Httpool magyarországi csapatának élén!

Megerősíti magyarországi csapatát a Httpool by Aleph: Novák Péter country managerként veszi át a hazai leányvállalat vezetését. A média, a digitális marketing, valamint az üzletfejlesztés területén 25 éves iparági tapasztalattal rendelkező szakember a dentsu Hungary vezérigazgatói pozíciójából érkezett.
2023. 02. 01. 12:00
Megosztás:

Elhárult az utolsó akadály is az OTP Bank eddigi legnagyobb bankvásárlása elől

Az OTP Bank, amely Kelet-Közép-Európa vezető bankcsoportja, ma megkapta az NKBM megvásárlásáról 2021. május 31-én aláírt szerződés lezárásához szükséges utolsó engedélyt a szlovén versenyvédelmi hatóságtól, így Szlovénia második legnagyobb bankja csatlakozhat az OTP Csoporthoz. A most megkapott engedély birtokában az adás-vételi ügylet zárására várhatóan a következő napokban sor kerül.
2023. 02. 01. 11:30
Megosztás: