Így köss biztosítást, hogy ne a nyaralás alatt érjen meglepetés

Az idén külföldi útra induló honfitársaink vélhetően a korábbiaknál nagyobb arányban kötnek majd utasbiztosítást. A díjak az inflációt is figyelembevéve szerény mértékben emelkedtek, a megfelelő ajánlat kiválasztásával ugyanakkor most is komolyan lehet spórolni. A money.hu szakértői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nem csak a díj, hanem a biztosító szolgáltatásainak színvonala is vizsgálandó a legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásakor.

Így köss biztosítást, hogy ne a nyaralás alatt érjen meglepetés

Hurrá nyaralunk!

A pandémiás évek után idén lényegesen többen vállalkoznak majd külföldi utazásra. Bár a szakértők szerint a 2019-es csúcsév adata - amikor a többnapos külföldi utazások száma meghaladta a 9,3 millió darabot - messze nincs veszélyben, azonban a 2020-as 3,9 illetve a 2021-es 4,3 milliónál lényegesen több alkalommal utazunk majd több napos külföldi útra az idén.

Az utazási vágy emelkedésre a biztosítóknak is jól jöhet, hiszen az elmúlt két évben lényegében földbe állt az utasbiztosítási piac. A money.hu szakértői arra emlékeztetnek, hogy bár a 2021-es 8 milliárd forintot közelítő utasbiztosítási díjbevétel 25 százalékkal meghaladta a 2020-as szintet ám még így is alig több mint fele annak a 15,5 milliárd forintnak, amelyet 2019-ben bevételként könyvelhettek el a biztosítótársaságok.

Nőtt a biztonságos utazást pártolók tábora

Az adatok áttekintése alapján abban lehet reménykedni, hogy a pandémia még jobban megerősítette az utazni vágyókat abban, hogy érdemes utasbiztosítás megkötésével felkészülni a váratlan helyzetekre. Ezt mutathatja, hogy miközben az utazások száma 2020-ról 21-re 11 százalékkal növekedett, addig az utasbiztosításokból származó díjbevétel negyedével tudott emelkedni. Ennek egy része természetesen a biztosítási díjak emelkedésének köszönhető, ám az iparági szakértők szerint a szerződéskötési hajlandóság is sokat javult. Ez például annak is köszönhető volt, hogy a biztosítók döntő része a koronavírus járvány idején automatikusan beépítette a szolgáltatásaiba a pandémiás fedezetet, amikor a fertőzés miatt, vagy épp a terület karanténba helyezése miatt az utazónak meg kellet hosszabbítania a kinn tartózkodását.

Természetesen ettől függetlenül az utasbiztosítási piacon is díjemelkedéssel kell számolnunk. Egy kéthetes ausztriai pihenés ugyanannál a biztosítónál ma 11 százalékkal magasabb díj, 16 800 forint mellett biztosítható a legmagasabb biztosítási fedezetekkel bíró konstrukció esetében két személy részére, mint az a 15 100 forint, amennyibe a biztosítás egy évvel ezelőtt került. Ugyanakkor az infláció figyelembevételével a díjemelés lényegesen szerényebb. Ráadásul az elmúlt év forintgyengülése miatt a biztosítók által helyettünk fizetett ellátások költsége is drasztikusan emelkedik majd.

Ne csak a díj döntsön!

Ugyanakkor – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői – a biztosítók ajánlatai között böngészve a díjak tekintetében komoly a különbség. Két, 10 év alatti gyermekkel tervezett horvátországi egy hetes nyaralásra a legnagyobb online alkusz adatai szerint 13 480 és 31 020 forint közötti díjakat adnak meg a biztosítók. Fontos tehát az összehasonlítás.

A money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a megfelelő biztosítás kiválasztásakor a biztosítás díja mellett fontos a szolgáltatások összehasonlítása is. A magas szolgáltatási színvonalú biztosításoknál a kórházi kezelések díját messzemenően fedezni tudják a biztosítók által kínált fedezetek, az olcsóbb biztosításoknál ugyanakkor érdemes ezt is megnézni. Az azonos egészségbiztosítási paraméterekkel rendelkező biztosításknál általában a poggyászbiztosítás összege és a tárgyankénti limit mértéke lehet az, amely alapján érdemes döntést hozni. Manapság, a többszázezer forintos mobiltelefonok világában kellemetlen meglepetés lehet, ha biztosító tárgyanként 50 ezer forintot térít, s 300 ezer forintban húzza meg a maximális kárértéket.

Repülős utaknál érdemes a járat- és poggyászkésésre szóló fedezeteket is áttekinteni. Aki a nyaralás alatt valamilyen extrém sportnak akar hódolni – sziklamászás vagy búvárkodás – fontos, hogy megnézze, hogy a biztosítás nyújt-e és ha igen, milyen összegű fedezetet. Egy hegyi mentés vagy épp dekompressziós kabin használata milliós nem várt költséget jelenthet. Az általunk nyaralás során okozott balesetek és károk esetében jól jöhet a jogvédelmi és a (szállodai) felelősségbiztosítási fedezet is.

Bankkártyás biztosítás: nézzük meg a szolgáltatásokat!

Nagyon sok ügyfélnek ma már automatikus utasbiztosítási védelem jár a bankkártyájához. itt is érdemes ugyanakkor résen lenni. Ezen biztostások esetében épp a poggyászbiztosítás szokott a gyenge láb lenni, illetve többségükben nincs fedezet az extrém sport során bekövetkezett károkra és nincs jogvédelmi- és felelősségbiztosítási fedezet sem.

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás:

Ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
2022. 08. 12. 23:00
Megosztás:

Wellness: érezd magad jól!

Amikor kikapcsolódás céljából egy wellnesshotel kerül szóba, számos igény merül fel. De mire számíthat a vendég, ha ilyen szállodába látogat?
2022. 08. 12. 22:00
Megosztás:

Romániában 1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2022. 08. 12. 21:00
Megosztás:

A helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett - írta a Technológiai és Ipari (TIM) minisztérium pénteken.
2022. 08. 12. 20:00
Megosztás:

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció, azaz a precíziós eszközök alkalmazása, mivel ez már a vetésnél jelentősen befolyásolni tudja annak hatékonyságát, illetve később az állomány fejlődésének dinamikáját is - mutat rá a Klímapolitikai Intézet legfrissebb tanulmánya.
2022. 08. 12. 19:00
Megosztás:

Többséget szerez a Gránit Bank az Equilor Befektetési Zrt.-ben

A Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez az Equilor Befektetési Zrt-ben; a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltató változatlan menedzsmenttel folytatja működését - közölték a társaságok az MTI-vel pénteken. A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt.
2022. 08. 12. 18:00
Megosztás:

20 százalékkal nőtt a megújulókból termelt áram májusban

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 20,7 százalékkal nőtt Magyarországon májusban az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-t a legújabb, a májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportja alapján.
2022. 08. 12. 17:00
Megosztás:

Kedvezményes az utazás a Balatonnál a Strand Fesztivál idején

A Strand Fesztivál TravelPass-szal 7 napon át korlátlanul lehet utazni a Balaton menti települések közötti a MÁV-Start és a Volánbusz járatain - közölte MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 12. 16:00
Megosztás:

Megszakítható-e a munkavállaló szabadsága?

A rendszeres fizetett szabadsághoz való jog a munka világában a pihenéshez való jog megvalósulását szolgálja, célja a munkavégzés során elhasznált erőforrások, a fizikai és szellemi energia pótlásának, valamint a munkavállalók regenerálódásának biztosítása – ismertette dr. Brózmann Attila, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője.
2022. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben

Az erős piaci verseny a legtöbb esetben késlelteti az online kereskedelemben értékesített termékek áremelkedését, állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.
2022. 08. 12. 14:00
Megosztás:

Többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”?

Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk. Országosan az iskolanyitáshoz kötődő kiadások több mint 17 százalékát adja a tanuláshoz elengedhetetlen füzetekhez, papírárukhoz, rajzlapokhoz köthető forgalom, ezek a termékek pedig az idén akár 40-50 százalékkal drágábbak lehetnek, a nem papír jellegű irodaszerek ára pedig 30 százalékkal növekedhet. A K&H a hivatalos adatok alapján megnézte, hogy a gyerekek körében népszerűnek mondható termékek hivatalos országos átlagára hogyan változott: a hamburgernél például 35 százalékos áremelkedés látszik, míg egy hátizsák ára 17 százalékkal került feljebb.
2022. 08. 12. 13:00
Megosztás:

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás: