Így lesz a virtuális kosárból tényleges vásárlási tranzakció

Számos az online-kereskedelmet vizsgáló kutatás készült az elmúlt években, nem véletlenül, hiszen erről a robbanásszerűen fejlődő üzletágról (melyet 2021-ben már 1200 milliárd forint nagyságrendűre becsült a GKI Digital) minél többet szeretnénk megtudni. Akár azért mert eladók/kereskedők vagyunk, akár azért mert épp a másik oldalon ülve, vásárlóként épp a virtuális kosarunkat töltjük fel és fizetjük ki annak ellenértékét online, bankkártya segítségével. Mik mozgatják most az e-kereskedelmi piacot? Milyen fejlesztések teszik hatékonyabbá a kereskedő és a vásárló közötti virtuális kapcsolatot és mivel növelhető a kettejük közötti bizalom?

Így lesz a virtuális kosárból tényleges vásárlási tranzakció

Számos szegmense vizsgálható az e-kereskedelmi szektornak, jelen írásunkban most az egyik talán legérzékenyebb területet vesszük nagyító alá, ahol áll vagy bukik sokszor egy online tranzakció: ez pedig nem más, mint a fizetés módja.

A legtöbben a fizetés pillanatában bizonytalanodnak el

Számos webáruház alkalmaz kiváló grafikusokat, marketing szakértőket, dizájnereket, akiknek munkája révén sok-sok vevő találja meg és böngészi örömmel online üzletüket. Milyen jó is azt látni üzemeltetőként, hogy a befektetett pénzünk és munkánk révén folyamatosan nő az online jelenlét cégünk weboldalán!

De sikeresen tudjuk ezt a megnövekedett ügyfél forgalmat tényleges üzletté konvertálni? Min múlik az, hogy a betérő ügyfél nemcsak nézelődik, hanem a kosárba rakott terméket ki is fizeti végül?

A Mastercard által 2022-ben elkészített Fizetési Élmény Riportban elgondolkodtató adatot olvashatunk: 10 emberből 9 abbahagyta már az online vásárlást, mert elbizonytalanodott a nem megfelelő fizetési folyamat miatt. Ez elgondolkodtató információ kell, hogy legyen leginkább az online kereskedők/szolgáltatók számára, hiszen ezzel jelentős számú kuncsaftot veszítenek el, pedig a vevő „már ott volt a pénztárnál”.

Milyen okok vezetnek a vásárlás megszakításához?

- Megbízhatatlannak tűnik a webshop.

- Kevés vagy nem megfelelő fizetési opció.

- Épp nincsen kéznél a vásárló bankkártyája (pl. buszon ülve vásárolna).

- Nagyon bonyolult a kártya adatokat pontosan bepötyögni.

Ezekkel a problémákkal mindenki rosszul jár:

- a vásárló nem lesz elégedett,

- az online shop elveszít számos tranzakciót, ügyfelet.

Elsődlegesen tehát egy webáruház üzemeltetőjének (a bizalom építésén keresztül) kiemelten figyelnie kell arra, hogy a profiljához igazodóan a fizetési lehetőségek széles körét tudja felkínálni a vásárlók számára. El kell fogadnunk, hogy a legbizalmatlanabb réteg nem fogja kifizetni előre a terméket/szolgáltatást, így, ha nincs lehetőség utánvétes fizetésre, akkor őket valószínűleg el fogjuk veszíteni.

Szerencsés folyamat, hogy egyre többen ismerik fel az online bankkártyás fizetés előnyeit, kényelmét és biztonságát: az idei évben már 71% volt azon vásárlók aránya, akik online kártyás fizetést használtak az internetes vásárlás során a Mastercard 2022 Fizetési Élmény Riport című felmérése szerint.

A vásárlás legstresszesebb pontja: a fizetés

A fizetés a vásárlási folyamat lélektanilag legstresszesebb pillanata, hiszen a fogyasztó itt hozza meg a végső döntést, hogy valóban elkölti az adott összeget, amibe a kiválasztott áru kerül, ráadásul érzékeny bankkártya-adatokat kell pontosan megadnia egy felületen. Ha a kereskedő fizetési felülete a vásárló számára ismeretlen vagy nem kellően optimalizált felhasználói élmény szempontjából, az könnyen elbizonytalanítja és eltántoríthatja őt a fizetéstől.

Milyen megoldások vannak a mai banki rendszerekben erre a problémára?

A hazai bankok, karöltve a bankkártya kibocsátókkal folyamatosan dolgoznak azon, hogy egyszerűen kezelhető, de biztonságos megoldásokat fejlesszenek, hiszen mindenki (eladó és a vevő is) a nyertese egy jól működő rendszernek.

Így került sor arra, hogy a CIB Bank és Mastercard közösen mutasson be két olyan fizetési megoldást is, melyben az ügyfél adatbiztonsága volt az első számú szempont.

Ezek a megoldások az un. „Egygombos ismétlődő fizetés” és az „Ismétlődő fizetés”, melyről az alábbi videóban beszélnek a pénzügyi szakértők.

Mi az ilyen fizetések esetén a legtöbb vevő igénye?

A magyar emberek többsége, ha pénzügyi szolgáltatást választ, legyen az akár banki betéti, befektetési vagy épp hiteltermék, a legfontosabb szempont a döntésben a biztonság, a kiszámíthatóság, a tervezhetőség és a kockázatok minimalizálása.

Így az online bankkártyás fizetések esetén is az első számú szempont a biztonság és az egyszerűség kell, hogy legyen. Ezekkel építhető fel a legkönnyebben a vásárló bizalma, mely az elégedett vásárlót újra és újra visszahozza ugyanabba az online üzletbe, ahol könnyen eligazodott, gyorsan és problémamentesen tudott pénzügyi tranzakciót folytatni, teljes biztonsággal.

Hogyan teremthető meg a biztonság, a pénzünk biztonsága?

A legtöbb online vásárlás esetén az alapvető probléma az, hogy miközben az ügyfél maximálisan megbízik a bankjában, kevésbé bízik meg abban, hogy az interneten – az adott vásárlási tranzakció során – kinek adja meg bankkártya adatait. Ki a webshop üzemeltetője? Megbízhatok benne? Nem fognak visszaélni a bankkártya adataimmal? – merülnek fel bennünk a kérdések, melyek sokszor oda vezetnek, hogy inkább elállunk az áhított termék/szolgáltatás megvásárlásától és „kilépünk”, azaz megszakítjuk a vásárlást. Időt, energiát vesztettünk és még a vásárlás öröme is elmarad. Mi a megoldás? A válasz egyszerű!

Tároljuk az adatokat a bankunk szerverén és ne adjuk ki azt másnak!

A CIB Bank által kínált kényelmi szolgáltatás lényege épp ennek a biztonságnak a megteremtése volt. Bízunk a bankunkban, hiszen a pénzünk kezelésére is őket választottuk. Bízunk a bankszámlánk biztonságában és bízunk a bankkártya-szolgáltatónkban is.

Akkor bízzuk a kártya-adataink tárolását is a bankunkra!

Ebben az esetben tehát az online vásárlás során CIB Bank saját védett szerverein kerülnek mentésre a bankkártya adatok, így azokhoz senki nem férhet hozzá. Magyarul az internetes kereskedő - akinél épp az ebédünket, vagy a mozijegyünket rendeljük – nem láthatja ezeket a titkos kártya információkat!

Egygombos ismétlődő vs. Ismétlődő Fizetés

1. „Egygombos ismétlődő fizetés” (pl. online vásárlás, jegyvásárlás, étel rendelés esetén)

Ebben az esetben az ügyfél/vevő kártyaadatait az online kereskedő oldalán menti el (az adatok azonban a bank szerverén tárolódnak), így, ha ismét felkeresi ugyanazt az online kereskedőt, akkor már csak egy gombnyomással „előhívja” a korábban elmentett adatokat, így azt nem kell újra beírnia, vagyis lényegében egy gombnyomással már validálhatja is a tranzakciót.

2. „Ismétlődő fizetés” (pl. havonta fizetendő szolgáltatások, mozicsatornák, zenei szolgáltatók, albérleti díj utalása esetén)

Ebben az esetben is el kell menteni a kártya adatokat a kereskedő oldalán (az adatok ekkor is a bank biztonságos szerverén maradnak), ahonnan időről időre (a szolgáltatás jellegének és a megrendelésünk rendszerességének függvényében) hetente/havonta/negyedévente stb. a bankkártyán beterhelik a fizetendő összeget.

Kis és középvállalkozások komoly előnyt kovácsolhatnak ebből!

Az elmúlt időszakban – a Mastercard és a CIB Bank közös pályázatának is köszönhetően – számos kis- és középvállalkozás döntött úgy, hogy nem halogatja tovább a fejlesztést és belevágott az online rendszerei modernizálásába. Azóta számos pozitív tapasztalatról érkezett visszajelzés, a vállalkozások nagy örömmel számolnak be arról, hogy a mindössze néhány napos fejlesztés eredményeképpen már százas nagyságrendű fizetési tranzakciót bonyolítottak le azóta online platformjaikon.

„Dupla mosoly” fejlesztés

És ami talán a legszebb az ilyen vállalkozás-fejlesztésekben: dupla mosolyt csal a projekt az arcokra, hiszen boldog a vállalkozás tulajdonosa, vezetője mert előre mozdította cégét az online térben, és boldog az „internet másik végén” ülő vásárló is, mert úgy jut hozzá egy termékhez/szolgáltatáshoz bankkártyás fizetés segítségével, hogy nem kell izgulnia attól tartva, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek bizalmas bankkártya-adatai.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: