Így néz ki egy modern orosz atomjégtörő: képeken az Arktyika

A Csukcsföld orosz nevét viselő Csukotka atomjégtörő elkészülte után csatlakozik a már három működő új generációs atomjégtörőhöz, az Arktyikához, a Szibirhez és az Uralhoz, illetve a már vízre bocsátott, de még szerelés alatt álló Jakutijához.

Így néz ki egy modern orosz atomjégtörő: képeken az Arktyika

Az új atomjégtörő-családra vár az Északi-tengeri hajózási útvonal forgalmának felfuttatása és az állandó hajóforgalom lehetővé tétele a Jeges-tengeren, amelyet az év nagyobbik részében vastag jég borit. 

A Roszatom podolszki gépgyárából útnak indították Szentpétervárra a Csukotka atomjégtörő első, RITM-200-as reaktorát. A berendezést a szentpétervári Balti hajógyárban készülő univerzális, kettős merülésű atomjégtörő számára gyártották.

orosz atomreaktor

A RITM-200-as reaktort speciális vasúti kocsin szállítják a Moszkva melletti Podolszkból Szentpétervárra

A RITM-200-as atomreaktor tervezője és szállítója az alapitó Igor Afrikantov főkonstruktőr nevét viselő, reaktorokat készítő gépgyártó-tervezőintézet – orosz rövidítéssel OKBM Afrikantov. A reaktortartályt, a Roszatom gépgyártó holdingjához, az Atomenergomashoz tartozó, Ordzsonikidze nevét viselő Podolszki gépgyárban – orosz rövidítéssel ZiO-Podolszk készítették és végszerelték.

A Roszatom 2013 óta eddig kilenc új generációs RITM-200-as reaktort gyártott az univerzális atomjégtörőkhöz. A tizedik RITM-200-as reaktort a tervek szerint 2023 végéig szállítják a hajógyárba. Ez lesz a Csukotka második reaktora, miután az atomjégtörők két reaktorral készülnek.

„Folyamatosan bővítjük az atomjégtörő-flottánkat. A Csukotka lesz a 22220-es projektszámú típus  ötödik egysége. A projekt zászlóshajója, az Arktika és a két sorozatgyártású hajó, a Szibir és az Ural már sikeresen teljesíti a megnövekedett feladatokat az Északi-tengeri hajózási útvonal zord körülményei közepette. Az atomjégtörők RITM-200 reaktorai kiválóan teljesítettek” – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami vállalat vezérigazgatója a reaktor elkészülte alkalmából.

„A RITM új generációs reaktorok fejlesztése és gyártása az Atomenergomas holding tagvállalatinak bevonásával valósult meg. A tervezők és gépgyártók magas szakmai felkészültségének és csapatmunkájának eredményeként született meg egy olyan termék, amely ma már nemcsak az atomjégtörő flotta, hanem az egész atomenergetikai ipar számára is kulcsfontosságú.

Használatuk az északi-tengeri útvonal fejlesztése mellett lehetővé teszi a távoli és nehezen megközelíthető területek energiaellátásának hatékony megoldását is” – mondta Igor Kotov, az Atomenergomas vezérigazgatója utalva a távol-keleti kis teljesítményű tengeri és szárazföldi telepítésű atomerőművek létesítésére vonatkozó tervekre.

A RITM-200-as reaktor tömege 147,5 tonna. Miután túlméretes szállítmányról van szó, egy 240 tonna teherbírású speciális vasúti kocsira rakták Podolszkban, majd vasúton szállítják a szentpétervári Novij Port (Új Kikötő) rakodóállomásra, ahol hajóra emelik át és a Balti hajógyárba szállítják a reaktort.

Háttér:

A RITM-200 a legkorszerűbb és legnagyobb teljesítményű, atommeghajtású hajók számára kifejlesztett atomreaktor a világon. Tömege feleannyi, mint a korábbi, atomjégtörőkön használt reaktoroké. Ehhez társul, hogy befoglaló méretei másfélszer kisebbek, illetve 25 MW-tal nagyobb a teljesítménye mint a korábban használt hajóreaktoroké. Emiatt az új atommeghajtású jégtörő hajók sebessége és jégtörő képessége is növekedett. Az új generációs univerzális jégtörők akár 3 méter vastag jégtorlaszokkal is képesek megbirkózni. A RITM-200 típusú reaktor az alaptípusa a kis teljesítményű jövőbeni orosz szárazföldi atomerőműveknek és az úszó atomerőműveknek is.

orosz atomjégtörő hajó Arktyka

Az újgenerációs orosz atomjégtörők első egysége, az Arktyika; ilyen lesz majd a Csukotka is

A Csukotka atomjégtörő a 22220 sorozatú projekt ötödik univerzális atomjégtörője lesz. E generáció hajóit két, egyenként 175 MW hőteljesítményű reaktor látja el energiával, amelyek együttes elektromos teljesítménye 72 MW, a hajócsavarok tengelyein mérve 60 MW. A hajót három darab négyágú hajócsavar hajtja.

Az újgenerációs atomjégtörők további paraméterei:

Teljes hossz: 172,7 m – a vízvonalon mérve 160 m.

Szélesség: 34 m – a vízvonalnál mérve 33 m

Teljes magasság: 54 m

Vízkiszorítás: maximum 33 540 t minimum 26 771 t

Maximális sebesség jégmentes vízfelületen: 22 csomó

1,5 méteres jégvastagságig: 12 csomó

2,8-2,9 m vastag jégtorlaszokon 2 csomó óránként

Üzemidő egy feltöltéssel: 7 év

Személyzet: 54 fő 

Arktyka atomjégtörő hajó Oroszország

Munkában az Arktyika a Jeges-tenger végtelen jégmezőin

Az Északi-tengeri hajózási útvonal  az egyik legfontosabb logisztikai folyosó – fejlesztése az orosz állam stratégiai prioritása. Az Északi-tengeri hajózási útvonalon történő szállítás volumenének növelése kiemelt jelentőségű az Oroszországi Föderáció északi-sarkvidéki területének komplex fejlesztése miatt.

Az Európa és Dél-kelet-Ázsia közötti legrövidebb tengeri útvonal fejlesztését a rendszeres teherszállítás kialakítása, az új atomjégtörők építése és a kapcsolódó infrastruktúra korszerűsítése biztosítja. A Roszatom és vállalatai aktívan részt vesznek ebben a folyamatban.

Gyengült a forint szerda reggelre

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 29. 08:30
Megosztás:

Az Ethereum ETF jóváhagyása előnyös a Bitcoin és a KangaMoon számára?

A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) a két legnagyobb kriptovaluta piaci érték alapján, amelyek a piaci teljesítmény mércéjévé váltak. Jellemzően, ármozgásaik befolyásolták a szélesebb kriptopiaci térséget, ahol sok altcoin is emelkedett, amikor a BTC és az ETH is ezt tette.
2024. 05. 29. 08:00
Megosztás:

A holland kormánykoalíció Dick Schoof korábbi titkosszolgálati vezetőt jelöli miniszterelnöknek

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek.
2024. 05. 29. 07:30
Megosztás:

Ahogy a WIF és a PEPE továbbra is átlépik a milliárd dolláros mérföldköveket, az elemzők szerint a Rollblock (RBLK) lehet a következő milliárd dolláros szupersztár

A Dogwifhat (WIF) és Pepe (PEPE) két jelentős kriptovaluta, amelyek továbbra is áttörik a milliárd dolláros mérföldkövet, WIF 2,78 milliárd dolláron áll, míg PEPE 5,80 milliárd dolláron. Nyilvánvaló, hogy a jövőjük iránti érzés hatalmas.
2024. 05. 29. 07:10
Megosztás:

Izraelben új elnököt választottak a Munkapárt élére

Izraelben kedden Jaír Golánt választották meg a szociáldemokrata Munkapárt élére.
2024. 05. 29. 07:00
Megosztás:

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTecTM néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.
2024. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Madárgyilkos szélkerekek, világmegváltó villanyautók: a klímaátmenet 6 mítosza és ellentmondása

Az energiaátmenet az emberiség egyik legnehezebb és legfontosabb feladata, és egyetlen döntéshozó sem engedheti meg magának, hogy ne gondolkozzon stratégiai szinten a témáról. Ugyanakkor fontos az is, hogy túllássanak a kérdésben gyakran hallható közhelyeken, ne gondolják, hogy léteznek könnyű megoldások, de azt sem, hogy reménytelen a helyzet – mutat rá Jonas Puck, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem vezetőképző akadémia (WU Executive Academy) energiamenedzsment programjának vezetője. A 125 éves iskola üzleti döntéshozók számos generációját képezte történelme során, és ma is Közép-Európa egyik legmagasabban jegyzett vezetőképzőjét működteti, ahol évente mintegy 2200 diák kap naprakész tudást – többek között a klímaátmenettel kapcsolatos forró területeken.
2024. 05. 29. 05:30
Megosztás:

Európai egészségügyi adattér: Széles körben el kell fogadtatni az egészségügyi adatok európai megosztását

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.
2024. 05. 29. 05:00
Megosztás:

Az exportpiacra lépő vállalatok még hatékonyabb támogatása érdekében együttműködésre lép az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, azzal a céllal, hogy a két vállalat tevékenységének és ügyfélkörének összehangolásával még hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az exportpiacra való kilépést tervező magyar vállalatokat. A bank és a HEPA ügyfelei az együttműködés révén egymást kiegészítő komplex szolgáltatásokhoz juthatnak. A megállapodás kiemelt célja, hogy a felek támogassák a magyar vállalatok versenyképességének fejlesztését, amelynek egyik alappillére a külföldi piacokon való megjelenés.
2024. 05. 29. 04:30
Megosztás:

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.
2024. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 29. 03:30
Megosztás:

Jót tenne az ingatlanpiacnak, ha az eladók a saját elképzeléseik helyett az ingatlanpiac törvényeit követnék

Az elmúlt két hónapban a XIX., XX. és XXIII. kerületekben is élénkülni kezdett az ingatlanpiac, nőtt az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, ugyanakkor a keresett kategóriákban az árak lassú emelkedése tapasztalható. Sok tulajdonos viszont a valós áraktól továbbra is teljesen függetlenül áraz.
2024. 05. 29. 03:00
Megosztás:

Áprilistól a sárga csekket hülyeség feladni a Postán

Április 1-től minden hazai fogyasztó és vállalkozás teljesítheti fizetési tranzakcióit fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével, de erről sokan még nem is hallottak.
2024. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás: