Így növelhetjük ablakaink élettartamát

Ablakot nem egy évre választunk – szokták mondani nem alaptalanul. A ma egyre népszerűbb, korszerű műanyag ablakok ugyanis 30-40 évig is bírják, ha pedig megfelelően karbantartjuk őket, akár fél évszázadig is kitolható az élettartamuk. Habár a műanyag ablakok nem igényelnek mázolást és csiszolást, illetve nem vetemednek meg, megfelelő tisztításuk és ápolásuk elengedhetetlen ahhoz, hogy évtizedek múltán is megfelelően működjenek. A Deceuninck szakértői összegyűjtötték az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és arra is felhívják a figyelmet, hogy mikor érdemes ablakot cserélni.

Így növelhetjük ablakaink élettartamát

Talán sokan emlékszünk még a 80-as, 90-es évek műanyag ablakaira, amelyek egy-két évtized után elkezdtek töredezni, elszíneződni és megvetemedni. Sokuk vesztét végül az UV-sugárzás okozta. A műanyag ablakok vetemedésétől ritkán kell tartani, ha megfelelő acélmerevítéssel vannak ellátva, a speciális UV-stabil alapanyagok pedig biztosítják, hogy az ablak ellenálljon az UV-fény roncsoló hatásának, és évtizedek múlva is olyan legyen, mint új korában. Az alapanyag tehát ma már nem jelent problémát, a karbantartás ettől függetlenül azonban fontos. Ha odafigyelünk néhány apróságra, sokáig megőrizhetjük ablakaink jó állapotát, és csak akkor kell lecserélnünk őket, amikor már tényleg lejárt az idejük.

Tisztaság, fél egészség

Az ápolást az ablak tisztításával kezdjük, a tavasz egyébként is remek időszak erre. Többnyire mindenkinek megvan rá a saját, jól bevált módszere, néhány alapszabály betartása azonban fontos. A műanyag ablakok takarításánál olyan tisztítószert használjunk, amely nem tartalmaz maró hatású vegyületet. A makacsabb szennyeződéseket szigorúan szemcsementes súrolószerrel távolítsuk el, így hosszú távon megőrizhető a nyílászáró sima és fényes felülete. Törlőkendőként lehetőleg puha rongyot vessünk be, az üvegek tisztán tartására pedig ideálisak az alkoholbázisú üvegtisztító szerek.

A tömítésről se feledkezzünk meg

A műanyag ablakok tokban és szárnyban körbefutó gumitömítése idővel elkeményedhet, ha nem teszünk ellene semmit. A tömítők puhán tartása nagyon fontos, mivel a gumi idővel kiszárad, és veszthet tömítőképességéből. A gumitömítéseket legalább fél évente töröljük át glicerines ronggyal, esetleg fújjuk be szilikonspray-vel, hogy rugalmasságukat a teljes élettartam alatt megőrizzék. Glicerint bármelyik patikában vény nélkül beszerezhetünk, és a legkisebb kiszerelés is elegendő belőle.

A fémnek is kell az ápolás

A nyílászárók egyik legfontosabb része a zárszerkezet, amely biztosítja többek között a tökéletes záródást. A fémből készült csúszó, kopó felületeket javasolt évente minimum egyszer, de poros, szmogos helyeken inkább félévente megolajozni vagy WD-40-nel befújni. Először ecsettel portalanítsuk a vízszintes és függőleges felületeket, majd jutassunk pár csepp olajat a nyílászáró oldalán körbe futó vasalatba, végül zárt állapotban, az ablak kinyitása nélkül párszor 180 fokban forgassuk oda-vissza a kilincset. Erre azért van szükség, hogy az anyag a vasalatban egyenletesen szétkenődjön. A célra tökéletesek a barkácsboltokban kapható műszerolajak, sav- és gyantatartalmú tisztítószereket azonban ne használjunk, mert károsítják a korrózióvédelmet szolgáló felületi réteget.

Megérett a cserére

A legkörültekintőbb ápolás és karbantartás ellenére is előfordulhat, hogy ablakaink már nem látják el teljes mértékben funkciójukat. Mikor érdemes megfontolni a nyílászáró cseréjét? Íme néhány gyakori ok az ablakcserére.

Huzatos ablak: Az ablakok nem megfelelő tömítettsége drámaian csökkentheti otthonunk általános hőmérsékletét. Ilyen esetben pedig a fűtési-hűtési rendszernek sokkal nagyobb teljesítménnyel kell működnie, hogy kompenzálja az állandó hőszivárgást, ami rengeteg plusz kiadással járhat. Ha az ablakkerethez tartott zsebkendőt vagy cérnát a beáramló levegő megmozgatja, vagy a tok résein át beszűrődik a fény, akkor biztosak lehetünk benne, hogy már nem megfelelő a szigetelés.

Nehézkes nyitás-csukás: A normál méretű ablakok kezelésének egyszerűnek és könnyednek kell lennie. Ha gondot okoz, extra erőkifejtést kíván a nyitásuk vagy a bezárásuk, valószínűleg eljött az idő a cserére.

Párásodás: Az ablakharmat bizonyos mértékig természetes fizikai jelenség, sőt jó hír, ha az ablakon kívül történik. Ez azt jelenti, hogy ablakok megfelelően működnek, és nem engedik be a nedvességet. Ha azonban pára kerül az üvegtáblák közé, az arra utal, hogy hiányzik a gáz, amely normál esetben kitölti ezt a teret és növeli a hőszigetelést.

Nem jó hangszigetelés: Ha rendszeresen behallatszódnak a külső környezetből érkező zajok, akkor az ablakok valószínűleg nem megfelelően tömítettek, vagy nem jól szerelték be őket. A manapság használt szigetelőüvegek jelentősen csökkenthetik a külső zajt, de különösen forgalmas helyek közelében javasolt a speciális akusztikus üvegek használata.

Látható károsodás: Extrém időjárási körülmények között az ablakprofil sérülhet vagy meggörbülhet. Idővel a szél, a napsütés, az eső vagy a fagy repedéseket, vízkárokat okozhat rajta. Ha a tömítés cseréje vagy a javítás nem oldja meg a problémát, érdemes kicserélni a nyílászárót.

A Deceuninck Elegant termékcsaládjának tagjai a legkiválóbb minőségű anyagokból készülnek, így rendkívül hosszú élettartammal bírnak. Nagyon erősek, nem rothadnak el, és tartják az alakjukat, valamint a nedvesség és a napfény sem károsítja őket. A PVC profilok a legmagasabb hőszigetelési értékkel rendelkeznek a piacon, és minden követelménynek megfelelnek az energiahatékonyság terén. Emellett légmentesek, víz- és szélállók, így biztosítják a kívánt kényelmet, időjárástól függetlenül. Az Elegant ablakok zajszűrés tekintetében is kiemelkedőek: a különböző üvegvastagságok minden körülmények között optimális zajszűrést kínálnak.

Stabil működés mellett technológiai újításokkal lépett szintet a Ganz 2022-ben

Erőteljes növekedést ért el, maximálisan kihasználta a gyártási kapacitásait, valamint megerősítette piaci pozícióját itthon és külföldön egyaránt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2022-ben. Emellett a sikeres kutatásfejlesztési tevékenységének eredményeként bemutatta legújabb – a transzformátorok monitoringján alapuló – technológiai fejlesztését, az Intelligent Solutions-t, amely révén a magyar nehézgépgyártó vállalat jelentősen hozzájárul a villamosenergia-ipar és a transzformátorgyártás piacának zöld fordulatához és fenntartható működéséhez. Hasonlóan intenzív növekedést, és nemzetközi tevékenységének kiszélesítését prognosztizálja 2023-ra is a társaság.
2023. 02. 01. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama szerda reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest: 0,2 százalékkal erősödött az euró és a dollár, 0,1 százalékkal gyengült a svájci frank ellenében.
2023. 02. 01. 08:30
Megosztás:

A fővárosi újépítésű lakások átlagos négyzetméterára átlépte a 1,5 millió forintot

A fővárosban az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára elérte az 1 millió 554 ezer forintot tavaly a negyedik negyedévben, a növekedés üteme ugyanakkor lassult - közölte az Otthon Centrum kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 08:00
Megosztás:

Lengyelországban 76 kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig

Lengyelországban 76 SMR típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig - jelentette be kedden Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.
2023. 02. 01. 07:30
Megosztás:

Közlekedési fennakadásokat, baleseteket okoztak az újabb téli viharok az Egyesült Államok középső részén

Fagyott és ónos eső miatt több ezer légijáratot töröltek kedden az Egyesült Államok középső és déli részén, több államban az iskolák is zárva maradtak.
2023. 02. 01. 07:00
Megosztás:

BKV: a forrás rendelkezésre áll, a bértárgyalások folytatódnak

A BKV munkavállalói a vállalatvezetés döntésének értelmében bérmegállapodás nélkül is emelt összegű januári bért kapnak, a tárgyalások lezárásához szükséges egyeztetések tovább folytatódnak - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:30
Megosztás:

A BME kutatója csaknem 2 millió eurós támogatást nyert az ERC Consolidator Grant pályázatán

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója öt évre csaknem 2 millió eurós (mintegy 778 millió forint) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Consolidator Grant pályázatán - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:00
Megosztás:

BKK: idén is folytatódik az utastájékoztatás megújítása

Idén is folytatják a kiemelt fővárosi csomópontok utastájékoztató elemeinek korszerűsítését, először január végén a Blaha Lujza tér környéki megállók oszlopait újították fel, ahol a korábbiakhoz képest bővebb, informatívabb és korszerűbb táblákkal találkozhatnak az utasok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:30
Megosztás:

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlás

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:00
Megosztás:

Az európaiak az egészségügyre fordítanák a legtöbb helyreállítási forrást

Az európaiak az egészségügy, az energiaellátás, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, valamint a foglalkoztatás területeire fordítanák a legtöbb támogatást a Next Generation EU nevű uniós helyreállítási eszköz keretéből - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből.
2023. 02. 01. 04:30
Megosztás:

Technikai recesszióba került Csehország

A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
2023. 02. 01. 04:00
Megosztás:

Lesz baj! Megszűnhet a TB-finanszírozott fogorvosi ellátás több helyen

Komoly problémával néznek farkasszemet az alapellátásban dolgozó fogorvosok, hiszen a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, mert annak hiányában nagyon sok fogorvos jelenthet csődöt a közeljövőben – nyilatkozta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.
2023. 02. 01. 03:00
Megosztás:

A csornai szerelvénygyártó Farkas Kft. több mint 300 millió forintból növeli hatékonyságát

A csornai székhelyű Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 334,66 millió forintos fejlesztéssel növeli hatékonyságát; a beruházáshoz 234,26 millió forintos, feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programban - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 02:30
Megosztás:

Béremelést követelnek a közszolgálati dolgozók szakszervezetei

Tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek - jelentette be Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett hétfői, közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 02. 01. 02:00
Megosztás:

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart regisztráltak Hargita megyében a 2011-es népszámláláshoz képest

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart írtak össze tavaly Hargita megyében a 2011-es cenzushoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya Románia "legmagyarabb" megyéjében - derült ki a román statisztikai intézet keddi közleményéből, amelyben területi bontásban közölt ideiglenes adatokat a tavalyi népszámlálásról.
2023. 02. 01. 01:30
Megosztás:

NAV: igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2023. 02. 01. 01:00
Megosztás:

Duna House: az idei év a felújításokról szólhat

A megugró energiaköltségek miatt az idei év a felújítások éve lehet az ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség - írta a Duna House az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden.
2023. 02. 01. 00:01
Megosztás:

Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium

Belgium kedden éjfélkor, 40 év után végleg leállítja a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját - jelentette a Le Soir című francia nyelvű belga napilap kedden.
2023. 01. 31. 23:30
Megosztás:

A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva nőtt az euróövezeti GDP

A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.
2023. 01. 31. 23:00
Megosztás:

Jelentősen verte a várakozásokat az UniCredit

Az UniCredit 2,46 milliárd eurós adózott eredménnyel zárta a negyedik negyedévet, messze felülmúlva az 1,03 milliárd eurós várakozást - olvashatjuk az ERSTE hazai elemzői anyagában.
2023. 01. 31. 22:30
Megosztás: