Így tedd a nyaralódat biztonságossá a télre

A koronavírus járvány miatt az elmúlt években sokan vásároltak nyaralót, hogy kiszabaduljanak a kényszerű szobafogságból. Az új tulajdonosok egy része jelentős értéknövelő beruházásokkal tette komfortosabbá, alakította át második vagy akár első számú, télen is lakható otthonná a frissen megszerzett vidéki ingatlant. A nyaralótulajdonosok másik csoportja viszont továbbra is csak az üdülési szezonban, pihenésre használja a hétvégi házát, amit ősszel bezár. A Groupama Biztosító és az OTP Bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ideje felkészíteni ezeket az ingatlanokat a hűvösebb időjárásra, akár laknak bennük, akár üresen állnak télen.

Így tedd a nyaralódat biztonságossá a télre

Tavaly is látványos áremelkedést könyvelhettek el a nyaralóövezetek a Balatontól egészen a Tisza-tó partjáig, aminek következtében Somogy megyében 2021-ben már 520 ezer Ft/m2 volt a lakóingatlanok átlagára. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az áremelkedés oka egyrészt, hogy az üdülőövezetek kedvelt célpontjai lettek a befektetőknek, másrészt hogy a fővárosi, városi agglomerációk helyett a kiköltözők nagy számban választottak új otthonként inkább nyaralókat.

A felkészülést, ami a keresletbővülés hatására feltételezhetően még több nyaralótulajdonost érint, érdemes már most megkezdeni. Azoknak, akik jelentős beruházásokkal tették értékesebbé az ingatlanukat, ajánlott átgondolniuk, hogy az épületre, ingóságaikra kötött biztosításuk milyen káreseményekre és mekkora fedezetet nyújt. Most még bőven van idő a szükséges szerződésmódosítások elvégzésére. A felkészülés a hideg időszakra azoknak is fontos, akik a nyaralójukban telelnek, és azoknak is, akik ősszel lezárják az ingatlant.

„A biztonság a legfontosabb szempont. Az első fontos teendő a kéményellenőrzés, a fűtőberendezések és égéstermék elvezetők átvizsgálása. Ha még nincs, hasznos lehet egy szén-monoxidérzékelő beszerzése is. Az elővigyázatosság indokolt, a statisztikák szerint minden hatodik lakástüzet a nem megfelelően kitisztított kémények okozzák Magyarországon. Ezen kívül érdemes az épületek külső karbantartására is figyelni, mert a károk szempontjából sok biztosítási esemény történik ennek elmulasztása miatt, például elmozdult cserepek miatti ázás. Tapasztalataink szerint ügyfeleink egyre tudatosabbak a biztosításkötés területén. Az OTP Bank Balaton környéki fiókjaiban jelentősen nőtt a lakásbiztosítási termékek iránti érdeklődés” – mondja Budai József, az OTP Bank Bankbiztosítási Főosztályvezetője.

A nyaralókat, hétvégi házakat ért károk leggyakoribb oka, hogy tulajdonosaik nem készítik fel az épületeket a szezonzárást követő hűvösebb időszakra, amiben a feledékenység, a nemtörődömség is komoly szerepet játszik. Így nem árt, ha listát készítünk a teendőkről, és pontról pontra haladva elvégezzük a szükséges feladatokat. Az üresen hagyott ingatlanokban el kell zárni a víz- és gázvezetékeket, illetve ajánlott lekapcsolni az áramot. Éjszaka, amikor a hőmérséklet fagypont alá csökken, egy-egy vezeték megrepedése százezres kiadást is okozhat, ebben az esetben a felelősség mellett a helyreállítás költsége is a tulajdonost terheli. Ha az ingatlanhoz kert is tartozik, akkor fontos a vízóra és a kerti vízrendszer fagymentesítése, ha van medence, akkor azt is téliesíteni kell.  A második legtöbb magyarországi lakásbiztosítást kezelő Groupama Biztosító össze is állított egy feladatlistát a legfontosabb teendőkről:

5 tipp a kármegelőzésre:

1. Áramtalanítsuk az épületet!
2. Zárjuk el a vizet és a gázt!
3. Ha aknában vagy nem szigetelt helyiségben van a vízóra, akkor lehetőség szerint valamilyen hőszigetelő anyaggal burkoljuk, csomagoljuk be.
4. Gondoskodjunk a vízelvezető csatornák (eresz, árok) tisztaságáról, akadálymentesítéséről!
5. A hó komoly gondokat okozhat, ellenőrizzük a tetőt, a héjazatot, hogy elkerüljük a beázást!

„Sok múlik a gondosságunkon a betörések megakadályozásában is, mert a jó állapotban lévő, nem állandóan lakott épületek és kint hagyott tárgyak vonzzák a betörőket. Érdemes megkérni a környéken élő szomszédokat, hogy nézzenek rá a nyaralóra legalább kétnaponta, illetve a nagyobb viharok, esőzések után, de mi is megtehetünk néhány óvintézkedést” – javasolja Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője.

5 tipp a betörések megelőzésére:

1. Ajtókra, alacsonyabban fekvő ablakokra szereljünk biztonsági rácsot!
2. Alkalmazzunk riasztóberendezéseket!
3. Szereljünk fel mozgásérzékelő lámpákat, amelyek elbizonytalaníthatják a betörőket!
4. Zárjuk be a kerti szerszámokat és bútorokat!
5. Ritkítsuk meg a növényzetet!

A tél közeledtével sokan aggódnak az elszálló energiaárak, a rezsiköltségek miatt. Az OTP Bank és a Groupama Biztosító szakértői ezért 11. pontként azt tanácsolják, hogy érdemes felírni a fogyasztásmérők aktuális óraállását, majd kis idő múlva ismét ellenőrizni, hogy változott-e. Ha nem volt fogyasztás, és mégis megmozdult a mutató, akkor hiba lehet a rendszerben, amit minél előbb fel kell tárni, el kell hárítani.

Gyorsult az infláció Olaszországban

Olaszországban az előzetes becslés alapján közölt 1,3 százalék helyett 1,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban éves összevetésben a februári 0,8 százalékos emelkedést követően - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat kedden végleges adatként.
2024. 04. 16. 23:00
Megosztás:

A vagyonkezelés segítette a Morgan Stanley eredményeit

A bank ma tőzsdenyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését. A bevétel 15,14 milliárd dollár lett, ami felülmúlta a 14,46 milliárdos konszenzust.
2024. 04. 16. 22:30
Megosztás:

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.
2024. 04. 16. 22:30
Megosztás:

Fő prioritásaink egyike lesz az uniós kardiovaszkuláris program kidolgozása

A magyar EU-elnökség egyik prioritása lesz az európai uniós kardiovaszkuláris program, stratégia kidolgozása - közölte az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn Debrecenben.
2024. 04. 16. 22:00
Megosztás:

Így emelkedtek a lakbérek márciusban

Tovább emelkedtek márciusban a lakbérek: az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőttek országosan és 1,8 százalékkal Budapesten - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.
2024. 04. 16. 21:30
Megosztás:

Para van!? Tényleg nekimegy Izrael Iránnak?

Tényleg ezért esnek a tőzsdék? Ha az EURUSD, az EURPLN, az EURHUF árfolyamot vagy éppen a VIX indexet nézzük, akkor a válasz igen. De nem lehet, hogy más áll e mögött?
2024. 04. 16. 21:00
Megosztás:

Gyengült kedden a forint

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 04. 16. 20:30
Megosztás:

Nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete februárban

Februárban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 04. 16. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 16. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

A főbb európai értékpapírpiacok gyenge kezdés után nagy, másfél százalék körüli veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést.
2024. 04. 16. 19:00
Megosztás:

Emiatt esett ma a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1978,87 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, 65 428,99 ponton zárt kedden.
2024. 04. 16. 18:30
Megosztás:

A vártnál többen váltottak lakásbiztosítást

A márciusi lakásbiztosítási kampányban a vártnál többen kötöttek új biztosítást, illetve változtatták meg korábbi szerződésüket régi biztosítójuknál, csaknem félmillió új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, illetve kötöttek újra az ügyfelek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 04. 16. 18:00
Megosztás:

Gyorsult Kínában a GDP növekedése az idei első negyedévben

Gyorsult Kína gazdasági növekedése az idei első negyedévben éves és negyedéves összevetésben a kedden ismertetett hivatalos adatok szerint.
2024. 04. 16. 17:30
Megosztás:

Csökkent a svéd Ericsson bevétele

Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
2024. 04. 16. 17:00
Megosztás:

Megugrott az első lakást vásárlók aránya a fővárosban

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024. első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai szerint - jelentette keddi elemzésében az ingatlanközvetítő.
2024. 04. 16. 16:30
Megosztás:

Felülmúlta a várakozásokat a lakásbiztosítási kampány

Felülmúlta a várakozásokat a márciusi lakásbiztosítási kampány, az előzetes adatok szerint összesen több mint 461 ezer új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, illetve kötöttek újra az ügyfelek - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn, a tárca és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közös budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 16. 16:00
Megosztás:

Márciusban emelkedtek a nagykereskedelmi árak Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak havi szinten nőttek, éves összevetésben csökkentek a kedden közölt hivatalos adatok szerint.
2024. 04. 16. 15:30
Megosztás:

Több oldalú támogatást kapnak a 30 év alattiak

A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Tv2 Mokka című műsorában kedden reggel.
2024. 04. 16. 15:00
Megosztás:

Rég nem látott mélypontra csökkent a hálózati áramfogyasztás Romániában

Történelmi mélypontra csökkent az áramfogyasztás Romániában - írta az economedia.ro a Transelectrica adatai alapján.
2024. 04. 16. 14:30
Megosztás:

Kínában lelombozó volt a március

Kínában csalódást keltő márciusi kiskereskedelmi és ipari termelési adatok láttak napvilágot kedden, miközben az elemzők által várt szintre csökkent a munkanélküliség a múlt hónapban.
2024. 04. 16. 14:00
Megosztás: