III. MMSZ Műanyagipari Konferencia: A körforgásos gazdaság

Az Energiaügyi Minisztérium, MOL-MOHU Zrt. és a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő Zrt. vezetőivel várja a III. MMSZ Műanyagipari Konferencia az érdeklődőket a HUNGEXPO-n május 8-án. Az előadók olyan izgalmas témákat járnak körbe, mint a körforgásos gazdaság, a műanyag-másodnyersanyagok és a környezeti fenntarthatóság. Az előadók között lesz Bűdy László, a myCEPPI Kft. igazgatója is, aki a polimerek piacába enged betekintést.

III. MMSZ Műanyagipari Konferencia: A körforgásos gazdaság

Idén május 7-10. között rendezik meg az IPAR NAPJAI Nemzetközi ipari szakkiállítást. A jelentős rendezvén ad otthont idén is az MMSZ Műanyagipari Konferenciának, amelyet május 8-án látogathatnak meg a műanyagipar iránt érdeklődők. Az MMSZ rendezvényének látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Körforgásos gazdaság, műanyagipari helyzetkép

A konferencia első előadását az Energiaügyi Minisztérium tartja, témája a körforgásos gazdaság vagy körkörös gazdaság koncepciója lesz, amely a fenntartható fejlődés része. Lényege az, hogy a termékek életciklusát minél jobban meghosszabbítsák a minél kisebb új anyag- és energiaráfordítással. A megoldást az jelentheti, hogy az elhasználódott terméket, ahelyett hogy megsemmisítenék, újrahasznosítják. Ennek a folyamatnak a többszöri ismétlése adja a körforgásos gazdaság lényegét.

Műanyag-másodnyersanyagok és fenntarthatóság

A körforgásos gazdaság után Runtág Tivadar, a MOL-MOHU Zrt. operatív igazgatója fog beszélni az aktualitásokról, műanyag-másodnyersanyagokról, EPR-ről. MOL évekkel ezelőtt beszállt a nemzetközi műanyag újrahasznosítási üzletbe. Egyre nagyobb az újrafeldolgozott műanyagok iránti kereslet, a MOL pedig elkötelezett az újrahasznosítás és a fenntarthatóság mellett. Céljuk, hogy vezető szerepet töltsenek be az újrahasznosítás terén Közép-Kelet Európában.

A műanyagok után továbbra is a fenntarthatóságé lesz a főszerep. Török József, a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója tart előadást arról, hogy milyen szerepe van a tőkebefektetésnek a környezeti fenntarthatóságban. Az alapítvány fontosnak tartja a klímavédelemmel kapcsolatos szemléletformálást és a fenntarthatósági kezdeményezések támogatását. Felkarolnak minden olyan kezdeményezést, amely a természeti értékeink nagyszerűségét hirdeti.

A polimerek szakértője zárja a konferenciát

A III. MMSZ Műanyagipari Konferencia utolsó előadása a polimerek világába kalauzolja el a látogatókat. Az árak, trendek alakulásáról a polimerek piacán fog beszélni Bűdy László, a myCEPPI Kft. igazgatója, MMSZ elnökségi tagja. A myCEPPI az egyetlen kifejezetten közép-európai fókuszú polimerpiaci elemzőcég. Részletes, megbízható forrásból származó és értékes iparági árinformációkkal, valamint a piaci trendek elemzésével és előrejelzésével foglalkoznak. Hetente adják közzé a népszerű polimer árriportukat, ami rengeteg hasznos információt tartalmaz az ipari szereplőknek.

A konferenciára az alábbi linken lehet regisztrálni: https://forms.gle/A65eBUNsYFAyjhtG9

Emellett a kiállításra is külön kell regisztrálni, amely szintén díjtalan: www.iparnapjai.hu/polimerek

A részletes program

12.30-13.00 Érkezés, regisztráció a konferenciára

Kiváló szakemberek és a magyar műanyagipar jeles képviselői az alábbi témakörökben adnak elő,
(program szervezés alatt, változtatás joga fenntartva):

13.00-13.40   Körforgásos gazdaság, műanyagipari helyzetkép

Energiaügyi Minisztérium, (utána kérdések-válaszok)
(az előadó felkérése folyamatban)

13.50-14.30 Aktualitások, műanyag-másodnyersanyagok, EPR

Runtág Tivadar, a MOL-MOHU Zrt. operatív igazgatója
(utána kérdések-válaszok)

14.30-14.45 Kávészünet

14.45-15.15 Tőkebefektetés a környezeti fenntarthatóságban

Török József, a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója

15.15-15.40 Árak, trendek a polimerek piacán

Bűdy László, a myCEPPI Kft. igazgatója, MMSZ elnökségi tag
(utána kérdések-válaszok)

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás:

Tüntetést tartanak jövő héten a cseh gazdák

Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.
2024. 05. 19. 21:00
Megosztás:

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és inkluzív gazdasági növekedést az egész országban, ezzel magasabb versenyképességet és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - írta pénteki közleményében az NGM.
2024. 05. 19. 20:00
Megosztás:

Intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték - mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást.
2024. 05. 19. 19:00
Megosztás:

Ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma a második aukcióra

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 05. 19. 18:00
Megosztás:

Össze kell fognunk természeti értékeink védelméért

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.
2024. 05. 19. 17:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Svájcban az első negyedévben

Az első negyedévben csökkent Svájc ipari termelése éves összevetésben - közölte a svájci szövetségi statisztikai hivatal, a Schweizer Bundesamt für Statistik (BFS) pénteken.
2024. 05. 19. 16:00
Megosztás:

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás:

2,4 százalékon maradt az euróövezeti infláció

Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 05. 19. 14:00
Megosztás:

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben, 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Adózás utáni eredménye 1,48 milliárd forint lett, 70 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest - közölte a vállalat pénteken.
2024. 05. 19. 13:00
Megosztás:

Manikűr otthon? Miért ne?

Szereted, ha a manikűröd mindig csodálatos? Már annyiszor ültél a manikűrösnél, hogy pontosan tudod, mit hogyan kell csinálni? Ráadásul a családtagjaid is folyton gyönyörködnek a körmöd legújabb színeiben? Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy kipróbáld otthon a gél lakkot, akkor a gél lakkot is tartalmazó szetteket neked találták ki. 
2024. 05. 19. 12:00
Megosztás: