Ilyen gyakran indokolt a fogorvos látogatása

Az egészséges fogak érdekében, nem árt rendszeresen fogászati kezelésre járni. Ahhoz ugyanis, hogy a fogak sokáig megőrizzék az állapotukat, legalább évente két alkalommal érdemes ellátogatni egy fogászati rendelőbe. Nem jó módszer megvárni, amíg fájdalom jelentkezik, hiszen akkor már sokkal nagyobb az esélye annak, hogy elveszítjük a sérült fogat.

Ilyen gyakran indokolt a fogorvos látogatása

A fogászati rendelő felkeresése tehát mindenképpen legyen rutinszerű, így nagyobb eséllyel előzhetjük meg a problémákat.

Milyen gyakran érdemes fogorvoshoz menni?

Az esetek többségében megvárjuk, amíg fájdalom jelentkezik, ez azonban már előrehaladott fogkárosodást jelent. Ha a szájüreget évente két alkalommal megvizsgálja a szakember, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem maradnak rejtett problémák, mondta el Dr. Farkas Mariann, a Fehér Dental – fogorvos Budapest oldal rendelőjétől. A gyulladások ugyanis időzített bombaként működnek, egyik napról a másikra érezhetünk akkora fájdalmat, amit már csak a fog eltávolításával lehet enyhíteni.

Az eszközök segítségével az orvos még a legapróbb tüneteket is feltárja, így időben fényt deríthet a fogközi kezdeti szuvasodására, valamint a fogkő okozta ínygyulladásra. A felmérések szerint az emberek nagy része azonban csak 5-6 évente jár el fogorvoshoz, csak akkor, ha már nem bírja tovább a fájdalmat, ez pedig egy igen rossz szokás hazánkban. Érdemes a rendszeres ellenőrzésre már a gyerekeket, egészen fiatal korban is szoktatni.

Miért fontos, hogy rendszeresen járjunk fogorvoshoz?

Ahhoz, hogy hosszú távon megőrizhessük a fogak rágóképességét, elengedhetetlen a fogak jó csontállománya. Ezt sok minden veszélybe sodorhatja, nemcsak akkor, ha nem megyünk rendszeresen fogászatra, hanem akkor is, ha nem a megfelelő ételeket esszük és nem jól mosunk fogat.

Másik veszélyforrás az elhanyagolt szuvasodás, ami idővel tovaterjed és nem áll meg. Minél tovább halogatjuk a fogorvos meglátogatását, annál nagyobb az esélye a maradandó károsodásnak. A szuvasodás sokszor a fogat tartó szövetekre és a gyökérre is átterjed, ami kezeletlen esetben fertőzést okoz, érinti a csontot, ami aztán elpusztul, így fogvesztést okoz.

Nagy gond lehet még a fogkő tartós jelenléte, amely a fogzománc gyengülését eredményezheti. Ami így nem képes ellátni a védőfunkcióját, ennek hatására a fog szuvasodni kezd. Ha pedig a baktériumok tartósan jelen vannak, akkor a fog szöveteit, valamint a csontot is veszélybe sodorja. Amennyiben tehát nem történik meg a helyreállító kezelés, abban az esetben nagy valószínűséggel elveszíthetjük a fogunkat. Fogfehérítés esetén is ezzel kezdi a szakember.

Mi történik egy fogászati kezelés során?

Ha valaki rendszeresen eljár a félévente szükséges szűrővizsgálatokra, akkor tisztában van vele, hogy mi történik a rendelőben. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi a fogakat, a nyálkahártyát, az ínyt, valamint a nyelv állapotát. Ezzel képet kap arról, hogy milyen rejtett elváltozások vannak a szájüregben, aminek köszönhetően megelőzhető a probléma továbbterjedése, az esetleges szövődmények kialakulása.

A rutineljárás tehát arra van, hogy fájdalommentes kezeléssel a szakember helyrehozhasson egy olyan apróbb gondot, ami később akár nagyobb veszélyt is jelenthet a fogakra.

A konzultáció további előnye még, hogy a fogorvos tanácsot adhat azzal kapcsolatban, hogyan ápoljuk jobban a fogainkat, így kevesebb esélyt adva a gyulladások kialakulásának.

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvák megsegítésére a Nemzeti Múzeumban

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvákat segítő Regőczi Alapítvány javára csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2022. 12. 02. 00:30
Megosztás:

Ezek a világ két legdrágább városai

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön ismertetett éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).
2022. 12. 02. 00:05
Megosztás:

Nemzetközi piacra viszi a Roszatom a Logos orosz ipari szoftvert

A Roszatom az általa fejlesztett Logos matematikai modellező és mérnöki elemző szoftver 2023-ban kilép a nemzetközi piacra. A Logos fejlesztői szerint termékük versenyképes szereplője lesz a számítógépes mérnöki tervezés (CAE) globális piacának.
2022. 12. 01. 23:30
Megosztás:

Új hiányszakma a kutatás-fejlesztésben: kevés a hazai fizikus-mérnök szakember

A fenntartható energia, a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia csak néhány a jövőnk gazdasági és társadalmi fejlődését meghatározó területek közül, amelyek elképzelhetetlenek a mérnöki és fizikusi tudást ötvöző technológiák nélkül. Hazánkban a kutatás-fejlesztést meghatározóan a vállalati szektor végzi, és a projektek sikerét a globális piaci igények befolyásolják. A hazai munkaerőpiacról azonban nagy számban hiányoznak azok a szakemberek, akik mindennapi munkájuk során a fizikusi és mérnöki szaktudás képesek ötvözni.
2022. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Továbbra is félgőzzel megy a Dunai Finomító 

Nő a nyomás a kormányon, hogy az üzemanyag árak befagyasztásának eltörlésével enyhítse az üzemanyagpiacon tapasztalható feszültséget, mivel egyre jelentősebb a hiány országszerte. 
2022. 12. 01. 22:30
Megosztás:

A kisebb kamatemelések hírére emelkedik a nyersolaj ára 

A WTI 80,4, a Brent pedig 86,5 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a februári leszállításra, míg az azonnali Ural árjegyzés 66,5 dollár volt. 
2022. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Lassul a Salesforce növekedése, lemondott a társ-vezérigazgató 

Tegnap piaczárás után tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Salesforce.
2022. 12. 01. 21:30
Megosztás:

Powell varázs-szavaira ugrottak az USA tőzsdék - noooormális?!

Elég heves reakcióval válaszoltak az amerikai börzék Powell tegnapi beszédére, amelyben gyakorlatilag megerősítette az eddig gondoltakat.
2022. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

A forint gyengült az euróhoz, a frankhoz és a dollárhoz viszonyítva is csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 12. 01. 20:30
Megosztás:

Piacra lépett az ORLEN Magyarországon

A Grupa LOTOS csoport akvizícióját véglegesítő korrekciós intézkedéseket, valamint a MOL-csoporttal a töltőállomások egy részének átvételéről kötött megállapodást követően az ORLEN-csoport piacra lépett Magyarországon. Az ORLEN a jövőben összesen 143 hazai töltőállomást vesz át. Ebből 79 már most az ORLEN-csoport tulajdonába került, ezek jelenleg LUKOIL márkanév alatt üzemelnek. A teljes arculatváltás várhatóan jövő év márciusáig valósul meg, ennek során a töltőállomások az ORLEN arculati szabványainak és a vállalatcsoport piros-fehér színű dizájnjának megfelelő külsőt kapnak. A fennmaradó 64 töltőállomás átvételére és átnevezésére 2024 közepéig fokozatosan kerül sor. Eközben az ORLEN-csoport Szlovákiában 39 töltőállomást vesz át a MOL-csoporttól, így a vállalat a szomszédos országban összesen 91 töltőállomást fog üzemeltetni 2023-ban. Az ORLEN így mindkét piacon a négy legnagyobb szereplő egyikévé válik.
2022. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék.
2022. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pozitív zárás a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
2022. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Meggyes sört hívott vissza az Auchan

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Szeptemberben 745 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

Szeptemberben az export euróban számolt értéke 29,0, az importé 35,1 százalékkal nőtt, az egyenleg 663 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz viszonyítva és 745 millió euró deficitet mutatott - ismertette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az áruforgalmi hiány 93 millió euróval nagyobb a első becslésben közöltnél.
2022. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

Novemberben a korábbinál lassabb mértékben, de tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye, immár sorban az ötödik hónapja a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2022. 12. 01. 17:00
Megosztás:

Kiugróan nőtt a kínálat, jobb helyzetben az aktív vevők a lakáspiacon

Nőtt a használt lakóingatlanok friss kínálata idén novemberben a tavaly novemberben feladott ingatlanhirdetésekhez képest. Bár országos szinten 2 százalékos bővülés történt, több megyében, köztük Fejérben, Bács-Kiskunban, Komárom-Esztergomban 35-41 százalékos növekedés következett be. Ez pedig a vevőket egyre jobb helyzetbe hozza. A kínálatbővüléssel párhuzamosan a kereslet csökken, országos szinten több mint 40 százalékkal maradt el a tavaly novemberitől.
2022. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Mi történt a magyar tőzsdén novemberben? - tőzsdei összefoglaló

Erős hónapon van túl a Budapesti Értéktőzsde; a BÉT első számú indexe, a BUX index 45 984,2 ponton zárt, amely októberhez képest szignifikáns, 12 százalékos növekedést jelent. A részvénypiac összforgalma elérte a 249 milliárd forintot, amely átlagosan 11,9 milliárd forint napi forgalomnak felel meg. A hazai blue chipek körében, 163 milliárd forinttal, az OTP Bank papírjaival folyt legmagasabb értékben a kereskedés, a 43 milliárd forintot elérő Richter, és az 34,5 milliárd forint forgalmú MOL előtt. A befektetési szolgáltatók közül a Wood & Company került az élre, míg a második helyet a Concorde, a harmadikat az Erste Bank szerezte meg. A november események tekintetében is mozgalmasnak bizonyult, az év legkiemelkedőbb hazai tőkepiaci eseménye, a BÉT50 konferencia mellett három kereskedésindító csengetésre – Vienna Insurance Group, Magyar Telekom, ASTRASUN – is sor került.
2022. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Ügyvédi munkadíj - Ki fizeti a pernyertes ügyvédjét?

Aki még soha nem pereskedett, az talán magától értetődőnek veszi, hogy a pernyertes fél perköltségeit a pervesztes fizeti. Egy per lezárása után a pernyertes mégis könnyen azzal szembesülhet, hogy a győzelme bizony pürrhoszi volt, és komoly költségei maradnak térítés nélkül. Milyen hatásai vannak a jelenségnek az üzleti életre, és hogyan kezeljük ennek kockázatait? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője osztja meg tapasztalatait.
2022. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Facebook-oldalán.
2022. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Váratlanul nagyot csökkent októberben a német kiskereskedelmi forgalom

Októberben a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent, az előző havihoz képest az idei legnagyobb esést szenvedte el a kiskereskedelmi forgalom Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:30
Megosztás: