Ingatlanosok mégse kíméljenek!

Kellemetlen történetek, sztereotípiák, ellenszenv, avagy „Ingatlanosok, kíméljenek!”. A legtöbben, persze nem alaptalanul ma is így viszonyulnak az ingatlanértékesítőkhöz, bizalmatlanok az ingatlanos szakmával, ingatlanirodákkal szemben.

Ingatlanosok mégse kíméljenek!

Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője, a belvárosi ingatlanok specialistája is gyakran találkozik ezzel az előítélettel.

„Valóban még mindig sokan vannak, akik szeretnék megúszni, hogy bármikor is szóba kelljen állniuk egy ingatlanos kollégával, pedig fontos lenne, hogy észrevegyék, hogy az igazán profi értékesítő mindig az ő érdeküket képviseli. Egy jó ingatlanszakértő Igyekszik magas szintű szolgáltatást nyújtani és nem utolsósorban megkönnyíti az eladási folyamatot. Ezért is szedtünk csokorba néhány egyszerű, gyakorlatias tanácsot, amellyel talán eloszlathatunk néhány tévhitet, és könnyebbé tehetjük az eligazodást.”

Hogyan válasszunk ingatlanos céget?

A legfontosabb, hogy törekedjünk nagyobb, ismert hálózatot választani, amely leinformálható, stabil hátterű. Kis kutatással pedig azonnal véleményeket találunk a munkájukról. Meríthetünk tapasztalatot az ismerőseink köréből, de akár az internetes értékelések is segíthetnek a döntésünk meghozatalában. A mai világban már egy kis talpraesettséggel akár 10-15 perc alatt is teljesen jól le lehet monitorozni egy-egy céget. Mivel a legtöbb ember számára egy ingatlan adás-vétel az életük egyik legkomolyabb tranzakciója, ezért fontos, hogy kellő körültekintéssel válasszanak együttműködő partnert az értékesítéshez.

Kivel működjünk együtt?

Ez az értékesítési folyamat legfőbb kérdése. Mindig az első benyomás a legfontosabb. Döntéseinket gyakran befolyásolhatja egy arc, egy mosoly, akár egy megnyerő hang is. Jegyezzük meg, ingatlanossal nem kötelező együtt dolgozni, éppen ezért, ha erre adjuk a fejünket, bátran éljünk a választás jogával!

Igyekezzünk olyan partnert választani, akivel a benyomásaink alapján hatékonyan, kellemesen tudunk dolgozni az értékesítési folyamat során. A legtöbb hálózat weboldalán fotókkal, sőt akár referenciákkal ellátott értékesítői profilokat találhatunk. Akár egy-egy Google kereséssel is utánanézhetünk az ingatlanosnak.

Érdemes megfigyelni, mennyi és milyen ingatlanok képezik az adott értékesítő portfolióját, hiszen ez is képet adhat a munkájáról. Ingatlanfotók, ingatlanleírások szövegezései is gyakran tökéletesen le tudják festeni számunkra az illető munkájának minőségét.

Találkozzunk személyesen!

Ha magánhirdetésünk alapján megkeres egy értékesítő, bátran találkozzunk, mérjük fel a lehetőségeket, kondíciókat. És úgy alakul, hogynem szimpatikus az ingatlanos vagy a szerződéstervezet, nem kell együttműködnünk, ez csupán egy lehetőség, nem kötelesség.

Szerződjünk, de okosan!

A Central Home álláspontja továbbra is az, hogy óvakodjanak az eladók a kizárólagosságon alapuló szerződésektől. Mindig hagyjunk időt magunknak a szerződés alapos átolvasására, sőt a tervezetet akár nézessük meg jogi ügyekben jártas személlyel is. Csak olyan szerződést írjunk alá, amellyel azonosulni tudunk, úgy látjuk és érezzük, a mi érdekünket szolgálja teljes mértékben. A Central Home esetében az értékesítők ezeket a kizárólagos szerződéseket nem is nagyon erőltetik, inkább az „élni és élni hagyni” elvet vallják az értékesítési folyamatok során. Legyen mozgástere az eladónak is akár önállóan vevőt találni és értékesíteni, hiszen a legfontosabb mégiscsak az, hogy az ingatlan sikeresen gazdát cseréljen, az ügyfél pedig maradéktalanul elégedett legyen, ezáltal egy win-win szituáció alakuljon ki.

Miért jó nekünk ingatlanossal dolgozni?

Egy értékesítési folyamat nem egy vagy két nap. Ahogyan a mosógépünket sem mi szereljük (optimális esetben), úgy az értékesítési folyamatokat is jobb képzett szakemberekre bízni. Egy profi értékesítő rendelkezik alapos helyismerettel (sokszer előfordulhat, hogy a szomszéd lakását is ő adta el pár hónapja), segít az ideális árazásban, ismeri a piaci dinamikákat, aktív vevőcsoportokat és azok igényeit ezáltal a kapcsolati rendszerének köszönhetően napokon belül kompetens érdeklődőket tud prezentálni az eladók felé. Időt, energiát spórol, hiszen nem nálunk csörög a telefon és nem nekünk kell 1 napon belül akár húsz alkalommal is megismételnünk, hogy „nem, nincs lift az épületben, de a hirdetésben is pontosan ez szerepelt”. Tapasztalatai alapján felméri a vevőjelölteket, van-e tényleges vételi szándékuk, vagy csupán megszokott, kellemes szombat délutáni programjuk más lakásaiba bemenni, szétnézni. A vevőkkel való kommunikáció is külön műfaj, ezért jó, ha van egy közvetítő a felek között.

Ingatlanossal nem kötelező együtt dolgozni, de nagyon megkönnyíthet és gyorsíthat egy-egy tranzakciót, sok fejfájást megspórolhat az eladók számára, ezért bátran éljünk a választás jogával.

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Facebook-oldalán.
2022. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Váratlanul nagyot csökkent októberben a német kiskereskedelmi forgalom

Októberben a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent, az előző havihoz képest az idei legnagyobb esést szenvedte el a kiskereskedelmi forgalom Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Duplájára nőtt az idén nyáron a légi utasforgalom Németországban

Az idén nyáron duplájára nőtt a légi utasforgalom Németországban az előző évihez képest, de még mindig elmarad a pandémia előtti szinttől a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Hidrogén meghajtású zéró-emissziós hajtóművet és kiszolgáló létesítményeket fejleszt az Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus a szerdán zajló Airbus Summit rendezvényen. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott Airbus A380-as óriásgép segítségével, amelyet most alakítanak át ZEROe demonstrátorrá, hogy képes legyen folyékony hidrogén szállítására és az új hajtómű fogadására.
2022. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Az energiaintenzív vasúti árufuvarozás továbbra is kimarad a mentőcsomagokból - azonnali lépéseket sürgetnek a vállalkozó vasúti társaságok

A szeptember végén bejelentett kormányzati segítség eddig még nem érkezett meg a vasúti árufuvarozási szektor terheinek könnyítése érdekében, emiatt fokozódik a bizonytalanság és aggodalom a vállalkozó vasúti társaságoknál, akik 2022-ben 24 milliárd forint többletköltséget kell elszenvedjenek a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt. Minden energiaintenzív támogatási programból eddig kimaradt a vasút, pedig lenne lehetőség a vállalkozó vasúti társaságok megsegítésére. A vállalkozó vasúti társaságokat is képviselő HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület a lehető leghamarabb párbeszédet kíván kezdeményezni a közlekedésért felelős tárca új vezetőjével Lázár János miniszter úrral a megnyugtató megoldások megtalálása érdekében.
2022. 12. 01. 12:30
Megosztás:

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.
2022. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Az ESG kötelező, krízisálló és értéket teremt– derült ki a CBRE ESG konferenciáján

Az ESG-vel kapcsolatos kérdéseknek szentelte a CBRE legutóbbi szakmai konferenciáját. Ahogy a témaindító előadásokon is elhangzott, az üzleti életben a fenntarthatóság túlmutat az önkéntes kezdeményezéseken, és már nem megkerülhető. A tágabban vett gazdaság és a kereskedelmi-ingatlanpiac szereplői egy olyan mérhető és átlátható rendszer kialakításának küszöbén állnak, melyet egységesen kell követnie a vállalatoknak.
2022. 12. 01. 11:00
Megosztás:

A többség továbbra sem a karácsonyfán fog spórolni

A kereskedők és szakmai szövetségek által előrejelzett idei 10-15 százalékos áremelkedés ellenére a vevők továbbra sem a fenyőfán terveznek spórolni. 41 százalék azok aránya, akik 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezik beszerezni a karácsonyfát, a vásárlók 60 százaléka pedig a legdrágább fenyőfaj, a nordmann fenyő iránt érdeklődik - derül ki Agroinform.hu múlt heti felméréséből.
2022. 12. 01. 10:30
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon, folytatva az előző napi erősödést.
2022. 12. 01. 10:06
Megosztás:

Mérsékeltebb növekedést mutat a novemberi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,7 az októberi 56,4 után, vagyis azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2022. 12. 01. 09:30
Megosztás:

Az elmúlt évek történései felnyitották a magyarok szemét

Változóban van a magyarok megtakarításhoz való viszonya egy friss felmérés szerint. Ez alapján majdnem kétharmaduk szerint a nehéz gazdasági helyzetben is lényeges, hogy megtakarítsanak. Emellett tavalyhoz képest nőtt az előre tervezők aránya és megtakarítással is egyre többen rendelkeznek. A közép- és hosszabb távú megtakarítási célok elérésében segíthet a Tartós Befektetési Értékszámla nyitása vagy meghosszabbítása, amivel adómentesség vagy kedvezményes adózás is elérhető.
2022. 12. 01. 08:30
Megosztás:

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban - közölte a pénzintézet szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 07:30
Megosztás:

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat - tájékoztatta az adóhatóság az MTI-t szerdán.
2022. 12. 01. 07:00
Megosztás:

Lezárult a Mol lengyelországi töltőállomás vásárlása

A Mol sikeresen lezárta a PKN Orlennel és a Grupa Lotos-szal kötött megállapodást, ezzel több mint 410 lengyelországi töltőállomást vásárolt a 2022. január 12-én tett bejelentéseknek megfelelően - közölte a Mol szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2022. 12. 01. 06:30
Megosztás:

Füstpróbák lesznek az M3-as metró középső szakaszán

Az utolsó füstpróbák lesznek szombat-vasárnap 8-19 óra, illetve jövő csütörtökön 23 óra és pénteken 3 óra között az M3-as metró átadásra váró szakaszán a Deák téri és a Felszabadulás téri állomásokon - tudatta a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. illetékes igazgatósága közleményben szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 06:00
Megosztás:

Fidelitas: Karácsony még mindig nem számolt el az Amerikából kapott százmilliókkal

Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem számolt el a kampányra Amerikából kapott százmilliókkal - hívta fel a figyelmet a Fidelitas szerdán közzétett Facebook-videójában.
2022. 12. 01. 05:30
Megosztás:

Tizennégy helyszínen lesz decemberben vasutas véradónap

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az országos vasutas véradónapot a MÁV a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesülettel (VOKE), a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal decemberben - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 05:00
Megosztás:

Magyarország 50 legnépesebb települése - melyik városban hányan laknak 2022-ben?

Melyek Magyarország legnagyobb városai? Mely városokban laknak a legtöbben 2022-ben Magyarországon és vajon melyik lesz a legnépesebb város 2023-ra? A KSH adatai segítségével most megnézhetjük Magyarország TOP50 legnépesebb városának listáját.
2022. 12. 01. 04:01
Megosztás:

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a csomagolási hulladék mennyiségi csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.
2022. 12. 01. 03:30
Megosztás: