IPA mentes székhelyszolgáltatás – az adóügyek optimalizálása

A helyi iparűzési adó (HIPA vagy IPA) egy, az önkormányzatok számára befizetett adónem, amelynek így a mértékét is a helyi illetékesek határozzák meg. Bár az önkormányzatok számára az egyik legfontosabb bevételi forrásról van szó, előfordul, hogy ennek a mértéke 0%, azaz lényegében nem kell befizetni az adót. Adja magát a kérdés, hogy akkor adóoptimalizálási szempontból, mi a legjobb megoldás?

IPA mentes székhelyszolgáltatás – az adóügyek optimalizálása

Helyi iparűzési adó

Az IPA mentes székhelyszolgáltatás lehetőséget kínál arra, hogy egy jól megválasztott székhellyel optimalizáljuk a vállalkozásunk adóterhét. Ez teljesen legális megoldás, azonban nem feltétlen olyan egyszerű, mint elsőre látszik.

A különleges, helyi adónem nem egységes kulccsal rendelkezik, az állam csak azt szabja meg, hogy 0-2% között van az IPA maximálisan kivethető mértéke. Ez azt jelenti, hogy minden vállalkozásnak az éves bevételének 0-2% közötti arányát adókén be kell fizetni annak az önkormányzatnak a részére, amely hatásköre alá esik a székhelye.

0%-os települések

Annak ellenére, hogy az IPA sokszor a települések egyik legfontosabb bevételi forrása, vannak települések, ahol az adókulcs 0%. Amennyiben egy ilyen területre jelentjük be a vállalkozásunk székhelyét, úgy nem kell iparűzési adót fizetnünk. A székhely IPA mentes településre való bejelentése főként a kis- és középvállalkozásokat segítheti.

Azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljes mértékben elkerüljük az adóterheket. Például előfordulhat, hogy az illetékes önkormányzatnak bérleti díjat kell fizetni, illetve a bérelt területen gazdasági tevékenységet kell folytatni.

Emellett figyelni kell arra, hogy másik önkormányzat hatálya alá eső területen ne folytassunk olyan tevékenységet, amely következtében ott telephely jön létre, hiszen ilyenkor az IPA-t meg kell osztani az önkormányzatok között.

székhelyszolgáltatás 0% iparűzési adó

Székhelyszolgáltatás

Székhelyként a saját lakóhely megjelölése nem mindig célszerű, és van olyan is, amikor a körülmények nem teszik lehetővé. Egy saját iroda fenntartása pedig jelentős költségekkel jár, ami ráadásul nem is mindig indokolt. Székhelyre azonban minden vállalkozásnak szüksége van, itt kell a hatóságok rendelkezésére állnia. Legyen szó hivatalos levelekről vagy egy ellenőrzésről.

Azok számára, akik nem tudnak vagy akarnak irodát fenntartani és a saját lakóhelyük sem optimális székhely jelent megoldást a székhelyszolgáltatás. Ennek segítségével lényegében tetszőleges helyre (nyilván, ahol az adott szolgáltató jelen van) jelenthetjük be a vállalkozásunkat. Ennek a működésének köszönhetően jöhet szóba az IPA mentes székhelyszolgáltatás, ami ugye a fent már részletezett módon azt jelenti, hogy olyan települést választunk meg székhelyünknek, ahol a helyi iparűzési adó mértéke 0%.

Ami csak egy extra pénzügyi segítség amellett, hogy a székhelyszolgáltatás igénybevételével elkerülhető egy iroda fenntartása, ami jelentős terhet ró, pláne egy kis- vagy középvállalkozásra. Pláne, hogy sok esetben teljesen felesleges is, hiszen hány olyan munkakört tudunk felsorolni, ahol maga a munkavégzés nem irodában, telephelyen történik, egy adott fizikai helyszínen?

Professzionális segítség

A cégügyekkel foglalkozó vállalkozások segítsége adóoptimalizálás terén is kifejezetten hasznos, de egyébként is rengeteg mindenben tudják támogatni a vállalkozásokat. Ma egy egyéni vállalkozás indítása egyáltalán nem bonyolult, akár online is megtehetjük, azonban könnyű eltévelyedni a rengeteg űrlap és opció között.

Hasonló a helyzet a különböző adózási szabályok tekintetében, a székhely megjelölése terén vagy éppen csak a mindennapi működés során felmerülő jogi kérdések esetén. A Logosz cégcsoport jóval többről szól, mint a székhelyszolgáltatás, országosan 25 irodával rendelkezik és közel 100 fős szakember gárda biztosítja az ügyfelek megbízható kiszolgálását.

Új kripto lép tőzsdére – még van lehetőséged olcsón vásárolni

A közelmúltban tapasztalt piaci visszaesés ellenére néhány mém érme gyarapodni tudott, ami a befektetők érdeklődését is felkeltette.
2024. 07. 23. 00:01
Megosztás:

A Minotaurus ($MTAUR) előértékesítés teljes lendületben a piaci kihívások ellenére

A kriptopiac jelentős kihívásokkal néz szembe, a JPMorgan elemzői kétségbe vonják a közelmúltbeli korrekció fenntarthatóságát.
2024. 07. 22. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány és nőtt az államadósság az idei első negyedévben

Az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány az idei első negyedévben az tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, míg az államadósság aránya mindkét körben nőtt - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nem végleges adatként hétfőn.
2024. 07. 22. 22:00
Megosztás:

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.
2024. 07. 22. 21:00
Megosztás:

Az SZTE frissdiplomása bekerült az Európai Űrügynökség (ESA) különleges programjába

Antal Levente 1 hónapot tölthet el Belgiumban a „CubeSat Summer School" program keretein belül, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársai és külső szakértők előadások és gyakorlati tevékenységek széles skáláját tartják majd a több mint 20 országból érkező egyetemisták elit csoportjának.
2024. 07. 22. 20:00
Megosztás:

Ötből négy magyar diák megfelelő pénzügyi alapműveltséggel rendelkezik

Csaknem minden harmadik magyar diák kifejezetten magas pénzügyi műveltséggel, a hazai tanulók 81,7 százaléka a társadalmi szempontból elvárható vagy annál magasabb szintű pénzügyi képességekkel rendelkezik - ez derült ki az Oktatási Hivatal és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészült a 2022-es PISA vizsgálat pénzügyi műveltség mérésének magyar jelentéséből. A magyar diákok által elért átlagpontszám 492, amely meghaladja a mérésben részt vevő 20 ország 475 pontos átlagát.
2024. 07. 22. 19:00
Megosztás:

Az employer branding kulcsa az autókölcsönző szektorban: hogyan legyen a legvonzóbb munkahely a piacon?

Az autókölcsönző szektor egy dinamikusan változó, folyamatosan toborzó iparág, ahol a szezonális ingadozások és a folyamatos fluktuáció kihívásokat jelentenek. Legújabb kutatásunk rávilágított, hogy az autókölcsönző cégek online jelenléte jelentős, de a munkavállalói kommunikáció hiányzik.
2024. 07. 22. 18:38
Megosztás:

Idén az első félévben az ingatlanpiac éves összevetésben jobban teljesített

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a DH hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 22. 18:00
Megosztás:

A legjobb hazai értékpapírok között az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei

A legjobb besorolású hazai értékpapírok közé kerültek az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei a Moody’s Ratings hétfőn ismertetett értékelése alapján. A globális hitelminősítő a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH Csoporthoz tartozó hitelintézet jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
2024. 07. 22. 17:00
Megosztás:

A kínai jegybank csökkentette az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank történelmi mélypontra, 3,35 százalékra csökkentette az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az eddigi 3,45 százalékról hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsonyra vitte le az ötéves lejáratú hitel kamatát, 3,95 százalékról, 3,85 százalékra.
2024. 07. 22. 16:00
Megosztás:

Nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 22. 15:00
Megosztás:

Felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Látványos, különleges, de egyben felelősségteljesen lebonyolított olimpiára készülnek a párizsi szervezők.
2024. 07. 22. 14:00
Megosztás:

Az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lettünk

Az iBanFirst, a deviza- és nemzetközi fizetések vezető globális szolgáltatója 150 százalékos növekedést ért el Magyarországon tranzakciós volumenben 2024. első félévében az előző év azonos időszakához képest, a kimenő fizetések értéke 793 millió euróra nőtt - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.
2024. 07. 22. 13:00
Megosztás:

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán

A NAV által biztosított eÁfa rendszer fejlesztésének következő fontos mérföldköve a bevallások önellenőrzésére, javítására, vagy helyesbítésére vonatkozó operáció elérhetővé tétele, amely az előzetes tervekkel összhangban július elejére véglegesedtek és a hónap eleje óta az eÁfa rendszerben önellenőrzési bevallások is beadhatók. Az önellenőrzésre természetesen mind a webes, mind pedig a gépi kapcsolatú ún. M2M eÁfa rendszerben egyaránt van lehetőség.
2024. 07. 22. 12:00
Megosztás:

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 07. 22. 11:00
Megosztás:

Drága bolti smoothie-k helyett otthoni turmix!

Egy könnyed smoothie vagy turmix tökéletes reggeli lehet egy sietős reggelen, ráadásul még egészséges is. A gond csupán annyi, hogy a bolti (főleg a bio) változatok meglehetősen borsos árúak, így nem mindenki engedheti meg magának ezeket, pláne nem rendszeresen.
2024. 07. 22. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE100 index 0,44 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,52 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,49 százalékkal erősödött a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 22. 10:00
Megosztás:

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 41,24 pontos, 0,06 százalékos emelkedéssel, 72 940,89 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 07. 22. 09:00
Megosztás:

Minimálisan erősödött a forint

Minimálisan erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 22. 08:00
Megosztás:

Volt vármegye, ahol ötödével nőtt, míg máshol ennyivel csökkent a meghirdetett állások száma

Két vármegye kivételével az ország egész területén nőtt az álláshirdetésekre beérkezett jelentkezések száma 2024 második negyedében az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb emelkedés Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Fejér vármegyékben történt. Az elérhető állások száma az elmúlt másfél évhez hasonlóan továbbra is csökken év-év összehasonlításában, de már csak 2,9%-kal marad el a tavalyitól – mutatott rá a Profession.hu aktuális negyedéves jelentése.
2024. 07. 22. 07:00
Megosztás: