Ipari digitalizáció: még várat magára a forradalom a szigetszerű működés miatt

Miközben a világ néhány pontján már kizárólag robotok dolgoznak a gyárakban és a globális cégek közel háromnegyede számol be arról, hogy sikerrel vezetett be Ipar 4.0 projekteket vagy éppen azok megvalósítása közben jár, a valóság az, hogy az iparvállalatok nehezen találják meg az utat, hogy az egyes automatizált rendszereiket a szigetszerű működésből egy integrált és a termelés egészében átjárható rendszerré fejlesszék. A legtöbben fel sem ismerik a problémát vagy nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá, máshol pedig az okoz gondot, hogy egy komplex, idő- és költségigényes projektről van szó. Európa és benne Magyarország versenyképességi problémákkal küzd, ezért létkérdés a legújabb technológiák minél hatékonyabb alkalmazása az iparban.

Ipari digitalizáció: még várat magára a forradalom a szigetszerű működés miatt

A globális Ipar 4.0 piac mérete 2023-ban 135,38 milliárd dollárra rúgott, de az előrejelzések szerint 2034-re már várhatóan eléri a 884,84 milliárdot. Ezt az óriási léptékű bővülést a cégek azon törekvése hajtja, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudják előállítani termékeiket, miközben rugalmasan, nagyobb veszteség nélkül képesek reagálni a folyton változó viszonyokra és piaci igényekre. Főként a gyártásoptimalizálás, a valós idejű adatrögzítés- és elemzés, vagy a logisztikai területek jobb kihasználása mozgatja ezeket a fejlesztéseket, melyhez olyan technológiákat hívnak segítségül, mint az automatizálás, az IoT-érzékelők, a mesterséges intelligencia és a fejlett analitikai eszközök. Szintén próbálgatják a cégek a digital twin megoldásokat, melyekkel teljes mértékben leképezhetik a valóságot a digitális térben és nemcsak az adott pillanatra, hanem akár a napi műszakra vagy a következő hónapokra is előrejelzéseket készíthetnek különböző szcenáriókra levetítve. A helyzet azonban mégsem egyértelműen rózsás, hiszen a különböző digitális eszközöket nehéz egy teljesen átjárható, integrált rendszerré alakítani.

„Fontos emellett megjegyezni, hogy nincs olyan technológia, amely minden helyzet és cég számára optimális, sőt, nem is érdemes mindenkinek ezeket alkalmazni, inkább pontosan meghatározni a célokat és azokat a területeket, ahol valóban nagy ugrást jelentene a bevezetésük. Számos esetben találkozni azzal, hogy a vállalat ragaszkodik egy trendi fejlesztéshez vagy eszközhöz, azonban pontosan kimutatható, hogy ez nem jár számukra mérhető haszonnal. Az ugyanakkor mindenképpen pozitív fejlemény, hogy a hazai gyártócégek is elkezdtek tudatosabban gondolkodni és tervezni, nyitottak, illetve jól akarják használni a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket” – hangsúlyozza Tiszavölgyi Péter, a Stylers Group információtechnológiai cégcsoport low-code területért felelős társalapítója.

A legnagyobb kihívás: komplex gyártásirányítási rendszerbe integrálni a teljes folyamatot

Az Ipar 4.0 fejlesztések és projektek tehát már nem csak a nagyobb, globális vállalatoknál zajlanak, a magyar piacra pedig egyre több technológia tör be, melyeket sikerrel alkalmaznak a cégek. Szinte mindenhol van valamilyen vállalatirányítási rendszer, raktárszoftverek, pénzügyi- és beszerző programok, CAD/CAM (Computer-Aided Manufacturing) megoldások vagy szimulációs szoftverek, melyek többsége dobozos vagy féldobozos termék és az egyes folyamatok optimalizálásában és menedzselésében tökéletes támogatást nyújtanak. „De mi történik, ha leáll egy gép, a vevő módosítja a megrendelést vagy nem érkezik meg a várt alapanyag a beszállítótól? Ezek a váratlan helyzetek rávilágítanak arra, mekkora probléma az, ha szigetszerűen működnek a vállalat automatizált rendszerei és azokat nem fűzik fel egy jól átjárható, a termelés teljes egészét magába foglaló adatfolyamra vagy éppen az átjárhatóságot emberi tevékenységek és egy manuálisan kezelt táblázat biztosítja” – teszi hozzá Tiszavölgyi Péter.

Ennek következményei már a napi operatív működésben is megmutatkoznak, hiszen a hibák, hirtelen jött kihívások elhárítása sokkal több időbe kerül, ha nem állnak rendelkezésre valós idejű információk a termelésről vagy a raktározásról. Ez azonnal veszélybe sodorja a gyártási célszámokat, sőt, sok esetben nemcsak idő-, hanem költségveszteséggel is jár. Emellett a megbízható, a változásokat folyamatosan lekövető adatbázisok nélkül már rövid távon is rosszabb eredményességgel hozhatunk üzleti döntéseket a működés kapcsán, hogy a hosszabb távú stratégiák meghatározásáról már ne is beszéljünk. A cél tehát mindenképpen az, hogy a termelésirányítási rendszerek, a szimulációs megoldások és a gyártó összes többi informatikai rendszere összekapcsolódjon, maximális IT-biztonság mellett. A legtöbb cégnél persze házon belül nem áll rendelkezésre az ilyen komplex feladatokhoz szükséges tudás, az ilyen irányba induló projektek így sokszor külső tanácsadót, hosszú tervezési és megvalósítási időt, valamint tetemes költségeket vonnak magukkal.

A low-code eszközökkel speciális igényeket is kiszolgálhatunk – csak jól kell csinálni

Az ennek kapcsán jelentkező kihívások kiküszöbölésére tökéletes megoldást nyújtanak az olyan low-code platformok, melyek egyfajta gyorsító eszközként működnek, hiszen rövid időn belül eredményeket lehet felmutatni velük a menedzsment felé, ráadásul teljes mértékben testreszabhatók. Miközben hatékonyan összeköthetjük a különböző létező rendszereket, például készíthetünk olyan speciális felületeket is, melyeken a vezetés csak a termelési sarokszámokat figyeli, de az üzemvezető előtt már pirosan villog a gyártósor azon pontja, ahol elakadás van – mindenki a számára fontos információkat látja és azonnal képes reagálni. Azonban nem csak a szó szoros értelemben vett termelésben hozhat digitalizációs ugrást az alacsony kódú integrációs megoldások fejlesztése, hanem például a gyógyszer- és vegyiparban vagy éppen a biotechnológiában, ahol szintén párhuzamosan futnak a tevékenységek, miközben óriási mennyiségű adat keletkezik sok különböző kísérleti platformon vagy berendezésben. Ezekben a szektorokban gyakran a vezetők eszébe sem jut, hogy speciális igényeikre a a low-code eszközök jelenthetik a választ, és olyan egyedi fejlesztésekben gondolkodnak, melyek sokkal bonyolultabbak és költségesebbek – így inkább bele sem fognak.

Persze nem minden rendszer összekapcsolása lehetséges vagy akadálymentes, ezért mindenképpen érdemes kezdő lépésként bevonni egy szakértői csapatot, akik segítenek felmérni a cég igényeit, megtervezni és a szervezeti igényekre szabni a megoldásokat – mindezt a házon belüli projektcsapattal közösen. A low-code rendszerek, mint például a Mendix, innentől nagy mozgásteret adnak, hiszen      könnyen elsajátítható programozói tudást igénylő eszközök, így akár házon belül lehet tartani az üzemeltetést vagy a további testreszabást. Ugyanakkor bármikor kereshet a cég új partnert is egy-egy további fejlesztéshez: az újrahasználható és könnyen kombinálható modulok segítségével gyorsan fel tudják majd venni a fonalat a low-code megoldások rugalmasságának köszönhetően. Ezek a komplex, integrált iparvállalati rendszerek vezethetnek el az Ipar 5.0-hoz és teszik majd lehetővé, hogy a gyártók maximálisan megvalósíthassák és kihasználhassák a szoftveres, gépi és humán munkaerő összehangolását és együttműködését, ahol mindenki pontosan azt adja a rendszerbe, amiben a legjobb.

Az elemző szerint az RCOF a "következő Dogecoin", és 0,03 dollárról 0,7 dollárra növekedhet három hónapon belül.

Az elemzők szerint az <a href="https://rcofinance.com/?utm_source=profitline&utm_medium=n&utm_campaign=1022" target="_blank">RCO Finance (RCOF)</a> a „következő Dogecoin”, és azt jósolják, hogy az árfolyama 0,03 dollárról 0,70 dollárra fog emelkedni három hónapon belül.
2024. 10. 22. 09:01
Megosztás:

Csökkenéssel kezdték a hetet a vezető nyugat-európai indexek, a BUX 0,3%-kal mérséklődött

A páneurópai STOXX600 0,6%-ot esett, amelyet az ingatlanszektor közel 2%-os mérséklődése vezérelt, míg az energiaipari részvények az emelkedés élére álltak, miután az olajárak a múlt heti 7%-os esést követően stabilizálódtak.
2024. 10. 22. 09:00
Megosztás:

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyal a parlament

Az önkormányzatokat és egyéb belügyi ágazatokat érintő törvényjavaslatokat tárgyal kedden az Országgyűlés, amelynek napirendjén szerepel az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzet 2025. május 18-ig történő meghosszabbítását kezdeményező előterjesztés is.
2024. 10. 22. 08:30
Megosztás:

Csökken a betölthető banki állások száma a londoni Cityben

A legutóbbi negyedév emelkedése ellenére jelentősen csökkent az elmúlt egy évben a meghirdetett új pénzügyi munkahelyek száma a londoni Cityben, és ennek egyik fő oka a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta még mindig tartó alkalmazkodási folyamat - áll az egyik vezető globális pénzügyi munkaerőpiaci adatszolgáltató és tanácsadó cég hétfőn Londonban ismertetett friss felmérésében.
2024. 10. 22. 08:00
Megosztás:

Budapesten nem lehet majd kihasználni az 5%-os THM plafont?!

Megkezdődött az egyeztetés a lakáshitelekre érvényes önkéntes 5%-os THM plafonnal kapcsolatban. Ha a legutóbbi banki javaslatoknak megfelelő konstrukció lépne életbe, akkor Budapesten ez a lehetőség nem lesz elérhető.
2024. 10. 22. 07:30
Megosztás:

Optimisták a munkaadói várakozások – a cégek 45%-a létszámbővítést tervez 2025-ben

Nógrád vármegye kivételével az ország egész területén nőtt az álláshirdetésekre érkezett jelentkezések száma 2024 harmadik negyedében az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb emelkedés Somogy, Fejér és Zala vármegyékben volt megfigyelhető. Ezzel párhuzamosan az elérhető állások száma kis mértékben, de folyamatosan csökkent továbbra is – derül ki a Profession.hu idei harmadik negyedéves jelentéséből.
2024. 10. 22. 07:00
Megosztás:

Ismét sztrájkot hirdettek a belgiumi Charleroi repülőtéren

Az összes induló járatot törlik kedden a belgiumi charleroi-i repülőtéren a biztonsági személyzet sztrájkja miatt kedden - jelentette hétfőn a Belga belga hírügynökség.
2024. 10. 22. 06:00
Megosztás:

A BRICS-országok nukleáris iparvállalatai atomenergetikai szövetséget kötöttek

Az új szövetség a BRICS+ országokban működő atomenergetikai vállalatokat segíti az atomenergia fejlesztésében és az együttműködésben, a legjobb gyakorlatok cseréjében, a képzésben és egyéb területeken.
2024. 10. 22. 05:30
Megosztás:

Több ezer diákot mozgat meg a Pénzügyi Junior Klasszis verseny

Mintegy háromezren jelentkeztek az október 22-én, kedden kezdődő háromfordulós Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági diákversenyre - közölte a Privátbankár hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 22. 05:00
Megosztás:

Október 23-án ne hajts ezekre az utakra, mert pórul jársz!

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából több rendezvényt is tartanak Budapesten, amelyekhez kapcsolódóan forgalomkorlátozásokra, lezárásokra kell számítani, ezért változik néhány járat menetrendje - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 22. 04:30
Megosztás:

125 ezer magyar diák kap laptopot Magyarországon - hanyadikosok kapják pontosan?

Decemberig újabb 125 ezer diák kap laptopot a kormány támogatásának köszönhetően - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.
2024. 10. 22. 04:00
Megosztás:

A Pentagon főnöke 400 millió dolláros segélycsomagot jelentett be Ukrajnának

Újabb, 400 millió dollár értékű amerikai katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának Llojd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn Kijevben.
2024. 10. 22. 03:30
Megosztás:

Lecsapott a madárinfluenza Bács-Kiskun vármegyére

Az elmúlt napokban két Bács-Kiskun vármegyei baromfitelepen is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezzel már hat vármegyét érint a járvány – közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 22. 03:00
Megosztás:

Könyvvizsgálat 2025: Sokaknak nem lesz kötelező, de mégis megéri folytatni

Egy várható törvénymódosításnak köszönhetően felemelhetik a könyvvizsgálati kötelezettek árbevételi határát 600 millió forintra a 2025-ről készült beszámolókra vonatkozóan, ami miatt sok cég fog kiesni ebből a kötelezetti körből. Ez elsőre talán örömteli hírnek tűnhet, hiszen a könyvvizsgálat költséget és időráfordítást jelent a vállalkozásoknak. Azonban a könyvvizsgálatnak vannak olyan pozitívumai, amelyek miatt érdemes átgondolni a most kiesett cégeknek is az audit folytatását.
2024. 10. 22. 02:30
Megosztás:

Te is lelépnél Magyarországról? Ebben az országban a legboldogabbak a magyarok

Az elmúlt 10-20 évben Magyarországról számos állampolgár döntött a külföldre költözés mellett, különféle okok miatt, mint a gazdasági helyzet, karrierlehetőségek vagy személyes elégedettség keresése.
2024. 10. 22. 02:00
Megosztás:

Milyen napon születtél? Ettől függ, mit kell tenned a pénzügyi szerencsédért!

Születésed napja nem csupán életed kezdetét jelzi, hanem megmutatja, milyen energiák kísérik pénzügyi utadat. A hét minden napja különleges rezgést hordoz, amely befolyásolja, hogyan kell cselekedned, hogy pénzügyi szerencséd teljesedjen. Nézzük, mit üzen neked születésed napja!
2024. 10. 22. 01:00
Megosztás:

A villany- és gázszámlákat kötelező elektronikusan fogadni január 1-jétől

Jogszabályváltozás miatt 2025. január 1-jétől az energiakereskedők és a hálózati elosztó társaságok a nem lakossági felhasználók energiaszámláit kizárólag elektronikus formában bocsáthatják ki; az új évtől a papíralapú számla helyett az MVM is csak elektronikus számlát állíthat ki ezeknek az ügyfeleknek - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 22. 00:30
Megosztás:

A Crypto All-Stars ICO 2,5 millió dollár felett – ez a legjobb kripto, amit most vehetsz?

Az előértékesítés már átlépte a 2,5 millió dolláros határt, ami jól mutatja, hogy a $STARS mennyire gyorsan vonzza magához a nagy megtérülést kereső befektetőket.
2024. 10. 22. 00:01
Megosztás:

Veterán elemző jósolja meg a vezető mém érmék jövőbeli árait a legfrissebb piaci fejlemények alapján – Melyik érme képes 25 000%-os emelkedést produkálni?

Egy tapasztalt kriptovaluta szakértő nyilvánosságra hozta a vezető mém tokenek jövőbeli kilátásait. A piaci változások felkeltették az érdeklődést aziránt, hogy mely digitális eszközök tapasztalhatnak exponenciális növekedést. Az érdeklődők kíváncsiak arra, hogy mely érme emelkedhet jelentősen az értékében, és hozhat figyelemre méltó hozamokat.
2024. 10. 21. 23:30
Megosztás:

A szakértők szerint a kriptovaluták növekvő elfogadottsága felhajtja majd a Bitcoin, az Ethereum és egy váratlan AI altcoin árát

Ahogy a kriptovaluták egyre szélesebb körű elfogadottságot nyernek, a piaci elemzők jelentős áremelkedést jósolnak a vezető tokenek, például a Bitcoin és az Ethereum számára. Érdekes módon a figyelem egy váratlan, mesterséges intelligencia alapú altcoin felé is fordul, amely szintén emelkedő pályára állhat. Melyik ez a váratlan digitális érme, és mi mozgatja ezt az optimizmust? A cikkben a szakértők meglátásait tárjuk fel e jóslatok mögött.
2024. 10. 21. 23:00
Megosztás: