iPhone-okra telepített rosszindulatú szoftvert az amerikai hírszerzés

Amerikai hírszerző szolgálatok több ezer iPhone-t fertőztek meg rosszindulatú szoftverrel Oroszországban, köztük olyanokat is, amelyeket külföldi nagykövetségek használnak - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

iPhone-okra telepített rosszindulatú szoftvert az amerikai hírszerzés

Az FSZB tájékoztatása szerint az orosz távközlési infrastruktúra biztonságának vizsgálata olyan anomáliákat tárt fel, amelyek csak az Apple mobiltelefonok felhasználóira jellemzők, és amelyeket olyan, eddig ismeretlen rosszindulatú szoftverek működése okozott, amelyek "kihasználták a gyártó által előirányzott szoftveres sebezhetőségeket".

Az FSZB azt állította, hogy a megszerzett információk "szoros együttműködésre utalnak az Apple és a nemzeti (amerikai) hírszerzési közösség, különösen az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) között". A közlemény értelmében "a vállalat által meghirdetett személyes adatvédelmi politika nem fedi a valóságot". Az orosz biztonsági szolgálat szerint a megfigyelés nemcsak orosz felhasználókra terjedt ki, hanem külföldi számokra és olyan SIM-kártyákra is, amelyeket oroszországi diplomáciai képviseletek használtak. Utóbbiak között voltak NATO- és posztszovjet országok, de az FSZB megemlítette Izraelt, Szíriát és Kínát is. Az orosz alapítású Kaspersky Lab sajtószolgálata csütörtökön közölte, hogy a cég szakértői Apple mobilkészülékek felhasználásával végrehajtott célzott kibertámadást észleltek, amelynek célja az volt, hogy az iOS operációs rendszer számos sebezhetőségét kihasználva észrevétlenül kémszoftvert telepítsenek a vírusvédelmi és internetbiztonsági vállalat felső- és középvezetőinek iPhone-jára. Ez a tájékoztatás szerint titokban privát információkat, ezen belül mikrofonfelvételeket, az üzenetküldőkből származó fotókat, a fertőzött eszköz tulajdonosának tartózkodási helyéről, számos tevékenységéről szóló információkat továbbít távoli szerverekre.

A Kaspersky szerint az Apple készülékekből kiinduló kártevő szoftvert a KUMA hálózati eseményfigyelő és elemző rendszere észlelte. Kiderült, hogy a cég több tucat alkalmazottjának iPhone-ját fertőzte meg a Triangulation kémprogram. A Kaspersky Lab sajtóközleménye szerint az iOS rendszer zárt jellege miatt nincsenek szabványos eszközök a program észlelésére és eltávolítására, ezért külső eszközökhöz kell folyamodni. A Triangulation jelenlétének közvetett jele, hogy az iOS frissítésének lehetősége blokkolva van, a program csak az iPhone gyári beállítások visszaállításával és az összes felhasználói adat törlésével távolítható el. A Kaspersky Lab szerint nem a vállalat volt a "kémkedési művelet" fő célpontja. A cég szakértői, akik szerint az incidens fő oka az iOS zárt jellege volt, közölték, hogy a kibertámadás kivizsgálása még csak most kezdődik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal közölte: nincs tudomása arról, hogy kártevő szoftverrel fertőzött telefonokat találtak volna az orosz elnöki hivatalban. Elmondta, hogy az ottani alkalmazottaknak hivatalos célra tilos iPhone-t használniuk. "Mindenki tisztában van azzal, hogy ezek a kütyük teljesen átláthatók. Fölösleges az önámítás. Természetesen hivatalos célokra használni őket elfogadhatatlan és tilos" - hangoztatta. Hozzátette, hogy a Kreml alkalmazottai közül személyes célokra továbbra is "elég sokan" - konkrétan 20-30 százalékot említett - használnak iPhone-t. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e megtiltani a közigazgatás munkatársainak az iPhone-ok személyes használatát is, Peszkov azt mondta: "ehhez a különleges szolgálatok jobban értenek, minden attól függ majd, hogy ők mit ajánlanak".

Az orosz diplomáciai tárca közleményben emlékeztetett arra, hogy Moszkva többször is figyelmeztetett az amerikai hírszerző ügynökségek több évtizede folytatott globális megfigyelő tevékenységére, valamint arra, hogy az Egyesült Államok kettős mércét alkalmazva a törvény fölé helyezi magát, aminek bizonyítékait többször az ENSZ elé tárta. A minisztérium arra szólította fel "az összes érdekelt felet, hogy a digitális szférában hozzanak létre világos és tisztességes szabályozási mechanizmusokat, amelyek minden államra és különösen az információs és kommunikációs technológiák fejlesztőire nézve kötelező érvényűek". "Egyetlen államnak sincs joga visszaélni technológiai képességeivel egy olyan érzékeny területen, mint az okostelefon-felhasználók személyes adataihoz való hozzáférés" - hangzott a közlemény.

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Románia gazdaságilag nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.
2023. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Uniós támogatásból fejlesztették Hódmezővásárhely hulladékgazdálkodási rendszerét

Uniós támogatással 1,09 milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 12:30
Megosztás:

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.
2023. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Végére értek a zalaegerszegi Gébárti-tó és környezetének rendezése

Új hidakkal és csónakkölcsönzővel is gazdagodott Zalaegerszegen a Gébárti-tó és környezete, amelyre csaknem 400 millió forintot költöttek - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 01. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztés zárult uniós forrásból Nagyszénáson

Kétszázmillió forint uniós támogatásból fejlesztette a kulturális központ melletti teret a Békés vármegyei Nagyszénás önkormányzata - közölte a polgármesteri hivatal.
2023. 12. 01. 11:00
Megosztás:

Át kell értékelni a termelési és értékesítési folyamatokat

Jövőre is velünk lesznek az orosz-ukrán háború hatásai, ami miatt alkalmazkodásra, a termelési és értékesítési folyamatok átértékelésére, minőségi előrelépésre van szükség, ezekben kíván segítséget nyújtani az agrárkormányzat - mondta az agrárminiszter szerdán Siófokon.
2023. 12. 01. 10:30
Megosztás: