Itt az infláció, és úgy tűnik, egy ideig velünk is marad

Manapság rengeteget hallunk arról, hogy nyakunkon az infláció, a nyár folyamán még további drágulás várható. Az infláció a pénz vásárlóerejének romlását, vagyis az árszínvonal emelkedését jelenti, hogy a mai pénzünkből a jövőben majd kevesebbet tudunk vásárolni, mint ahogy ma meg tudnánk tenni. Mitől alakul ki az infláció? Tehetünk-e ellene, tehet-e valaki ellene, és ha igen, hogyan? Az OVB Magyarország egy friss blogcikkében összegyűjtött néhány lényeges fogalmat az inflációval kapcsolatban.

Itt az infláció, és úgy tűnik, egy ideig velünk is marad

Miért beszélünk mostanában ennyit az inflációról?

Egyszerűen azért, mert elkezdtük a bőrünkön érezni, nap mint nap tapasztaljuk az áremelkedést, illetve, hogy ugyanazt a terméket különböző árakon találjuk az egyes üzletekben. De talán ez most más, és nem is amiatt van, amire az elemzők, közgazdászok számítottak. Figyelnünk kell rá, nem dughatjuk homokba a fejünket, ha az emelkedő statisztikát halljuk a hírekben. Az OVB Magyarország véleménye szerint az infláció még egy ideig velünk marad.

Mi okozhat inflációt?

Például egy adott ország fizetőeszközének gyengülése, egy lazább költségvetési politika, vagy egyszerűen a kereslet megugrása, a kínálat visszaesése (kevés chipgyártás mellett kevés új autó kerül a piacra, így többet hajlandóak fizetni érte, akik megtehetik), de a sor még hosszasan folytatható.

Jobb lenne, ha az árak inkább csökkennének?

Az árak csökkenése, vagyis a defláció a gazdaság gyenge teljesítményének egy mutatója. Például, ha vállalkozóként előállítottunk egy terméket, és azt a következő hónapban, vagy évben már kevesebbért is hajlandóak vagyunk adni, csak vegyék meg. Ez azt feltételezi, hogy megszűnt a kereslet a termék iránt. Amennyiben a kereslet eltűnik, úgy a vállalatok nehezebben fizetik a dolgozók bérét, nem mernek beruházni. De ennek következtében az államnak is kevesebb lesz az adóbevétele.

Akkor mégis jó az infláció?

Amennyiben van egy kiszámítható, tervezhető infláció, akkor az egy „egészséges” gazdaságot feltételez, ahol a szereplők tervezni tudják a jövőt (például a vállalatok tudnak fizetésemelést adni a dolgozóknak, amiből ők vásárolni fognak stb.

Mi történik, ha az infláció kiszámíthatatlanná válik?

A jegybank az egyik legfontosabb szereplő, akinek kiemelt feladata az inflációs cél tartása, amelyhez normál piaci körülmények között számtalan eszköze is van (például ő határozza meg a kamatkörnyezetet, ő felel a pénzügyi politikáért, törekszik a pénzkínálat és pénzkereslet egyensúlyára stb.) Magas inflációs környezetben az egyén szintjén fontossá válnak a tudatos pénzügyi döntések, ilyenkor sok egyszerű dolgot tudunk megtenni mi is. Például költségvetést készítünk, átalakítjuk a vásárlói szokásainkat, megnézzük, hogy adott terméket hol tudjuk lényegesen olcsóbban megvásárolni, pénzügyi tanácsadót veszünk igénybe, lecseréljük a bankszámlánkat, biztosításunkat, ha van ugyanolyan feltételek mellett kedvezőbb. Vagyis egyszerűen tudatosabbak vagyunk, amikor kiadásainkra gondolunk, és amikor azokat megtervezzük.

Bankszámlán lévő pénz és infláció

Nézzünk meg, hogy miért érdemes tudatosan foglalkozni a pénzügyeinkkel: a háztartások ma 10 ezer milliárd forintot tartanak bankszámlán, az éves kamat pedig kevesebb mint 0,3 %, ennyi járt 2022 elején.  Mindeközben az infláció idén elérheti az akár 10%-ot is. Gyakorlatilag naponta összesen több milliárd forintot veszítünk összesen a bank- és folyószámlánkon tartott vagyonunkból. Egyénileg levetítve gyakorlatilag a pénzünk értékének egy tizedét elvesztjük, ha bankszámlán tartjuk.

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás:

Kriptovaluta adózás 2024 - mennyi adót kell fizetni a kroptopénzek nyeresége után?

Kripto befektetések adózása 2024. Az SZJA törvény hogyan szabályozza a kriptopénzek adózását? Kriptovaluta, kriptodeviza adózása 2024. Kriptobányászat és kriptó kereskedelem vagy kriptó fizetés fogadása - hogyan adózik a kriptó nyereség? Lényeges-e a kriptó fiat pénzre váltásának időpontja? Mi a kriptodeviza nyereség adó kulcsa? Hány százalék adót kell fizetni 2024-ben a kriptó ügyletek után? Alkalmazható-e az adókiegyenlítés a kriptóügyletek esetén is? Hogyan kell bevallani és megfizetni a kriptódevizán elért nyereség adóját? Cikkünkben a Grant Thornton szakértője minden kérdésre választ ad.
2024. 03. 04. 04:00
Megosztás:

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.
2024. 03. 04. 03:00
Megosztás:

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás:

Heti pénz és szerencse horoszkóp - a BIKA extra pénzhez jut, a HALAK szerencsejátékon nyerhet

Pénz és szerencse horoszkóp a most induló hétre vonatkozóan. A horoszkóp érvényessége: 2024. március 4. - 2024. március 10. között. Mire számíthatunk a csillagok állása alapján a pénz és szerencse területén? Lássuk!
2024. 03. 04. 01:00
Megosztás:

Szárnyalnak a mém érmék, a kutya után egy béka lehet a befektetők kedvence?

Úgy tűnik, a mém érme mánia visszatért, hiszen például a Solana-alapú dogwifhat (WIF) token látványos árfolyam-emelkedést produkált. A WIF ára 134 százalékot emelkedett az elmúlt három napban.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Régóta lejtmenetben van már a feldolgozóipar

Februárban tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója a gyenge kereslet hatására, ugyanakkor a cégek optimisták a kilátásokat tekintve.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Nőtt a privátbanki vagyon

Jelentősen, több mint 50 százalékkal, 737 milliárd forintra nőtt a K&H privátbanki ügyfelek befektetési alapokban lévő vagyona 2023. és 2024. januárja között - közölte a pénzintézet pénteken.
2024. 03. 03. 23:00
Megosztás: