Itt az infláció, és úgy tűnik, egy ideig velünk is marad

Manapság rengeteget hallunk arról, hogy nyakunkon az infláció, a nyár folyamán még további drágulás várható. Az infláció a pénz vásárlóerejének romlását, vagyis az árszínvonal emelkedését jelenti, hogy a mai pénzünkből a jövőben majd kevesebbet tudunk vásárolni, mint ahogy ma meg tudnánk tenni. Mitől alakul ki az infláció? Tehetünk-e ellene, tehet-e valaki ellene, és ha igen, hogyan? Az OVB Magyarország egy friss blogcikkében összegyűjtött néhány lényeges fogalmat az inflációval kapcsolatban.

Itt az infláció, és úgy tűnik, egy ideig velünk is marad

Miért beszélünk mostanában ennyit az inflációról?

Egyszerűen azért, mert elkezdtük a bőrünkön érezni, nap mint nap tapasztaljuk az áremelkedést, illetve, hogy ugyanazt a terméket különböző árakon találjuk az egyes üzletekben. De talán ez most más, és nem is amiatt van, amire az elemzők, közgazdászok számítottak. Figyelnünk kell rá, nem dughatjuk homokba a fejünket, ha az emelkedő statisztikát halljuk a hírekben. Az OVB Magyarország véleménye szerint az infláció még egy ideig velünk marad.

Mi okozhat inflációt?

Például egy adott ország fizetőeszközének gyengülése, egy lazább költségvetési politika, vagy egyszerűen a kereslet megugrása, a kínálat visszaesése (kevés chipgyártás mellett kevés új autó kerül a piacra, így többet hajlandóak fizetni érte, akik megtehetik), de a sor még hosszasan folytatható.

Jobb lenne, ha az árak inkább csökkennének?

Az árak csökkenése, vagyis a defláció a gazdaság gyenge teljesítményének egy mutatója. Például, ha vállalkozóként előállítottunk egy terméket, és azt a következő hónapban, vagy évben már kevesebbért is hajlandóak vagyunk adni, csak vegyék meg. Ez azt feltételezi, hogy megszűnt a kereslet a termék iránt. Amennyiben a kereslet eltűnik, úgy a vállalatok nehezebben fizetik a dolgozók bérét, nem mernek beruházni. De ennek következtében az államnak is kevesebb lesz az adóbevétele.

Akkor mégis jó az infláció?

Amennyiben van egy kiszámítható, tervezhető infláció, akkor az egy „egészséges” gazdaságot feltételez, ahol a szereplők tervezni tudják a jövőt (például a vállalatok tudnak fizetésemelést adni a dolgozóknak, amiből ők vásárolni fognak stb.

Mi történik, ha az infláció kiszámíthatatlanná válik?

A jegybank az egyik legfontosabb szereplő, akinek kiemelt feladata az inflációs cél tartása, amelyhez normál piaci körülmények között számtalan eszköze is van (például ő határozza meg a kamatkörnyezetet, ő felel a pénzügyi politikáért, törekszik a pénzkínálat és pénzkereslet egyensúlyára stb.) Magas inflációs környezetben az egyén szintjén fontossá válnak a tudatos pénzügyi döntések, ilyenkor sok egyszerű dolgot tudunk megtenni mi is. Például költségvetést készítünk, átalakítjuk a vásárlói szokásainkat, megnézzük, hogy adott terméket hol tudjuk lényegesen olcsóbban megvásárolni, pénzügyi tanácsadót veszünk igénybe, lecseréljük a bankszámlánkat, biztosításunkat, ha van ugyanolyan feltételek mellett kedvezőbb. Vagyis egyszerűen tudatosabbak vagyunk, amikor kiadásainkra gondolunk, és amikor azokat megtervezzük.

Bankszámlán lévő pénz és infláció

Nézzünk meg, hogy miért érdemes tudatosan foglalkozni a pénzügyeinkkel: a háztartások ma 10 ezer milliárd forintot tartanak bankszámlán, az éves kamat pedig kevesebb mint 0,3 %, ennyi járt 2022 elején.  Mindeközben az infláció idén elérheti az akár 10%-ot is. Gyakorlatilag naponta összesen több milliárd forintot veszítünk összesen a bank- és folyószámlánkon tartott vagyonunkból. Egyénileg levetítve gyakorlatilag a pénzünk értékének egy tizedét elvesztjük, ha bankszámlán tartjuk.

Megjelent az idei BISEL fotópályázat felhívása

A kormány célja a gazdasági növekedés és a környezetvédelmi szempontok összehangolása, valamint az egészséges és élhető környezet biztosítása a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósítása mellett. Ennek érdekében kiemelt hangsúlyt fektet azokra a programokra, amelyek a legkisebb kortól kezdve a természeti értékek szeretetére, tiszteletére tanítják a gyermekeket - emelte ki csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM). Az Energiaügyi Minisztérium által működtetett környezeti nevelési programok egyike a BISEL-verseny (Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban) és a hozzá tartozó fotópályázat, amelyet idén ötödik alkalommal hirdet meg a tárca.
2024. 06. 27. 23:00
Megosztás:

Emberek százmillióit is elérheti a Budapestet népszerűsítő reklámfilm

Világszerte százmilliókhoz juthat el a Budapestet népszerűsítő legújabb turisztikai reklámfilm, a hatásai máris mérhetők az előfoglalási adatokban - mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.
2024. 06. 27. 22:30
Megosztás:

Változik a 6-os villamos és a 15-ös autóbusz közlekedése

Változik a 6-os villamos és a 15-ös autóbusz közlekedése a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 27. 22:00
Megosztás:

A Micron amerikai chipgyártó vártnál jobb negyedéves adatokat közölt

A Micron Technology amerikai memóriachip-gyártó korrigált nyeresége meghaladta a vártat, az árbevétele valamivel felülmúlta az elemzők által becsültet a 2024-es pénzügyi éve május végén záródott harmadik negyedévében.
2024. 06. 27. 21:30
Megosztás:

Megérkezett az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból Budapestre

Megérkezett Budapestre az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból (Guangzhou) csütörtökön, a China Southern légitársaság hetente négyszer szállít majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között.
2024. 06. 27. 21:00
Megosztás:

Találkozás a borszakma krémjével - Winelovers X - Experts, Exhibition, Exclusivity

A Winelovers Wine Awards borverseny keretében megrendezésre kerülő kísérő program egy exkluzív kóstolási lehetőség nemzetközi és hazai szaktekintélyekkel, kereskedőkkel, borbár- és étterem tulajdonosokkal. Egy olyan kivételes alkalom, amikor a szakma legnagyobb neveivel találkozhatsz, és ahol akár egy Master of Wine-nal is szóba elegyedhetsz két pohár bor között. A rendezvényen a kiállító borászatok standjánál való kóstolás mellett a versenyre nevezett közép-kelet-európai országok által beküldött válogatott tételekkel is megismerkedhetsz.
2024. 06. 27. 20:30
Megosztás:

Jól teljesített ma a BUX, ennek köszönhetően

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 479,38 pontos, 0,68 százalékos emelkedéssel, 71 492,81 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 27. 20:00
Megosztás:

Többnyire mínuszban zártak az európai tőzsdék

Csökkenéssel zárta a kereskedést több vezető nyugat-európai tőzsde csütörtökön.
2024. 06. 27. 19:00
Megosztás:

A Tesco Angyal Alapítvány 2019. óta több mint százmillió forint értékben nyújtott támogatást a dolgozóknak

Ötéves a Tesco Angyal Alapítvány, amely alapítása, 2019 óta 116,2 millió forint értékben nyújtott szociális támogatást a nehéz helyzetbe került kollégáknak - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 27. 18:30
Megosztás:

Bírság és azonnali tiltás jogosulatlan tevékenységek miatt

A Magyar Nemzeti Bnak (MNB) összesen 667 millió forint bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re, a Green Finance Broker AG-re és egy magánszemélyre az MNB engedélyéhez kötött, jogosulatlan befektetési szolgáltatási, valamint bejelentéshez kötött függő ügynöki és további közvetítői tevékenységek miatt - jelentette be az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a pénzügyi felügyelő hatóság.
2024. 06. 27. 18:00
Megosztás:

Megújul a magyar vasúti műszaki szabályozás

Korszerűbb, egységesebb és az uniós előírásokkal harmonizáló új magyar vasúti műszaki szabályozás készül. A Vasúti Műszaki Előírások megalkotásában a hazai vasúti szektor minden piaci szegmense részt vesz, az új szabályok tervezett októberi bevezetését követően az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz (ÉKM) tartozó Vasúti Műszaki Bizottság szakmai bemutatókkal és konzultációval segíti a piaci szereplőket - jelentette be csütörtöki közleményében az Építési és Közlekedési Minisztérium.
2024. 06. 27. 17:30
Megosztás:

Lezárult a Magyar Telekom részvény-visszavásárlása

Lezárult a Magyar Telekom egy hete kezdődött részvény-visszavásárlása, a távközlési társaság június 19. és 26. között összesen 21 200 065 törzsrészvényt vásárolt 22,3 milliárd forint értékben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatásban.
2024. 06. 27. 17:00
Megosztás:

Felgyorsíthat a távhőhálózat korszerűsítése

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) javaslatait elfogadva három magyarországi energetikai programot támogat az Európai Bizottság közelmúltban meghozott döntése szerint az uniós Modernizációs Alap. A tárca kezdeményezéseinek jóváhagyásával egyidejűleg már ki is fizettek közel 30 milliárd forint forrást a fejlesztésekre - jelentette be csütörtöki közleményében a minisztérium.
2024. 06. 27. 16:30
Megosztás:

Megjelent a hazai kertészeti termelést fejlesztő új pályázati kiírás

Új pályázati felhívás jelent meg ötvenmilliárd forint keretösszeggel a kertészeti növényházak, hűtőházak, zöldségtárolók létrehozásának és korszerűsítésének, valamint a megtermelt zöldség és gyümölcs fogyasztói áruvá készítését szolgáló eszközök beszerzésének támogatására - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 27. 16:00
Megosztás:

Felújítják az orvosi rendelőt Acsán

Felújítják az orvosi rendelőt a Pest vármegyei Acsán, a beruházás a kivitelezési szakaszához érkezett - tájékoztatta a község polgármestere az MTI-t.
2024. 06. 27. 15:30
Megosztás:

Nőtt a kínai ipari nagyvállalatok nyeresége májusig bezárólag

A legnagyobb kínai ipari vállalatok 2700 milliárd jüan (371 milliárd dollár) nyereséget könyveltek el az idei első öt hónapban, ami 3,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - áll a kínai statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében. Az első négy hónapban az éves szintű bővülés nagyobb, 4,3 százalék volt.
2024. 06. 27. 15:00
Megosztás:

Az adópolitika, a bevándorlás és az EU-hoz fűződő viszony állt az utolsó tévévita középpontjában

Az adópolitika, a bevándorlás és az EU-hoz fűződő viszony állt a jövő heti nagy-britanniai parlamenti választások előtti utolsó televíziós vita középpontjában.
2024. 06. 27. 14:30
Megosztás:

A kastélytörvénnyel a kormány célja magántőke bevonása

A kastélytörvénnyel a kormány célja az volt, hogy magántőkét vonjon be a kastélyok hosszú távú és fenntartható működtetésébe - tájékoztatta Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építési államtitkára szerdán az MTI-t.
2024. 06. 27. 14:00
Megosztás:

Nagy nemzeti büszkeség a magyar űrhajósprogram

A kutatási-tudományos projektek végrehajtása mellett a fiatalok inspirációja kiemelt feladata a magyar űrhajósprogramnak, de az országnak is nagy nemzeti büszkeséget jelent - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa szerdán Nyíregyházán, kerekasztal-beszélgetésen.
2024. 06. 27. 13:30
Megosztás:

Budapest a legnagyobb ütemben javuló városok között van

Továbbra is Bécs nyújtja a legjobb életminőséget a világ nagyvárosai közül, Budapest a lenagyobb ütemben javuló városok között van és a lista felső ötödébe került az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban bemutatott idei globális rangsora szerint.
2024. 06. 27. 13:00
Megosztás: