Jelentős költségnövekedést tapasztaltak idén a felújító és építkező magyarok

Az idei év rendkívüli építőipari változásai nemcsak a szakmát, de az érintett lakosságot is kihívások elé állították. Az újHÁZ Centrum legújabb reprezentatív kutatása szerint a felújító és építkező magyarok 83 százaléka tapasztalt költségnövekedést a beruházás közben, azok pedig, akik idén nem vágnak bele a munkálatokba, leginkább az áraktól, valamint a szakember- és alapanyaghiánytól tartanak. A felmérés a kivitelezői oldal meglátásaira is kíváncsi volt, akik döntően az árak további emelkedésével és 1-6 hónapos vállalásiidő-növekedéssel számolnak a 2022-es évre.

Jelentős költségnövekedést tapasztaltak idén a felújító és építkező magyarok

2021-ben mind a gazdasági-, mind pedig a közéletben forró téma volt az építőanyagárak drasztikus emelkedése, valamint annak okai és következményei. Az energiaárak nemzetközi növekedése, a nagyhatalmak közti konfliktusok, a konténerhiány és az Ever Given konténerhajó megakadása mind hozzátettek ahhoz, hogy a lakosság az elmúlt évben készlethiánnyal és megugró árakkal találkozzon az építőanyagok piacán. Az újHÁZ Centrum legfrissebb reprezentatív lakossági kutatásában* és kivitelezői felmérésében többek között az árváltozás fogadtatását, az emberek építkezési és felújítási kedvét, valamint a jövőre vonatkozó terveket, elképzeléseket és jóslatokat mérte fel.

A kutatás eredményei alapján a magyar lakosság 30 százaléka felújított, 3 százaléka pedig építkezett 2021-ben, míg 67 százalékuk semmilyen munkálatot sem végzett eddig. Meglepően sokan voltak azok, akiknek nem valósultak meg tervei, a kutatás kitöltőinek 18 százaléka elhalasztott felújításról, 4 százaléka pedig elnapolt építkezésről számolt be. Az elmaradt munkálatok mögött 45 százalékban a drasztikus árnövekedés, 16 százalékban a szakemberhiány, 12 százalékban pedig az alapanyaghiány húzódott, de a megfelelő hitel megszerzése, illetve előző ingatlanuk eladása is többeknek okozott problémát.

A felmérés a megnövekedett költségekkel külön kérdésben is foglalkozott. A kitöltők mindössze 1 százaléka nyilatkozta, hogy menet közben csökkentek munkálatainak költségei, és 16 százalékuk számolt be az előzetes elképzelésekkel azonos árakról. Az építkezők-felújítók 23 százaléka minimális, azaz 5-10 százalékos, legnagyobb részük, 38 százalékuk pedig jelentős, vagyis 15-30 százalékos költségnövekedést tapasztalt. Voltak azonban, akik ennél is drasztikusabb áremelkedésről számoltak be, a munkálatokat végzők 14 százaléka szerint az árak megduplázódtak, 8 százalékuk szerint pedig sokszorosukra nőttek. A költségek kapcsán elmondható, hogy inkább a kisebb településeken élő, jellemzően házfelújítást végző lakosok tapasztalták a jelentős növekedést.

Az újHÁZ Centrum a 2021-es év eredményei és tapasztalatai után a jövőre vonatkozó tervekre is kíváncsi volt. A kutatás alapján a magyarok 3 százaléka tervez építkezni, 21 százaléka pedig felújítani 2022-ben. Ezek a számok elmaradnak az idei évtől, hiszen 2021-ben 3 százalék építkezett, 30 pedig újított fel, és elmondható, hogy csak a lakosság egytizedét teszik ki azok, akik az idén is és jövőre is végeznek munkálatokat. Az építőanyagkereskedő-hálózat azt is fel szerette volna tárni, hogy milyen okokból kerülheti a lakosság a beruházásokat. A felmérés kitöltőinek 16 százaléka a növekedő áraktól, 6 és 4 százaléka pedig a szakember- és alapanyaghiánytól tartva nem vág bele munkálatokba. Az emberek felének nincs konkrét terve a következő évre vonatkozóan, bár mindehhez hozzátartozik az is, hogy több olyan kisebb munkálat van, amit nem szükséges egy évvel előre megtervezni, így az építkezők és felújítók aránya év közben még növekedhet.

Az alapanyagárak mellett a különböző állami segítségek is a közbeszéd tárgyát képezték az idei évben. A kutatás rámutatott, hogy az építkezők és felújítók 13 százaléka vett igénybe valamilyen otthonteremtési támogatást az idén; 6 százalékuk az Otthonfelújítási Támogatással, 5 százalékuk a CSOK-kal, 3 százalékuk a Babaváró hitellel, 1 százalékuk pedig egyéb támogatásokkal élt.

Az újHÁZ Centrum a lakosság mellett partnerkivitelezőit is megkérdezte tapasztalataikról, terveikről és a jövőre vonatkozó elképzeléseiről. Az egyik kérdés a lakosság igényeire vonatkozott, amiből kiderült, a vásárlók 57 százaléka építkezés, 43 százaléka pedig felújítás miatt kereste a kivitelezőket. A magyarok vásárlási szokásai kapcsán a szakemberek elárulták, hogy szerintük a megbízók 19 százaléka a kültéri burkolatokon, térköveken, 14-14 százaléka a falazó elemeken és csempéken, burkolatokon próbált spórolni, de a festékek és a faanyag árára is érzékenyek voltak. Az alapanyaghiányokból kifolyólag a megbízók 24 százaléka a szigetelőanyagokból, 19 százaléka pedig a falazó elemekből képzett biztonsági tartalékot, de a csempéket, szerkezeti elemeket, sőt, a faanyagot, kültéri burkolatokat, térköveket és festékeket is sokan vették meg jóval előre.

A jövőre vonatkozóan a lakosság számára is hasznos információ lehet, hogy a kivitelezők kétharmada 1 és 6 hónap közötti megbízási időkkel számol 2022-re. Viszonylag kevesen, a szakemberek 14 százaléka tervez ennél rövidebb időtartammal, míg egyötödük 6-12 hónapos, vagy akár egy évnél is hosszabb megbízási időkre számít. A felmérés a várható alapanyagárak terén is kikérte a szakértők véleményét. A kivitelezők mindössze kicsit kevesebb, mint ötöde számít stagnáló vagy csökkenő árakra, majdnem felük azonban növekedésre készül. A szakértők fennmaradó egyharmada vagy nem tudja megítélni a következő év változásait, vagy termékenként különböző változásokra számít.

Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója úgy véli, a folyamatosan és gyorsan változó helyzet ellenére sem érdemes elrettenni felújítási, építkezési terveinktől:

„Az idei év rengeteg változást és meglepetést hozott az építőiparban, amikkel kapcsolatban nem csupán a szakmabelieknek, de a lakosoknak is érdemes naprakészek lenniük. A jelenlegi időszakban ajánlott a szokottnál korábban megtervezni a felújításokat és építkezéseket, és folyamatosan tájékozódni a szakértőktől. Az újHÁZ Centrum kereskedései a lehető legjobb ajánlatokkal, tanácsokkal és útmutatással várják az érdeklődőket annak érdekében, hogy mindenki megtalálhassa a megelőnyösebb termékeket és módszereket tervei megvalósításához” - tette hozzá az újHÁZ Centrum vezérigazgatója.

*Az újHÁZ Centrum megbízásából készült Opinio kutatás adatfelvétele 2021 novemberében zajlott. Az 1071 kitöltő válaszai alapján létrejött minta reprezentatív a 18-59 éves okostelefonnal rendelkező magyar lakosságra kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatásban a megkérdezettek a meghiúsult építkezésekre és felújításokra, valamint az igénybevett otthonteremtési támogatásokra vonatkozó kérdések esetében több választ is megjelölhettek.

Közös gazdasági továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetem és az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszintű együttműködések útján kiemelten támogatja a pénzügyi, közgazdasági terület szakemberképzését, a hazai közgazdászképzések versenyképességének erősítését. A stratégiai szintű partnerségek újabb mérföldköveként szakirányú továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetemmel (METU) közösen. A 2022 őszén induló kétféléves szakok olyan, a hazai felsőoktatásban kevéssé vagy egyáltalán nem oktatott hiánypótló, az MNB szakértői által pedig naprakész tudást adnak, amelyre jelentős munkaerőpiaci kereslet jelentkezett az elmúlt években.
2022. 08. 09. 15:00
Megosztás:

Újra felpezsdült az élet Budapesten – ezt bizonyítják a Főtaxi számai is

A járvány előtti időket idéző pezsgést hozott a nyár Budapestre, az idegenforgalom élénkülésének pedig egyik megbízható indikátora a taxiforgalom alakulása. A turizmus növekedését a Főtaxi adatai is alátámasztják: a társaság a teljes nyári szezont összesen közel 650 000 fuvarral zárhatja, ami 7,5 millió kilométeres flottateljesítményt jelent, megközelítve a csúcsévnek számító 2019 azonos időszakát. A növekedésben kulcsszerepet játszanak az olyan események, mint a Formula 1, vagy a fesztiválok: a Magyar Nagydíj hetében több mint 90 000 alkalommal vették igénybe a Főtaxi szolgáltatásait, a közelgő Sziget időszakában pedig várhatóan mintegy 130 000-en utaznak majd a társaság autóival.
2022. 08. 09. 14:00
Megosztás:

13,7% a magyar horror-infláció - Pirkadat előtt van a legsötétebb?

Reménykedjünk, hogy tényleg pirkadat előtt a legsötétebb az éjszaka, hiszen a ma reggel publikált inflációs számok gyorsuló tendenciát mutatnak.
2022. 08. 09. 13:00
Megosztás:

Megjelentek az aszály miatti hitelmoratórium és kárkifizetés szabályai

Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
2022. 08. 09. 12:00
Megosztás:

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

A Budapesten terjeszkedő Exadel technológiája hozzájárulhat a digitális arcfelismerés terjedéséhez: reptéri check-in, szállodai beléptetés, de egy napon akár köztéri hirdetésekben is feltűnhet a technológia A következő évtizedben 400%-kal is nőhet az arcfelismerésre épülő megoldások piaca – hazai KKV-k is sokat profitálhatnak a technológiából, ha időben kapcsolnak
2022. 08. 09. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 09. 10:00
Megosztás:

Oktatási gerinchálózatot fejleszthet a Delta 638 millió forintért

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit.
2022. 08. 09. 09:00
Megosztás:

Ezek miatt érkezett idén a legtöbb panasz a Budapesti Békéltető Testülethez

A postai- és a távközlési szolgáltatások, valamint a közüzemi ügyek kerültek a legnagyobb arányban a Budapesti Békéltető Testület (BBT) elé 2022. első felében. A karácsonyi ajándékküldés, a telefonszolgáltatók rendszerátállásaiból adódó gondok és a közüzemi problémák mellett számos termékkel kapcsolatos panasz is érkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett testülethez. A BBT az országos békéltető testületek által éves szinten összesen tárgyalt ügyek közel felében segíti a mindkét fél elégedettségén alapuló ügyrendezést.
2022. 08. 09. 08:00
Megosztás:

A magyar vállalkozók döntő többsége csődben van, csak nem tud róla

A jelenlegi gazdasági környezet, gondoljunk akár az adózási változásokra, az egyre növekvő inflációra, az euró–forint árfolyam kedvezőtlen alakulására, mind olyan hatással vannak a magyar kis és közepes vállalkozásokra, hogy a stabil működésből hirtelen csődközelben találhatják magukat.
2022. 08. 09. 07:00
Megosztás:

Az elsők között biztosítják a Magyar Bankholding tagbankjai a Széchenyi Kártya Program MAX hiteleit

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
2022. 08. 09. 06:00
Megosztás:

20 millió eurós bírság jogellenes mesterséges intelligencia alkalmazásáért

A görög adatvédelmi hatóság júliusban 20 millió eurós bírságot szabott ki az amerikai Clearview AI Inc. nevű társaságra, megtiltotta a Görögországban élő érintettek személyes adatainak gyűjtését és kezelését a cég arcfelismerő szolgáltatásai keretében, és ezzel együtt ezek törlését is elrendelte. Fontos, hogy a Clearview AI Inc.-nek nemcsak a görög lakosokról eddig gyűjtött összes képét törölnie kell, hanem azokat a biometrikus információkat is, amelyek egy adott arc azonosításához szükségesek.
2022. 08. 09. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjra hogyan hat a részmunkaidő?

Bár különböző okokból, rövidebb, vagy hosszabb ideig, de sokan dolgoznak részmunkaidőben. Gondoljunk csak arra például, hogy olyan munkajogi lehetőségek is választhatók a kisgyermekes szülők által, hogy átmenetileg részmunkaidőben dolgozzanak a kisgyermekre tekintettel.
2022. 08. 09. 04:01
Megosztás:

Jókora mínuszban a külkereskedelmi mérleg

Júniusban az euróban számolt export 13 százalékkal, az import viszont 24 százalékkal nőtt éves szinten. A külkereskedelmi mérleg így 1 milliárd euróval romlott. A következő időszakban több tényező javíthatja a szaldót.
2022. 08. 09. 03:00
Megosztás:

Egyesül a Random az Erste Befektetési Zrt.-vel

Október elsején a megváltozott piaci viszonyokra reagálva egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel. Az egyesülés eredményeként a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre, így biztosítva a hatékony működést és az ügyfelek legjobb kiszolgálását. Az Erste mindezzel párhuzamosan, a Randomtól érkező kollegákra támaszkodva új, Online Üzletágat alakít ki, amely tükrözi az internetes fejlesztések iránti elkötelezettségét. A Random jelenlegi ügyfelei az Ersténél a jövő év végéig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól.
2022. 08. 09. 02:00
Megosztás:

A UPS Healthcare jelentős nemzetközi felvásárlást jelentett be

A UPS bejelentette, hogy felvásárolja a Bomi Groupot, mely egyike a világ vezető, multinacionális egészségügyi logisztika szolgáltatóinak. A tranzakció révén 14 országban található hőmérséklet-szabályozott létesítményekkel és a Bomi Group közel 3000 magasan képzett munkatársával bővül a UPS Healthcare hálózata Európában és Latin-Amerikában.
2022. 08. 09. 01:00
Megosztás:

Annyira fogynak a hitelfelvevők, hogy már az átlagadós is VIP kamatot kap

A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet.
2022. 08. 09. 00:05
Megosztás:

Megtévesztette a fogyasztókat a Ryanair

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook oldalán.
2022. 08. 08. 23:00
Megosztás:

A világpiaci ármozgások határozzák meg a külkereskedelmi mérleg alakulását

Az energiahordozók világpiaci árának drasztikus emelkedése miatt az importárak jobban nőnek az exportáraknál, ami rontja a cserearányokat, és jelentősen hozzájárul a külkereskedelmi mérleghiány emelkedéséhez - állapították meg a külkereskedelmi forgalom júniusi előzetes adatait kommentálva az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2022. 08. 08. 22:00
Megosztás:

Roham várható az épületszigetelés piacon

Jelentős roham várható az idei hőszigetelés szezonban ősszel. Az emelkedő energiaárak és a rezsitámogatás csökkenés miatt számottevő keresletnövekedés várható, ezért nehéz lesz szakembert találni.
2022. 08. 08. 21:00
Megosztás:

Erősödtek az európai tőzsdeindexek

Indexerősödéssel zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.
2022. 08. 08. 20:00
Megosztás: