Jelentősen bővült az építőipar teljesítménye februárban

Jelentősen bővült az építőipar teljesítménye februárban, de az alapanyaghiány és a növekvő beruházási költségek fékezhetik a lendületet az iparágban az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Jelentősen bővült az építőipar teljesítménye februárban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte, hogy februárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 42,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az idén januárinál pedig a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 13,3 százalékkal volt magasabb.

Regős Gábor, a Századvég Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője az MTI-nek küldött kommentárjában kiemelte: az éves alapú növekedésben szerepe lehetett a gyenge bázisnak, de a bővülés mértéke sokkal nagyobb, mint amekkorát a bázisidőszaki adat indokolna. Az orosz-ukrán háború a februári termelést még nem befolyásolta, az a következő hónapokban okozhat fennakadást az építőanyagok hiánya miatt. A szakértő szerint sokan már temették az építőipar idei évét, de az adatokból ennek ellenkezője látszik, a szerződésállomány volumene majdnem ötödével meghaladja az egy évvel korábbit, így a kérdés inkább az, hogy az ágazat milyen ütemben bírja teljesíteni a szerződéseket.

Regős Gábor úgy látja, hogy az erőteljes kereslet és az építőanyag-ellátás esetleges problémái miatt az egyébként sem alacsony árak további emelkedésére lehet számítani az ágazatban. A munkaerő rendelkezésre állásáról kifejtette: a magas rendelésállomány teljesítése az eddiginél is több munkaerőt igényel majd, amelynek egyik forrása az Ukrajnából elmenekültek csoportja lehet. Kérdés ugyanakkor, hogy a korábban onnan érkező munkaerő rendelkezésre áll-e, vagy a háború miatt most nem tud Magyarországon dolgozni - tette hozzá.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában megállapította: a januári átmeneti megtorpanás után februárban kilőtt a hazai építőipar, továbbra is erős a lendület az iparágban, annak ellenére, hogy a drágulás is igen erőteljes. A szakértő szerint az építőipar legnagyobb kihívása továbbra is az elszabaduló alapanyag-ellátási és áremelkedési problémákkal való szembenézés lesz, ami láthatóan tovább gyorsul, főként az energiaválság és az ukrán háború következményeként, miközben a kereslet változatlanul kiugróan erős az iparágban.

Az elemző várakozása szerint idén 12 százalékot kissé meghaladó lehet az iparág növekedése, de a háború közvetett következményei, az alapanyag-ellátás jelentős akadályai és a munkaerőhiány miatt jelentős a bizonytalanság. Kitért arra, hogy a jelenlegi erős keresletben az államilag támogatott otthonteremtési és felújítási támogatásoknak is szerepe van. A 3 millió forintos felújítás-támogatási program, a visszavezetett 5 százalékos újlakás-áfa, a csok-támogatások, valamint az illetékmentesség tovább fűtheti az ingatlanpiacot és az építőipari konjunktúrát idén, mert a szoros támogatási határidők és a bizonytalanságok miatt minden szereplő a minél gyorsabb kivitelezésben érdekelt.

Az évkezdet alapján erős éve lehet a hazai építőiparnak a beszerzési problémák és az évek óta tartó erőteljesen bérinfláció folytatódása ellenére. Az alapanyaghiány és a beruházási költségek kiugró növekedése középtávon fékezheti a lendületet, de a jelenlegi szerződésállomány elég kapacitást köt le a következő másfél évben - mutatott rá.

Iparági tapasztalatok alapján némi enyhülést hozott az építőipari alapanyagok "exportkorlátozása", tavaly év végére 10-15 százalékos árcsökkenésről számoltak be a kivitelezők. Az idei év elején a várt 10 százalék körüli drágulás helyett azonban nem ritkák a 25 százalék feletti áremelések, így egyre akutabb a kérdés, hogy milyen árszintet fog még elbírni a hazai építési piac - fogalmazott a Takarékbank elemzője.

Közel 1 milliárdos kulturális fejlesztés Nyíregyházán

Csaknem 950 millió forintos európai uniós támogatásból újíthatta meg Nyíregyháza többi között a város szívében található egykori Helyőrségi Művelődési Otthont, amely immár a Szindbád nevet viseli - tájékoztatta a megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.
2023. 04. 01. 13:00
Megosztás:

1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon

Újabb 1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon, a közlekedésfejlesztés részeként buszforduló, parkoló, út- és járdaszakaszok is megújultak - közölte a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
2023. 04. 01. 12:00
Megosztás:

Szinte ingyen mehetnek szabadegyetemre fiatal felnőttek

Augusztus 21. és 27. között Csórompusztán, a Balaton-felvidéken rendezik meg azt a Szabadegyetemet, amely egy civil szerveződés keretében az Erasmus+ támogatásával jön létre. A táborban mintegy hetven fiatal kaphat helyet, akik egy nem mindennapi feladatban is részt vehetnek.
2023. 04. 01. 11:00
Megosztás:

A külföldi munkaerő mellett erősebben kell támaszkodni a hazai munkaerőpiaci tartalékokra is

A következő években jelentkező több százezres munkaerőigény kielégítéséhez elkerülhetetlen a külföldi munkaerő alkalmazása – hangzott el a Trenkwalder által szervezett második Munkaerőpiaci Kerekasztal rendezvényen csütörtökön. Hatékonyabban kell ugyanakkor kihasználni a hazai munkaerő-tartalékot is, ennek érdekében pedig szükség van többek között a munkaerő mobilitási lehetőségeinek javítására, a munkaerőpiac szakképzési igényeinek pontosabb előrejelzésére, valamint a jelenleginél tervezhetőbb szabályozási környezetre is.
2023. 04. 01. 10:00
Megosztás:

Félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén Budapesten pénteken.
2023. 04. 01. 09:00
Megosztás:

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Februárban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 04. 01. 08:00
Megosztás:

Indul a tavi viharjelzési szezon

Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 04. 01. 07:00
Megosztás:

Akár pénzügyi csődöt is okozhat egy megörökölt lakáshitel

Az emberek sokszor meglepődnek azon, hogy a felvett lakáshitel öröklődik, amennyiben a hitelfelvevővel tragédia történik. Ebben az esetben a hitelt a családnak kell visszafizetnie, máskülönben elveszítik az otthonukat. A Bankmonitor szakértői sorba vették a megoldási lehetőségeket, amelyekkel kivédhető ez a helyzet.
2023. 04. 01. 06:00
Megosztás:

Százmilliós bírságot kapott a SET GROUP

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 105 millió forint bírságot szabott ki a SET GROUP Nyrt.-re a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.
2023. 04. 01. 05:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíjak 2023 - házastárs vagy élettárs? Nem mindegy!

A hozzátartozói nyugellátásokhoz, ezáltal az özvegyi nyugdíjhoz is jogosultsági előfeltétel, hogy az elhalálozott jogszerző nyugdíjasként haljon meg, vagy a jogszabályban meghatározott mértékű szolgálati idővel rendelkezzen - olvashatjik az ado.hu szakportál blogbejegyzésében. De mi a különbség a házastárs és az élettárs esetében? Elmagyarázzuk!
2023. 04. 01. 04:00
Megosztás:

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben.
2023. 04. 01. 03:00
Megosztás:

Kedvezményes közlekedési bérletet vezetnek be Németországban

Hozzájárult a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken az általános drágulás hatásainak ellensúlyozását szolgáló kedvezményes közlekedési bérlet intézményének felújításához, a helyi és a térségi közösségi közlekedésben országszerte érvényes bérletet így májustól bevezetik.
2023. 04. 01. 02:00
Megosztás:

Lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján pénteken.
2023. 04. 01. 01:00
Megosztás:

Digitalizálta az első tízezer oldalnyi zenetudományos emléket az OSZK

Elkészült a digitalizálása annak az első tízezer oldalnyi, 18-19. századi zenetudományos emléknek, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ együttműködésének keretében készítettek elő.
2023. 04. 01. 00:01
Megosztás:

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.
2023. 03. 31. 23:00
Megosztás:

Rekordra emelkedett a kgfb-átlagdíj

Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején - közölte a Netrisk az MTI-vel pénteken.
2023. 03. 31. 21:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a hét utolsó kereskedési napján.
2023. 03. 31. 20:00
Megosztás:

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a hét utolsó kereskedési napján.
2023. 03. 31. 19:30
Megosztás:

Folytatódott az emelkedés az európai értékpapírpiacokon

A csütörtöki nagy indexemelkedések után 0,2-0,8 százalék közötti erősödéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 31. 19:00
Megosztás:

Erősödött a vezető részvények többsége a budapesti börzén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
2023. 03. 31. 18:30
Megosztás: