Jogos magyar nyugdíj pánik - elég ránézni a korfára...

A globális nyugdíjrendszer egyre nagyobb bajban van, aminek több, egymástól teljesen független oka is van. Mi a baj, hogyan kapcsolódik mindez Magyarországhoz, és miért kell időben felkészülni rá?

Jogos magyar nyugdíj pánik - elég ránézni a korfára...

Az infláció jelenleg az egekben van — az egész világon magas, de hazánkban még annál is inkább. Míg a fizetések, illetve a nyugdíjak csak szerény mértékben tudnak növekedni (általában 10-20%-kal évente), addig az infláció mértéke egyes becslések szerint ennek a többszöröse is lehet.

Ez azt jelenti, hogy a lakosságnak, illetve az időseknek egyre kevesebb vásárlóereje van, egyre kevesebb élelmiszert, ruhát, könyvet vagy háztartási cikket tudnak vásárolni a pénzükön, arról nem is beszélve, hogy a lakhatásukat — amennyiben nincsenek abban a szerencsés helyzetben, hogy saját ingatlannal rendelkezzenek — egyáltalán nem tudják kigazdálkodni az egyre dráguló albérletárak miatt.

És akkor még csak az alap élelmiszerekről és termékekről beszéltünk, az egészséges ételek, az egyre dráguló gyógyszerek és a többi, időseknek fontos árucikkről nem is beszélve.

A másik problémát az idősödő társadalom okozza. 2019-es adatok alapján a 65 év felettiek aránya már elérte a 19 százalékot, és ez folyamatosan növekszik.

Azonban ne gondoljuk, hogy csak az egyre több idős ember miatt kezd fenntarthatatlanná válni a nyugdíjrendszer. A mérleg másik oldalát — a nyugdíjak szempontjából — ugyanis a fiatalok képviselik. A nyugdíjrendszer Magyarországon a társadalombiztosításon alapul, azaz az aktív dolgozók fizetéseiből finanszírozzák a nyugdíjakat. Azonban a folyamatosan csökkenő születésszám, és egyre szerényebb munkaerőpiac miatt egyre kevesebb ember dolgozik, így kevesebb pénz érkezik a nyugdíjalapba. 

A problémát a KSH oldalán található ábra szemlélteti a legjobban:

A probléma egyik legfőbb oka tehát az, hogy a várható élettartam rendkívül megnőtt a nyugdíj rendszer bevezetése óta, ez pedig magával vonzza azt, hogy egyre több embert kell eltartania a még aktív dolgozóknak. Emiatt még azokban az államokban is baj van, ahol az idősek tisztelete, védelme és segítése top prioritást élvez és a nemzeti alapértékek egyikének számít.

Emellett sajnos a fiatalok gyermekvállalási kedve is egyre csökken, a rendszerváltás óta legalábbis jóval alacsonyabb volt, mint a második világháború utáni két évtizedben — ennek is köszönhető ez az aránytalan kormegoszlás a magyar társadalomban.

A nyugdíjrendszer tehát nagyon ingatag talajon egyensúlyozik, ráadásul a probléma nem csak a mostani időseket érinti, hanem a jövő generációit is — aki most fiatal, annak egyre kisebb az esélye a nyugdíjra. A legtöbb pénzügyi, gazdasági és vállalkozó szakember és tanácsadó ezért azt ajánlja, hogy minél hamarabb kezdjünk el félretenni a saját nyugdíjunkra, ellenkező esetben ugyanis lehet, hogy mire oda kerülünk, az állam már nem tudja kigazdálkodni.

Már jelenleg is érezhető ez a hatás, a jelenlegi nyugdíjasok ugyanis alig, vagy egyáltalán nem rendelkeznek megtakarításokkal, ezért nagyon ki vannak téve a piaci, gazdasági, politikai és társadalmi történéseknek. Ez pedig hatalmas társadalmi feszültségeket eredményezhet.

Láthatjuk, hogy Franciaországban mekkora tüntetéshullám indult a nyugdíjkorhatár megemelése miatt, pedig ha jobban belegondolunk, az egyre növekvő várható élettartam miatt ez tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak — azonban nem ez az egyetlen. Az olyan jóléti államoknak, ahol a fizetés a többszöröse a magyar béreknek, más módszerük is van a nyugdíjkorhatár megtartásának vagy esetleges csökkentésének, itthon azonban egyre valószínűbbé válik, hogy hamarosan emelkedni fog.

A nyugdíjrendszer tehát igencsak nehéz helyzetbe került – már számtalan könyv, tanulmány és szakember kongatja a vészharangot. A megoldás azonban korántsem ilyen egyértelmű.

Az azonban biztos, hogy változásokra van szükség.

Ismét tiltakozónapot tartanak a francia nyugdíjreform ellen

Franciaországban 14. alkalommal hirdettek a szakszervezetek keddre országos tiltakozónapot az áprilisban elfogadott nyugdíjreform ellen, amelynek legvitatottabb pontja, a nyugdíjkorhatár 64 évre emelését előíró, szeptember 1-én hatályba lépő rendelet már a hétvégén megjelent a hivatalos közlönyben.
2023. 06. 06. 05:30
Megosztás:

Jó sok új autót vásároltak a horvátok

Horvátországban az első öt hónapban 26 584 új személygépkocsit adtak el, 44,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a horvát belügyminisztérium a Promocija Plus intézet adataira hivatkozva hétfőn.
2023. 06. 06. 05:00
Megosztás:

Metrófesztivált szerveznek a megújult M3-as metró ünneplésére

Föld alatti fesztivált rendeznek annak megünneplésére, hogy újra jár az M3-as metró: június 15-én és 16-án a felújított állomásokon koncertekkel, színházi produkciókkal, kiállítással, stand-up comedyvel, aluljáró-játszótérrel is várják a budapestieket és a fővárosba látogatókat.
2023. 06. 06. 04:30
Megosztás:

Jogviták – Nem szeretünk békésen megegyezni, pedig milliárdok múlnának rajta

Hiába terjedtek el az alternatív vitarendezési megoldások Magyarországon, a peres ügyekhez viszonyított arányuk messze elmarad az angolszász vagy a nyugati-európai átlagtól. Pedig a mediáció nyomán kötött egyezség időigénye és költsége negyede-ötöde, mint a pereskedésé, és a közvetítői eljárások több mint fele megállapodással zárul – derült ki a mediáció jelenét és jövőjét vizsgáló konferencián.
2023. 06. 06. 04:00
Megosztás:

133 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók

A gazdálkodók 133 303 egységes kérelmet nyújtottak be hétfőig, ebből 95 987 darabot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak segítségével - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 06. 03:30
Megosztás:

Sporttehetségeket támogat a Mol-Új Európa Alapítvány

Hetvenöt millió forintos keretösszeget különített el a hazai és nemzetközi sportversenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó 10-17 éves tanulók, általános és középiskolás diákok támogatására a Mol-Új Európa Alapítvány, melyhez július 16-ig lehet benyújtani a pályázatokat.
2023. 06. 06. 03:00
Megosztás:

Kevés a nyugdíja? Így lehet igényelni 8000 Ft havi nyugdíj-emelést

Mi az a méltányossági nyugdíj, mit kell tudni róla? Pontosan mi áll a méltányossági nyugdíj 2023-as jogszabályi hátterében? Mint általában a jogszabályok, a méltányossági nyugdíjak egyes szabályai is változtak 2023-ban. Érdemes ismerni a pontos szabályokat, mert akár havi max. 8.000 Ft-ot is kérelmezhetünk méltányossági emelésként. Hogyan lehet élni ezzel a lehetőséggel? Ki igényelheti és mekkora nyugdíj esetén tudunk élni a lehetőséggel? Cikkünkben az ado.hu szakmai portál útmutatásai alapján részletesen körüljárjuk a témát.
2023. 06. 06. 02:00
Megosztás:

Áprilisban csökkentek a termelői árak az euróövezetben

Az euróövezetben csökkentek a termelői árak áprilisban az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.
2023. 06. 06. 01:30
Megosztás:

Orbán Viktor az ázsiai befektetési bank elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 06. 06. 01:00
Megosztás:

Újabb jelentős élelmiszer áremelés jöhet Magyarországon a fizetendő EPR díjak miatt

Az elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetésre kerül az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR).
2023. 06. 06. 00:01
Megosztás:

Újrahasznosított papír új életben

Sok más nyomda mellett a budapesti <a href="https://profinyomda.hu/" target="_blank">Profi Nyomda</a> is fontosnak tartja az újrahasznosított papírok használatát, mivel a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik minden iparágban, és a nyomdaipar sem kivétel. Ahhoz, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat, fontos, hogy olyan anyagokat és folyamatokat válasszunk, amelyek kímélik a természeti erőforrásokat. Az újrahasznosított papír egy kiemelkedő lehetőség, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minőségi nyomdai termékeket készítsünk, miközben csökkentjük az új papír előállításával járó negatív hatásokat.
2023. 06. 05. 23:30
Megosztás:

Kijevbe utazik a pápa békeküldötte

Kijevbe utazik Matteo Zuppi bíboros, aki Ferenc pápa békeküldöttnek nevezett ki, hogy megpróbálja előmozdítani az ukrajnai háború politikai rendezését - jelentette be a Vatikán hétfői közleményében.
2023. 06. 05. 23:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 06. 05. 22:30
Megosztás:

Hamarosan megkezdődnek a paksi bővítés újabb előkészítő munkálatai

Hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai, a módosított szerződéses keretrendszer biztosítja a gyorsabb előrehaladást a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2023. 06. 05. 22:00
Megosztás:

GFM-államtitkár a vállalati kötvények és a befektetési alapok újraszabályozásáról

A 2023-as tavaszi parlamenti ülésszak végével, készülve az őszi törvénykezési munkára, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénzügyi szabályozási területe - összhangban az uniós pénzügyi szabályozási stratégiával - a vállalati kötvények és a befektetési alapok vonatkozásában új szabályozási koncepciót dolgoz ki - fogalmazta meg a GFM hétfői közleményében Túri Anikó közigazgatási államtitkár.
2023. 06. 05. 21:30
Megosztás:

Június 11-től Kincses Áron lesz a KSH elnöke

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 21:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó kereset, csökkent a reálbér Csehországban

Éves összehasonlításban az első negyedévben 8,6 százalékkal 41 265 koronára (646 210 forint) emelkedett a bruttó havi kereset Csehországban. A reálbérek éves csökkenése így 6,7 százalékos lett - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2023. 06. 05. 20:30
Megosztás:

A FÉSZ egyeztetne a kormánnyal a kiterjesztett gyártói felelősségi díjról

A július 1-jétől érvénybe lépő kiterjesztett gyártói felelősségi díj és annak magas tételei miatt sürgős egyeztetést javasol a kormánnyal a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) - közölte a FÉSZ hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfő estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 06. 05. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2023. 06. 05. 19:00
Megosztás: