Jogszerűen törölte-e a Facebook a Pesti Srácokat?

Ismét fellobbant a vita a magyar nyilvánosságban arról, vajon jogában áll-e a Facebooknak, hogy felhasználói fiókokat töröljön a saját felületéről. A kérdés felvetése most különösen is indokolt, mivel a legnagyobb közösségi médiaplatform egy sajtótermék, a pestisracok.hu fiókját függesztette fel a közösségi szabályok megsértése miatt, ami mégiscsak minősített esete a társadalmi kommunikáció befolyásolásának. Másrészt az is növeli az ügy jelentőségét, hogy ez az első nagy nyilvánosságot érdemlő szolgáltatói beavatkozás azt követően, hogy alkalmazandóvá vált az online platformok tevékenységét, többek között moderálási gyakorlatát szabályozó európai uniós rendelet (rövidített nevén: DSA).

Jogszerűen törölte-e a Facebook a Pesti Srácokat?

A DSA néhány nagyon fontos kérdést eldöntött az uniós jogalkotás szintjén. Az egyik ilyen kérdés az, hogy a platformoknak egyértelmű és konkrét indokolást kell adniuk tartalommoderálási intézkedéseikről az érintett számára. Bármely érintettnek joga van erre, de egyértelmű, hogy egy sajtótermék fiókjának (akár végleges) felfüggesztése olyan súlyú lépés, amelynél ezt a kötelezettséget különösen is komolyan kell vennünk.

Az eddig nyilvánosságra hozott információk alapján a Facebook nem tett eleget ennek a kötelezettségének. A Pesti Srácok közleménye szerint mindössze annyit lehet tudni, hogy a felfüggesztésre „veszélyes személyekre és szervezetekre vonatkozó szabályozás megsértése és kéretlen tartalom közzététele” miatt került sor.

Nem kétséges, hogy ez a nyúlfarknyi indokolás, amely csak egy elvont jogalapot jelöl meg, nem elégíti ki a DSA elvárásait, melyek alapján az ügy releváns tényeire és körülményeire kiterjedő magyarázattal kell szolgálni. A felfüggesztés tehát – a jelenleg ismert információk alapján – egyelőre biztosan jogszerűtlen.

Tegyük hozzá, hogy az indokolási kötelezettség ráadásul csak az előfeltétele annak, hogy rátérhessünk a lényegi kérdésre: jogszerű-e érdemben a Facebook szóban forgó döntése. A konkrét ügyben erről – éppen az indokolási kötelezettség megsértése miatt – most nem fogunk tudni biztosat állítani, de azt azért tisztázhatjuk, hogy a már hatályban lévő DSA világában melyek a jogi keretei egy ilyen döntésnek.

Az uniós rendelet által eldöntött legfontosabb érdemi kérdés, hogy a platformszolgáltatóknak a közösségi szabályaik (formálisan szólva: a szerződési feltételeik) érvényesítése során figyelemmel kell lenniük felhasználóik szólásszabadságára, és nem hozhatnak olyan intézkedést, amely azt aránytalanul korlátozná.

Ezen a blogon már évekkel ezelőtt foglalkoztunk azzal, hogy az európai alkotmányjogi gondolkodástól egyáltalán nem idegen, hogy – az állami hatóságok mellett – az alapjogok érvényesülésére meghatározó hatással lévő egyes magánszereplőkre is alkotmányjogi elvárásokat telepítsünk. Az alapjogok horizontális hatályának nevezett alkotmányjogi tézis szerint a demokratikus társadalmi vita és a véleménynyilvánítás terén kulcsszerephez jutó online platformokat – kiváltképp moderálási gyakorlatukban – kötelezik a szólásszabadság mércéi. Igen ám, de az alkalmazás során most már nem a szép elvi tézisnek, hanem annak a gyakorlati kérdésnek van jelentősége, hogy pontosan milyen mércékről is beszélünk.

Bár a Pesti Srácok ügyében a felfüggesztés jogalapja más volt, azt javaslom, a releváns jogi szempontok modellezéséhez forduljunk egy olyan esetkörhöz, amely rendszeresen a szólásszabadság figyelmének középpontjába kerül, így kiterjedt gyakorlata van: vegyük szemügyre a sértő, gyalázkodó beszéd példáját.

A szólásszabadságnak az államot kötelező mércéi az elmúlt évtizedekben kialakultak, és bár bizonyos hangsúlyok a társadalmi folyamatokkal együtt természetes mozgásban vannak a jogalkalmazásban, az alapok világosak: az állam csak kivételesen, jól meghatározott, konkrét sérelmek vagy tényleges veszélyek esetén korlátozhatja a véleménynyilvánítás kitüntetett fontosságú jogát.

Ebből következik például az, hogy míg a gyűlöletkeltést a magyar jog sem tűri meg, addig a közösségeket sértő, de a gyűlöletkeltés szintjét el nem érő gyalázkodás főszabály szerint nem szankcionálható. Senki ne gondolja azonban, hogy a szólásszabadság horizontális hatályának dilemmái azzal a könnyed mozdulattal kipipálhatók, hogy mostantól ezek a mércék az online platformokat is kötik majd.

Az alapjogi szempontok érvényesülése magánfelek között ugyanis nem követheti egy az egyben az államra vonatkozó alapjogi rezsimet, mivel itt a jogviszony kötelezetti oldalán is olyan magánfelet találunk, akinek jogait, adott esetben alapjogait és méltányolandó érdekeit szintúgy el kell ismernie a szabályozásnak. Jól láthatjuk ezt a horizontális hatály működésének már létező szemléletes gyakorlati példáin is.

Amíg a személyes adatok védelméhez való jog kizárólag az államokat kötelező alapjogként funkcionált (szinte már el is feledtük, de természetesen ez a jog is így kezdte), addig korlátozására csakis más alapjog vagy alkotmányos érték védelmében kerülhetett sor.

Aztán az adatvédelem megérkezett a magánfelek világába, és rögtön ott találtuk a GDPR-ban az adatkezelés lehetséges jogalapjai között az „adatkezelő jogos érdekét”, ami az alapjogi szempontokat, vagyis az adatvédelem korlátozását már magánfelek sajátos pozíciója közti érdekmérlegelés keretei közé tereli. Hasonlóképpen a munkáltató is a saját munkáltatói érdekei szerint, szélesebb körben korlátozhatja a munkavállalók szólásszabadságát, mint az állami hatóság.

Számot kell adnia jogos érdekeiről, igazolnia kell őket, és figyelemmel kell lennie a munkavállaló szólásszabadságára, de végül mégiscsak nagyobb tere nyílik a beavatkozásra, hiszen jogosan számíthat legitim munkáltatói céljainak, „céges érdekeinek” elismerésére.

Ebben a logikában kell működnie a szólásszabadság horizontális hatályának a DSA rendszerében is. A jogalkalmazói mérlegelés során egyszerre kell érvényre juttatni a szólásszabadság szempontjait és a platformok jogos érdekeit. De hogyan kell ezt elképzelni? Mi lehet „jogos érdeke” egy platformnak, és mi legyen a mérlegelés dinamikája a szólásszabadság szempontjaival szemben?

Ami a jogos érdeket illeti, az nagyban függ attól, milyen platformról beszélünk. A legnagyobb, e tekintetben „általános” kommunikációs platformok (Facebook, X/Twitter, Tik-Tok stb.) hivatkozhatnak a legkevésbé arra, hogy speciális szempontjaik, érdekeik lennének a felületükön zajló kommunikáció szabályozásában.

Az azonban még az ő esetükben is legitim érdekként fogalmazható meg, hogy bizonyos társasági normák és viselkedési szabályok betartása fontos a számukra a felhasználói és reklámozói bizalom megőrzése érdekében. Ennek alapján például a gyalázkodó, sértegető tartalmak – mint általános társadalmi viselkedési normákat sértő közlések – moderálása akkor is felmerülhet, ha azokkal szemben az állam még nem léphetne fel.

De minél nagyobb egy platform, vagyis minél inkább általános, mindenki számára nyitott fóruma a társadalmi párbeszédnek, annál kevésbé hivatkozhat sajátos közösségi szempontokra. Abban a hipotetikus esetben viszont, amikor egy kisebb platformnak speciális közösségszervező szempontjai, „identitása” lenne (pl. valamely vallás követői számára szervez fórumot), akkor ahhoz igazodva a korlátozás további jogos érdekei merülhetnek föl.

A közösségi médiaplatformok érdekei és a szólásszabadság szempontjai közti mérlegelés dinamikáját pedig mindenekelőtt a szólásszabadság lényeges tartalma határozza meg számunkra, amelynek – a horizontális hatály értelmében – mindenképp érvényesülnie kell. Ez abban fogalmazható meg röviden, hogy minél inkább egy legitim társadalmi vitában való részvételként értelmezendő egy adott véleménynyilvánítás, annál kevésbé hozhatók fel vele szemben jogosnak vélt platformüzemeltetői érdekek.

Az öncélú sértegetést, gyalázkodást tehát moderálással sújthatja a Facebook, de attól már nem óvhatja meg a felhasználóit, hogy nekik nem tetsző nézőponttal találkozzanak a felületén. A leghevesebb kultúrharcos témákban sem elég a beavatkozáshoz, hogy az egyik álláspont támogatói a versengő véleményeket önmagukban véve is sértőnek, kirekesztőnek tartják (amire egyre több példát látni a nyilvánosságban).

Sőt, az sem kifogásolható, ha egyesek ezeket a versengő véleményeket vehemensen, érzelmi fűtöttséggel, akár túlzásokkal képviselik a nyilvánosságban. A társadalmi kérdések megvitatása körében egészen addig nem kerekedhet felül a platform állított érdeke a felhasználóinak és reklámozóinak biztosítani szándékozott „safe space” fenntartására, amíg adott véleménynyilvánítás át nem lép a kifogásolható, személyeket és közösségeket célzó gyalázkodások körébe.

Egészen biztosan lenne mit tisztázni és ütköztetni a „veszélyes személyekre és szervezetekre vonatkozó szabályozás megsértése és kéretlen tartalom közzététele” esetében is. A Pesti Srácok fiókjának törlésénél azonban az indokolás jogsértő elmaradása miatt még csak rá sem tudunk fordulni azoknak a kérdéseknek a tárgyalására, amelyek a szólásszabadság érvényesüléséről szólnának.

Az új francia kormány újabb bevándorlási törvényt készít elő

Az új francia kormány vasárnap bejelentette, hogy 2025 elején új bevándorlási törvényt kíván a parlament elé terjeszteni, alig egy évvel az előző szöveg által kiváltott heves viták után.
2024. 10. 14. 03:00
Megosztás:

Eldőlt! Betiltják a benzines és a dízel gépkocsikat! Mutatjuk melyik országban melyik évben!

Az autóipar globálisan jelentős átalakulások előtt áll, mivel egyre több nemzet tervezi a belső égésű motorral működő járművek árusításának betiltását. Az Európai Unió 2035-re tűzte ki célul, hogy fokozatosan kivonja a piacról a benzin- és dízelmotoros autókat, míg más országok különböző időpontokat jelöltek meg erre. Nézzük meg, melyik országban melyik év hozza meg a nagy változást a benzin- és dízelmotorok terén!
2024. 10. 14. 02:00
Megosztás:

Sötét órák jönnek, kuksolhatunk áram nélkül a lakásban: áramszünetekre hívják fel a figyelmet

Idén rekordösszeget, 150 milliárd forintot költ hálózatai fejlesztésére a Dunántúl és Pest Vármegye, valamint a főváros áramhálózatának üzemeltetője, az E.ON Hungária Csoport. A nagyszámú fejlesztés egy részéhez a hálózatot kisebb területeken, néhány órára ki kell kapcsolni, ezért az ősz folyamán több tervezett üzemszünetre lehet számítani. Mikor és hol pontosan?
2024. 10. 14. 01:00
Megosztás:

Mit lép a Popcat, a Floki és a Bonk októberben? A Crypto All-Stars és a Flockerz is alaposan beizzít

A Popcat túlszárnyalhatja a BONK-ot és a FLOKI-t?
2024. 10. 14. 00:01
Megosztás:

Miért választják a Cardano, Toncoin és Chainlink befektetői a CYBRO-t a piaci korrekciótól való félelmek közepette?

Ahogy a bizonytalanság egyre nagyobb teret nyer a kriptopiacon, változás figyelhető meg a befektetők körében. A Cardano, Toncoin és Chainlink tulajdonosai élénken érdeklődnek a CYBRO iránt. Mi az oka ennek a vonzalomnak? A potenciális növekedés, még a széles körű piaci korrekciók ellenére is. Ez a cikk feltárja a jelenség okait, és hogy miért lehet a CYBRO a következő nagy dobás a kriptovilágban.
2024. 10. 13. 23:30
Megosztás:

Kripto szakértők merész előrejelzéseket tesznek a következő bikapiac vezetőiről – és az XRP, valamint a Cardano nincs a listán

Ahogy a kriptopiac a következő nagy felfutást várja, az elemzők meglepő új versenyzőket emelnek ki, akik várhatóan vezetni fogják a piacot. A hagyományos óriások, mint az XRP és a Cardano, hiányoznak a szakértők legjobb választásai közül. Ehelyett az innovatív projektek, amelyek a technológiát a népszerű trendekkel ötvözik, vonzzák a figyelmet, és jelentős hozamokat ígérnek azok számára, akik figyelemmel kísérik a piac változásait.
2024. 10. 13. 23:00
Megosztás:

Megkérdeztük a ChatGPT-t, melyik érme változtathat 1,000 dollárt 1 millióvá — Íme az eredmények (És nem az XRP vagy a Solana)

A ChatGPT-t megkérdezték, hogy mely kriptovaluták alakíthatják át az 1,000 dolláros befektetést elképesztő 1 millió dollárrá. A listán nem szerepelnek olyan népszerű érmék, mint az XRP és a Solana. Azonban meglepő módon kevésbé ismert digitális eszközök kerültek előtérbe, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak, felkeltve azok érdeklődését, akik a kriptopiac következő nagy lehetőségét keresik.
2024. 10. 13. 22:30
Megosztás:

Orbán Viktor Berlinben tárgyal

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este a német fővárosba utazik, ahol részt vesz a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
2024. 10. 13. 22:00
Megosztás:

Egy Wall Street-i elemző 6500%-os hozamot jósol ennek a tokennek, amely felülmúlhatja az Avalanche és a Polkadot teljesítményét

Egy neves Wall Street-i szakértő döbbenetes, 6500%-os hozamot jósol egy bizonyos kriptovalutának, azt sugallva, hogy túlszárnyalhatja az olyan ismert projekteket, mint az Avalanche és a Polkadot. Ez a merész előrejelzés felkeltette azoknak a befektetőknek a figyelmét, akik a következő nagy lehetőséget keresik a kriptopiacon. Olvass tovább, hogy megtudd, mely tokenek ígérnek jelentős növekedést a közelgő elemzések alapján.
2024. 10. 13. 21:00
Megosztás:

Kis befektetés, nagy potenciál: Hogyan hozhat 250 dollár ezekben a kriptovalutákban akár milliókat 2025-re?

Egy apró összegből vagyont kovácsolni talán tündérmesének hangzik, de bizonyos kriptovaluták ígéretes lehetőségeket kínálnak erre. Egy szerény 250 dolláros befektetéssel vannak olyan digitális érmék, amelyek robbanásszerű növekedés előtt állnak. Fedezd fel, mely kriptovaluták alakíthatják át a szerény megtakarításokat milliókká 2025-re!
2024. 10. 13. 20:30
Megosztás:

Az XRP három legnagyobb versenytársa nagy mozgásra készül októberben – akár 5000%-os nyereség is lehetséges

Ahogy a kriptopiac egy dinamikus szakaszba lép októberben, számos eszköz emelkedik ki potenciális kihívóként a már bevált érmék, például az XRP ellen. A befektetők élénk figyelemmel kísérik ezeket a feltörekvő sztárokat, jelentős mozgásokat várva, amelyek jelentős hozamokat eredményezhetnek. A piaci dinamikák változásával ezek a tokenek egyedülálló lehetőségeket kínálhatnak lenyűgöző növekedésre.
2024. 10. 13. 20:00
Megosztás:

Egy Ethereum-bálna 9000%-os növekedést jósol ennek a kutya témájú mémcoinnak, azt állítva, hogy 2026-ra felülmúlja a Shiba Inu-t és a PEPE-t

Az Ethereum közösségének egy befolyásos alakja merész előrejelzést tett egy kutya témájú kriptovalutáról, 9000%-os növekedést jósolva 2026-ra. Ez a mémcoin várhatóan túlszárnyalja az olyan ismert tokeneket, mint a Shiba Inu és a PEPE. Az olvasók megtudhatják, mely érmék ígérnek jelentős növekedést a következő években.
2024. 10. 13. 19:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 41. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 10. 13. 19:00
Megosztás:

Így hozhat egy „lazán” befektetett 200 dollár akár 20 ezer dollárt november végére – Ez az 5 kriptovaluta a titkos fegyvered

Befektetés 200 dollárral lenyűgöző hozamokat hozhat november végére. Ez a cikk öt ígéretes kriptovalutát mutat be, amelyek potenciálisan megsokszorozhatják a befektetéseket. Ezek a digitális eszközök növekedés előtt állnak, és egyedülálló lehetőséget kínálnak jelentős pénzügyi nyereség elérésére. Kíváncsi vagy, mely érmék repülhetnek az egekbe a következő hetekben? Fedezd fel a titkos befektetéseket, amelyek készen állnak a felszállásra!
2024. 10. 13. 18:30
Megosztás:

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 74 264,68 ponton zárta a hetet, a múlt péntekihez képest 852,93 ponttal, 1,16 százalékkal nőtt.
2024. 10. 13. 18:00
Megosztás:

Felújítják a vasúti pályát Szentlőrinc és Szigetvár között

Felújítják a vasúti pályát Szentlőrinc és Szigetvár között, október végéig ezen a szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat - tudatta a MÁV Zrt. a honlapján vasárnap reggel.
2024. 10. 13. 17:00
Megosztás:

Minden második cég tervez jövőre béremelést, de az ideinél kisebb mértékben

A munkaadók többsége bizakodó a jövő évvel kapcsolatban, gazdasági stabilizálódásra számítanak, és a vállalat létszámát tekintve is többen kalkulálnak bővüléssel, mint ahányan csökkenéssel. Minden második cég tervez béremelést, a cafeteria keretösszegét pedig minden ötödik emelné jövőre – mutat rá a Profession.hu szeptemberi felmérése.
2024. 10. 13. 16:00
Megosztás:

Ötmillió forintos adomány egészségügyi dolgozóknak az AGORA Intézettől

Ötmillió forint értékben biztosít hozzáférést saját fejlesztésű I LAND online készségfejlesztő programjához egészségügyi dolgozók számára az AGORA Oktatási Intézet. Az extrém fizikai és mentális terheléssel járó munka miatt fokozott stressznek vannak kitéve az ágazatban dolgozók, ezért lehet különösen hasznos eszköz számukra a kommunikációs és konfliktuskezelési technikák mellett a relaxációs eljárások elsajátítását is segítő alkalmazás. Kaiser Eszter, az AGORA Oktatási Intézet ügyvezetője az Egészségügyi Szakdolgozók LIV. Országos Kongresszusán adta át jelképesen az ötmillió forint értékű adományt a Határtalanul címmel megrendezett eseményen résztvevő 200 egészségügyi dolgozónak. Az I LAND (https://www.agoraintezet.hu/iland/) az AGORA saját fejlesztésű, online elérhető készségfejlesztő programja, amelynek segítségével bárki saját tempójában, izgalmas feladatokon keresztül gyarapíthatja képességeit.
2024. 10. 13. 15:00
Megosztás:

Újragondolt árpolitikával év végéig még utolérhetik magukat a vállalatok

A végiggondolt és jól kivitelezett, adatalapú árstratégia nem csak szignifikáns profitnövekedéshez vezet, hanem akár a piacot is alakíthatja. Azok a vállalatok pedig, ahol alábecsülik az árképzés szerepét és kizárólag a nyereség maximalizálására fókuszálnak, ott a profit is csorbát szenvedhet akár 15 százalékkal - derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline Budapest összefoglalójából. A megfelelő, proaktív árazási stratégia kialakítása szerepet játszik a kereslet, kínálat formálásában, illetve, ha a piaci változások lekövetésével párosul, legyőzhetetlen fegyver lehet belőle a vállalkozások számára.
2024. 10. 13. 14:00
Megosztás:

A biztonságról szólt a hét a nemzetközi konferencián

Budapest szolgált helyszínéül 2024. október 8. és 11. között a Safety Case Symposium 2024 elnevezésű konferenciának, amelyen 23 országból és több nemzetközi szervezetből közel 200 szakember képviseltette magát. Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége (NEA) szervezésében megvalósuló rendezvény résztvevői a házigazda Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. üzemeltetése alatt álló Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót is megtekinthették egy szakmai látogatás során.
2024. 10. 13. 13:00
Megosztás: