Jön a polimerek új világa?

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont innovatív, biológiai alapú polimerek fejlesztésébe kezdett, melyeknek széles körű alkalmazása a jövőben csökkentheti a kőolajszármazékokból és élelmiszer alapanyagokból előállított műanyagok részarányát – olvasható a Polimereken.
A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont közel 155 magyar kutató tudását és munkáját fogja össze. Alkalmazott kutatás-fejlesztés-innovációs tevékenységet folytat. Több mint 200 partnerünk van, akikkel rendszeresen pályázunk kutatás-fejlesztés-innovációs forrásokra. A kutatóközpont az elmúlt két-három évben egyre nagyobb hangsúlyt helyezett a polimerekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztésekre – írja a Polimerek.
„Láthatóan céllá vált európai szinten is, hogy az egyszer használatos műanyagok minél előbb kivezetésre kerüljenek; ennek egyik feltétele azonban egy stabil helyettesítő termék, például egy biológiailag lebomló, akár ipari melléktermékből származó polimer család”
– mondta a háttérben meghúzódó okokról a Polimerek, műanyagipari szaklapnak Dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont ügyvezetője.
Mint elárulta, ugyan vannak már lebomló polimerek a világban, de azok jellemzően kőolajszármazékokból vagy élelmiszer alapanyagokból készülnek. „A világ számos pontján kutatják azokat az új alapanyag forrásokat, amik nem csak biológiailag lebomlóak, hanem nyersanyagukat tekintve is fenntarthatók. Mi is ezen az úton indultunk el és a hulladékszármazékok, másodlagos nyersanyagok felé fordultunk” – fogalmazott Dr. Grasselli Norbert.
A polimerek új világa?
A célok kapcsán elmondta, olyan innovatív, biológiailag lebomló és biológiai alapú polimer technológiai eljárások fejlesztésébe kezdtek, amik képesek műanyagot előállítani akár ipari melléktermékből is. A kutatóközpontnál felvették a kesztyűt az Európában és más kontinenseken zajló hasonló jellegű kutatásokkal.
„Olyan polimer előállításában gondolkodunk, ami tulajdonságait tekintve vetekszik a hagyományos polimerekkel, ugyanakkor nem terheli tovább a természetes környezetet” – tette hozzá a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont ügyvezetője. Arra a kérdésre, hogy mi a baj az élelmiszer alapanyagokból előállított polimerekkel kifejtette, baj ugyan nincs velük, de a hulladékszármazékokból előállított polimerek több társadalmi-gazdasági kihívásra adhatnak egyszerre választ.
A kutatóközpontnak három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésére az új polimer előállítási módszer és receptúra fejlesztésére.