Ki lesz az Európai Tanács elnöke?

Az intézményi ciklusváltás 2024 második felében az Európai Tanács elnökének megválasztásával zárul le. Az eddigi tapasztalatok alapján milyen szempontokat vesznek figyelembe az állam- vagy kormányfők, mely országból érkezhet az EiT új vezetője?

Ki lesz az Európai Tanács elnöke?

Az Európai Tanácsnak (EiT) saját elnöke 2009-ben, a Lisszaboni Szerződés hatályba lépését követően lett. Azt megelőzően az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő ország állam- vagy kormányfője látta el ezt a feladatot. Az Európai Tanács elnökének kötelezettségeit, megválasztásának módját a Szerződések tartalmazzák. Ezek értelmében az EiT vezetője elnököl a csúcstalálkozókon, más közösségi intézményekkel kooperálva előkészíti az üléseket, továbbá feladatai közé tartozik az állam- vagy kormányfők közötti konszenzus létrejöttének elősegítése, amelynek céljából nem csupán a csúcstalálkozók keretében, de két ülés között is kétoldalú, illetve kiscsoportos megbeszéléseket folytat az uniós tagországok vezetőivel.

Az EiT első emberének közvetítő szerepe kulcsfontosságú lehet a politikailag érzékenyek ügyekben való megegyezésben. 2024 februárjában például az Európai Tanács jelenlegi elnöke, Charles Michel kompromisszumos javaslatának köszönhetően sikerült a feleknek egyezségre jutniuk a többéves költségvetés módosításával kapcsolatban. Ezeken túlmenően az Európai Tanács ülések után az elnök köteles jelentést benyújtani az ott elért eredményekről az Európai Parlament számára, amely plenáris ülésén azután részt is vesz az adott csúcstalálkozó következtetéseiről szóló vitában. Az EiT vezetője ezen felül ellátja az Európai Unió képviseletét a harmadik országokban.

2009 óta az Európai Tanács mindenkori elnökét az állam- vagy kormányfők választják meg minősített többséggel. Az elnök mandátuma két és fél évre szól, ugyanakkor ez egyszer megújítható, amely lehetőséggel mindezidáig a tagországok vezetői rendre éltek is. Az EiT első emberének mandátuma a Szerződések és az Európai Tanács eljárási szabályzata alapján négyféle módon szűnhet meg: 1) amennyiben két és fél év után nem kap újabb bizalmat az állam- vagy kormányfőktől, 2) két ciklust töltött az intézmény élén, 3) halála esetén, 4) illetve akadályoztatás vagy súlyos hivatali mulasztás miatt a tagállamok úgy döntenek, hogy megszüntetik a megbízatását. Tekintettel arra, hogy a jogszabályok a saját kezdeményezésre történő lemondásról nem rendelkeznek, Charles Michel év elején bejelentett szándéka, hogy jelöltetni kívánja magát az európai parlamenti választásokon, a képviselőséggel járó összeférhetetlenség miatt pedig megválasztása esetén lemondana jelenlegi pozíciójáról, több politikai és jogi nehézség elé állította a nemzeteket.

Michel azonban később úgy döntött, hogy mégsem indul a választáson, így utódját menetrendszerűen, november végén, decemberben választhatják meg. A tagállamok a Lisszaboni Szerződéshez csatolt 6. számú nyilatkozatban elkötelezték magukat az iránt, hogy az új elnök kiválasztása során figyelmet fordítanak a nemzetek „földrajzi és demográfiai sokféleségének tiszteletben tartására”. Összeférhetetlenség az EiT első emberének pozíciójához kapcsolódóan egyedül a nemzeti tisztségek betöltésére vonatkozik.

Noha az Európai Tanács új vezetőjének kilétét nem övezi akkora érdeklődés, mint az Európai Bizottságét, néhány politikus neve már felmerült lehetséges utódként. Közéjük tartozik Mark Rutte, Hollandia ügyvivő kormányfője, António Costa és Xavier Bettel, egykori portugál, illetve luxemburgi miniszterelnök is. Az EiT elnöki tisztségét mindezidáig három személy töltötte be: Herman Van Rompuy – 2009-2014 –, Belgium korábbi kormányfője, Donald Tusk – 2014-2019 – volt lengyel miniszterelnök és Charles Michel – 2019-2024 –, ugyancsak Belgium egykori vezetője.

Mindhárman rendelkeztek kormányfői tapasztalattal, ketten egy kis, alapító tagországból, Donald Tusk pedig egy nagy, akkor még viszonylag frissen csatlakozó államból érkezett. Földrajzi elhelyezkedésüket tekintve két nyugati és egy kelet-közép európai nemzet politikusáról beszélhetünk, közülük ketten az Európai Néppárt tagjai voltak, egyikük pedig a liberálisok pártcsaládjához tartozott. Az eddigi mintázatot alapul véve arra lehet következtetni, hogy a politikai vezetők az Európai Tanács következő elnökének kiválasztása során olyan személyt keresnek majd, aki rendelkezik korábbi állam- vagy kormányfői tapasztalattal, az egyensúly biztosítása okán pedig nagyobb az esélye, hogy Charles Michel után egy nem alapító tagországból és nem Nyugat-Európából érkező politikusra esik majd a választásuk. Az ideológiai hátteret tekintve a nagy pártcsaládok közül az Európai Szocialisták Pártja nem adott még EiT elnököt, ám az, hogy ezen szeretnének-e most változtatni, az a vezető pozíciók szétosztásáról szóló egyeztetések során derül majd csak ki.

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 17. 19:30
Megosztás:

Alacsony forgalomban emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,35 pontos, 0,25 százalékos emelkedéssel 69 711,91 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 17. 19:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 06. 17. 18:30
Megosztás:

A régiós terjeszkedés biztosíthatja a magyar dinnyetermesztés jövőjét

A sikeres technológia- és fajtaváltást követően a régiós terjeszkedés biztosíthatja a magyar dinnyetermesztés jövőjét - mondták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdai rendezvényén Budapesten a termelői érdekképviseletek vezetői.
2024. 06. 17. 18:00
Megosztás:

Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 17. 17:30
Megosztás:

Átadták az iskolakertet Tótkomlóson

Az iskolakertprogram fontosságát mutatja, hogy az idén meghirdetett ötödik ütemre is kétszáznál több oktatási intézmény jelentkezett - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn Tótkomlóson, ahol hivatalosan is átadták az iskolakertet.
2024. 06. 17. 17:00
Megosztás:

Az EU pályázatot írt ki uniós hírek határokon átnyúló terjesztésére

Az Európai Bizottság két pályázatot írt ki, amelyek keretében 9,5 millió eurót ítél oda uniós médiaorgánumoknak digitális formátumú hírek vagy innovatív formátumú hanganyagok gyártására és terjesztésére - közölte a brüsszeli testület hétfőn.
2024. 06. 17. 16:30
Megosztás:

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás - közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 17. 16:00
Megosztás:

Létrejött az egyik legnagyobb alkotóműhely a magyar IT piacon

Az Adevinta Classified Media Hungary Kft. ingatlan.com Zrt. által történt, tavaly októberben bejelentett felvásárlása után United Platforms (UP) néven a tulajdonosok idén júniusban egy munkáltatói ernyőmárkát hoztak létre. Az ernyőmárka magában foglalja az ingatlan.com Zrt. márkái, az ingatlan.com, a money.hu és Az Év Irodája mellett a Használtautó.hu-t, Autonavigátor.hu-t, valamint az ED Grouphoz tartozó Jófogást és Vaterát is.
2024. 06. 17. 15:30
Megosztás:

A bankok is drukkolnak a labdarúgó válogatott sikeréért

Nagyon megdobná a magyar labdarúgó válogatott németországi sikere az áruhitelezést – épp ezért a kereskedők és a bankok is szurkolnak azért, hogy a magyar válogatott kiköszörülje a svájci bicska okozta csorbát Németország ellen – vélekedik Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője a sorsdöntő mérkőzés előtt.
2024. 06. 17. 15:00
Megosztás:

Brutális, közel 20%-os emelkedés várható az építőipari árakban

Az építőipar 1-2 éve megtorpanó fázisban van, az idei év második felére azonban szakemberek az iparág fellendülését jósolják, ami nem csak egy közel húsz százalékos emelkedést jelenthet az árakban, de jó eséllyel szakemberhiánnyal is szembe kell néznie az építtetőknek. A Budapest környéki agglomerációban már most nehéz ár-érték arányban megfelelő ingatlanhoz jutni, hamarosan azonban szinte lehetetlen lesz.
2024. 06. 17. 14:30
Megosztás:

Az EU elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályt

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén elfogadta a természet helyreállításáról szóló rendeletet, a jogszabály intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, illetve megakadályozzák az élőhelyek romlását - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 06. 17. 14:00
Megosztás:

Komplex fejlesztés zárult Salgótarjánban

A salgótarjáni SVG-Hungary Gépgyár Zrt. 206 millió forintos beruházással bővítette termelőkapacitását, és korszerűsítésekkel csökkentette az energiaköltségeket - tájékoztatta az MTI-t a cég hétfőn.
2024. 06. 17. 13:30
Megosztás:

Kissé javultak Svájc GDP-előrejelzései

A svájci gazdaság az idei évben 1,2 százalékkal bővülhet - áll a svájci gazdasági államtitkárság (SECO) hétfőn közzétett előrejelzésében. Az előző, márciusban közzétett prognózisban még 1,1 százalékos svájci GDP-növekedés szerepelt 2024-re.
2024. 06. 17. 13:00
Megosztás:

A budapesti bérleti díjak a középmezőnyben járnak

Tavaly 17 százalékkal emelkedett a budapesti központi elhelyezkedésű lakások bérleti díja 2022-höz képest, ezzel a magyar főváros az európai uniós fővárosok között a középmezőnyben van közvetlenül Madrid és Zágráb után - ismertette az MTI-vel a Duna House az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány részleteit hétfőn.
2024. 06. 17. 12:30
Megosztás:

Oroszországban felgyorsult az éves infláció májusban

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az áprilisi 7,8 százalék után májusban 8,3 százalék volt az éves infláció Oroszországban.
2024. 06. 17. 12:00
Megosztás:

Néprajzi kiállítás nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumban

Takarékos módi címmel nyílik néprajzi kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban csütörtökön - tájékoztatta az MTI-t a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC).
2024. 06. 17. 11:30
Megosztás:

A gazdaságot is felpörgethetik a nyári sportesemények?

Az idei nyár különösen sok izgalmat tartogat a sportkedvelőknek, hiszen nem csak a Németországban rendezett labdarúgó-Európa-bajnokságon, de a párizsi olimpián is szurkolhatnak a magyar sportolóknak. Bár hazánk nem szervezője egyik sporteseménynek sem, a rendezvények így is kimutatható hatást gyakorolnak a gazdaság különböző területeire. Az MBH Elemzési Centrum szakértői megvizsgálták, pontosan mely ágazatokban és milyen mértékű mozgásokra lehet számítani az Eb és az olimpia kapcsán.
2024. 06. 17. 11:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 2,01 százalékkal, 38 074 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 1,62 százalékkal süllyedt.
2024. 06. 17. 10:00
Megosztás:

Kriptovaluták már a Neon54-nél is

Az utóbbi években a kriptovaluták világa nagy fejlődésnek örvendhet. Manapság már számos területen használatosak például az online játékokban is.
2024. 06. 17. 09:49
Megosztás: