Ki viseli majd a nadrágot a legvagyonosabbak kezelésekor?

Évtizedünk társadalmi és befektetési trendjei egyértelműen felértékelik a hölgyek szerepét – legyen szó épp a vagyonok megszerzéséről, vagy épp a vagyonosok kiszolgálásáról: a nőknek már nem a pult mögött, hanem a vagyonkezelési piacokon van a helye – összegezte szakmai anyagának meglátásait a Blochamps Capital az első női wealth management vezetői fórumának résztvevői felé.

Ki viseli majd a nadrágot a legvagyonosabbak kezelésekor?

A privátbanki szakmában bizonyos szempontból abszolút genderegyenlőség van: a szakmai felkészültséget nem helyettesíti semmi, az ügyfelet pont 10 másodpercig érdekli, hogy miniszoknya van rajtad vagy nadrágot viselsz, a szaktudásod dönti el, igénybe veszi-e a szolgáltatásod – summázta véleményét Katona Ildikó, az iPrivate Banking tulajdonos-ügyvezetője, a Blochamps Capital első női wealth management vezetői fórumán.

Ugyanakkor a jövő szempontjából szinte minden zászló a nőknek áll. Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője és Kamasz Melinda arra emlékeztettek, hogy alig egy évtizede elképzelhetetlen volt, hogy a dollármilliárdosok körének jelentős részét alkossanak a hölgyek, de az 2018-ban már közel 15 százalékot hasítottak ki a dollármilliomosok táborából. Ezen belül a dollármilliárdos hölgyek aránya az elmúlt 10 évben több, mint duplájára emelkedett (110 százalékkal nőtt): 2013-ban még 160-an voltak, a Forbes összeállítása szerint 2023-ban már 337 dollármilliárdos hölgyet tartottak nyilván. Sztereotípia az is, hogy az érintettek zöme más üzletéből gazdagodott: való igaz, hogy arányaiban nagyobb a pusztán csak örökösödés révén milliárdossá vált hölgyek aránya, mint a férfiaké, de több, mint 80 százalékuk saját üzleti talentumának (is) köszönhetően gazdagodik. A hazai gazdagok körében is előteljesebb a hölgyek gazdagodásának üteme, a Blochamps felmérése szerint 2020-25 között a hazai gazdag hölgyek vagyona átlagosan 20 százalékkal gyorsabban bővülhet, mint a férfiaké.

A kutatásuk rámutat arra is, a hölgyekre a kiegyensúlyozottság jellemző: míg a férfiak esetében a kockázatvállalási hajlandóság a vagyon növekedésével csökken, a hölgyek kockázatvállalási preferenciái a kezelt vagyontól csaknem függetlenek: a Blochamps korábbi felmérése szerint, miközben a részvénybefektetések tekintetében a férfiak a vagyon növekedésével kivonulnak a részvénypiacról – a részvények aránya a portfoliókon belül 28-ról 23 százalékra csökken, a privátbankok hölgy ügyfelei általában a pénzük ötödét tartják részvényekben. Hasonlóan stabil az alapbefektetések terén is a hölgyek prefenciája.

Az említett tudatosság miatt a privátbankok hölgy ügyfelei kevésbé tolerálják, ha a kiszolgálásban atyáskodóan bánnak velük, vagy épp a sztereotípiák miatt túlzottan kockázatkerülő ajánlatokkal keresik meg őket a privátbanki tanácsadók.

A kettősség a másik oldalon is relevánsan jelen van. Sőt erős hozzáadott értékké vált. Miközben Kótai Patrícia, prémium vagyonkezelési üzletágvezetője szerint a szakmailag felkészült, női kollégák legalább annyira sikeresek tudnak lenni, mint férfi munkatársaik, az a hölgyek malmára hajthatja a vizet, hogy a hozzáértésen felül az empátia egyre fontosabb szerepet játszik az üzleti életben is. Parragi Edina, az MPK Partners Ügyvédi Társulás alapító partnere és irodavezetője szerint az ügyfelek koruk, nemük, élethelyzetük okán alkalomadtán elvárhatnak a kooperáció során olyan készségeket, melyek különböző mértékben vagy módon fejeződhetnek ki egy fiatal vagy középkorú tanácsadó nő vagy tanácsadó férfi szakmaiságában.

Miközben a múlt évtized végén a Blochamps felmérése még azt mutatta, hogy a megkérdezett pb-ügyfelek 30 százaléka kevésbé szerette, ha hölgytől kellett befektetési tippeket hallania, ez az arány mára jelentősen változott. Ebben Karagich István szerint komoly szerepet játszik, hogy az új idők trendjei – etikus befektetések, fenntarthatóság, zöld gazdaság – sokkal komolyabb mértékben kapcsolhatóak a női attitűdökhöz. Ez a felismerés a privátbanki szolgáltatók oldalán is megszületett, Homonnai Eszter, az MBH Bank private banking üzletágának szakembere szerint természetesen minden vezetőnek, bankárnak vannak preferenciái azzal kapcsolatban, hogy milyen szellemiségű, beállítottságú kollégákból szeret csapatot kovácsolni, ám tapasztalata azt mutatják, ha a női energiák megmérettetnek szakmailag és emberileg egy közösségben és kiállják az idők próbáját, az a teremtő erő hegyeket képes mozgatni.

A vagyonosodási adatok és a vagyonkezelési eredmények egyöntetűen arra utalnak, hogy a hölgyeknek a korábbiaknál komolyabb szerepet kell kapniuk a privát banki szolgáltatások mindkét oldalán – aligha véletlen, hogy a Blochamps fórumán elhangzottakat dr. Virágos Lívia, az OTP Bank Private Banking bankára úgy sommázta: „úgy éreztem, kivételesen kreatív tudás, empátia és szakmai tapasztalat elegyben summázódtak a találkozón a női erősségek”.

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás:

Komoly fejlesztésbe kezdett a Ganz

Forgógép üzletágában 4,65 milliárd forint értékű technológia fejlesztést indított a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:30
Megosztás:

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a VGP

Eredményes évet zárt a VGP, a cég nettó bérleti díjbevétele 159,1 millió euróra emelkedett tavaly, nyeresége pedig 87,3 millió euróra nőtt - közölte a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:00
Megosztás:

Spórolni kell a gázzal! - az Unió ezt kéri mindenkitől

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.
2024. 02. 28. 12:30
Megosztás:

Ápolni kell az élővilágot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 02. 28. 12:00
Megosztás:

Ausztriában kínálkozó karrierlehetőségek feltérképezése: Teljes körű útmutató magyarok számára

Ausztriában való munkavállalás sok magyar számára vonzó lehetőséget jelent, hiszen nemcsak a közelség, hanem a magasabb bérszintek és a jobb életminőség is csábító tényező. Azonban mielőtt az ember belevágna, érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, a munkavállalás feltételeiről, és felkészülni a kihívásokra.
2024. 02. 28. 11:35
Megosztás:

Katar komoly pénzt ígért Párizsnak - Macron üdvözli a projektet

Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.
2024. 02. 28. 11:30
Megosztás:

Egyre több fogyatékossággal élő ember vállal munkát: Bécsben díjazták a 30 éves Salva Vita Alapítványt

Amikor 1993-ban Dávid Andrea megálmodta a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségéért küzdő Salva Vita Alapítványt, a megváltozott munkaképességű emberek töredéke állt foglalkoztatásban. Azóta ez az arány sokat javult, és ebben kulcsszerepet játszott a civil szféra is. A Salva Vita tevékenységét most külföldön is elismerték: az alapítvány munkatársai Bécsben egyedüli magyar szervezetként vehették át a Zero Project Award 2024 elismerést a 18–29 éves fiatalok integrációját segítő programjukért.
2024. 02. 28. 11:15
Megosztás:

Traktorral vonultak fel Brüsszelben

Hétfőn Brüsszelben, az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben csaknem ezer traktorral vonultak fel ismét az európai gazdák tüntetni, mivel úgy vélik, az Európai Bizottság a hónap eleji tiltakozó akcióik ellenére sem hozott megfelelő intézkedéseket aggályaik eloszlatására.
2024. 02. 28. 11:00
Megosztás:

Tiszta stressz vagy? Akár örülhetsz is neki!

A szervezet nem csak a negatív stresszre reagál: a stressz és a feszültség a mindennapjaink része, ami nyomot hagy a testünkön és a lelkünkön egyaránt. A pozitív stresszt ugyan jól kezeli a szervezetünk, a negatív stressz esetében azonban nem elég csak a testi tünetek enyhítésére koncentrálni.
2024. 02. 28. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás nyitáskor a vezető európai tőzsdéken

Vegyesen nyitották a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 02. 28. 10:20
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 02. 28. 10:00
Megosztás:

A kriptó GameFi játékosok, mint a The Sandbox (SAND), az Immutable X, és a KangaMoon újradefiniálják a Meme Coin piacot

Az elmúlt években a kriptovaluta piac hatalmas mértékben nőtt, és olyan új szakterületek, mint a web 3 játékok és a metaversum nagyobb hangsúlyt kaptak, mint valaha. Kiemelendő, hogy a decentralizált játékplatformok mint a The Sandbox (SAND) és az Immutable X (IMX) kriptovaluták lehetővé tették a játékrajongók számára, hogy játékélményeiket monetizálják, kihasználva a játék közbeni pénzkeresés (Play-To-Earn, P2E) és az NFT-k előnyeit. Ugyanebbe a ligába lépve a KangaMoon (KANG) tovább akarja vinni ezt az innovációt, és egyesített ökoszisztémában kívánja integrálni a Social-Fi-t és a P2E-t, amely kifejezetten a játékrajongóknak szól.
2024. 02. 28. 09:40
Megosztás:

Javarészt gyengültek az ázsiai indexek

A vezető ázsiai tőzsdék többsége gyengült szerdán.
2024. 02. 28. 09:30
Megosztás: