Kihívások a magyar építőiparban - Minőségben már hozzuk az osztrák szintet, hatékonyságban nagy a lemaradás

A kivitelezői szektor tavalyi kibocsátásának értéke 5388 milliárd forint volt, ami a magyar GDP 6 százalékának felel meg. Ha ehhez hozzáadjuk az építésgazdaság alapanyag- és késztermékgyártó ágának teljesítményét is, már 11 százalékot kapunk, ami nagyságrendileg megfelel az autóipar részesedésének. Az eredmények azt mutatják, hogy az építőipar kiheverte a koronavírus-járványt és a továbbra is a magyar gazdaság húzóágazata lesz, az ukrajnai háború azonban további drágulást, hiányt okozhat az alapanyagok piacán - mondta Gyutai Csaba a Construma nemzetközi építőipari szakkiállítás budapesti megnyitóján. Az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos további kihívásokról, feladatokról is beszélt: javítani kell a hatékonyságot, támogatni kell a digitalizáció elterjedését.

Kihívások a magyar építőiparban - Minőségben már hozzuk az osztrák szintet, hatékonyságban nagy a lemaradás

Az Ukrajnában dúló háború hullámai a magyar építőipart is elérték. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az év elején még az ágazat termelésének 5-6 százalékos növekedését prognosztizálta, most azonban stagnálásra számít.  A szövetség nem sokkal a Construma szakkiállítás megnyitója előtt tette közzé a 400 tagvállalata körében végzett felmérés eredményét*. A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 83 százaléka a tevékenységét leginkább akadályozó tényezőként ezúttal is a szakemberhiányt nevezte meg, de ezt követi szorosan az orosz-ukrán háború, ami a megkérdezett cégek 80 százalékának teljesítményét foghatja vissza. Az üzleti tevékenység harmadik leggyakoribb akadályozó tényezőjeként a beszerzési nehézségeket említették a vállalkozások.

Az ÉVOSZ összegzése szerint a kivitelezők és a megrendelők egyaránt vesztesei a háborúnak, mert a beruházások lelassulhatnak, a költségek viszont elszaladhatnak. Néhány példa a prognosztizált drágulásra: a vállalkozások várakozásai szerint idén az építőanyagok ára 25 százalékkal, a fuvarköltség 23 százalékkal, az építési törmelék elszállításának és lerakásának díja 22 százalékkal emelkedik. A válaszadók az építőanyagok közül a hőszigetelő anyagok esetében 29 százalékos, a faanyagoknál 28 százalékos áremelkedésre számítanak, de minden építőanyag esetén az inflációt meghaladó drágulással számolnak idén. A nemzetközi piaci nehézségek, a szomszédban zajló háború mellett ráadásul számos olyan kihívás fékezheti az az építőipar teljesítményét, amelyekkel békeidőben is szembe kell néznie.

„A Construmán megrendezett Országos Építőipari Konferencián Gyutai Csaba kormánybiztos arról is beszélt, hogy a minőséggel ma már nincs gond, a magyar építőipar képes ugyanazt a szintet hozni, amit egy német, vagy egy osztrák vállalat. A problémát az jelenti, hogy egységnyi munkaerőre vetítve Nyugat-Európában háromszor nagyobb az építőipar kibocsátása, mint Magyarországon, ami egyértelműen azt jelzi, hogy a hatékonyságon kell javítani. Mit lehet tenni? Bár egyre több hazai cég digitalizálja a tevékenységét, ezen a téren még jelentős a lemaradásunk a fejlett világtól. A piacon elérhető megoldások éppen a hullámzások, bizonytalanságok kezelésében jelentenek komoly segítséget azzal, hogy átláthatóvá, kiszámíthatóvá teszik a tervezési, kivitelezési folyamatokat, így a projektek résztvevői időt és pénzt takarítanak meg” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert hazánkban is forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

Az ÉVOSZ úgy látja, hogy a nehézségek ellenére a 2022-es üzleti helyzet kezelhető, az orosz-ukrán háború azonban negatív irányba fordíthatja a kilátásokat és sok bizonytalanságot okozhat. Ebben a helyzetben minden eszközt érdemes megragadni, ami a kiszámíthatóságot erősíti.

Nyugdíjba mennél, de nincs hozzá elég szolgálati éved? Akkor köss megállapodást, így!

A nyugdíjjogosultság és a nyugdíj összege szempontjából kifejezetten fontos szerepe van a szolgálati idő (meglévő évek) hosszának. A szolgálati idő szerzésére bizonyos esetekben megállapodás-kötéssel is van lehetőség, mutatjuk, hogyan.
2023. 03. 28. 04:00
Megosztás:

Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége

Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége, ezzel a Türk Államok Szervezetének minden tagállama rendelkezik már diplomáciai képviselettel Magyarországon, bezárkózás és elszigeteltség helyett tehát nyitásra kerül sor - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.
2023. 03. 28. 03:30
Megosztás:

Facebook függőség - ez egy betegség? Hogyan lehet kezelni a Facebook függőséget?

Létezik olyan, hogy Facebook függő valaki? Igen, léteznek emberek, akik függőséggel küzdenek a Facebook használata miatt. Ez akkor fordulhat elő, ha valaki túlzottan sok időt tölt a Facebookon, és nehézségei vannak annak elhagyásával vagy korlátozásával.
2023. 03. 28. 03:00
Megosztás:

Lezárult az Input Program

Lezárult az informatikai startup cégek piaci terjeszkedését támogató Input Program - közölte a konzorciumvezető Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 28. 02:30
Megosztás:

Átadták a 450. Magyar Posta csomagautomatát

A Magyar Posta sikeresen teljesítette a legutóbbi hálózatbővítését a 450. csomagautomata átadásával - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 03. 28. 02:00
Megosztás:

Kibertámadás érte a francia nemzetgyűlést

Egy oroszbarát kibertámadás miatt elérhetetlen volt hétfőn a francia nemzetgyűlés internetes oldala. A szolgáltatás délután helyreállt.
2023. 03. 28. 01:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 28. 00:30
Megosztás:

Az amerikai hadsereg felfüggesztette toborzókampányát

Az amerikai hadsereg részben leállította új toborzókampányát, miután meghatározó reklámhangját, Jonathan Majors színészt erőszakos cselekmények vádjával a hét végén őrizetbe vették.
2023. 03. 28. 00:05
Megosztás:

Vállalatok ESG céljainak elérésében is segít a 10 Millió Fa!

A 10 millió Fa közössége három és fél év alatt Magyarország szerte közel kétszázezer fát és több mint negyvenezer cserjét ültetett el. Céljuk 2023-ra, hogy az adó 1%-ból és más adományokból befolyó hozzájárulások segítségével még közelebb kerüljenek ahhoz, hogy a programjukba bevonjanak legalább tízmillió embert, akik legalább egy fát elültetnek életük során. Az alapítvány ezenfelül minél több vállaltnak kíván segítséget nyújtani ESG céljaik elérésében.
2023. 03. 27. 23:30
Megosztás:

13 ezer rendőrt mozgósítanak kedden a nyugdíjreform elleni újabb tiltakozónapra

Franciaországban 13 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak kedden országszerte a vitatott nyugdíjreform elleni tiltakozásul tizedik alkalommal meghirdetett utcai felvonulásokon, miközben a stratégiai ágazatokban harmadik hete folytatódik a határozatlan idejű munkabeszüntetés.
2023. 03. 27. 23:00
Megosztás:

Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetőség

Tovább folytatódik az Országos Mentőszolgálat 2010-ben megkezdett korszerűsítése, most újabb 33 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség 1,5 milliárd forint értékben - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2023. 03. 27. 22:30
Megosztás:

Áprilisban megkezdődik Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útjának felújítása

Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása indul április 12-én - közölte az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 27. 22:00
Megosztás:

Megkezdődött a digitális témahét

Megkezdődött a nyolcadik digitális témahét, Magyarország "legnagyobb digitális pedagógiai eseménye", amelynek fő célja a digitális kompetencia fejlesztése az oktatásban - közölte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 27. 21:30
Megosztás:

Három vármegye kivételével visszavonták a másodfokú riasztásokat

Három vármegye - Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar - kivételével mindenhol visszavonta az erős széllökések miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este.
2023. 03. 27. 21:00
Megosztás:

2022-es rekord teljesítménye után osztalékot fizethet a Waberer’s

Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
2023. 03. 27. 20:30
Megosztás:

Júniusban nyitják meg újra a Gyógyszerészeti Múzeumot Kolozsváron

Júniusban nyitják meg újra a Gyógyszerészeti Múzeumot az elmúlt öt évben restaurált kolozsvári Mauksch-Hintz-házban - közölte az MTI-vel hétfőn az Erdélyi Történeti Múzeum, melyhez a főtéri közgyűjtemény is tartozik.
2023. 03. 27. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint hétfőn

Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2023. 03. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

A bankrendszerrel szembeni fenntartások enyhülésének köszönhetően indexemelkedéssel zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 27. 19:00
Megosztás:

Ma emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 277,80 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel 42 096,72 ponton zárt hétfőn.
2023. 03. 27. 18:30
Megosztás:

Általánosba jársz vagy középiskolás vagy? Nyerhetsz most 1 milliót!

Idén immár harmadik alkalommal hirdették meg a VándorViadalt, a 7., 8. és 9. osztályos diákok ökoturisztikai vetélkedőjét. A versenyre az előző évekhez képest most még jobban megéri jelentkezni az iskolás csapatoknak, idén először ugyanis komoly fődíjjal is jár a kalandos kihívás: egymillió forint értékben kap a nyertes csapat sportszer utalványt, amelyből fele-fele arányban részesül az iskola és a négyfős csapat.
2023. 03. 27. 18:00
Megosztás: