Kimagasló eredményt ért el az MBH Jelzálogbank 2023-ban

A kedvezőtlen piaci környezet ellenére kimagasló eredménnyel zárta az MBH Jelzálogbank a 2023-as évet, miután egy év alatt csaknem két és félszeres növekedéssel közel 7,4 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el. Az auditált pénzügyi jelentés szerint a hitelintézet mérlegfőösszege az egy évvel korábbi szintről 11,4 százalékkal 906,6 milliárd forintra nőtt tavaly év végére. Az MBH Csoport tagja mindezekkel tovább erősítette helyét a magyar jelzálogpiacon, és továbbra is stabil szereplője a tőkepiacnak.

A volatilis piaci környezet ellenére az MBH Jelzálogbank rendkívül sikeres pénzügyi évet zárt, a hitelintézet az auditált pénzügyi jelentése szerint a 2022-es 2,15 milliárd forintról 5,22 milliárd forinttal (242%) 7,38 milliárd forintra nőtt a konszolidált, adózás előtti eredménye. Ez köszönhető annak is, hogy a nettó kamatjövedelem a 2022-es 6,55 milliárd forinthoz képest 30 százalékkal 8,52 milliárd forintra gyarapodott. A bank nettó üzleti eredménye egy év alatt 1,81 milliárd forintról több mint három és félszeresére, 6,66 milliárd forintot meghaladó összegre nőtt. Az MBH Jelzálogbank mérlegfőösszege 92,6 milliárd forinttal emelkedett, 2023 végén 906,6 milliárd forintot tett ki.

A hitelintézet forgalomban lévő jelzáloglevél-állományának névértéke 387 milliárd forint volt 2023 végén, ez 5,4 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. A bank 18,5 százalékos részesedéssel továbbra is a második legjelentősebb szereplő ebben a piaci szegmensben. 2023-ban nyolc nyilvános jelzáloglevél-aukciót tartott, ezek keretében összesen 74,8 milliárd forint értékben bocsátott ki jelzálogleveleket, amelyből 20,5 milliárd forint értékű volt az energiahatékony lakóingatlanok építését, zöldnek minősített használt lakások vásárlását, valamint használt ingatlanok energiahatékony felújítását célzó zöld jelzáloglevél. A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hiteleinek állománya 2023 végére 13,6 milliárd forinttal – 3,7 százalékkal – 381,3 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A hitelintézetnek jelenleg nyolc refinanszírozási partnere van, ezen belül az MBH Bank rendelkezik a legnagyobb hitelállománnyal. Az MBH Jelzálogbank stratégiájának ugyanakkor továbbra is fontos eleme a külső partnerekkel való együttműködés, és igyekszik a refinanszírozásban érdekelt, saját jelzáloghitel-intézménnyel nem rendelkező hitelintézetek számára is vonzó piaci alternatívát nyújtani.

„Az MBH Jelzálogbank tavaly a törékeny piaci környezetben is fenntartotta erőteljes piaci jelenlétét, ezzel is bizonyítva, hogy a gazdasági szempontból volatilis időszakokban is megbízható, stabil szereplője a jelzálogpiacnak. Fontos célunk, hogy úgy tudjuk megtartani vagy növelni piaci pozíciónkat, hogy jelentős mértékben bővítjük portfóliónkban a zöld jelzáloghitelek, a források között pedig a zöld jelzáloglevelek arányát” – mondta Dr. Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a fenntarthatósági szempontok mellett a bank a jövőben még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az innovációra is, utóbbi jegyében vezette be 2023-ban automata ingatlan-értékbecslő (AVM) programját. „Arra törekszünk, hogy a folyamatos innovációval és fejlesztésekkel további erős alapot biztosítsunk partnereink professzionális kiszolgálásához, és az MBH Csoport sikeréhez.”

Az MBH Jelzálogbank tavaly ősszel ünnepelhette tőzsdei jelenlétének 20. évfordulóját, és „Az év jelzáloglevél-kibocsátója” lett a BÉT Legek díjátadón. A bank hitelképességének megítélése továbbra is kedvező: az S&P Global Ratings tavaly megerősítette a hitelintézet jelzáloglevél-kibocsátási programja és jelzáloglevelei befektetésre ajánlott minősítését.

„A lakáscélú jelzáloghitelezés kulcsfontosságú a gazdaság növekedésében, és a lakáspiaci helyzet a társadalmi jólét szempontjából is meghatározó. A fenntarthatóság, a piaci környezet, valamint az olyan tényezők, mint az éghajlatváltozás egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra, ezáltal a jelzáloghitelezésre is. Ezért is fontos, hogy a bankok szerepet vállaljanak a folyamatok jobb megértésében és az előremutató megoldások megtalálásában. Az MBH Jelzálogbanknál élen akarunk járni ebben” – mondta Dr. Nagy Gyula.

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás: