Klímavédelem a pénzügyekben: a zöld kategóriákba sorolt befektetéseké a jövő?

A klímavédelmi törekvések a pénzügyi szektort is arra sarkallják, hogy egyre nagyobb hangsúlyt helyezzenek a zöld szempontokra ügyfeleik számára nyújtott szolgáltatásaikban. A nemzetközi szabályozásokkal összhangban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többek között a Zöld Programjában megfogalmazott irányelvekkel és eszközökkel célozza a pénzintézeteket. A zöld pénzügyek fogalmával gyakran találkozhatunk, a jövőben pedig a fenntarthatósági szempontok alapján elkülönített befektetési kategóriákból válogathatunk.

Klímavédelem a pénzügyekben: a zöld kategóriákba sorolt befektetéseké a jövő?

Mit jelent a zöld pénzügyek fogalma?

Az elmúlt években, évtizedben egyre nagyobb figyelmet kapnak hazai és nemzetközi szintéren egyaránt a klímavédelem és a klímaváltozás lehetséges kockázatai. A súlyosbodó kihívásokra reagálva, a 2015-ben aláírt Párizsi Megállapodás alapján megfogalmazott globális klímavédelmi célok a gazdasági, energetikai és pénzügyi szférát is nagymértékben formálták. Mindennek jegyében számos pénzintézet hozta létre saját zöld üzletágát, mely széleskörben nyújt lehetőséget a hitelek, befektetések és egyéb pénzügyi termékek iránt érdeklődő, tudatos ügyfelek számára. Ezek mind környezeti szempontból releváns célokhoz kötődnek, mint például egy elektromos autó lízingje vagy napelemek vásárlását finanszírozó hitelek.

A jegybank Zöld Programja

Magyarországon, sok más jegybankhoz hasonlóan, 2019-ben az MNB is elindította zöld programját, melyben célul tűzte ki, hogy a hazai pénzügyi közvetítőrendszer a jelenleginél erőteljesebben támogassa a környezettudatos magatartást szolgáltatásain keresztül. Ezirányú törekvések nemzetgazdasági és versenyképességi szempontból is támogatják Magyarország fejlődését, külső és belső, hazai és nemzetközi kezdeményezésekkel is hozzájárulva a klímaváltozás, mint hazánkat is súlyosan érintő ökológiai, gazdasági és pénzügyi kockázat mérsékléséhez. 

Az MNB Zöld Programja a pénzügyi szektorra vonatkozó programpontokat tartalmaz, úgy, mint az ökológiai és pénzügyi kockázatok elemzése, pénzügyi szolgáltatások zöldítése, piaci szereplők zöldítésének ösztönzése. További fontos pillér a társadalmi, nemzetközi kapcsolatok erősítése, amelynek keretében a jegybank erőteljes szerepet vállal többek között az oktatás, pénzügyi edukáció területén. Mindezeken túl a Program fontos része az MNB saját működésének fenntarthatóbbá tétele, ökológiai lábnyomának csökkentése. 

A fenntartható befektetéseké a jövő? 

A klímavédelmet támogató új szabályozások és irányelvek a különböző fenntarthatósági jellemzőkkel rendelkező (etikus/zöld/ /ESG stb.) befektetési termékekkel kapcsolatos transzparenciát írnak elő a pénzügyi szektor számára. Mindezek alapján a jövőben a befektetési termékek háromféle jogszabály által definiált fenntarthatósági kategóriába lesznek sorolhatóak. Egy kategória marad az olyan, kvázi normál befektetéseknek, melyek nem rendelkeznek semmilyen bizonyítható fenntarthatósági jellemzővel. Azok a termékek alkotják a második, már környezettudatos kategóriát, amelyek esetén érvényesülnek a környezeti, fenntarthatósági és felelős vállalat irányítási (ESG) szempontok. Európában a piac 15%-át ilyen típusú befektetési alapok alkotják már napjainkban is, míg hazánkban fél százalékra tehető a piaci részesedésük. Ez az összehasonlítás jól mutatja, hogy Magyarországon még számos kiaknázatlan lehetőség rejlik a zöld pénzügyek területén. A harmadik és egyben utolsó kategóriába a legfenntarthatóbb befektetések kerülnek majd, melyek jól mérhetően hozzájárulnak valamely környezeti vagy társadalmi célkitűzéshez, emellett nem jár más fenntarthatósági célkitűzésre nézve kockázattal. 

Ezek az élesen elkülönített kategóriák, jelentős segítséget nyújtanak majd a befektetési döntések meghozatala során, ezzel is segítve az ügyfeleket a környezetbarát megoldások választásában.

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás:

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 08. 14. 14:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 662,95 ponton zárt pénteken, 194,67 ponttal, 0,45 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 08. 14. 12:00
Megosztás:

GDP- és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.
2022. 08. 14. 10:00
Megosztás:

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás: