Komoly HR problémákat okoz az energia- és az inflációs válság a vállalatoknak

Habár Magyarországon már eddig is érezhetők voltak a háborús konfliktus hatásai, a közgazdászok szerint a komolyabb nehézségek még csak most kezdenek begyűrűzni a hazai gazdaságba, amelynek egyik sarokpontja a bérköltség növekedése lehet. „A nagymértékű infláció nagyon nehéz helyzet elé állítja a vállalatokat, hisz, ha emelik a béreket, a termékek előállítása drágul, ami miatt az eladási árakat is emelniük kell. Ez viszont a vevőknek vagy a végfogyasztóknak jelent majd plusz költségeket. Ez egy olyan öngerjesztő folyamat, amit nagyon nehéz megállítani, valahogy azonban kezelni kell, ha hazánkban szeretnénk tartani a nagyvállalatok gyártását.” - vázolta fel Mihályi Magdolna a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetője.

Komoly HR problémákat okoz az energia- és az inflációs válság a vállalatoknak

Európai szinten Magyarország még mindig vonzó a nagyvállalatok számára, de a távol-keleti régió továbbra is komoly konkurenciát jelent

A háború következtében megjelenő, egész Európát érintő energiaválság egy olyan hatás, ami hazánkban is milliókat érint lakossági és vállalati szinten egyaránt. Nem könnyű periódus elé néznek ebben a helyzetben a hazai HR szolgáltatók, hisz részben az ő feladatuk lesz megszervezni azt, hogy a következő hónapokban miként működtethető tovább a hazai gazdaság úgy, hogy a vállalatok és a munkavállalók a lehető legkisebb mértékben károsuljanak az intézkedések során.

Mivel a környező országokat is nagy mértékben sújtja az energiaválság, így a magyarországi működés fenntartása még a jelenlegi helyzetben is sokkal kedvezőbb opció a vállalatok számára, mint a Csehország vagy Lengyelország által kínált lehetőségek, ahol bizonyítottan magasabb a bérszint, mint Magyarországon.  Így tehát, elenyésző annak a valószínűsége, hogy ezekbe az országokba helyezzenek át a cégek termelési kapacitást Magyarországról. A távol-keleti régió azonban továbbra is komoly kockázatot rejthet magában, hisz biztosan lesznek olyan cégek, akiknek - még a szállítás és raktározás pluszköltségeivel is - hosszútávon jobban megéri majd a jóval olcsóbb ázsiai munkaerő alkalmazása. Ezen cégek esetében a Magyarországon való maradás mellet szólhat, ha fontos számukra az európai jelenlét, az európai felvevő piac.

„Ma már minden vállalatnak szinte ugyanannyit kell fizetnie az anyagköltségre, az energia árának fedezésére, amiben különbség lehet abban, hogy ki tud eredményesebben gazdálkodni, az a bérköltség, vagy a szolgáltatások igénybevételének díja. A termelő vállalatok esetében egy késztermék árában nagyjából 5-6% körül van a bérköltség.  Ha így nézzük, a vállalatok nem sokat tudnak megspórolni a munkaerőn, sőt, most nem azokat az időket éljük, hogy ezen lehessen takarékoskodni.  Úgy gondolom, akinek fontos az európai lokáció, az Magyarországon marad, akinek nem, annál pedig minden időben fennáll az esetleges áttelepülés lehetősége.” – vélekedik Mihályi Magdolna HR szakértő.

A munkaerő-kölcsönző cégeknél a válság hatásait már háború kitörésekor lehetett érezni

Bár a társadalom nagy része még csak az elmúlt hetekben tapasztalta meg a háború hatására begyűrűző gazdasági nehézségeket, a munkaerő-kölcsönző cégek - legfőképpen a szállásoltatással is foglalkozók - már hosszú hónapok óta érzékelik a válság hatásait. A hazánkban foglalkoztatott ukrán munkavállalók hozzátartozóit, sokszor egész családjukat befogadó szállásadók, illetve ingatlan tulajdonosok az elmúlt időszakban nagyon komoly összegeket fordítottak arra, hogy bővítsék és olyan módon alakítsák át a dolgozók számára fenntartott ingatlanokat, hogy azokban családokat, gyerekeket tudjanak fogadni.

Az elmúlt időszak legnagyobb kihívásai közé tartozik továbbá, hogy a hazai bérszínvonal több szempontból is folyamatos nyomás alatt van. Mivel a munkavállalók kiadásai emelkednek, a munkáltatói költségek is nőnek, drágábbá válik a munkaerő. Aki pedig nem vállalja, hogy megoldást talál a költségnövekedés kompenzálására, annak komoly bérfeszültségekkel kell szembenéznie, ami akár a piaci versenyképességét is veszélyeztetheti.

A források szűkülnek, a költségek nőnek

Az energia drágulásával jelenleg egyre szűkül a külföldi munkavállalók számára igénybe vehető szállások köre. Az ingatlantulajdonosoknak alaposan át kell gondolnia, hogy megéri-e nekik továbbra is kiadni az ingatlanjaikat, ha nem kapnak megfelelő kompenzációt a rezsidíjak emelkedésére. Ezt fokozza, hogy míg egy 3-4 fős lakásnál még megoldható a gazdaságos energiafelhasználás, egy 15-20 fős szálláshelyen már nem kivitelezhető az átlag alatti fogyasztás. A szálláshelyek ára így 60-70%-kal is emelkedhet, amit viszont már sok esetben nem lehet teljes mértékben a munkáltatókra hárítani, esetleg a munkavállalóktól is kell hozzájárulást kérni a rezsiköltségekhez. Mivel azonban a munkavállalók kiadásai az infláció miatt már enélkül is jócskán megnőttek, félő, hogy az ingyenes szálláslehetőség megszüntetésével tovább állnak Magyarországról. A szakértő szerint azonban így is sok ukrán munkavállaló képzeli el a jövőjét hazánkban. Akik régebb óta, 2-3 éve tartózkodnak itt, már rendelkeznek helyi kapcsolati tőkével és sokan rokonokat, barátokat is hívtak, akikkel együtt dolgoznak és együtt élnek nálunk. „Mivel Nyugat-Európa kapuja megnyílt az ukrán állampolgárok előtt, természetesen sokaknak vonzó lehet Németország, Svájc vagy Hollandia. A személyes tapasztalatunk viszont az, hogy akik már több időt töltöttek hazánkban, megszerették az országunkat és a jövőjüket is itt képzelik el.” – osztotta meg tapasztalatait Mihályi Magdolna.

A KATA átalakítása is jelentős hatással lesz a következő hónapok munkaerőpiacára

A magyar munkavállalók jelentős hányada nem egy cég vagy vállalat alkalmazottjaként dolgozik, hanem egyéni vállalkozóként, egyéni cégek tagjaként köt szerződést cégekkel.  A HR szakértők szerint a KATA jelentős megváltoztatásával számos hazai cégnek át kell alakítania az eddigi működését, így nem kizárt, hogy sokuk munkaerő-kölcsönző cégekkel való partnerséggel oldja majd meg az átállást. Habár jelenleg még nem lehet tudni, hogy a munkáltatók, vagy munkavállalók feladata lesz-e ennek a kérdésnek a rendezése, egy biztos: azoknak a cégeknek, akik eddig tömegesen alkalmazták a KATÁ-s alkalmazottakat, működniük kell tovább, ehhez pedig mindenképpen szükségük lesz a munkaerőre. „Ebben a helyzetben két lehetőség van. Az egyik, hogy a cégek felveszik a kollégákat alkalmazotti állományba, bejelentik őket arra az összegre, amit eddig fizettek nekik és befizetik utánuk a járulékokat. A másik, hogy a munkavállalók augusztus 31-ig eldönthetik, hogy átalányadót fizetnek-e, és ezt érvényesítik a cégeknél. Ebben a helyzetben mindkét félnek mérlegelnie kell a másik fél érdekeit is, ha pedig nem tudják ezt megoldani, akkor jöhetünk mi.” – fejtette ki Mihályi Magdolna a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetője.

A HR szakértő tanácsa: azok a cégek kerülnek ki jól a válságból, akik előrefelé menekülnek

A szakértő szerint jelen gazdasági nehézségek közepette az első és legfontosabb, hogy a munkáltató, a munkavállaló és a HR szolgáltató is kölcsönösen nyitott legyen egymásra és meghallgassa a másik igényeit. A 2008-2009-es, vagy akár a járvány következtében tapasztalt válság tanulsága is egyöntetűen az, hogy azok a cégek maradhatnak életben, akik a nehéz időkben sem állnak le a termeléssel és nem hagyják magukra a munkavállalóikat. „A munkaerő szempontjából a legtöbb cégnél még létszámigény van, így a meglévő partnereinknek folyamatosan toborzunk. Azonban úgy gondolom, hogy szeptemberre még inkább látszódni fognak az elmúlt hónapok gazdasági következményei. Mivel országosan lefedett hálózat vagyunk, így történjék bármi, munkavállalóinknak adott körzeten belül azonnal tudunk új szállást és munkalehetőséget biztosítani amennyiben erre szüksége van.” – árulta el Mihályi Magdolna a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetője.

Csökkent a Nestlé Hungária nyeresége az első fél évben

Emelkedő forgalom mellett 1,483 miliárd forintra csökkent a Nestlé Hungária nyeresége az első fél évben a tavalyi 1,975 milliárd forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett jelentésben.
2022. 10. 01. 09:00
Megosztás:

Közel 3,5 milliárd forintból fejleszti digitális oktatását a Miskolci Egyetem

Mintegy 3,5 milliárd forintot nyert el a Miskolci Egyetem az oktatás digitális fejlesztését szolgáló négyéves projektre - közölte a felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 01. 08:00
Megosztás:

Szigorúbb ellenőrzést javasol az orosz állampolgárok vízumkérelmeinek elbírálása során az EU

Az Európai Bizottság a biztonsági ellenőrzés megerősítésére és a határellenőrzés fokozására szólított fel az orosz állampolgárok vízumkérelmeinek elbírálásával kapcsolatban pénteken kiadott iránymutatásában.
2022. 10. 01. 07:00
Megosztás:

Uniós biztos: tanácsi megállapodás született az energiaágazat többletbevételeinek megadóztatásáról

Az Európai Unió tagországainak energiaügyekért felelős miniszterei megállapodásra jutottak arról, hogy extra illetékekkel kell számolniuk azoknak az uniós energiacégeknek - különösen azoknak az áramtermelő vállalatoknak -, amelyek aránytalanul sok nyereségre tesznek szert az ukrajnai háború miatt megemelkedett energiaárakból - közölte az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Brüsszelben pénteken.
2022. 10. 01. 06:00
Megosztás:

AM: hamarosan kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára - jelentette be pénteken az Agrárminisztérium (AM).
2022. 10. 01. 06:00
Megosztás:

Javult a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban

Öt hónapja a legmagasabb szintre emelkedett az amerikai fogyasztók hangulatát követő index augusztusban annak hatására, hogy a csökkenő energiaárak alapján mérséklődött az inflációs várakozás.
2022. 10. 01. 05:00
Megosztás:

Az októberi nyugdíjat miért ezen a napon utalják? 2022 október havi nyugdíj utalási időpontja

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) számai alapján Magyarországon valamivel több, mint 2 millió saját jogú nyugdíjas személy él (akit a pontos szám érdekel: 2.029.000 jogosult van nyilvántartva) akik a hosszú ledolgozott aktív munkájuk eredményeképpen joggal számítanak hónapról hónapra az állami nyugdíjuk kiutalására. A legtöbb (már hosszú évek óta nyugdíjban lévő) nyugdíjjogosult már jó előre ismeri az adott évi nyugdíj kifizetési naptárt és fejből fújják a havi időpontokat amikoris a nyugdíj megérkezik a bankszámlákra. De mikor érkezik a 2022 október havi nyugdíj? Írásunkban bemutatjuk röviden a magyar nyugdíjhelyzetet, valamint azt is, hogy mikorra várható az október havi nyugdíj átutalása.
2022. 10. 01. 04:01
Megosztás:

A németek többségének súlyos gond a drágulás

A német lakosság többségének súlyos gondot okoz a drágulás egy pénteken ismertetett felmérés szerint.
2022. 10. 01. 03:00
Megosztás:

Augusztusban 43,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

Augusztusban a belföldi értékesítés árai 66,6, az exportértékesítésé 31,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest 43,4, az előző hónaphoz viszonyítva 4,1 százalékkal emelkedtek - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 01. 03:00
Megosztás:

Tavaly 8,941 milliárd euró közvetlen külföldi tőkeberuházás érkezett Romániába

Tavaly 8,941 milliárd euró közvetlen külföldi tőkeberuházás érkezett Romániába, több mint amennyit korábban közölt a Román Nemzeti Bank (BNR) - derül ki a román jegybank és a statisztikai intézet éves statisztikájából.
2022. 10. 01. 02:00
Megosztás:

Százmilliós adóbírságot szabtak ki egy fiktív őrző-védő cégre

Nagy összegű számlákat fogadott be őrzés-védelmi tevékenységről és távfelügyeletről egy cég, de nem nyújtott semmilyen szolgáltatást, emiatt mintegy százmillió forint adóbírságot szabtak ki rá - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.
2022. 09. 30. 23:30
Megosztás:

Innovatív megoldásokra és közös cselekvésre van szükség a klímasemlegesség eléréséhez

Magyarország 2050-re tűzte ki a klímasemlegesség elérését, amelyhez innovatív megoldásokra és közös cselekvésre van szükség - hangoztatta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken a II. Győr Klíma Expót megnyitó szakmai tanácskozáson.
2022. 09. 30. 22:30
Megosztás:

Élenjáró szerepre törekszik az ország a járműiparban

Élenjáró szerepet kíván kivívni magának Magyarország a járműipar jövőjét megalapozó területeken, az autonóm járművek terén egyedül, az akkumulátorgyártásban pedig Németország mellett - jelentette ki a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Zalaegerszegen.
2022. 09. 30. 22:00
Megosztás:

Idén utoljára nyitják meg a pesti alsó rakpartot a mozogni vágyók előtt

Ebben az évben utoljára nyílik meg a pesti alsó rakpart Margit híd és Közraktár utca közötti szakasza a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők előtt szombaton és vasárnap - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-t.
2022. 09. 30. 21:30
Megosztás:

Bezárnak 35 budapesti postát

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta.
2022. 09. 30. 21:00
Megosztás:

2,8 százalékos volt a kormányzati szektor első fél évi GDP-arányos hiánya

A második negyedévben 371 milliárd forint, a GDP 2,3 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya az előzetes adatok szerint. Az egyenleg 282 milliárd forinttal, 2,5 százalékponttal javult az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezzel együtt az első félévben 893 milliárd forint, a GDP 2,8 százaléka volt a kormányzati szektor nettó hitelfelvétele 627 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,9 százalékponttal kisebb mint a múlt év azonos időszakában - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 09. 30. 20:30
Megosztás:

Négy hónapja a leggyengébb teljesítményt nyújtotta a kínai gazdaság

Szeptemberben négy havi mélypontra csökkent a kínai nemzeti statisztikai hivatal, az NBS általános gazdasági teljesítményt tükröző kompozit beszerzésimenedzser-indexe. Ezen belül a szolgáltatóipari aktivitás négy hónapja a leggyengébb növekedést mutatta, a feldolgozóipari aktivitás pedig két hónap teljesítménycsökkenés után mutatott némi növekedést.
2022. 09. 30. 20:00
Megosztás:

Tíz nappal tovább várnak a felelős foglalkoztatók pályázataira

A szakminisztérium "Az Év Felelős Foglalkoztatója" díjakkal arra ösztönzi a cégeket, közintézményeket, hogy célzott intézkedésekkel gondoskodjanak dolgozóik jóllétéről, elégedettségéről. Az idei kiírásra csaknem kétszáz munkaadó regisztrált, tavaly és tavalyelőtt feleannyian küldtek be pályázatot. Az eredetileg szeptember végi benyújtási határidőt október 10-éig hosszabbítják meg azért, hogy minél szélesebb merítésből válogatva ismerhessék el a kitüntető címekkel a legjobb gyakorlatokat - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) pénteken az MTI-vel.
2022. 09. 30. 19:30
Megosztás:

Aggasztó - Raktérkészlet gondok a Nike-nál

Aggasztó gyorsjelentést tett közzé tegnap piaczárás után a Nike.
2022. 09. 30. 19:00
Megosztás:

A Slovnaft 2023 után is szeretne orosz olajat vásárolni

A MOL szlovák leányvállalata, a Slovnaft 2023 után is szeretne orosz olajat venni, mivel az EU megegyezés megengedi, hogy vezetékes ellátással rendelkező EU-s vállalatok az embargó ellenére is vegyenek orosz forrásból nyersanyagot, feltéve, hogy az ebből az olajból előállított készterméket csak a hazai piacon adják el.
2022. 09. 30. 18:30
Megosztás: