Legyártotta az első intelligens transzformátorokat a Ganz

Megtörtént az első intelligens transzformátorok gyártása a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.-nél. Idáig három új, már az intelligens monitoring megoldással ellátott transzformátort gyártott le a társaság. A jövő évre vonatkozón pedig mostanáig további 18 darab megrendelés érkezett már be a társasághoz olyan transzformátorokra, amelyek tartalmazzák a digitális monitoring rendszert. A vállalat célja a fejlesztéssel, hogy az intelligens transzformátorok révén a villamosenergia-ipart fenntarthatóbbá, a 21. század által kínált digitális megoldások által pedig hatékonyabbá tegye a transzformátorok piacát. A Ganz várakozása az továbbá, hogy az új fejlesztésnek és az ehhez kapcsolódó minőségi szervizszolgáltatásoknak köszönhetően a jelenleginél is erősebb piaci pozíciót építsen a hazai, valamint a nemzetközi színtéren egyaránt.

Legyártotta az első intelligens transzformátorokat a Ganz

A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó vállalat legyártotta az első három olyan transzformátort, amelynek már része a német Maschinenfabrik Reinhausen vállalattal közösen fejlesztett intelligens monitoring rendszer is. Az intelligens transzformátorokra pedig idáig már további 18 megrendelés érkezett be.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a sikeres reorganizációs folyamatot követően, a gyártási kapacitás növelésével és nemzetközi terjeszkedésével párhuzamosan az elmúlt időszakban egy olyan új fejlesztésen dolgozott, amely egy speciális, monitoring rendszer segítségével teljes képet tud nyújtani a transzformátorok állapotáról. A Ganz 2022 második negyedévében kötött partneri együttműködést a transzformátorok vezérlése terén világpiacvezető német vállalattal, a Maschinenfabrik Reinhausennel. Az együttműködés célja, hogy a felek a fenntarthatóság és a digitalizáció jegyében piacvezetővé váljanak a hatékonyabb és fenntarthatóbb transzformátorok gyártásában, továbbá, hogy összekapcsoljanak egy több évtizedes technológiát a legmodernebb, digitális megoldásokkal, illetve hogy növeljék a rendszerbiztonságot a villamosenergia-piacon.

„A Ganz Intelligent Solutions bevezetése nyomán a transzformátorok új, digitális és intelligens korszaka indul el, és büszkék vagyunk arra, hogy a Ganz úttörő szerepe ismételten, a 21. században is megmutatkozik, azon keresztül, hogy olyan digitális megoldásokat fejlesztünk, amelyből az egész iparág profitálhat. Vállalatunk célja ugyanis, hogy az intelligens megoldásunk előnyeit az iparágon belül a lehető legszélesebb célcsoport számára elérhetővé tegyük. Így ezentúl csak intelligens transzformátorokat fogunk gyártani a tápiószelei üzemünkben, illetve igény esetén a korábban gyártott transzformátor egységeket is el tudjuk látni a monitoring rendszerrel. Az Intelligent Solutions nevű megoldásunk ezáltal amellett, hogy hozzájárul az iparág zöldebbé tételéhez, támogatja vállalatunk növekedési terveit és nemzetközi pozíciónk további erősítését is” – mondta el Jan Prins, a társaság ügyvezető igazgatója.

Az Intelligent Solutions révén elérhetővé válik az állapotfüggő karbantartás, ezáltal a digitális monitoring rendszerrel felszerelt transzformátorok élettartama meghosszabbítható, karbantartásukra pedig csak valóban azokban az esetekben van szükség, amikor azt az állapotuk megköveteli, így csökkentve az anyagfelhasználást és a kapcsolódó karbonkibocsátást. A Ganz megoldáscsomagja ezáltal egyszerre előnyös a funkcionalitás, a fenntarthatóság, valamint a rendszerbiztonság szempontjából. A monitoring rendszerrel továbbá megakadályozható, hogy egy hirtelen fellépő hiba miatt egy berendezés váratlanul kiessen a villamosenergia-termelés folyamatából. A kialakulóban lévő meghibásodások még a kezdeti fázisukban, a lehető legalacsonyabb költség mellett, tervezetten háríthatóak el, minimalizálva a villamosenergia hálózatra és annak üzemeltetésére kifejtett hatását.

Mindezeken túl, a rendszer lehetőséget biztosít a transzformátorok üzemének optimalizálására és jobb kihasználására. Ennek kiváló példája, hogy a transzformátor a hálózati értékeket figyelve felkészíthető egy nagyobb terhelési ciklusra, melynek segítségével a túlterhelési periódus jelentősen alacsonyabb élettartam-veszteséget okozva megy végbe. A flexibilis rendszer lehetőséget biztosít továbbá a transzformátor termikus állapotának mérésére, az olajtartalom vegyi összetételének vizsgálatára, az optimalizált berendezéskihasználtságra, a hűtésoptimalizálásra, valamint előzetes hűtéssel a túlterheltséggel járó időszakra való felkészülésre is.

A Ganz egyedi szolgáltató az energiaátvitel- és elosztás piacán, azáltal, hogy egyedülállóként biztosít karbantartási tevékenységet ügyfelei számára, így teljeskörűen lefedi az ügyféligényeket a termékgyártástól az eszközök helyszíni üzembe helyezésén és monitorozásán át a karbantartásig. A Ganz várakozása az, hogy a technológiát tovább fejlesztve, az adatok kielemzése nyomán a lehető legpontosabb képet adja a transzformátorok állapotáról, ezáltal biztosítva egy minőségi szerviz és karbantartási tevékenységet.

Több mint másfél százalékot esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 718,75 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 44 614,88 ponton zárt szerdán.
2022. 12. 07. 18:30
Megosztás:

A digitális ellátási láncok védelme továbbra is szignifikáns üzleti kihívást jelent

A belső és külső kibervédelem területén iparágvezető BlueVoyant mai sajtóeseményén bemutatta legfrissebb kutatásának megállapításait. A vállalat harmadik alkalommal kiadott Az ellátási lánc kiberkockázat-kezeléséről szóló éves globális jelentésének (The State of Supply Chain Defense: Annual Global Insights Report)[1]eredményeit a Magyarországon másfél éve jelenlévő kiberbiztonsági vállalat szakértői ismertették.
2022. 12. 07. 18:00
Megosztás:

Visszakerült a fiókba a globális minimumadó terve az EU-ban, de nem marad ott örökre

Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita. Az új adórendszer bevezetése több akadályba is ütközik, amely szakmai szempontból a részletszabályok hiányából, másrészt pedig a politikai síkon megjelenő nézeteltérésekből fakad. Ennek ellenére több jelentős uniós tagállam már korábban jelezte, hogy készen áll egységes európai álláspont nélkül is átültetni a minimumadó szabályait saját jogrendjébe.
2022. 12. 07. 17:30
Megosztás:

Virágoskert várja a szolnoki gyerekeket a legújabb akadálymentes játszótéren

Tulipánok, rózsák és pipacsok között ismerhetik meg jobban egymást az ép és fogyatékossággal élő gyerekek Szolnok legújabb játszóterén. A nemzeti lottótársaság játszótérépítési programjában a Lovas István utcában olyan befogadó tér nyitotta meg kapuit, ahol a fogyatékosság minden típusának megfelelő játékelemeket próbálhatnak ki a gyerekek. A Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” programjának részeként már a 22. befogadó játszótér nyílt meg.
2022. 12. 07. 17:00
Megosztás:

A cseh jegybank októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 07. 16:10
Megosztás:

Búcsú az ársapkától: jön a 25 százalék feletti infláció

Az üzemanyagok hatósági árának eltörlése 2-2,5 százalékponttal növelheti az inflációt, így 25 százalék fölé kerülhet a mutató. Emellett a kiskereskedelmi forgalom is bekerül a negatív tartományba, a vásárlóerő pedig még visszafogottabbá válhat.
2022. 12. 07. 15:30
Megosztás:

Az elszálló rezsiárak mellett a minősítési rendszer szigorodása is megtépázza a hazai turizmust

A bizonytalanság a turizmus területére is begyűrűzött, sorra zárnak be a szállodák és más vendéglátóhelyek. Nem tudhatjuk, hogy ha ma befizetjük akár csak néhány hétre előre a szállásunkat, valóban lesz-e lehetőségünk élvezni a pihenést, vagy addigra bezár és futhatunk a pénzünk után. Hogy ez ne fordulhasson elő, arra legnagyobb biztosítékot a szállodáktól független, kisebb apartmanok jelentik, amelyeket kevésbé sújtanak az egekbe szökött rezsiköltségek.
2022. 12. 07. 15:00
Megosztás:

Három lépés, hogy klímaálló legyen a vállalat

Egyre nagyobb a nyomás a vállalatokon, hogy tegyék közzé a klímaváltozással kapcsolatos kockázataikat. A valós kockázat hatékony értékeléséhez szükséges adatok megszerzése, megértése, számszerűsítése és kezelése viszont korántsem egyértelmű – hívja fel a figyelmet a brit Cambridge Econometrics kutatócég.
2022. 12. 07. 14:00
Megosztás:

Kiaknázni a kölesben rejlő potenciált az emberek és a környezet jóléte érdekében

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabonafélék – mint a köles – termesztésének térnyerése, melyek olcsó és tápláló alternatívát jelentenek.
2022. 12. 07. 13:30
Megosztás:

Gyengén muzsikált a hazai ipar októberben

Az októberi ipari termelési adatokat ma reggel tette közzé a KSH.
2022. 12. 07. 13:00
Megosztás:

Legtöbb magyar nyelvű Google keresés 2022-ban - TOPLISTA

A Google Kereső hatalmas információs bázisának köszönhetően már évek óta segít a felhasználóknak megtalálni a számukra fontos tudnivalókat. A vállalat, összegyűjtve keresőmotorjának legfrissebb adatait, idén huszonötödik alkalommal ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit. A 2022. évet bemutató keresési trendek listái bemutatják, mi érdekelte leginkább a felhasználókat az elmúlt egy évben Magyarországon és az egész világon.
2022. 12. 07. 12:30
Megosztás:

Elon Musk rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával elkészült és útjára indult az MRC-100, a legújabb műegyetemi kisműhold. A legújabb műegyetemi űreszköz 5x5x15 cm méretével a SMOG-sorozat legnagyobb darabja, ami a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként jött létre.
2022. 12. 07. 12:00
Megosztás:

A Miniszterelnöki Hivatal továbbra is a legnagyobb hirdető a hazai reklámpiacon

Rácáfolva a korábbi pesszimista várakozásokra a magyar reklámpiac - hasonlóan a többi közép-kelet-európai országhoz – növekedésnek indult tavaly. Köszönhetően főként az állami költéseknek. Hazánkban 9 százalékkal nagyobb, 844 millió eurós bevételre tett szert a hirdetési szektor 2021-ben, mint egy évvel korábban és ezzel az eredménnyel elértük a járvány előtti forgalom mértékét. A régióban ennél is nagyobb, 14 százalékos bővülést lehetett tapasztalni, ami 9,5 milliárd eurót elérő reklámköltést jelent a múlt esztendőre vetítve – állapítja meg a kelet-és közép-európai reklámpiacok folyamatait, trendjeit összefoglaló és elemző, online letölthető kiadvány, a CANnual Report idei kiadása, amelyet a 14 ország független reklámügynökségeiből – köztük a hazánkat képviselő Café Communications – álló hálózat, a weCAN jelentettet meg a közelmúltban.
2022. 12. 07. 11:30
Megosztás:

Két nemzetközi díjat is eredményezett a Hungrana és az SAP együttműködése

16 országból érkező digitalizációs vállalatfejlesztési projektek versenyében Digitális Úttörő kategóriában fődíjat (grand winner) és kiemelt helyezést (winner) is kiérdemeltek a Hungrana Kft-nél végrehajtott SAP modulbevezetések. A közép-kelet-európai régió országai számára kiírt SAP Quality Awards nem csupán a német szoftveróriás „háziversenye”, hanem az SAP rendszereket használó ügyfelek számára igazodási pont is jövőbeni fejlesztéseik magabiztos elhatározásához.
2022. 12. 07. 11:00
Megosztás:

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált "boszorkányüldözés".
2022. 12. 07. 10:30
Megosztás:

Vége a 480 Ft-os magyar üzemanyagárnak - a kormány levette az ársapkát

A magyar kormány azonnali hatállyal eltörölte az üzemanyagár plafont.
2022. 12. 07. 10:15
Megosztás:

Átfogó együttműködési programot indított a brit és az amerikai kormány

Átfogó együttműködési programot indított az energiaellátás biztosítására a brit és az amerikai kormány. A kezdeményezést, amelynek keretében az Egyesült Államok már jövőre jelentősen megemelt mennyiségű cseppfolyósított földgázt (LNG) szállít Nagy-Britanniának, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök jelentette be szerdai közös nyilatkozatában.
2022. 12. 07. 10:00
Megosztás:

Év végi hajrá az ingatlanpiacon? Ez az év nem erről szól

A kivárás jellemző most az ingatlanpiacra, egyrészt a gazdasági helyzet miatti bizonytalanság, másrészt annak okán, hogy sok vevő az ingatlanárak esésében reménykedik.
2022. 12. 07. 09:30
Megosztás:

10 százalékkal nőtt a Bács-Kiskun megyei vállalkozások árbevétele 2021-ben

A Bács-Kiskun megyei székhelyű, kettős könyvvitelt vezető vállalkozások nettó árbevétele 9,8 százalékkal 5008,4 milliárd forintra nőtt 2021-ben, ez több mint 495 milliárd forint összegű növekedés az előző évhez képest - ismerteti a TOP 100 - Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2022 című kiadvány, amelyet kedden mutattak be Kecskeméten.
2022. 12. 07. 09:00
Megosztás:

Nagyobb állami támogatást kapnak a nem olimpiai sportágak 2023-ban

Jövőre nagyobb állami támogatást kapnak a nem olimpiai sportágak - mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) keddi évzáró ünnepségén.
2022. 12. 07. 08:30
Megosztás: